9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase, explicate de specialist

9 greșeli de prim ajutor care sunt doar mituri periculoase, explicate de specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Poate cea mai cunoscută greșeală și, de altfel, și cea mai des întâlnită în practică, constă în mișcarea corpului unei persoane care a fost implicată într-un accident auto. Deși poți fi ghidat de cele mai bune intenții trebuie să înțelegi că în anumite situații primul ajutor acordat de tine poate ajunge să pericliteze viața persoanei accidentate. Iată miturile periculoase pe care nu trebuie să le pui în practică, explicate de un medic specialist în medicină de urgență.

Aproape toți dintre noi ne amintim unele elemente de bază cu privire la regulile de acordare a primului ajutor în situații de urgență. Dar ar trebuie să ne adresăm nouă înșine întrebarea dacă aceste cunoștințe pe care le avem sunt corecte sau mai degrabă s-au fragmentat atât de mult încât și-au pierdut din utilitate. Pot fi identificate în acest sens o serie de greșeli cu răspândire largă și periculoase, pe care multe persoane le-au efectuat din dorința de a-și ajuta semenii.

Trebuie să rețineți că în caz de urgență acțiunile tale care nu au fost îndelung gândite se pot dovedi mai nocive decât absența vreunei intervenții din partea ta. Acordă primul ajutor doar dacă ești sigur că va ajuta și reține: trebuie întotdeauna să suni cât mai curând posibil la serviciul de ambulanță. Orice urgență medicală are nevoie de evaluarea unui cadru medical specializat!

Domnul doctor Cătălin Nicolae Boca, medic rezident medicină de urgență, medic specialist medicină de familie cu competență în ecografie generală din cadrul Centrului Medical Iowmed  a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări despre greșelile de prim ajutor care se dovedesc doar mituri periculoase:

greseli de prim ajutor

1. Să faci tot posibilul să transpiri când ai febră

RĂSPUNS: Acesta este un mit care datează din perioada medicinei să-i spunem pre-științifice, când se credea că bolile sunt cauzate de un dezechilibru al "umorilor" organismului; febra are loc prin alterarea unui "termostat" al organismului aflat la nivelul Hipotalamusului (de exemplu, prin pirogeni de origine bacteriană). Deși transpirația ajută la reglarea temperaturii prin evaporare/convecție, trebuie evitată apariția deshidratării sau forțarea ei; este mai important de identificat care a fost cauza (pot fi și cauze non infecțioase de febră) care a dus la apariția febrei, precum și tratarea acesteia.

2. Să încerci să introduci un obiect în gura unei persoane epileptice în timpul unei crize

RĂSPUNS: Mitul persistă din cauza credinței că pacientul își va înghiți limba; acest lucru este foarte puțin probabil din cauză că limba este susținută de frenul lingual; au fost numeroase cazuri în care introducerea forțată de obiecte dure în gura pacienților le-au cauzat leziuni gingivale /dentare; de asemenea, există riscul să rămânem cu degetele mușcate ca urmare a contracturii musculaturii bucale care are o forță mare; este mai important să întoarcem persona pe laterală ca eventualele secreții din cavitatea bucală să se scurgă și să nu fie înghițite și să protejăm capul împotriva unor traumatisme.

3. Să aplici imediat pe arsură o cremă/unguent

RĂSPUNS: Este important lucru, în cazul unei arsuri termice, să racim activ zona ca să prevenim întinderea în profunzime a arsurii; asta se poate face cu apă rece chiar și de la robinet (la copiii cu suprafață arsă mare trebuie avut în vedere că acest lucru poate induce hipotermie); mai ales atunci când este vorba despre o suprafață mai mare, este importantă prevenirea unei infecții. Toaleta primară a unei arsuri se face prin spălare cu ser fiziologic și acoperirea cu comprese sterile sau cu bandaje speciale (tip Flamaderm) dacă sunt disponibile și examinarea de către un cadru specializat.

4. Să miști corpul unei persoane care a fost implicată într-un accident auto

RĂSPUNS: NU se mobilizează corpul unei persoane, mai ales atunci când suspicionam leziuni ale coloanei vertebrale și care prin mobilizare ar putea genera leziuni neurologice permanente (pot apărea leziuni și în cazul altor organe, nu doar la nivelul coloanei vertebrale, care se pot agrava la mobilizare). Se procedează inițial la imobilizarea/extragerea victimei (guler cervical, dispozitiv KED etc.) prin tehnici specifice de către personal specializat.

5. Să bați pe spate o persoană care se îneacă cu un corp strain

RĂSPUNS: acesta nu este un mit: ghidurile de resuscitare recomandă în cazul unei persoane adulte care se îneacă cu un obiect străin/ fragmente alimentare un număr de 5 lovituri pe spate (interscapulare) urmate de 5 compresii abdominale (manevra Heimlich) în caz de eșec al primelor manevre; în cazul unui copil cu corp străin ingerat, dacă este conștient este încurajată tusea, iar dacă este inconștient se aplică întâi 5 insuflații (respirație gură la gură) salvatoare de viață.

6. Să extragi limba din gura unei persoane inconștiente

RĂSPUNS: există riscul să rămânem cu degetele mușcate / imobilizate prin contracția reflexă a musculaturii bucale. Eliberarea căilor respiratorii se face prin hiperextensia capului (atunci când este posibil - nu se recomandă, de exemplu, în caz de accident cu posibila implicare a coloanei vertebrale) și subluxația mandibulei.

7. Să aplici un garou pe orice tip de sângerare

RĂSPUNS: Hemostaza se realizează inițială prin compresie locală/ bandaj compresiv. Se evită, pe cât posibil, aplicarea garoului deoarece este posibilă necroza țesuturilor aflate distal de garou prin lipsa perfuziei; se poate practica în sângerări masive cu notarea pe o etichetă a orei la care a fost aplicat și cu eliberarea lui temporară periodic atunci când ajutorul de specialitate întârzie (5 minute la fiecare 30 de minute dacă este prevazută menținerea lui mai mult de 2 ore).

greseli de prim ajutor

8. Să freci zonele afectate de degerături și să le introduci în apă fierbinte

RĂSPUNS: Se evită, pe cât posibil, mobilizarea zonelor atinse de degeratură atât prin frecare sau mers care pot induce leziuni la nivelul țesuturilor; primul ajutor constă în încălzirea treptată cu apă caldă (37- 42 grade Celsius), nu fierbinte (dacă nu avem termometru se verifică apa cu cotul introdus în apă) sau încălzirea la nivelul corpului prin menținerea la nivelul axilei (de exemplu) a membrelor degerate dacă nu dispunem de alte mijloace. 

9. Să intervii pentru a acorda ajutor unei persoane fără a evalua situația în ansamblu

RĂSPUNS: Întotdeauna se are în vedere în primul rând siguranța salvatorului. Există riscul ca același mecanism care a dus la apariția primei victime (ex. electrocutie, arsură, inec, agresiune etc.) să o genereze și pe următoarea, complicând și mai mult situația. Trebuie să evaluăm situația din teren și să solicităm ajutor (numărul de urgență apelabil telefonic 112) înainte de a interveni sau a nu interveni dacă situația ne depășește. Ca să rezumăm, este foarte important ca în primul rând să nu facem rău.

Citește și12 reguli de prim ajutor 

Mulțumim domnului doctor Cătălin Nicolae Boca pentru ajutorul acordat în realizarea articolului. 

Articolul urmator
Spălături în urechi: când sunt recomandate
Spălături în urechi: când sunt recomandate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?
    De ce este important ca cei mici să știe regulile de prim ajutor?

    Acordarea primului ajutor este o abilitate care ne învață cum să intervenim într-o situație de criză, ca să salvăm viața cuiva. Putem învăța să acordăm primul...

    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate
    7 mituri despre oliță care chiar sunt adevărate

    Să îți vezi copilul folosind olița este o mare bucurie, în condițiile în care îți dai seama că a mai făcut un pas important pentru evoluția sa și pentru...

    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă
    6 mituri despre autism pe care nimeni nu ar trebui să le mai creadă

    Despre autism se vorbește tot mai mult în ultimii ani dar, în ciuda creșterii numărului de informații pe acest subiect, nu se poate spune că, în momentul de față,...

    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti
    7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti

    Miturile despre iaurt si probiotice exista din abundenta. Iata cele mai intalnite 7 mituri despre iaurt pe care trebuie sa le cunosti.

    Momentul în care am realizat că nu sunt DOAR mamă. Sunt o persoană
    Momentul în care am realizat că nu sunt DOAR mamă. Sunt o persoană

    Sunt mama a șapte copii incredibili. Wow, da! Șapte. O cifră care poate multora li se pare destul de mare. Până și eu am momente când cred acest lucru, dar îmi iubesc...

    Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI
    Cât de periculoase sunt zodiile, conform experților FBI

    În condițiile în care zodia sub care ne-am născut influențează semnificativ personalitatea, temperamentul fiecăruia dintre noi, nu este de mirare că are impact și asupra...

    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
    6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

    Nu este musai să-ți placă de bebelușul tău din primele momente de după naștere, și nu ești un părinte rău dacă ai nevoie de câteva minute numai pentru tine. Ce alte mituri...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    © 2024 Qbebe