Tusea la copii

Tusea la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Tusea la copii reprezintă, de cele mai multe ori, un motiv de neliniște pentru părinți. Însă medicii ne sfătuiesc să nu intram mereu în panica atunci când cei mici tușesc. Deși supărătoare, tusea la copii nu constituie în general un motiv de îngrijorare, reprezentând doar un simptom al răcelii, mai ales dacă cel mic se hrănește și respiră în mod normal.

Afla de ce apare tusea la copii și care sunt cele mai eficiente remedii pentru calmarea acestui simptom atât de supărător!

fetita care sta in pat si tuseste in servetel

Ce este tusea la copii

Tusea la bebeluși și copii reprezintă modalitatea naturală a corpului realizată în scopul curățării plămânilor, a căilor respiratorii și a gâtului de mucus sau de substanțe iritante; ea împiedică diverse substanțe să pătrundă în plămâni.

Știai că un copil poate să tușească, în medie, de 10 ori pe zi, chiar și în lipsa unei răceli? Reprezintă un lucru comun pentru copil să se confrunte cu tuse în cazul unei viroze ușoare, în special dacă nu există alte simptome suplimentare (cum ar fi temperatură crescută, dificultate în respirație, congestie nazală și expunerea la posibile infecții sau substanțe iritante).

Citește și: Totul despre tusea mixta

Modul în care se aude tusea poate diferi: uscată (seacă), productivă (umedă) sau lătrătoare. O tuse care persistă mai multe de 2 săptămâni este încadrată drept acută, iar una care persistă mai mult de 4 săptămâni drept cronică (cauza acesteia îi determină și durata). În principiu un copil care doar tușește și îi curge nasul își vă reveni în decurs de 1-2 săptămâni.

Tusea la copii - cauze

Când vorbim despre ce provoacă tusea la copii, cea mai des întâlnită cauză este reprezentată de o infecție respiratorie de natură virală, cunoscută drept răceală (în medie un copil preșcolar sau școlar prezintă 3-8 episoade de tuse asociată răcelii pe an). În plus, apar și congestie la nivelul nasului și al gâtului. Când copilul are nasul înfundat, mucusul se scurge din acesta în gât și determină reflexul de tuse (tusea împiedică mucusul să intre în plămâni) deseori fiind asociat și reflexul de vomă (vărsăturile conțin de obicei mucusul din căile respiratorii).

De asemenea, infecții ale urechii (urechea înotătorului), ale sinusurilor și ale plămânilor (pneumonia) pot să determine apariția tusei la copii, potrivit webmd.com. Un alt factor cauzator este reprezentat de expunerea la substanțe iritante pentru căile respiratorii, precum la fumul de țigară.

O altă cauză relativ frecventă este reprezentată de o alergie (se declanșează centrul de tuse din spatele gâtului) și se manifesta printr-o tuse alergică uscată.

Și refluxul gastroesofagian poate declanșa tusea deoarece conținutul stomacului sau acidul gastric declanșează reflexul de tuse (mai ales la copiii de vârstă mică). Uneori poate fi vorba de-un tic motor; astfel copilul tușește repetat că să-și curețe gâtul (că și cum l-ar gâdila ceva în gât). În cazuri rare este vorba despre fibroză chistică, boală cardiacă congenitală, insuficiență cardiacă, malformațîi congenitale ale căilor respiratorii, plămânilor sau vaselor de sânge din piept.

În ceea ce privește tusea cronică, aceasta apare deoarece există o serie de receptori în sistemul nervos care se activează când corpul trebuie să tușească; în urma unei infecții aceșți receptori rămân sensibili. O altă cauză pentru tusea cronică este expunerea la un iritant sau o afecțiune respiratorie persistentă.

Tipuri de tuse la copii

Exista mai multe tipuri de tuse, în funcție de cauzele declanșatoare. Când vine vorba de cât durează tusea la copii, acest lucru depinde foarte mult de tipul tusei. În general, după o răceală ușoară, majoritatea copiilor continuă să tușească încă cel puțin 1-3 săptămâni. Daca, însă, tusea depășește 4 săptămâni, poate fi semnul unei afecțiuni respiratorii provocata de bacterii sau virusuri.

fetita care tuseste si isi duce bratul la gura

Iată care sunt tipurile de tuse cu care se pot confrunta cei mici:

Tusea lătrătoare

Tusea lătrătoare este, de obicei, provocata de crup, adică de un grup de afecțiuni care provoacă obstrucția inflamatorie a laringelui și/sau a traheei. Căile respiratorii se inflamează și se produce un edem în jurul corzilor vocale. Tusea este stridenta, lătrătoare, aspra, cu un zgomot profund din piept la inspirație, numit stridor. Se manifesta în special în timpul nopții și debutează brusc, după o eventuală rinoree ușoară pe parcursul zilei.

Printre principalii factori declanșatori ai acestui tip de tuse la copii se numără virusurile, schimbările de temperatură pe timpul nopții sau alergiile. De obicei, tusea lătrătoare poate fi tratata acasă, dar daca durează mai mult de trei zile, cere sfatul medicului pediatru.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă este provocata de bacteria Bordetella pertussis și îi afectează, de regulă, pe copiii care nu au fost vaccinați împotriva acestei bacterii extrem de contagioase. Acest tip de tuse mai este cunoscuta și sub denumirea de „tuse măgărească” din cauza sunetului caracteristic care urmează după accesul de tuse și care se aseamănă cu zgomotul emis de măgar. Acesta se produce la inspirare, când copilul încearcă să traga aer în piept, după câteva accese de tuse spastică. La sugari și la copii mici, tusea convulsivă poate fi fatală.

Tusea șuierătoare

Tusea șuierătoare apare în infecțiile respiratorii (bronșiolită sau pneumonie), astm sau în caz de înec, când un obiect ntra accidental în căile aeriene și împiedică circulația aerului prin căile respiratorii. Când tusea este însoțită de un șuierat atunci când iese aerul din plămâni, este un semn că ceva blochează căile respiratorii. Ia legătură imediat cu medicul daca acest tip de tuse apare imediat după ce copilul a inhalat un corp străin.

Tusea bruscă

Tusea bruscă apare atunci când copilul începe să tusesca din senin, pe neașteptate, fie pentru că a înghițit alimente sau lichide „pe partea greșită”, fie când un obiect este fie prins în gât ,sau blochează căile respiratorii superioare și uneori chiar inferioare. În astfel de cazuri, tusea ajuta la eliberarea cailor respiratorii și trece odată ce se întâmplă acest lucru, însă în cazul în care tusea nu se ameliorează și copilul continua să respire cu dificultate, ia legătură cu pediatrul.

Citește și: 7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

Tusea nocturnă

Tusea nocturnă apare, de obicei, în infecția de cai respiratorii superioare, a nasului. Astmul este, de obicei, principala cauza a tusei nocturne, căile respiratorii fiind mai sensibile și mai iritabile noaptea.

Tusea în poziție orizontală mai poate fi provocata și de un reflux gastro-esofagian. Atunci când conținutul acid al stomacului revine pe esofag până în faringe, îl irita și provoacă tuse.

Tusea din timpul zilei

Tusea din timpul zilei are drept cauze alergiile, astmul, răcelile și alte infecții respiraatorii. Este agravata, de obicei, de aerul rece sau de diverse activități fizice și trece în timpul nopții, când copilul se odihnește.

Tusea care însoțește o răceală

Multe viroze respiratorii sunt însoțite de tuse seacă sau productivă. Un astfel de tip de tuse durează cam o săptămână, până în momentul în care toate simptomele virozei s-au ameliorat.

Tusea cu febră

Daca tusea copilului este însoțită de o febră ușoară și rinoree (nas care curge), cel mai probabil acesta are o răceală (viroza respiratorie). Tusea instotita de o febra de peste 39°C poate înseamnă pneumonie, mai ales daca apar semne precum lipsa de vlaga și respirația accelerata. În acest caz, mergi imediat la medic.

Tusea cu vomă

Se întâmplă uneori că cei mici să tușească atât de tare, încât să li se declanșeze reflexul de vomă. Când copilul are o tuse provocată de o răceală sau de un episod de astm, s-ar putea să vomite daca în stomac au ajuns prea multe mucozități (din cauza tusei productive). De obicei, nu este un semnal de alarmă decât dacă voma persistă.

Tusea persistentă

De obicei, tusea provocata de răceli durează cel puțin o săptămână și cel mult trei. Astmul, alergiile sau o infecție cronica a sinusurilor ori a cailor respiratorii superioare, dar și o bronșită ar putea, de asemenea, să fie cauzele tusei persistente. În funcție de cât ține tusea la copii, vei putea ști daca este cazul să te alarmezi. De exemplu, dacă tusea durează mai mult de o lună, adresează-te imediat medicului pediatru.

În plus față de examinarea fizică de la cabinetul medical de către pediatru, se poate recomanda radiografie toracică sau a sinusurilor, teste funcționale pulmonară (precum spirometrie), teste de alergie, culturi nazale pentru a identifica agenții infecțioși, studii imagistice speciale (precum cele cu barium) și extrem de rar endoscopie sau bronhoscopie (inserarea unui tub flexibil cu o cameră pentru a evalua căile respiratorii superioare).

Remedii pentru tuse la copii

Iți mai amintești cum în copilărie, bunica avea un remediu naturist la îndemână pentru orice problemă de sănătate aveai? Pe lângă tratamentul prescris de medic, în funcție de cauza tusei, poți apela și la câteva remedii naturale pentru tuse la copii. Acestea vor încuraja ameliorarea tusei prichindelului tău și vor grăbi vindecarea, în așa fel încât acesta să să redevină copilul jucăuș, vesel și plin de viață în cel mai scurt timp. Iată câteva remedii pentru tusea copiilor testate de mămici:

  • Ceai de ceapă. Ceapa este recunoscuta din bătrâni că fiind un leac „miraculos” pentru răceală, iar ceaiul de ceapa este un remediu alternativ pentru tuse, datorita beneficiilor sale. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara un ceai de ceapa pentru tuse, ci doar de o ceapa, apa și eventual putina miere. Taie ceapa mărunt și adaug-o în apă fiartă. Las-o câteva minute cât să se facă infuzia, strecoară ceaiul în cană și gata! Adaugă și câteva lingurițe de miere, tocmai ai obținut cel mai eficient ceai de tuse pentru copii;
  • Mierea, cel mai bun sirop de tuse natural. Ajută copilul să elimine mucusul și calmează gatul iritat, potrivit healthline.com. O poți folosi și că îndulcitor pentru ceaiurile antitusive. De asemenea, două lingurițe de miere într-o cană de lapte cald vor face minuni pentru gâtul prichindelului tău. Atenție, mierea nu este indicată copiilor mai mici de 1 an;
  • Ceai pentru gât din plante medicinale. Ceaiurile sunt adevărate antitusive pentru copii, în special cele din plante cum ar fi cimbrul, cimbrișorul, patlagină, busuiocul, teiul, sau ceaiul din coji de nuci;
  • Hreanul, un antibiotic natural pentru tuse. Un alt remediu naturist eficient împotrivă tuse de orice fel este hreanul, care este totodată și o sursa importanta de vitamina C, calciu și magneziu. Pe lângă faptul că este un antibiotic bun pentru tuse productivă sau orice alt tip de tuse, hreanul are proprietăți expectorante și este eficient în lupta cu steptococii și stafilococii. Pentru calmarea tusei la copii amestecă puțin rădăcină de hrean rasă cu miere de albine;
  • Sirop de tuse pentru copii naturist. Te întrebi ce sirop este cel mai bun pentru tuse productivă, lătrătoare, tuse seaca, iritativa la copii etc.? Patlagina se înscrie în rândul remediilor naturale pentru tuse, fiind folosită în cazuri de bronșite și laringite de foarte mulți ani. Siropul de patlagină este natural, are proprietăți antitusive, expectorante și antibiotice și se poate prepara și în casa, dar cel mai simplu este să îl cumperi din plafar, fiindcă nu este nici scump.

Citește și: Ceai de ceapă: remediul naturist pentru tusea ta și a copilului tău

În ceea ce privește medicația pentru tuse, nu este recomandată pentru copiii cu vârsta mai mică de 2 ani decât la indicația medicului (paracetamol, ibuprofen sunt cele mai des folosite). Reține că simptomele sunt mai severe în primele 2-3 zile și apoi se ameliorează pe măsură ce se activează sistemul imunitar al copilului. De asemenea, antibioticele nu sunt eficiente decât împotriva infecțiilor bacteriene și nu au efect împotriva virusurilor (dimpotrivă creează rezistență la antibiotic).

Siropurile pentru tuse pot avea reacții adverse, chiar fatale. Există produse distincte pentru tuse seacă și pentru tuse productivă, decongestionante pentru nas, precum și antihistaminice. La copiii peste 1 an (nu sub această vârstă din cauza pericolului de botulism), 1-2 lingurițe de miere pot fi de ajutor; mierea calmează și reduce episoadele de tuse. Și ceaiurile calde sunt de asemenea indicate.

Așadar, poți ameliora tusea la copii prin remedii naturiste. Totuși acestea nu trebuie să înlocuiască un tratament prescris de medic, ci să fie administrate concomitent.

Calmarea episoadelor de tuse la copii noaptea

Există mai multe motive pentru care apare tusea noaptea la copii - fie din cauza aerului uscat din cameră, din cauza poziției de somn sau din cauza astmului de care cel mic suferă. Din fericire, remediile pentru calmarea episoadelor de tuse la copii noaptea sunt destule.

copil care doarme in pat in timp ce este vegheat de mama

Mierea, de exemplu, acționează că un sirop natural de tuse pentru cei mici. O lingura de miere înainte de somn îl va ajuta pe prichindelul tău să aibă un somn liniștit. Nu administra miere copiilor mai mici de 1 an!

Dacă cel mic are o tuse seacă, iritativă, poate însemna că aerul din camera lui este uscat, iar în astfel de cazuri ajuta enorm un umidificator. Pe lângă faptul că ajuta la calmarea tusei nocturne, îi va permite celui mic să respire și mai bine și să nu se mai trezească dimineața cu nasul înfundat.

O tuse iritativă, uscată, mai poate fi provocată și de alergii, așa că păstrează așternuturile curate. Acarienii sunt un alergen frecvent, iar pentru a scăpa de ei, spală așternutul în apă fierbinte, o data pe săptămână.

Episoadele nocturne de tuse mai pot fi cauzate și de o poziție de somn incorectă. Atunci când doarme pe spate, tot drenajul postnazal și mucusul înghițit în timpul zilei va irita gatul, provocând tusea. Roagă-l pe cel mic să doarmă pe o parte sau dacă prefera să doarmă tot pe spate, mai pune-i o pernă sub cap ca să stea mai ridicat.

Bebelușii care se confruntă cu tuse din cauza congestiei nazale pot întâmpina dificultăți în perioada de somn și se pot simți mai confortabil în brațele cuiva sau în poziție semi-înclinată.

Din cauza faptului că tusea poate să se manifeste și în timpul nopții, copilul va avea probleme cu odihna (noaptea respirația este mai lentă și mai superficială), iar cel mic poate tuși mai mult pentru a-și curăța plămânii de mucus; așadar, poate necesita odihnă suplimentară pe perioada zilei.

Daca observi că tusea copilului se agravează în timpul nopții, ia legătură cu medicul pediatru!

Calmare tuse seacă copii

Înainte să iți prezentam câteva remedii de calmare tuse seacă la copii, hai să aflam mai întăi ce înseamnă o tuse seacă! Tusea seacă (uscată, neproductivă) este provocată de iritarea cailor respiratorii superioare. Nu exista secreții de eliminat, adică mucus. O astfel de tuse seacă la copii poate fi persistentă, iritativă și poate da o senzație de mâncărime la nivelul gatului care îl vă scoate din sărite pe cel mic.

În cazul în care te întrebi de la ce provine tusea seacă, ei bine, exista mai multe cauze, cum ar fi:

  • infecția tractului respirator superior;
  • reacția alergică;
  • laringită, sinuzită, bronșită;
  • astm;
  • reflux gastroesofagian;
  • aerul uscat dintr-o încăpere;
  • un mediu poluat;
  • efecte adverse ale unor medicamente;
  • cauze psihologice.

Foarte rar în cazul copiilor tusea seacă poate fi simptomul unor afecțiuni pulmonare grave, cancer pulmonar, tuberculoza sau afecțiuni cardiace.

Tratamentul pentru tuse se administrează în funcție de tipul acesteia. Pentru tusea seacă medicul pediatru iți poate recomanda antitusive (au în componență substanțe, precum miere, mentol, eucalipt care calmează senzația de gât inflamat), medicamente pentru calmarea tusei, sirop pentru tuse seacă cu afecte calmante și antiseptice, siropuri de tuse naturale.

Exista și câteva remedii naturiste ce calmează tusea seacă la copii, mai ales în cazuri de tuse seacă prelungită, tuse seacă noaptea, tuse seacă iritativă sau tuse seacă din gât: propolis, ghimbir (amesteca 30-40 grame ghimbir proaspăt cu o cana de apa fierbinte, apoi adaugă o linguriță de miere de albine și suc de lămâie), sirop de ridiche neagră, sirop de patlagină, muguri de pin, ceai de ciuboțica-cucului, ceai de tei, ceai de ceapa pentru tuse, sirop de hean.

Sirop pentru tuse lătrătoare la copii

Tusea lătrătoare, aspră, rugoasă, apare în caz de crup laringian, cea mai frecvente afecțiune respiratorie în rândul copiilor. Acesta cauzează inflamația și îngustarea laringelui, traheei și bronhiilor principale prin care aerul ajunge la plămâni. În caz de crup, tusea lătrătoare mai poate fi însoțită de voce răgușită, plâns, febră, secreție nazala, stridor respirator și respirație șuierătoare.

Ca și tratament pentru tuse lătrătoare la copii este indicat cel simptomatic - sirop pentru tuse lătrătoare, medicamente antitermice pentru scăderea febrei etc. Medicii mai recomandă și umidificarea şi încălzirea aerului inspirat, o hidratare adecvata și evitarea expunerii la factori care ar putea agrava tusea (fumul de țigară, parfumuri, diverși alergeni).

Citește și: Remedii pentru tuse, din gradina

Daca simptomele persistă mai mult de 3 zile sau se înrăutățesc, se solicita ajutor medical, mai ales dacă respiraţia devine dificilă atunci când cel mic este liniştit, copilul devine palid după un episod de tuse, devine agitat, delirează sau salivează abundent.

Comprese pentru tuse la copii

Pentru tuse la copii, dureri în gât, hârcă în gât la copii sau hârâială în piept, poți apela la vestitele comprese! Dacă vrei să elimini tusea prichindelului tău, folosește comprese cu ridiche neagră, cartofi sau miere.

Pentru compresele cu ridiche neagră, ai nevoie de un prosopel sau de orice alt material din bumbac, pe care să îl înmoi mai întâi în ulei vegetal cald și apoi în sucul de ridiche neagră. Aplică acea compresă pe pieptul copilului, aproape de gât, nu mai mult de 20 de minute.

Cartofii fierți sunt iarăși recomandați pentru calmarea tusei la copii. Fierbe cartofii și pasaează-i, apoi adaugă o lingură mare de ulei de floarea-soarelui și puțină miere. Amestecă, pune totul într-un tifon sau o pânză din bumbac și așază compresa pe pieptul copilului preț de 1-2 ore, nu mai mult.

Îi mai poți pune copilului comprese pentru tuse în jurul gatului cu un cartof crud ras și stropit cu spirt medicinal (nu se tine mai mult de 1-2 ore) sau cu felii subțiri de cartof crud.

Tusea la bebeluși - de ce apare și ce e de făcut?

Tusea la bebeluși îi îngrijorează deseori pe proaspeții părinți. De ce tușesc bebelușii, te întrebi? Tusea la sugari, în special cea seaca, poate fi un semn că aerul pe care îl respiră copilul nu este tocmai curat sau poate indica o boală.

De asemenea, o tuse la bebeluși mai poate fi cauzata de înghițirea sau inhalarea de corpuri străine, poluare, alergie, răceală sau infecție. Însă de cele mai multe ori tusea la copiii mici se dezvolta cu o răceală și poate fi persistentă. În cele mai multe cazuri nu trebuie să te îngrijorezi, cel mai bun lucru ar fi să o lași să-și urmeze cursul.

Nu pune un diagnostic copilului tău și nu îi da sirop de tuse pentru bebeluși inspirata din articole, sau de alte cazuri de care ai auzit sau pe care le cunoști și nu cere sfatul farmacistului cu privire la cauzele și tratamentul tusei. Medicul pediatru este singurul în măsură să-ți spună daca bebelușul tău suferă de vreo afecțiune și ce tratament trebuie urmat.

Sună imediat medicul daca bebelușul are o tuse severă și febră mai mare de 38,5 grade Celsius (temperatura rectala este cea mai precisă)!

mama care ii ia bebelusului temperatura

Bebe tușește în somn. Ce fac?

Unul dintre motivele pentru care bebe tușește în somn este că încep să i se dezvolte dințișorii. Este foarte posibil să-l auzi pe bebe cum tușește noaptea, deoarece creșterea dinților duce la salivarea excesivă, iar acest simptom este resimțit cu precădere noaptea. Printre simptomele ce anunță creșterea dinților mai sunt gingiile inflamate și iritate, refuzul de a mânaca din cauza durerii sau iritarea pielii din jurul bărbiei.

Dacă bebelușul nu prezintă simptome de gripă sau răceală, atunci nu ai motive de îngrijorare. Daca, în schimb, bebe tușește în somn iar tusea este seaca înseamnă că are, probabil, o infecție a laringelui, caz în care trebuie să iei legătura cu medicul pediatru, pentru un control și un tratament adecvat

Tratament tuse pentru bebelușii de 4 luni sau mai mari

Bebelușii mai mici de 4 luni nu tușesc prea des, așa că, dacă o fac, poate fi ceva serios. Ar putea fi vorba despre virusul sincițial respirator (VSR), o infecție virală periculoasă pentru sugari. Sugarii au mai mare risc de complicații provocate de VRS, frecvent în anotimpul rece.

Citește și: Tusea la bebelusi: informatii utile

Dacă la copiii mai mari și la adulți, VRS provoacă răceli și infecții ale urechii, la copiii mai mici și la bebeluși acesta provoacă bronșiolită și pneumonie, ducând la probleme respiratorii severe. Boala debutează cu simptomele răcelii comune, însă, uneori, apar respirația șuierătoare și dificultatea la respirație. Medicul este singurul care îi poate prescrie bebelușului tău un tratament potrivit!

Trebuie să mergi de urgență la medic în cazul în care copilul tușește și respiră zgmototos și are febră (la copii sub 3 luni temperatură peste 38 grade Celsius), îi apare o iritație pe corp, tusea durează mai mult de 2 săptămâni, copilul este apatic, tusea este însoțită de eliminarea de puroi sau sânge, nu se poate hrăni din cauză că tușește sau vomită, apare durere în piept/gât/cap/ureche, are amigdalele inflamate, are o tuse lătrătoare, prezintă dificultate în respirație care nu se ameliorează când este expus la aer rece/umed/abur, are buzele sau pielea albăstruie, întâmpină probleme cu respirația din cauză că tușește, amețește, are o tuse persistentă sau se îneacă cu mâncare/un obiect străin (poate prezenta în acest caz și salivație abundentă sau dificultate în înghițire), simptomele persistă sau se agravează în pofida tratamentului (după 5 zile).

Sirop de tuse la copiii sub 1 an - este sau nu indicat?

Este sau nu recomandată administrarea unui sirop de tuse la copiii sub 1 an? Da, există anumite siropuri indicate pentru sugarii începând de la vârsta de 6 luni, precum Tussodep, Bebedril sau Baby Tusin. Astfel de siropuri nu conțin ingrediente care pot provoca probleme suplimentare bebelușului, ci doar extracte din plante și îndulcitori naturali, care alină tusea și disconfortul la înghițire.

Însă până să ajungi la sirop, pentru bebelușii sub 1 an îți recomandăm câteva tratamente alterntive pentru tuse, în special pentru tusea seacă, uscată.

  • Picături saline. Câte o picătură de soluție salină în fiecare nară îndepărtează microbii și desfundă nasul bebelușului, făcând procesul de respirație mult mai ușor;
  • Hidratare. Asigură-te că cel mic bea suficiente lichide, de preferat, calde, pentru ameliorarea tusei și senzației de gât iritat, uscat. Pe lângă apă și lapte matern, dă-i bebelușului de peste 6 luni ceaiuri din plante medicinale (mușețel, mentă, fenicul, tei) și supe călduțe. În cazul în care sunt prezente și vărsăturile după tuse, lichidele trebuie consumate des și în cantitate mică;
  • Umidificator. Dacă bebelușul sub 1 an are o tuse uscată, iritativă, de vină ar putea fi aerul uscat din casă sau din camera în care doarme. Când cel mic respiră un aer cald și foarte uscat, se produce o iritație a nasului și a faringelui, cauzând tuse nocturnă și obstrucție nazală. Pentru menținerea unei umidități potrivite în camera bebelușului, folosește un umidificator care eliberează apă sub formă de vapori, îmbunătățind nivelul de umiditate și protejând astfel mucoasa nazală și căile respiratorii ale celui mic;
  • În cazul în care bebelușul tușește noaptea, așază-l într-o poziție în care să aibă capul ușor ridicat. Pune-i o pernuță sub cap sau un prosop împăturit, în așa fel încât să nu doarmă cu capul mult pe spate. Când faci asta, nu îl lăsa pe bebeluș să doarmă în pătuțul lui, fiindcă își poate trage accidental perna sau prosopul peste față și se poate asfixia. Ține-l lângă tine, unde îl poți supraveghea!

Așadar, tusea la copii poate fi declanșată de numeroși factori și poate avea mai multe cauze. Nu iți rămâne decât să fii atenta la simptomele care însoțesc tusea princhidelului, astfel încât să găsești cele mai potrivite soluții pentru însănătoșirea lui grabnica. Tu ce alte remedii pentru tuse la copii mai cunoști?

  • Surse: webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, verrywellfamily.com, parents.com, reginamaria.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament
Astenia de toamnă la copii: simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită
    Nu mi-am dorit cu ardoare copii niciodată. Am ajuns la 47 de ani, nu am copii și sunt foarte fericită

    Ori de câte ori subiectul „copii” apare într-o conversație și sunt întrebată - așa cum invariabil se întâmplă - de ce nu am copii, răspunsul...

    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii
    Incendiu la Spitalul de Copii din Galați. Sute de pacienți au fost evacuați, inclusiv mame cu copii

    Un incendiu a izbucnit ieri la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Sfântul Ioan” din Galați, al doilea în mai puțin de 4 luni! Peste 100 de persoane, inclusiv mame...

    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș
    „Dacă Dumnezeu ne mai dă copii, noi nu îi oprim”, mărturia mamei eroine cu 20 de copii din județul Argeș

    În timp ce unii părinți abia fac față provocărilor financiare și legate de creșterea și educarea unuia sau mai multor copii, o mamă din județul Argeș a adus pe lume și a...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România
    Aproape 300 de copii au fost abandonați în maternitate în primele nouă luni din 2022. Câți copii instituționalizați se află în România

    În România sunt peste 40.000 de copii abandonați. În primele nouă luni din 2022, un număr de 276 de copii au fost părăsiţi în maternităţi şi în alte...

    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
    Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

    Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
    Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

    Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

    © 2024 Qbebe