Vizita la fabrica Danone: detalii pe care nu le ştiai

Vizita la fabrica Danone: detalii pe care nu le ştiai

Irina Olteanu - Redactor Senior

În urma invitației la fabrica Danone am descoperit o mulțime de lucruri mai puțin cunoscute de către publicul larg. Care însă, din punctul meu de vedere, trebuie rostite. Dacă vrei să afli ce anume se ascunde în spatele unui brand cu o vechime de aproape 100 de ani, te invit să citești următorul articol.

Nu cred că este nicio rușine să spui lucruri bune despre un produs. Danone este un nume cu rezonanță pe plan internațional, care a dovedit, în primul rând  prin vechimea pe piață lactatelor și gama diversificată de produse, că un atribut al său de bază este calitatea.

Scurtă lecție de istorie Danone

 

fabrica danone

În cazul în care vă întrebați cum a luat naștere iaurtul Danone, trebuie să aflați în primul rând despre Isaac Carasso. Acesta a decis în anul 1919 să producă iaurt folosind culturi de fermentare de la Institutul Pasteur și a creat marca Danone. Deoarece în acea perioadă iaurturile erau privite drept un medicament (utile pentru imunitatea organismului) acestea erau comercializate în farmaciile din Barcelona, fiind disponibile doar pe baza recomandării medicului. În anul 1923, beneficiile iaurtului au fost recunoscute de către Colegiul Medicilor din Barcelona care l-a aprobat în mod oficial sub titulatura de "aliment natural benefic sănătății." Denumirea brandului Danone reprezintă un diminutiv, fiind numele de alint al fiului lui Isaac Carasso, Daniel.
Apoi, în anul 1937, a fost lansat pe piață primul iaurt cu fructe din lume, urmând ca în anul 1942 să ia ființă compania Dannon din Statele Unite ale Americii. Anul 1967 este unul emblematic, respectiv indicând lansarea Petit Gervais, prima brânzică proaspătă cu fructe (în prezent cunoscută sub denumirea de Danonino).

În ceea ce privește piața din România, bazele actualei fabrici Danone din București au fost puse în anul 1996 în locul fostei fabrici Miorița Fundeni. Până în anul 1999 această fabrică a fost transformată, iar transformarea continuă și în prezent, adaptarea la noutățile tehnologice fiind continuă, după cum am aflat din partea doamnei Erika Iordache, Manager Reglementare și Relații Instituționale în Danone România.

Produsele Danone

 

fabrica danone

În prezent s-a ajuns la o gamă extrem de diversificată în fabrica Danone. Produsele din portofoliu constau în iaurt, brânzică și smântână, pe baza laptelui colectat de la ferme românești. Dacă vă întrebați câte iaurturi sunt produse și distribuite zilnic în fabrică, aflați că este vorba de peste 1 milion, o parte fiind exportate și în alte țări europene, precum Ungaria sau Grecia. În realizarea produselor pentru piața externă se combină experiența Danone cu resursele și preferințele locale.

Gama Danonino, destinată preșcolarilor, este gândită în funcție de nevoile copilului și devine atractivă atât prin ambalaj, cât și prin obiectele de entertainment care o însoțesc (abțibilduri, figurine, toate prezentate în general sub formă de colecție). Despre iaurțelul Danonino, preferatul copiilor, am aflat că este îmbogățit cu calciu și vitamina D. Proteina din brânzica Danonino este dublu concentrată. Al treilea produs din gama pentru copii, Danonino Drink, este îmbogățit ca și restul, cu calciu și vitamina D.

La o simplă comparație pe plan nutrițional cu alte gustări destinate copiilor, numărul de vitamine, calciu și proteine este mult mai crescut, în timp ce cantitatea de grăsimi mult scăzută. Deși un iaurt Danonino poate fi consumat ca o masă individuală, specialiștii Danone nu încurajează acest lucru, ci recomandă ca acesta să însoțească alte alimente care să constituie în ansamblu o alimentație echilibrată, potrivită dezvoltării copilului.

Calitatea Danone

Calitatea produselor din fabrica Danone începe de la lapte. Aici sunt prelucrate zilnic 200 de tone de lapte proaspăt; doar laptele de cea mai bună calitate este acceptat și procesat în maxim 24 de ore de la recepția în fabrică. Din punctul de vedere al capacității de stocare a fabricii, aceasta ajunge la peste 450 de tone.

 

fabrica danone

În ceea ce privește interiorul fabricii, atât cât ne-a fost prezentat de către bunii noștri ghizi, doamna Erika Iordache despre care v-am vorbit mai sus și doamna Lidia Nica, Manager de Calitate la Danone, nu am decât cuvinte de laudă. Încă de la intrare grupul nostru de vizitatori a fost echipat (după o igienizare prealabilă a mâinilor) cu mănuși, protecții pentru păr și încălțăminte, halat, toate de unică folosință. Pentru urechi ni s-au pus la dispoziție dopuri speciale deoarece în anumite zone zgomotul produs de utiliaje era semnificativ, precum și un aparat de emisie-recepție pentru a putea asculta fără probleme toate explicațiile oferite de către ghizi.

Cu ce impresii am rămas? Igiena este una impecabilă. Laboratorul propriu fabricii funcționează non-stop și efectuează verificări în mod continuu ale materiei prime, curățarea utilajelor presupune un proces complex și se realizează automat, iar interacțiunea produselor cu oamenii este minimă, totul fiind mecanizat. Din aceste motive și nu numai, igiena în ansamblu este poate fi desemnată exemplară, iar produsele dobândesc în consecință un termen crescut de valabilitate.

În ceea ce privește ultima etapă din procesul de fabricație, și anume ambalarea și paletizarea, începând din luna ianuarie a anului 2014 un robot industrial alintat de echipă "Vasilică" a fost inclus în echipă. Acesta cântărește 2,5 tone și poate ridica o greutate de până la 400 de kg. Cu toate că această etapă poate fi privită drept lipsită de importanță de către persoanele neavizate, așezarea ladițelor cu iaurturi în deplină siguranță și în condiții perfecte este esențială pentru ca produsele să ajungă în cele mai bune condiții la consumatori.

Am mai aflat și câteva lucruri deopotrivă extrem de interesante și lăudabile, și anume că fructele pentru iaurturi sunt importate din străinătate, iar culturile respective sunt atent monitorizate în prealabil de către specialiști Danone pentru a asigura calitatea și că în România, mai exact la Zimnicea, Danone a încurajat antreprenoriatul local și a ajutat efectiv comunitatea să își crească veniturile prin punerea la dispoziție a unui număr de vaci, a utilajului pentru muls, dar și a instructajului aferent alimentației animalului sau folosirii echipamentului etc. (inclusiv training cu privire la managementul unei mici afaceri proprii). Aceste lucruri chiar merită menționate deoarece comunitatea respectivă s-a dezvoltat considerabil, din toate punctele de vedere.

În cazul în care sunteți și voi curioși să vizitați fabrica Danone, aflați că se organizează constant vizite pentru doritori.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
    Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

    Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

    Operațiunea „Droguri pentru copii”: Bomboane și prăjituri cu substanțe interzise au fost găsite într-o fabrică din Iași
    Operațiunea „Droguri pentru copii”: Bomboane și prăjituri cu substanțe interzise au fost găsite într-o fabrică din Iași

    Într-o fabrică din Iași au fost descoperite dulciuri și dispozitive de vapat ce conțineau substanțe psihoactive. Acestea erau vândute adolescenților în mediul online...

    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism
    Sfaturi esențiale pentru vizita la medic cu un copil diagnosticat cu autism

    Vizitele la medic pot fi stresante pentru copil, cu atât mai mult pentru unul care se află pe spectrul autist. Uite ce sfaturi oferă specialiștii în acest sens.

    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?
    8 curiozitati despre vise. Tu le stiai?

    Visele pot dezvalui lucruri aflate adanc in subconstient sau pot fi pur intamplatoare. Oamenii au 3-7 vise, 2-3 ore pe noapte, iar 90% dintre vise sunt uitate imediat ce o persoana se...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

    Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe
    30 curiozități de care nu știai despre pisicuțe

    Le vedem peste tot și ne topesc inimile cu gingășia și curiozitatea lor. Piscile sunt lângă noi de mii de ani, dar încă nu cunoaștem totul despre ele. Deși par banale,...

    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul
    Ce ascundeau durerile de cap ale unei fetițe de 12 ani. O simplă vizită la oftalmolog a dezvăluit totul

    Un tată din Dublin a subliniat importanța controalelor oftalmologice, după ce a aflat că fiica sa se lupta cu o tumoră cerebrală care îi pune punea viața în pericol.

    © 2024 Qbebe