Probleme ale sânilor în alăptare: 5 semne că este nevoie să apelezi la medic

Probleme ale sânilor în alăptare: 5 semne că este nevoie să apelezi la medic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Alăptarea este una dintre cele mai mari provocări ale unei proaspete mămici. Pentru a putea să ne asigurăm că o vom putea valorifica așa cum trebuie, astfel încât micuții noștri să beneficieze din plin de nutrienții din laptele matern, este necesar să ne acordăm și nouă însene o îngrijire specială. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, în această perioadă putem fi expuse riscului de a dezvolta diverse afecțiuni la nivelul sânilor, unele dintre ele putând influența negativ procesul de alăptare. Ca să nu ajungem în situații grave, ar trebui să ținem permanent legătura cu un specialist și să nu ezităm să-l consultăm ori de câte ori observăm anumite manifestări neobișnuite.

Afecțiuni ale sânului, apărute în perioada alăptării, care ar trebui să te trimită la medic

Mama cu bebelus in brate, ce se uita la termometruMastita
Reprezintă o inflamație la nivelul sânului, ce se caracterizează prin apariția unei zone sensibile, cu piele înroșită, dureroasă la atingere. Printre cauzele ce duc la declanșarea unei mastite se numără:
• O poziționare incorectă a bebelușului la sân
• Sâni mult prea plini de lapte
• Pauzele prea mari între alăptări
• Stoparea prea bruscă a alăptării
• Mameloane cu leziuni, care au permis acumularea de bacterii și apariția unei infecții
• Un sutien nepotrivit

Simptomele mastitei sunt similare unei gripe și se referă la febră, dureri în tot corpul, dureri de cap, frisoane. În acest caz, solicită ajutor medical. Fie îți vor fi prescrise niște analgezice, fie va fi nevoie de niște antibiotice. În ceea ce le privește pe acestea din urmă, va trebui să urmezi cu strictețe indicațiile medicului, astfel încât să eviți recurența unei infecții.
De asemenea, doctorii spun că nu va fi nevoie să întrerupi alăptarea întrucât acest demers ți-ar putea agrava starea.

Citește și: Mastita-cauze, simptome si tratament

Canalele galactofore înfundate
Și această afecțiune poate apărea în urma unei alăptări ce nu a fost efectuată corect, dar aceasta nu este singura cauză. Astfel, când se întâmplă ca laptele să fie produs mai repede sau în cantități prea mari, el se poate reîntoarce în aceste canale. De aceea, țesutul din jurul lor se va inflama și va apăsa pe canalele propriu-zise, provocând un blocaj.
Ca să îți dai seama dacă ai canalele galactofore blocate, ar trebui să sesizezi următoarele simptome:
• Pe sân poate apărea o mică umflătură, sensibilă la atingere și dureroasă. Uneori pot apărea mai multe asemenea umflături
• Zona respectivă se înroșește
• După ce alăptezi, poți să ai senzația că sânul este mai fierbinte și mai inflamat

De asemenea, dacă te simți epuizată și ai febră, este posibil să ai deja o infecție la nivelul canalelor galactofore și atunci este neapărat necesar să consulți un medic. Lăsată netratată, această problemă poate duce la mastită, pentru care cel mai probabil ți se va prescrie un antibiotic.
Printre cele mai frecvente cauze menite să conducă la astfel de blocaje se numără:
• Ești foarte stresată- Sub influența stresului, corpul tău nu va mai produce suficientă oxitocină (aceasta este un hormon ce antrenează practic procesul de lactație și care este responsabil pentru formarea legăturii mamă-copil)

• Bebelușul are anumite dificultăți în a suge, mai ales din lipsa unei poziții confortabile- În unele situații, bebelușul va ajunge să primească insuficient lapte, întrucât sânul cu canalele galactofore înfundat nu va mai putea oferi destul lapte

• Nu ai la dispoziție o pompă de sân de calitate- De regulă, pompele prea slabe sunt cele ce determină apariția unor blocaje la nivelul canalelor galactofore

• Ți-ai înțărcat brusc bebelușul- Dacă nu reușești să oprești treptat alăptarea la sân a bebelușului, este foarte posibil ca la nivelul canalelor galactofore să survină blocaj
Chiar dacă ai canalele galactofore înfundate, încearcă să nu intri în panică și nu te întrerupe din a-ți alăpta bebelușul, ci mai degrabă străduiește-te să-i schimbi poziția de alăptat.

Prezența unui vasospasm la nivelul mamelonului
Vasospasmul este o durere intensă simțită în zona mamelonului, fiind ca o senzație de arsură. Alături de durere, alte simptome ale vasospasmului sunt:
• Sfârcurile sunt mai albe după alăptare
• Durerile se accentuează mai ales dacă există un contact cu temperaturi scăzute
Printre cauzele responsabile de un vasospasm trebuie menționate:
• Perioade cu stres emoțional intens
• poziționare incorectă a bebelușului la sân
• Traume de la nivelul mamelonului (cum ar fi crăpăturile de exemplu)
• Fumul de țigară
• Migrenele
Dacă ai simptomele de mai sus, iar durerile devin tot mai greu de suportat, este neapărat nevoie să te duci la medic. Numai acesta îți va da un diagnostic și îți va recomanda și anumite investigații pentru a se lămuri dacă nu cumva vasospasmul tău nu a fost declanșat de alte afecțiuni, cum ar fi hipotiroidismul, lupusul sau din cauza unui tratament incorect cu anticoncepționale.

O infecție fungică
Aceasta se poate transmite cu ușurință de la mamă la bebeluș, mai ales dacă acesta s-a născut pe cale naturală și a venit în contact cu vaginul tău, iar tu nu ai șiut că suferi de așa ceva pe parcursul perioadei de sarcină. În același timp, și dacă ai născut prin cezariană este posibil ca bebelușul să contacteze o asemenea infecție, în cazul în care ție ți s-a prescris vreun antibiotic și după aceea ai început să-l alăptezi.

Printre simptomele ce ar trebui să te alarmeze se află:
• Mameloane crăpate, ce au o nuanță de roz sau de roșu mai intense și care îți provoacă mâncărimi și senzație de arsură
• În timpul alăptării sau după ce alăptezi resimți o durere puternică la nivelul sânilor
• Ai o infecție vaginală cu Candida
Ia legătura cu un specialist pentru ca tu și bebelușul să fiți tratați în același timp. De obicei, o asemenea problemă se rezolvă cu medicamente antifungice (de regulă „Nystatin"), aplicate pe mamelonul tău pentru ca și bebelușul să vină în contact cu ele. Totodată, în cazul în care ai dureri persistente este posibil să ți se recomande anumite analgezice.

În anumite cazuri, prezența mameloanelor crăpate și dureroase
Acestea apar cu precădere în primele 3-7 zile de când începi să-ți alăptezi bebelușul. Principala cauză responsabilă pentru această problemă în alăptare este o poziție deficitară a bebelușului la sân, care nu va apuca suficient mamelonul pentru a suge. O altă cauză ce poate favoriza apariția mameloanelor crăpate și dureroase este utilizarea pompei de sân, în cazul în care aceasta nu este de calitate sau nu a fost setată corespunzător.

De regulă, spun specialiștii în lactație, starea mameloanelor tale ar trebui să se îmbunătățească odată ce vei reuși poziția de alăptare care să te avantajeze și pe tine și pe bebeluș. În cazul în care în câteva zile nu sesizezi nicio ameliorare ci, dimpotrivă, durerile de sân se vor intensifica, gândește-te că trebuie să consulți neapărat un doctor, întrucât poate fi vorba despre probleme serioase, precum:
• Pe sânul tău s-a dezvoltat o „perlă" de lapte- Aceasta reprezintă un țesut subțire ce a apărut pe unul dintre canalele galactofore, ducând la blocarea laptelui acolo și la acumularea sa într-un punct. Atunci apare un punct alb și dureros pe un mamelon. Pot fi situații în care medicul va recomanda extirparea acestuia

• Mameloanele dureroase și crăpate pot fi cauza unei infecții fungice- Uneori, este posibil ca bebelușul să aibă o infecție cu Candida la nivelul limbii care, prin supt, să ajungă și la tine. Printre simptomele ce indică o asemenea afecțiune putem enumera: pielea din jurul mamelonului se descuamează, apare înroșirea, iar durerile din sân devin tot mai accentuate. În această situație, medicul îți va prescrie un tratament sau poate decide să-i prescrie unul și bebelușului tău, în situația în care acesta are erupții severe pe piele (mai ales în zona feselor).

• Prezența unei leziuni herpetice- Dacă sesizezi că pe mamelon apar nu numai crăpături, ci și o bășică, poate fi vorba despre un herpes. Consultă neapărat medicul, astfel încât să nu îi transmiți infecția herpetică și bebelușului. În funcție de gravitatea leziunii, ți se poate recomanda alăptarea cu ajutorul unei pompe de sân sau să-l alăptezi la celălalt sân

Cum poți preveni apariția unor probleme ale sânilor în alăptare

Ca să eviți, pe cât posibil, să ai probleme serioase cu sânii în timp ce alăptezi, iar din această cauză să fii nevoită să apelezi la medic, ar trebui să iei anumite măsuri speciale. Iată câteva exemple de acest fel, astfel încât să nu ajungi în situația să suferi de:
Mastită
Ferește-te de această afecțiune procedând așa:
• Îți vei alăpta mai des bebelușul pentru ca sânii să nu fie prea plini de lapte (de exemplu, între 8 și 12 ore într-un interval de 24 de ore)
• Evită presiunea la nivelul sânului cu probleme (ai grijă la hainele pe care le porți)
• Dă-i bebelușului să sugă de la ambii sâni
• În cazul în care simți că sânul de la care a supt bebelușul nu s-a golit deplin după ce l-ai alăptat, poți folosi o pompă de sân pentru a elimina eventualul surplus
• Încearcă să te odihnești cât mai mult

Canale galactofore înfundate
Poți să te salvezi singură de această neplăcere dacă:
• Nu te vei opri din a-ți alăpta bebelușul
• Vei alăpta mai întâi la sânul cu probleme
• Îți vei schimba poziția de alăptat până când o găsești pe cea mai bună pentru tine și pentru bebeluș

Bebelus ce suge de la mama sa

• Vei încerca să te masezi blând la sânul cu disconfort
• Te vei hidrata suficient
• Te vei odihni cât poți de mult
• Te vei hrăni corect, astfel încât să obții nutrienții care-ți vor menține sistemul imunitar în stare bună de funcționare și astfel vei fi mai ferită de inflamații și implicit de blocajul de la nivelul canalelor galactofore

Citește și: Alăptarea:soluții pentru canale blocate

Vasospasm la nivelul mamelonului
Nici această afecțiune nu te va afecta dacă:
• Vei încerca să nu te expui temperaturilor scăzute
• Vei căuta poziția de alăptat pe care o simți cea mai confortabilă pentru bebeluș și pentru tine
• Îți vei masa ușor sânii după ce alăptezi, inclusiv cu uleiuri încălzite (de exemplu, cu ulei de migdale sau de măsline)
• Vei evita excesul de cafeină, dar și fumul de țigară și stresul, întrucât oricare dintre acestea pot avea o influență negativă asupra vaselor de sânge de la nivelul mameloanelor

Infecțiile fungice
Te vor ocoli în timpul alăptării datorită unor măsuri precum:
• Te vei spăla cât mai des pe mâini, în special înainte să alăptezi
• Vei alege niște comprese pentru mameloane de calitate, care să permită pielii să respire
• Le vei schimba cât mai des, întrucât resturile de lapte, căldura și umezeală pot fi un mediu propice pentru apariția infecției fungice
• Vei fi atentă la igiena tuturor produselor care vin în contact cu tine și cu bebelușul (cum ar fi suzeta, jucăriile, biberonul etc.), încearcă să le speli cu apă caldă și săpun
• Vei consuma cât mai multe probiotice

Mameloane dureroase și crăpate
Nu va fi imposibil să scapi de această problemă dacă vei face următoarele demersuri:
• Vei avea grijă cum întrerupi suptul bebelușului- Deși poți fi tentată (când crezi că o „ședință" de alăptat trebuie să se încheie pentru că ai dureri prea mari,)să introduci degetul în gura bebelușului, experții spun că un asemenea gest ar putea fi frustrant pentru el. Mai bine va fi să să găsești o poziție de alăptat care să fie confortabilă pentru amândoi

• Vei utiliza produse speciale pentru îngrijirea mamelonuluiMulti-Mam Balm - Produsele Multi-Mam oferă o îngrijire delicată și optimă în perioada alăptării. Sunt recomandate în prevenirea și tratarea disconfortului apărut la nivelul mamelonului, fiind absolut sigure pentru mamă și copil, întrucât au la bază ingrediente naturale și nu conțin conservanți. Acest lucru permite alăptarea fără sa fie necesara îndepartarea produsului de pe sân. De exemplu, Multi-Mam Balm" (30 ml) se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului. „Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Multi-Mam Compresses • Vei folosi comprese speciale pentru alăptare- De pildă, folosește-te de „Multi-Mam Compresses" (12 bucăți), care este un produs cu efect antiinflamator, analgezic și antiseptic, nefiind toxic dacă este înghițit de către bebeluș. Compresele se utilizează în felul următor: vor fi aplicate pe mamelon cu partea impregnată, fiind păstrate acolo pentru cel puțin 5 minute. Se va recomanda acest tratament de cel puțin două ori pe zi, până când simptomele neplăcute se ameliorează. Nu ar trebui însă să fie folosite pentru mai mult de 30 de zile de tratament.

Voi știați cât de multe afecțiuni ale sânilor ar putea să ne trimită la medic în timpul alăptării?

Surse:
www.babycenter.com, www.bellybelly.com.au, www.breastfeeding.support,www.mayoclinic.org, www.nhs.uk, www.thewomens.org.au,www.verywellfamily.com

Articolul urmator
Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

    Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
    Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

    În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie
    15 semne că partenerul tău de viață are probleme mari cu accesele de furie

    Accesele de furie, paharele sparte și replicile acide alternează cu zilele în care te copleșește cu gesturi tandre, cadouri și complimente? Nu mai știi ce să crezi? Consultă...

    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale
    Acuzații extrem de grave la adresa unui medic de la Polizu. Un bebeluș a fost lăsat să moară deși prezenta semne vitale

    Acuzații deosebit de grave la adresa medicului Florian Robe de la Spitalul Polizu. Părinții unui bebeluș venit pe lume în anul 2019 îl acuză că a lăsat copilul să moară,...

    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!
    8 semne ale oamenilor toxici: recunoaște-i, ca să te poți feri de ei!

    Există oameni cu care simțim instant că avem o conexiune, cu care legăm prietenii sau cu care trăim o relație de cuplu de lungă durată. Relațiile din viața noastră, de orice...

    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii
    Un medic ginecolog este tată biologic pentru 21 de copii

    Caz incredibil în Olanda, unde un medic ginecolog a devenit tatăl a cel puțin 21 de copii, după ce viitoarele mame au apelat la tratamente sale de fertilitate! Se pare că bărbatul...

    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

    Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

    © 2024 Qbebe