Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern

Specialiștii confirmă: Vitamina B stimulează producția de lapte matern

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Perioada de alăptare este cu totul specială nu numai datorită bucuriei enorme pe care o resimți pentru că îi poți oferi copilului tău unul dintre cele mai importante daruri, ci și datorită intensificării eforturilor tale pentru ca laptele să fie de cea mai bună calitate. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru procesul de lactație, care este esențial inclusiv pentru dezvoltarea optimă a copilului tău.

Beneficiile vitaminei B pentru organism- exemple

Vitamina B (cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) joacă un rol foarte important în menținerii sănătății întrucât:
• Stimulează buna funcționare a imunității (Mai ales vitaminele B6 și B12 susțin reacțiile biochimice din cadrul sistemului imunitar)
• Reduce riscul de instalare a unei anemii (În special vitamina B12 este esențială în producerea globulelor roșii)
• Susține conversia hranei în energie
• Este utilă pentru funcționarea corectă a hormonilor (Este responsabilă pentru producerea tuturor reacțiilor biochimice din celule și hormoni)
• Susține funcționarea optimă a creierului (De pildă, vitaminele B6, B9, B12 reglează buna-dispoziție, dar și capacitatea de concentrare, de memorare și de învățare)
• Diminuează riscul de producere a unui accident vascular cerebral (Un studiu din 2013 a ajuns la concluzia că persoanele care iau suplimente alimentare cu vitamina B timp de cel puțin 6 luni vor înregistra o reducere cu cel puțin 7% a riscului de a se confrunta cu un accident vascular cerebral)
• Are grijă de sănătatea pielii, părului și unghiilor

Rolul vitaminei B în alăptare- concluziile unui studiu

Un studiu a analizat care este impactul unor vitamine din grupul B-urilor în procesul de alăptare, astfel încât să se poată evidenția beneficiile acestora pentru mamă și pentru bebeluș.
Pentru ca studiul să poată fi realizat, oamenii de știință au apelat la date furnizate din cercetări efectuate pe mai multe continente. În urma analizării tuturor datelor, s-a ajuns la următoarele concluzii:
Vitamina B1 este prezentă în laptele matern în două forme (tiamină și tiamină fosfat), observându-se că între concentrația ei din lapte și dezvoltarea bebelușului există o strânsă legătură. Astfel, dacă vitamina B1 este regăsită în cantități optime, acesta nu va avea stagnări în creștere.
De asemenea, s-a putut sesiza că între prezența vitaminei B1 și deficitul ei din perioada sarcinii există o legătură, în sensul în care, în general, dacă gravida nu a beneficiat de un aport optim al acesteia, atunci nu va avea unul nici în perioada postpartum.
În cazul în care se decide administrarea de suplimente pe bază de vitamina B1, concentrația acesteia din laptele matern se va îmbunătăți.

Pentru ca o mamă care alăptează să nu fie supusă deficitului de vitamina B2 în perioada alăptării, ea are nevoie să consume alimente care o conțin (atât de origine vegetală, cât și animală).

Dacă există o suplimentare a vitaminei B6 cu ajutorul suplimentelor alimentare, concentrația acesteia din laptele matern se va îmbunătăți. Ea este foarte importantă pentru copil deoarece va sprijini procesele metabolice, susținând totodată producerea de neurotransmițători, atât de utili în funcționarea creierului.

Suplimente alimentare cu vitamina B6

În privința vitaminei B12, bebelușul și-a putut forma primele depozite ale ei încă de la naștere, în cazul în care mama nu a avut deficit. În schimb, dacă a existat un deficit sever la mamă (determinat în special de o dietă vegetariană sau de prezența unei anemii pernicioase), acesta va fi mai vizibil, pentru bebeluș, când are între 4 și 7 luni, spun specialiștii. De exemplu, poate fi vizibil regresul în dezvoltare (de exemplu, greutatea, lungimea și circumferința capului sunt mai reduse decât ar fi normal), dar pot interveni și alte probleme mai grave, precum: atrofia cerebrală, musculară etc. ce nu pot fi ameliorate în aproximativ jumătate dintre cazuri. O altă mențiune importantă, cu privire la acest aspect, este că bebelușii pot fi afectați de problemele menționate inclusiv dacă sunt alăptați exclusiv la sân, în cazul în care mama are deficit sever de vitamina B12.

Coordonatorii studiului au insistat asupra importanței complexului de vitamine B din laptele matern în dezvoltarea sănătoasă a copilului, în special pentru primii ani de viață. Cu cât se asigură un aport bun mai ales din vitaminele B6 și B12, cu atât copilul va fi mai puțin expus riscului de a prezenta o stagnare în dezvoltare.
Administrarea de suplimente alimentare va contribui la creșterea concentrațiilor de vitamina B din laptele matern (în cazul vitaminei B12 s-a constatat că, dacă mama are deficit sever, nici o administrare mai îndelungată de suplimente, de peste 2 luni, nu va duce la o creștere suficientă a concentrației din lapte), dar va putea să stimuleze și producerea sa, ceea ce este mai ales în beneficiul copilului.

Semne că bebelușul nu primește suficient lapte matern

Pentru a-ți da seama dacă bebelușul suferă din cauza faptului că nu îi poți oferi destul lapte, ar trebui să sesizezi următoarele manifestări:
• Bebelușul nu ia în greutate așa cum trebuie- Este firesc pentru nou-născuți să piardă până la 10% din greutatea inițială imediat după naștere, dar treptat, până când ajung la 10-14 zile, ar trebui să recâștige greutatea inițială. Dacă bebelușul nu va începe să câștige din greutatea inițială nici după zilele 5-6 de după naștere, este posibil să fie și pentru că nu are parte de suficient lapte. În această situație, adresează-te unui medic

• Nu murdărește suficiente scutece- De exemplu, când are 5 zile, un bebeluș ar trebui să ude în jur de 5-6 scutece pe zi, iar la aceeași vârstă scaunele ar trebui să aibă o culoare similară muștarului și să fie 2 în decurs de 24 de ore

• Bebelușul este deshidratat- Printre semnele deshidratării se numără: urina de culoare mai închisă (galben-închis), gura  uscată, letargia, diminuarea apetitului, pielea uscată  

În schimb, dacă bebelușul beneficiază de suficient lapte matern, vei vedea că:

• Este activ când este treaz
• Îl vei auzi cum înghite când suge
• Ritmul în care suge se modifică, devenind mai alert sau, dimpotrivă, existând mici pauze când se simte sătul

Ce să faci în vederea stimulării lactației

În scopul de a-i furniza micuțului tău cantitea optimă de lapte pentru satisfacerea nevoilor sale, străduiește-te și să iei măsuri precum acelea de mai jos:
Asigură-ți un aport caloric suficient
Specialiștii de la „Asociația Americană de Nutriție" recomandă, pentru o mamă care alăptează, ca zilnic să consume cu aproximativ 500 de calorii în plus față de dieta obișnuită, astfel încât să se asigure suficientă energie și putere de alăptare.
De aceea, vei introduce în dietă alimente din toate grupele alimentare: cereale și derivate (pâine, orez, paste făinoase, cereale integrale, ca principală sursă de energie), fructe si legume (cât mai diversificate, pentru un aport bun de micronutrienți și fibre), lactate (pentru calciu și proteine), dar și carne slabă, pește, ouă (pentru proteine de calitate).

Citește și: Câte calorii trebuie să mănânci când alăptezi

Mizează pe alimentele în care se regăsesc nutrienți care stimulează producerea de lapte
Iată câteva exemple:
• Ovăzul- Este util în cadrul procesului de lactație deoarece este bogat în: fier, magneziu, zinc

• Drojdia de bere- Nu o vei ocoli nici pe ea în alăptare întrucât este sursă de vitamina B, dar și de fier și de proteine

• Alimentele bogate în proteine- Printre cele mai recomandate surse de proteine pentru perioada în care alăptezi se numără: ouăle, carnea slabă, produsele lactate, tofu, diferite boabe (cum ar fi fasolea și lintea de exemplu), nucile și semințele

• Anumite legume cu frunze verzi- Astfel, unele dintre ele conțin vitamina B 9: spanacul, salata romană sau Collard greens (un fel de varză)

Mama cu bebelus si cu celalalt copil mai mare, gatind legume cu frunze verzi

• Semințele de fenicul- Un studiu a demonstrat că acestea, întrucât au în compoziție uleiuri volatile speciale, vor crește fluxul de lapte matern, crescând procentul de grăsimi din acesta și stimulând bebelușul să ia mai ușor în greutate

Vitoral B Apelează la suplimentele alimentare

Întrucât nu vei reuși întotdeauna să-ți acoperi necesarul de nutrienți utili în stimularea lactației doar prin alimentație, va fi binevenit să recurgi și la suplimente alimentare care să-i conțină. Ai grijă însă și nu le lua la întâmplare, fără să te consulți în prealabil cu un medic!
De exemplu, orientează-te cu încredere spre suplimente alimentare care conțin vitamine din grupul B-urilor, precum este și Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți . Acesta cuprinde un complex de vitamina B (de la B1 la B12), care îți va oferi beneficii extraordinare, precum: reducerea oboselii și extenuării, funcționarea normală a sistemului imunitar, funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătății psihice.
Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți este binevenit în perioada de alăptare întrucât nu conține coloranți artificiali, alcool, ingrediente care pot cauza crampe, fiind potrivit inclusiv dacă suferi de diabet, de boala celiacă sau dacă ești vegetariană.

Hidratează-te corespunzător
Întrucât laptele matern este aproximativ 90% apă, este foarte important să consumi suficientă apă pentru a avea parte de un volum bun al acestuia.
Chiar dacă nu îți va fi ușor de la început, este important să-ți creezi o rutină din a bea apă pe parcursul unei zile. Spre exemplu, pune-ți un pahar la îndemână pentru a bea apă în timpul unei ședințe de alăptare, ia-ți cu tine un recipient cu apă ori de câte ori faci treabă sau te plimbi cu bebelușul etc. În total, ar trebui să reușești să bei cam peste 2 l de apă pe zi.

Alături de apă, completează-ți necesarul de fluide cu: sucuri naturale, supe, compoturi, smoothie-uri, ceaiuri (consultă-te cu un specialist pentru a ști sigur care ceaiuri sunt recomandate în alăptare), fructe și legume cu conținut ridicat de apă (cum ar fi piersicile, pepenii, castraveții, dovleceii etc.).

Recurge la sesiuni frecvente de alăptare
Acest demers nu este util doar pentru stimularea lactației, ci și pentru a te asigura că bebelușul va lua în greutate. De exemplu, dacă bebelușul nu ia suficient în greutate, încearcă să-l alăptezi la 1,5 ore-2 ore peste zi și cam la 3 ore noaptea.

Dă-i bebelușului să sugă de la fiecare sân în parte
Specialiștii în lactație dau următorul sfat: alternarea sânilor în alăptare duce la creșterea fluxului de lapte.
În același timp, punând la dispoziția bebelușului ambii sâni, acesta se va simți oricând îndestulat, iar tu vei mai reduce din riscul apariției unor afecțiuni cum ar fi înfundarea canalelor galactofore sau a durerilor și crăpăturilor de pe mamelon.

Schimbă-ți pozițiile de alăptare
Cu cât bebelușul se va bucura de o poziție mai confortabilă, cu atât va fi mai dispus în a suge, iar volumul de lapte poate crește. Străduiește-te să încerci mai multe poziții de alăptare până când vei vedea că amândoi vă simțiți bine.
Nu uita că inclusiv contactul piele la piele este foarte important în perioada alăptării, în condițiile în care se va înregistra un aport mai bun de oxitocină (Hormon care nu numai că intervine în cadrul travaliului, dar care va stimula și alăptarea), ceea ce va determina un flux mai bun al laptelui și va întări legătura dintre mamă și copil.

Folosește-te de o pompă de sân
Pentru a beneficia din plin de efectele ei este necesar să urmezi întocmai instrucțiunile de folosire de pe ambalaj și să încerci să pompezi lapte din fiecare sân cam 10-15 minute. Dacă vei utiliza pompa simultan pentru ambii sâni, se recomandă să pompezi până când fluxul se diminuează sau se oprește, după care să faci o mică pauză și apoi să reiei demersul. În plus, pe măsură ce pompezi, masează-ți ușor sânii ca să stimulezi mai mult curgerea laptelui.

Surse:
www.everydayhealth.com,  www.healthline.com, www.kellymom.com, www.medela.com, www.verywellfamily.com, www.medicalnewstoday.com

MagazinVavianPharma.ro    

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere
    Gest impresionant: mamele donează lapte matern pentru un bebeluș alergic la lapte praf, a cărui mamă a murit imediat după naștere

    Minal Vernekar din Nagpur, India l-a născut pe bebe Ivaan prin cezariană de urgență, la 32 de săptămâni pe sarcină. Femeia, care era diagnosticată cu Covid-19, a murit la...

    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?
    O mamă s-a filmat în timp ce scoate lapte matern...din axilă! Care este explicația?

    În timp ce unele mămici alăptează fără probleme, pentru alte femei acest proces este presărat cu o serie de provocări. O proaspătă mămică de peste Ocean, de exemplu, a...

    Ce se întâmplă când pui lapte matern la microscop? Magia sânilor cucerește internetul
    Ce se întâmplă când pui lapte matern la microscop? Magia sânilor cucerește internetul

    O mamă a hotărât să aducă în prim-plan diferențele dintre laptele matern și formula și de aceea le-a analizat la microscop. După ce a postat pe o rețea de socializare...

    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată
    Nepoata mea de opt ani mi-a cerut lapte matern când îmi alăptam bebelușul. Așa mi-am dat seama că încă este alăptată

    O proaspătă mămică din Marea Britanie este îngrijorată cu privire la comportamentul nepoatei sale, în vârstă de 8 ani. Fetița i-a cerut femeii lapte matern, iar acum...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”
    Lapte matern roz? Șocul unei mame: ”Sunt cumva pe moarte???”

    Laptele matern nu este unic doar prin compoziția sa, prin beneficiile sale, ci și prin faptul că își poate schimba culoarea. Medicii ne asigură că este vorba despre un fenomen...

    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă
    De ce vom spune alăptare la piept și nu la sân, lapte uman și nu matern, părinte gestațional și nu mamă

    Plecându-se de la diferite studii, de la apariția unor lucrări și de la situații concrete, multe instituții au decis ca termenii folosiți în parenting, prevind hrana...

    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani
    Specialiștii confirmă: tot mai multe femei aleg să devină mame după 45 de ani

    Din ce în ce mai multe femei preferă să se bucure de anii tinereții, să își termine studiile și să aibă o carieră solidă înainte de a deveni mame. Progresele...

    © 2024 Qbebe