Te simți tot timpul obosită? Uite ce-i lipsește organismului tău

Te simți tot timpul obosită? Uite ce-i lipsește organismului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ritmul trepidant în care trăim, grijile și suprasolicitarea conduc adesea la stări de oboseală. Dar în momentul în care acestea sunt o prezență constantă în viața ta și ajung să interfereze considerabil cu rutina de zi cu zi și cu relațiile cu cei din jur, atunci este cazul să te alarmezi. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi care pot fi cauzele menite să te determine să te simți mereu obosită. Printre acestea se numără și deficiența de anumiți nutrienți, care trebuie neapărat gestionată cu ajutorul unui specialist, în condițiile în care poate conduce la apariția de complicații serioase.

De ce ești mereu obosită?

Motivele pentru care te confrunți cu oboseala constantă sunt multiple. Printre cele mai cunoscute se regăsesc:

  • Lipsa somnului- Pentru a fi mereu în formă, ai avea nevoie de 7-9 ore de somn pe zi. Când nu se întâmplă așa, este firesc să te simți lipsită de energie. Fie că mergi prea târziu la culcare, fie că rutina ta de dinainte de culcare interferează cu un somn bun (spre exemplu, folosești diferite device-uri înainte de culcare sau consumi alimente prea picante sau unele bogate în cafeină) sau pur și simplu suferi de o tulburare de somn (precum apneea- pauzele ce survin în respirația din timpul somnului- sau sindromul picioarelor nelinștite- nevoia de a mișca picioarele pe durata somnului, însoțită de senzații neplăcute: amorțeli, senzația de arsură, de pișcătură etc.), a doua zi ai toate șansele să te simți obosită
  • O dietă dezechilibrată- De pildă, o dietă bazată pe numeroși carbohidrați, pe alimente ce conțin zahăr și aditivi, pe băuturi bogate în zahăr și în general pe alimente intens procesate, va contribui și ea la instalarea stărilor de oboseală, în condițiile în care organismul este lipsit de nutrienți meniți să furnizeze energie
  • Administrarea anumitor medicamente- În rândul medicamentelor ce te determină să te simți mereu obosită se numără: antihistaminicele, unele antidepresive sau medicamente contra anxietății, beta-blocantele, opioidele (pentru combaterea durerilor puternice) etc.
  • Stresul cronic- Când ești stresată, organismul tău intră în starea „luptă sau fugi”, ceea ce antrenează creșterea nivelurilor de cortizol și de adrenalină. Dacă acest fenomen nu se întâmplă frecvent, nu îți va crea probleme. Dar dacă în organism există adesea creșteri de cortizol și de adrenalină, organismul își va epuiza resursele, lăsându-te foarte obosită

femeie-lucrand-la-un-laptop-si-tinandu-si-fata-intre-maini

  • Sedentarismul- Implicarea în activități fizice este utilă nu doar pentru starea de sănătate în ansamblul ei, ci și pentru a te ajuta să te simți mai energică. În schimb, un stil de viață sedentar îți va alimenta stările de oboseală. Printr-un studiu s-a constatat că femeile care fac mișcare în mod constant vor fi mai viguroase și mai energice decât acelea care nu se implică deloc în acest demers. De altfel, s-a putut sesiza că nivelul de oboseală era cu atât mai ridicat cu cât era vorba de o implicare mai scăzută în activități fizice zilnice
  • Prezența anumitor afecțiuni- Anumite probleme de sănătate pot duce la intensificarea stărilor de oboseală. Spre exemplu, o anemie, afecțiuni tiroidiene, diabetul, maladiile cardiace, intoleranțele alimentare, depresia etc. acționează în acest sens și determină diminuarea nivelului de energie
  • Deficitul de nutrienți- În cazul unui deficit de vitamine și/sau minerale, vei fi mai expusă stărilor de oboseală.

Adresează-te cât mai repede unui medic pentru ca acesta să-ți recomande analize menite să identifice o asemenea problemă!

Citește și: 5 semne că al tău copil are deficiență de nutrienți

Te simți mereu obosită? De vină poate fi lipsa unor nutrienți

Responsabile pentru oboseala ta constantă pot fi și următoarele deficiențe nutriționale:

Deficitul de vitamine din grupul B-urilor

Întrucât acestea au rolul de a converti hrana în energie, este normal ca un nivel scăzut al lor în organism să favorizeze stările de oboseală. Dintre acestea, în special vitamina B12 (metilcobalamina) ajută corpul să elibereze energia, metabolismul fiecărei celule depinzând de prezența ei, aceasta fiind esențială și în sinteza acizilor grași. Alte roluri semnficative ale acestei vitamine sunt: asigurarea funcționării optime a creierului și a sistemului nervos, implicarea în sinteza ADN-ului celular și în producerea globulelor roșii. De altfel, de producerea acestor celule depinde și transportul oxigenului prin tot corpul, în cazul unui deficit de vitamina B12 procesul fiind afectat, ceea ce antrenează și oboseala permanentă.

persoana-care-doreste-sa-ia-suplimente-alimentare-pe-baza-de-vitamina-B

Necesarul zilnic de vitamina B12 este:

  • Pentru bebelușii aflați în primele 6 luni de viață: 0,4 mcg pe zi
  • Pentru bebelușii între 7 și 12 luni: 0,5 mcg
  • Pentru copiii între 1 și 3 ani: 0,9 mcg
  • Pentru copiii între 4 și 8 ani: 1,2 mcg pe zi
  • Pentru copiii între 9 și 13 ani: 1,8 mcg pe zi
  • Pentru adolescenții între 14 și 18 ani: 2,4 mcg pe zi
  • Pentru adulții de peste 19 ani: 2,4 mcg pe zi
  • Pentru adolescentele și femeile însărcinate: 2,6 mcg pe zi
  • Pentru adolescentele și femeile aflate în perioada de alăptare: 2,8 mcg pe zi

Poți să-ți asiguri necesarul zilnic de vitamina B12 atât prin dietă, cât și prin suplimentele alimentare. În ceea ce privește alimentele pe care ar trebui să le incluzi în meniul tău întrucât sunt sursă de vitamina B12 nu uita de:

  • Carne (de exemplu, de vită, de miel, de porc, de pui)
  • Pește
  • Produse lactate
  • Ouă
  • Alimente fortificate (cum ar fi cereale, lapte de soia etc.)

Referitor la suplimentele alimentare, înainte să te apuci să le iei stai de vorbă cu un medic. Numai acesta îți va recomanda tipul de supliment care îți este adecvat și îți va indica durata tratamentului.

În rândul suplimentelor care te vor ajuta să beneficiezi din plin de efectele pozitive ale vitaminei B12 se numără și Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți (disponibil pe vitoral.ro), care aduce următoarele beneficii pentru sănătatea ta:Vitoral-B12-Spray-Oral-pentru-Adulti

  • Favorizează formarea globulelor roșii
  • Asigură funcționarea normală a sistemului nervos și a celui imunitar
  • Asigură metabolismul energetic normal

De asemenea, produsul este adecvat și pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană, pentru cele care suferă de diabet sau de boala celiacă, în condițiile în care este lipsit de gluten, alcool, coloranți artificiali, gelatină.
Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți are un gust agreabil, de cireșe și ar trebui să se administreze după cum urmează: câte 1 puf de spray pe zi, aplicându-se direct în cavitatea bucală.

Deficitul de vitamina C

Vitamina C este vestită în special pentru contribuția ei la întărirea sistemului imunitar și pentru creșterea rezistenței organismului. În același timp, este necesară pentru absorbția corectă a fierului din alimente și pentru sinteza și producerea de colagen.

Trebuie să știi că unul dintre cele mai importante semne ale unui deficit de vitamina C în organism este permanența stărilor de oboseală și lipsa de energie. Acest lucru este posibil din următoarele motive:

  • Glandele adrenale au nevoie de vitamina C pentru a putea produce și elibera hormonii care ajută în gestionarea stresului, în special a cortizolului. Cu cât va fi necesar mai mult cortizol, cu atât va fi nevoie și de mai multă vitamina C. În cazul unui deficit, nici glandele adrenale nu vor mai avea parte de suficientă vitamină, iar organismul va face mai greu față stresului, survenind mai rapid stările de epuizare
  • Corpul necesită vitamina C pentru producerea L-carnitinei (aceasta contribuie la arderea grăsimilor în scopul producerii de energie)- L-carnitina va fi mai întâi sintetizată la nivelul ficatului, apoi al rinichilor, ajungând ulterior la țesuturi și de acolo la celule, conferindu-ne energia de care avem nevoie.

Din alimentație, vitamina C nu se va obține cu dificultate, întrucât sunt numeroase alimente ce sunt surse ale vitaminei (ca de exemplu citricele, fructele de pădure, kiwi, ardeii grași, pătrunjelul, broccoli etc.).
Poți să-ți completezi aportul de vitamina C și cu ajutorul suplimentelor alimentare, dar nu omite acest aspect: deși este o vitamină hidrosolubilă, un exces al ei (peste 2000 mg pe zi) poate avea efecte nedorite cum ar fi: insomnii, diaree, greață, arsuri stomacale.

Deficitul de vitamina D

Vitamina aceasta este cunoscută mai ales pentru faptul că sprijină absorbția corectă a calciului și susține funcționarea normală a sistemului imunitar. Studiile desfășurate în ultimele decenii au arătat însă că un deficit al ei se leagă de: apariția stărilor depresive, a tulburărilor cognitive, a durerilor musculare sau osoase și de stări de oboseală permanente. În același timp, s-a constatat că o corectare a acestui deficit, inclusiv prin administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D3 (colecalciferol), ducea la o diminuare a acestor probleme.

O persoană adultă cu vârsta de până în 70 de ani are nevoie de 600 UI de vitamina D zilnic, în timp ce un adult de peste 70 de ani are nevoie de 800 UI pe zi. Îți poți da seama că te confrunți cu un deficit de vitamina D dacă sesizezi manifestări precum:

  • Contactezi mai ușor ca de obicei infecții
  • Ești mereu obosită
  • Ai dureri de spate frecvente
  • Ai dureri musculare sau osoase
  • Treci adesea prin stări depresive

Poți să previi carența de vitamina D în următoarele moduri:

Te vei expune în mod constant la lumina soarelui

Pentru o sinteză optimă a vitaminei D la nivelul pielii, ține cont și de acest aspect: în cazul în care ai pielea mai închisă la culoare ar trebui să petreci mai mult timp la soare (de pildă, într-o zi de vară, dacă îți vei expune 1/3 din suprafața corpului corpului la soare, ar trebui să stai cam 30 de minute) în condițiile în care o cantitate mai mare de melanină va îngreuna procesul de sinteză a acesteia.
Ai în vedere protecția solară pentru evitarea arsurilor solare, dar nu exagera cu aceasta, întrucât se poate ajunge la un efect nedorit: blocarea sintezei vitaminei D la nivelul pielii. Este recomandat să petreci aproximativ 10-30 de minute la soare fără protecție solară, după care vei recurge la aceasta.

Vei consuma alimente care să fie sursă de vitamina D

Cu ajutorul dietei vei avea parte de un plus de vitamina D prin consumul alimentelor precum:

  • Peștele și uleiul de pește
  • Produsele lactate
  • Ouăle
  • Ciupercile
  • Alimente fortificate (cum ar fi sucurile de portocale, laptele, cerealele etc.)

Dacă este necesar, vei recurge la suplimente alimentare. Administrarea de suplimente alimentare cu vitamina D se va realiza numai după sfatul unui medic. Trebuie să știi că din dietă și din expunerea la lumina soarelui nu se poate ajunge la un exces de vitamina D în organism, dar din administrarea de suplimente se poate. În situația în care ar surveni hipervitaminoza (limita maximă sigură a dozei zilnice de vitamina D este de 4000 UI ), poți să ai de suferit de pe urma unor simptome precum: urinare frecventă, greață, stări de slăbiciune. În plus, nivelurile de calciu din organism vor crește prea mult și se poate ajunge și la o creștere a predispoziției spre apariția calculilor renali.

Deficitul de fier

Rolurile fierului sunt esențiale pentru organism și se leagă de: producerea hemoglobinei, transportul oxigenului în corp, sprijinirea funcționării normale a sistemului nervos și a celui imunitar, susținerea proceselor de diviziune celulară, contribuția la producerea de energie.

Dozele zilnice de fier necesare unui adult sunt:

  • Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani: 18 mg pe zi
  • Pentru bărbații de peste 19 ani: 8 mg pe zi
  • Pentru femeile cu vârsta de peste 51 de ani: 8 mg pe zi
  • Pentru perioada sarcinii: 27 mg pe zi

Poți să recunoști un deficit de fier după următoarele simptome:

  • Oboseală persistentă
  • Piele palidă
  • Dureri de cap
  • Palpitații
  • Scurtarea respirației
  • Amețeli
  • Stări depresive
  • Frecvența fluctuațiilor de dispoziție
  • Fragilizarea unghiilor și a părului
  • Diverse manifestări neurologice (cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite sau „ceața mentală”- aceasta se referă la dificultăți de concentrare, lipsa clarității mentale, tulburări de memorie etc.).

În privința relației dintre stările de oboseală și deficitul de fier, studiile au arătat că inclusiv un deficit minor al acestui mineral (fără să fie vorba de o anemie feriprivă) favorizează diminuarea capacității de muncă, apariția oboselii, disfuncționalități ale sistemului imunitar și tulburări cognitive, în condițiile în care fără un aport suficient de fier nu se va putea produce destulă hemoglobină (proteina menită să asigure transportul oxigenului în organism), iar transportul oxigenului va fi afectat.

Deficitul de fier poate fi prevenit în două moduri:

Printr-o dietă echilibrată

Din aceasta nu ar trebui să lipsească alimentele care sunt sursă de fier hem (cum ar fi carnea, peștele, ficatul etc.) și de fier nonhem (legumele cu frunze verzi, boabele, semințele, cerealele integrale). În plus, alimentele care conțin vitamina C vor fi binevenite pentru a se favoriza absorbția corectă a fierului.

Prin administrarea suplimentelor alimentare

Cere întotdeauna sfatul unui medic înainte să începi să le iei. Ideal ar fi ca acestea să fie administrate pe stomacul gol pentru o absorbție optimă, întrucât alimentele interferează cu absorbția de la nivel intestinal, dar dacă te vei confrunta cu efecte nedorite (cum ar fi constipația, crampele abdominale sau greața), ți se va indica să le iei alături de alimente. În același timp, ți se poate recomanda să le asociezi cu alimente ce conțin vitamina C pentru ca absorbția să fie mai bună.

Citește: 4 motive pentru care fierul nu trebuie să lipsească din viața copilului tău

Deficitul de magneziu

Acest mineral este deosebit de important pentru sănătate întrucât este implicat în mai mult de 300 de reacții enzimatice. Printre atribuțiile sale se numără: susținerea funcționării normale a sistemului nervos și a celui muscular, susținerea sistemului imunitar, reglarea tensiunii arteriale.

Necesarul zilnic de magneziu este:

  • Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani: 80 mg pe zi
  • Pentru copiii între 4 și 8 ani: 130 mg pe zi
  • Pentru copiii între 9 și 13 ani: 240 mg pe zi
  • Pentru fetele adolescente între 14 și 18 ani: 360 mg pe zi
  • Pentru băieții adolescenți între 14 și 18 ani: 410 mg pe zi
  • Pentru femeile între 19 și 30 de ani: 310 mg pe zi
  • Pentru bărbații între 19 și 30 de ani: 400 mg pe zi
  • Pentru femeile de peste 31 de ani: 320 mg pe zi
  • Pentru bărbații de peste 31 de ani: 420 mg pe zi

Studiile au evidențiat următorul aspect: deficitul de magneziu afectează modul în care monoaminele (compuși ce includ serotonina și catecolaminele, din acestea din urmă făcând parte: dopamina, adrenalina- hormon eliberat în organism în situații de stres, noradrenalina- responsabilă cu declanșarea stării de alertă) se leagă de receptorii lor. Conectarea acestora are un rol esențial în transmiterea mesajelor la nivel celular, atât la nivelul membranei presinaptice (în fibrele nervoase), cât și a celei postsinaptice (aceasta constituie membrana din fibrele musculare). Mai mult decât atât, magneziul este fundamental în reglarea excitabilității de la nivelul sistemului nervos, iar un deficit al său are un impact negativ asupra GABA (acidul gamma aminobutiric, responsabil și cu favorizarea stărilor de relaxare). În aceste condiții, deficitul afectează și reglarea somnului.

Din acest ultim punct de vedere, concluziile studiilor ne ajută să înțelegem de ce magneziul influențează inclusiv calitatea somnului și cum deficitul său contribuie și la instalarea stărilor de oboseală.

Manifestările specifice pentru un deficit de magneziu (hipomagnezie) sunt, alături de oboseală, și:

  • crampe musculare
  • diminuarea apetitului
  • iritabilitate
  • stări de anxietate
  • frecvente senzații de greață
  • spasme
  • insomnii
  • constipație
  • tulburări de ritm cardiac (în cazuri severe)

Evită nivelurile reduse ale magneziului în organism prin:

Includerea în dietă a anumitor alimente

Alimente bogate în magneziu sunt:

  • Diferite nuci (mai ales migdalele, nucile caju și cele braziliene)
  • Diverse boabe (cum ar fi fasolea neagră, lintea etc.)
  • Bananele
  • Semințe (de chia, de in, de dovleac)
  • Cereale integrale
  • Anumite tipuri de pește (precum macroul sau somonul)
  • Ciocolata neagră

banana-smoothie-migdale-fulgi-de-migdale-chips-uri-de-ciocolata

Suplimentele alimentare

Discută neapărat cu un medic înainte să le iei în condițiile în care doze prea mari de magneziu pot genera efecte adverse printre care: crampe, diaree, greață. De asemenea, suplimentele cu magneziu interferează cu diverse medicamente (cum ar fi antibioticele sau cele antiacide ce conțin și magneziu).

Deficitul de potasiu

Potasiul se distinge printre mineralele necesare bunei funcționări a organismului întrucât:

  • Alături de sodiu, reglează conținutul de apă din corp
  • Joacă un rol critic în transmiterea semnalelor electrice către inimă
  • Este esențial în funcționarea aparatului cardiovascular și a nervilor
  • Este implicat în realizarea contracțiilor musculare

Alimentația oferă posibilitatea de a ne asigura necesarul zilnic de potasiu (2-4 g). În rândul alimentelor ce sunt sursă de acest mineral se regăsesc:

  • Diferite fructe (banane, caise, fructe uscate: stafide, curmale etc.)
  • Diferite legume (cum ar fi cartofii, cartofii dulci, ciupercile, broccoli gătit,  legumele cu frunze verzi etc.)
  • Anumite tipuri de pește (precum tonul, codul etc.)
  • Diverse boabe (lintea, fasolea boabe etc.)
  • Nucile

Cât privește faptul de a te simți mereu obosită, ai în vedere că atât un exces de potasiu în organism, cât și un deficit al acestuia, pot fi recunoscute și după persistența oboselii.

Deficitul de potasiu apare de regulă din cauza consumului unor medicamente (este vorba despre diuretice) și poate fi diagnosticat cu ajutorul unei electrocardiograme, în vederea detectării undei U. Poți să te gândești la această problemă dacă te confrunți cu:

  • Slăbiciune
  • Crampe musculare
  • Constipație
  • Oboseală
  • Aritmii

De cealaltă parte, excesul de potasiu (hiperkaliemia) apare ca urmare a disfuncționalităților severe la nive renal, provocate de obicei de insuficiența renală. Simptomele ce însoțesc o hiperkaliemie pot fi:

  • Oboseală și slăbiciune
  • Greață
  • Palpitații
  • Dureri în piept

Surse: adrenalfatigue.org, bustle.com, healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, ndtv.com, webmd.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, pixabay.com, vitoral.ro

Articolul urmator
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău
Gargara cu sare, obiceiul sănătos pentru copilul tău

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei
    Lili Sandu se sacrifică pentru fiul ei: ”Este mai obosită decât mine. Se trezește doar ea și îi dă să mănânce. Eu dorm” spune iubitul ei

    Viața de mămică este atât de frumoasă, dar vine la pachet cu o mulțime de provocări, mai ales la primul bebe. Lili Sandu poate să confirme acest lucru! Iată cum s-a schimbat...

    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația
    Copilul tău fură? Uite cum să gestionezi situația

    Uneori, copiii pot avea comportamente nepotrivite, iar motivul este, întotdeauna, că vor să ne semnaleze ceva. Soluția nu este să-i certăm, ci să-i învățăm să-și...

    Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău
    Dragă tată, uite că am reușit în viață și fără ajutorul tău

    Dragă tată, de când mă știu, am încercat să mă prefac că nu mă deranjează faptul că nu îmi ești alături, dar acesta a fost un mecanism de adaptare atent...

    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"
    O mamă vrea să ia acasă mâncarea de la grădinița copilului când acesta lipsește. "Am plătit pentru ea"

    O mamă din Sydney, Australia a postat pe un grup de parenting, mărturisind că ea consideră că ar trebui să primească porția de mâncare a fiicei sale de la grădiniță, chiar...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Iată de ce mamele sunt atât de nervoase tot timpul
    Iată de ce mamele sunt atât de nervoase tot timpul

    Printre marile provocări din viața de mamă se numără și cea care ține de capacitatea de a-ți gestiona furia când te simți copleșită de aceasta. Indiferent de motivul care...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!
    DA, eu sunt mama aceea care și-a lăsat fetița să se uite ani de zile la desene animate pe telefon în timpul meselor!

    Oricât de greu ar fi, trebuie să recunoaștem că și noi, părinții, luăm decizii sub impulsul momentului. Din dorința de a-i vedea pe cei mici bine, facem uneori alegeri...

    © 2024 Qbebe