Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii

Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că este vorba despre sănătatea ta, fie că este vorba despre sănătatea celor dragi, știi cât de importantă este, pentru păstrarea ei, o conectare cât mai mare cu natura. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt importante nu doar o alimentație dominată de produse cât mai naturale sau plimbările dese în aer liber ci și recurgerea, ori de câte ori este posibil, la remedii naturiste. Printre acestea se regăsește și coada șoricelului, o plantă care a devenit îndrăgită încă din cele mai îndepărtate timpuri, continuând să uimească și astăzi prin beneficiile sale spectaculoase. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a le descoperi și pentru a te convinge de ce merită să o incluzi și pe ea în „farmacia” verde de acasă.

Planta coada șoricelului

Este perenă, aparținând familiei Asteraceae (din aceasta mai fac parte, de exemplu, daliile, crizantemele, mușețelul etc.), fiind originară de pe continentul european, dar adaptându-se și în alte zone temperate din emisfera nordică (precum America de Nord sau vestul Asiei). Coada șoricelului este o plantă suplă, având două feluri de tulpini (una dintre acestea este floriferă, iar cealaltă nu este) aspre. Frunzele sunt penate, segmentate (pot fi mai mici, de aproximativ 5 cm sau mai mari), păroase, iar florile sunt grupate sub formă de umbelă (un fel de inflorescență ce presupune ca dintr-un ax central să pornească mai mulți pedunculi cu flori), aceasta cuprinzând 15 până la aproximativ 40 de floricele.

Inflorescenta plantei coada-soricelului

Planta crește în zone cum ar fi marginea drumurilor, a pădurilor, a lanurilor de cereale, pe lângă garduri, pe drumuri de țară, putând fi întâlnită atât la câmpie, cât și la altitudini mai mari, în zone subalpine. Are un parfum similar celui al crizantemelor, iar în soare acesta devine acrișor. Înflorește în special în perioada mai-septembrie, dar uneori poate trece și prin al doilea proces de înflorire, în luna noiembrie.

Coada șoricelului este vestită în Europa de mii de ani, fiind utilizată de vechii greci extern (pentru ameliorarea leziunilor pielii și pentru stoparea hemoragiilor), dar și intern (fie florile și frunzele erau mâncate, fie se pregătea din ele o băutură similară ceaiului, apreciată pentru efectele pozitive asupra tulburărilor intestinale, pentru combaterea febrei, pentru problemele ce țineau de circulația sângelui etc.).

În Europa occidentală, pe teritoriul Angliei de astăzi era considerată ca făcând parte din rândul plantelor de leac, cel mai mult apelându-se la ea pentru a se lupta cu infecțiile sau pentru contracararea otrăvurilor.

A fost cunoscută și apreciată inclusiv de amerindienii din America de Nord, care o foloseau nu numai pentru infecții, răni sau hemoragii, ci și intern, în ceai, în scopul de a purifica sângele, de a reduce febra sau de a opri diareea cu sânge. De multe ori, populațiile amerindiene din SUA și Canada o numeau „Planta Războinicului”, în condițiile în care apelau la ea pentru diverse leziuni de pe piele.

Coada șoricelului face parte dintre plantele care sunt valorificate mult în medicina naturistă, în condițiile în care oferă beneficii importante atât pentru uzul intern, cât și pentru cel extern. În formă proaspătă sau uscată, în uleiurile conținute de frunze și de flori se află compuși ce nu sunt deloc de neglijat când vine vorba de sănătate, ca de exemplu: Alpha Pinene, Acetate, Beta Pinene, Borneol, Camphene, Camfor, Chamazulene, Cineol, Limonen etc.

Coada şoricelului: poze

Imaginile de mai jos demonstrează faptul că florile de coada şoricelului pot avea culori diverse, în afară de binecunoscutul alb:

Roz pal

Coada soricelului cu flori roz pal

Roz intens

Flori de coada soricelului intr-o nuanta intensa de roz

Galben

Coada soricelului galbena, plantata pe o peluza

De asemenea, vei putea observa că o poți regăsi și în zonele mai înalte, fiind uşor de recunoscut.

Margarete si coada soricelului intr-o zona montana 

Coada șoricelului denumire științifică

Aceasta este "Achillea millefolium", iar de-a lungul timpului denumirea plantei a fost explicată în felul următor:

  • "Achillea" derivă din numele eroului grec Ahile, care știa cum să trateze rănile soldaților folosind și coada șoricelului
  • Latinul "millefolium" provine din termenul grec "myrióphyllon", ce s-ar traduce prin "a avea numeroase frunze" (planta are multe frunze fine, mici, penate).

În România, coada șoricelului are mai multe denumiri populare, precum:
• alunele
• brădățel
• crestățea
• ciureșică
• crâvalnic
• garva
• iarba-strănutătoare
• iarba-oilor
• prisnel
• sorocină
• rotățele albe

Lan de cereale la marginea caruia creste pe alocuri si coada soricelului

Când se culege coada șoricelului?

Specialiștii în medicina naturistă atrag atenția asupra următorului aspect: toate părțile plantei sunt folositoare. Florile sunt bogate în uleiuri aromatice, sunt cel mai frecvent puse în valoare și ar trebui culese când sunt deplin înflorite, dar când nu au ajuns încă să aibă nuanță gălbuie sau maroniu deschis. În schimb, frunzele conțin tanini și este ideal să fie recoltate la finalul primăverii și la începutul verii. Rădăcina este bună pentru diminuarea diferitelor tipuri de dureri (mai ales pentru durerile de dinți, dacă se prepară o tinctură sau dacă se aplică pe locul dureros rădăcină proaspătă ) și este bine să fie recoltată toamna.

Un indiciu al faptului că poți culege coada șoricelului este acesta: strivește o frunză în palme și vezi dacă are aromă. Dacă nu are, înseamnă că trebuie să mai ai răbdare.

Perioada din an în care se recomandă să o recoltezi este iulie-septembrie, iar florile trebuie culese în special în zilele însorite, cu soare cât mai puternic, întrucât așa uleiurile volatile din ele au într-adevăr virtuți curative. Ca moment al zilei potrivit pentru recoltare, este indicat să aștepți ca roua dimineții să dispară, fiind foarte bine dacă ai putea să realizezi acest demers undeva la orele amiezii.

Coada șoricelului: proprietăți

Florile și frunzele sunt bogate în nutrienți și în fitonutrienți, iar studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că în coada șoricelului se regăsesc în special antioxidanți, cum ar fi:

  • Apigenin
  • Artemetin
  • Casticin
  • Centaureuidin
  • Luteolin
  • Isopaulin
  • Sesquiterpene

Grație compușilor din ea, planta are proprietăți demne de luat în seamă în vederea prevenirii și ameliorării diferitelor probleme de sănătate. Printre cele mai importante sunt:

  • Antiinflamatorii
  • Analgezice
  • Antimicrobiene
  • Antispastice
  • Anticatarale (contribuie la eliminarea excesului de mucus din organism)
  • Carminative (grăbesc calmarea durerilor abdominale și facilitează eliminarea gazelor intestinale)
  • Diaforetice (combat febra prin stimularea transpirației)
  • Diuretice
  • Emenagoge (aceste proprietăți asigură stimularea circulației sanguine în zona pelvisului, a uterului, fiind binevenite pentru inducerea menstruației)
  • Hemostatice (coada șoricelului este bună, de exemplu, pentru sângerările hemoroidale, pentru sângerările stomacale etc.)
  • Hipotensive
  • Sedative
  • Tonice
  • Vulnerare (susțin procesul de vindecare a rănilor)

Coada șoricelului pentru bărbați

Chiar dacă este vestită mai ales pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni specific feminine (precum amenoreea, dismenoreea, inflamații ale ovarelor etc.), coada șoricelului este de ajutor și în cazul unor afecțiuni ale bărbaților. Din acest punct de vedere, terapiile naturiste includ această plantă în rândul celor menite să amelioreze probleme ale aparatului genito-urinar bărbătesc. Astfel, grație proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene, este indicată în caz de prostatite. Acestea reprezintă infecții ale prostatei, însoțite sau nu de inflamarea glandei. De cele mai multe ori, infecția debutează când bacteriile din urină ajung în uretră. Una dintre bacteriile responsabile pentru o prostatită acută este E.coli (provenită din dezechilibre prezente în microflora intestinală), ce poate deveni rezistentă la antibiotice. Într-o astfel de situație, prostatitele pot avea recurențe, devenind cronice.

Pentru a se evita să se ajungă la așa ceva, este recomandată și apelarea la remedii naturiste. Dintre acestea face parte și coada șoricelului, studiile demonstrând că extractul hidroalcoolic din plantă are puternice proprietăți antibacteriene, conducând la scăderea riscului de a se dezvolta o rezistență la antibiotice.

Totodată, întrucât influențează pozitiv sănătatea întregului tract urinar, este o soluție pentru a se depăși mai ușor unele dintre cele mai comune și mai supărătoare simptome ale unei prostatite: durerile și senzația de arsură la urinare, dificultatea de a urina, disconfortul din zona penisului sau a testiculelor.

Ceai de coada șoricelului

Precauţii

Înainte să se consume acest ceai, este necesar să ai în vedere următoarele precauții și interacțiuni:

  1. Dacă este vorba despre sarcină- Nu se recomandă administrarea de ceai de coada șoricelului întrucât planta are proprietăți emenagoge şi poate mări riscul de pierdere a sarcinii
  2. Pentru perioada de alăptare- În condițiile în care nu există încă suficiente informații referitoare la modul în care substanțele conținute de plantă trec în laptele matern și la cum ar putea influența copilul, cel mai bine este să se evite ceaiul
  3. În caz de ulcer sever nu se consumă- În caz contrar, sucurile digestive ar fi stimulate și ar putea surveni dureri și disconfort
  4. Dacă urmează să suferi o intervenție chirurgicală și ai probleme de coagulare a sângelui- Vei ocoli ceaiul de coada șoricelului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de intervenția respectivă
  5. Persoanele care urmează anumite tratamente nu vor consuma ceaiul- De pildă, cine ia medicamente anticoagulante, medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, medicamente pentru diminuarea acidității gastrice, sedative etc. nu îl va consuma fără să ceară sfatul unui medic, dat fiind faptul că se poate ajunge fie la o diminuare, fie la o amplificare a efectului medicamentelor menționate. Oricine suferă de o maladie cronică și se află sub un tratament permanent ar trebui să discute cu medicul înainte să înceapă să bea un anumit ceai pentru a nu se ajunge la interacțiuni periculoase cu medicamentele!
  6. Cine se știe alergic/ă la plante precum margarete sau crizanteme nu va încerca un ceai de coada șoricelului deoarece pot surveni reacții alergice
  7. La fel ca pentru oricare alt ceai, se va discuta cu medicul pediatru înainte să i se dea din acest tip de ceai unui copil mai mic de 5 ani

În același timp, în ciuda proprietăților sale deosebite, trebuie să iei în calcul și aceste detalii dacă vei dori să consumi ceai de coada șoricelului:

  • Excesele pot duce la apariția amețelilor și a durerilor de cap
  • Deși la început nu te vei confrunta cu sensibilitatea pielii, un consum excesiv, pentru timp îndelungat, te poate pune în situația de a dezvolta hipersensibilitate la lumina soarelui sau alergii ale pielii
  • Coada șoricelului este bună pentru menținerea sănătății ficatului, dar cantități mari de ceai pe baza ei, consumate mult timp, pot fi nocive (în plantă se găsește o substanță numită tujon/tujone, ce este dăunătoare ficatului)

ceai in cana de sticla si flori de coada soricelului

Citeşte şi: Ceai de muşeţel în sarcină: îl pot consuma gravidele?

Cum se prepară

Înainte de a te bucura de beneficiile acestui ceai, se recomandă să ceri și sfatul unui specialist, mai ales dacă urmezi un tratament. În funcție de efectele pe care dorești să le obții de la el, îl poți prepara în mai multe moduri, din planta proaspătă sau uscată, după cum urmează:

  • 1 linguriță de plantă uscată/1 lingură sau 2-3 frunze coada soricelului proaspătă se pun în apă care fierbe (cam 250 ml)
  • Se lasă 10-15 minute la temperatura camerei ca să infuzeze, se strecoară și se pot bea 2-3 căni pe zi

Poți să faci o cură de mai multe zile, dar nu mai mult de 2 săptămâni. Reține faptul că, dacă vei lăsa ceaiul să infuzeze mai mult de 10-15 minute, acesta poate deveni neplăcut la gust, adică amar. În același timp, dacă preferi, poți să adaugi în el lămâie sau puțină miere.

Nu în ultimul rând, coada șoricelului poate fi asociată și cu alte plante menite să-ți aducă alinare când ai probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Împreună cu lumânărica te va ajuta în caz de tuse puternică
  • Alături de eucalipt se poate transforma într-o infuzie excelentă pentru a face inhalații în cazul în care suferi de congestie sinusală sau nazală
  • O combinaţie cu mentă sau cu flori de soc este o soluție pentru situațiile în care te confrunți cu răceli sau cu gripe însoțite de febră
  • Poți face băi de plante care să conțină și coada soricelului în caz de iritații ale pielii- Ai însă grijă și testează infuzia respectivă pe o mică porțiune de piele pentru a evita riscul de apariție a unei reacții alergice

Pentru ce este bun ceaiul de coada șoricelului

Specialiștii în medicina naturistă recomandă ceaiul de coada șoricelului atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern.

Ceai de coada șoricelului pentru uz intern

Consumul ceaiului obținut din această plantă deosebit de populară este util întrucât:

Susține sistemul circulator

Acțiunile sale specifice, din acest punct de vedere sunt:

  • Tonifiază sistemul circulator, făcând vasele de sânge mai flexibile și mai puternice, împiedicând formarea cheagurilor, așa că este binevenit și în calitate de tonic pentru inimă
  • Are dublu efect asupra sistemului circulator: poate să stimuleze circulația sângelui în cazul unei eventuale stagnări, dar poate să stopeze și pierderile excesive de sânge din hemoragii
  • Reglează nivelul tensiunii arteriale încurajând circulația normală a sângelui prin vasele periferice
  • Contribuie la ameliorarea afecțiunilor trombotice asociate cu hipertensiunea arterială tocmai pentru că dilată vasele periferice

Citeşte şi: Remedii naturiste pentru capilare sparte

Ajută la reducerea inflamațiilor

Această proprietate a plantei a fost valorificată din cele mai vechi timpuri, atât în Europa, cât și în Asia (în China și în India), mai ales pentru inflamațiile aparatului genital feminin și pentru cele de pe tractul digestiv.
Oamenii de știință au sesizat că efectul antiinflamator al cozii șoricelului se datorează prezenței flavonoizilor și al sesquiterpenelor lactone, care acționează atât asupra inflamațiilor interne, cât și a celor externe (cum ar fi cele ale pielii de pildă).

Proprietățile antiinflamatorii ale plantei transformă ceaiul și într-un ajutor pentru ameliorarea durerilor din artrita reumatoidă (este o boală autoimună, ce este asociată cu stresul oxidativ și cu un nivel ridicat al markerilor inflamatori). Un studiu recent a demonstrat că părțile aeriene de coada șoricelului conțin flavonoizi, tanini și alcaloizi (au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și anti-artritice), iar ceaiul poate să scadă din intensitatea durerilor ce survin în cadrul acestei afecțiuni.

Reduce stările neplăcute asociate anxietății și depresiei

Un studiu publicat în the Journal of Ethnopharmacology a adus în prim-plan următorul aspect: coada șoricelului are efecte calmante, ceea ce o face adecvată și în caz de stări de anxietate. Deși studiul menționat a fost realizat pe baza implicării de animale, cercetătorii au constatat că aceste efecte sunt valabile și în cazul oamenilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o administrare constantă de ceai sau de extract hidroalcoolic.

Alte studii au ajuns la concluzii similare, în condițiile în care alcaloizii contribuie la diminuarea anxietății sau a depresiei pentru că reduc secretarea de corticosteron (hormon produs în cortexul suprarenal, ce are un nivel ridicat în caz de stres cronic). Nu numai ceaiul este util în acest scop, ci și uleiul esențial de coada șoricelului.

Acționează pozitiv în caz de tulburări digestive

Studiile au arătat că, datorită prezenței compușilor numiți flavonoizi și alcaloizi, ceaiul de coada șoricelului combate spasmele, inflamațiile, excesul de gaze intestinale, infecțiile și alte manifestări ce creează probleme. Practic, este binevenit pentru oricare dintre aceste situații:

  • Fiind astringent și vulnerar, este indicat pentru hiper-permeabilitatea prezentă în afecțiuni precum Boala Celiacă, diverticulita, diferite infecții digestive, protejând permanent mucoasa intestinală
  • Inhibă contracțiile musculaturii de la nivelul intestinelor- Cercetările au evidențiat faptul că un consum regulat de ceai de coada șoricelului are un efect relaxant asupra musculaturii nu numai de la nivel intestinal, ci și asupra celei din cadrul întregului sistem digestiv, prevenind inflamațiile, crampele, ameliorând diareea sau flatulența, de aceea este potrivit și în caz de afecțiuni precum Sindromul Intestinului Iritabil sau ulcer
  • Totodată, ceaiul de acest fel este bun pentru ficat și pentru vezica biliară, stimulând secrețiile biliare, prevenind formarea calculilor și sprijinind funcționarea normală a acestor organe

Păstrează sănătatea aparatului genital feminin

Ceaiul de coada șoricelului este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri pentru asigurarea unei funcționări cât mai bune a aparatului reproducător, fiind renumit din vremuri străvechi pentru că:

  • Normalizează fluxul menstrual, ceea ce îl face ideal în caz de sângerări menstruale reduse sau prea abundente
  • Este folositor pentru amenoree (absența menstruației) pentru că are proprietăți emenagoge și stimulează fluxul sanguin din zona pelvisului
  • Te scapă de crampele menstruale și reglează menstruația
  • Previne apariția endometriozei și a fibromului uterin
  • Ușurează simptomele dezagreabile produse de menopauză (cum ar fi stările de anxietate sau valurile de căldură bruște)

Femeie care tine in mana coada soricelului de diverse culori

Asigură sănătatea tractului urinar

Bucură-te de ceaiul de coada șoricelului și din acest punct de vedere întrucât:

  • Crește producția de urină pentru că este diuretic (este util și pentru retenția de apă)
  • Proprietățile antiinflamatorii și antiseptice îl fac un ajutor prețios pentru îndepărtarea agenților patogeni de pe tractul urinar și pentru calmarea musculaturii netede, așa că este potrivit nu numai pentru ameliorarea infecțiilor (cum ar fi cele produse de bacteria E.coli), ci și pentru cistite, incontinență urinară sau pentru nefrită (o boală inflamatorie care poate afecta un rinichi sau pe ambii), inclusiv în situațiile în care este vorba despre urinare cu sânge. Nu neglija însă vizita la un medic pentru oricare dintre acestea!

Este un remediu natural pentru răceli și gripe

Ca să te bucuri de cele mai bune efecte în oricare dintre aceste situații, ține cont și de următoarele indicații:

  • Bea ceai de coada șoricelului încă de la primele simptome de răceală sau de gripă- Acesta facilitează eliminarea mucusului și ușurează congestia nazală. Datorită proprietăților antiseptice, ajută organismul să lupte mai bine cu infecțiile și ușurează inclusiv durerile de gât
  • Este ideal când ai febră- Pentru că planta are efecte diaforetice (va elibera porii și va favoriza producerea transpirației), va ajuta la scăderea mai rapidă a febrei. Dacă vrei să simți cât mai rapid o ameliorare, poți să realizezi un ceai în care să nu se regăsească doar coada șoricelului, ci și flori de soc și mentă

Ceai de coada șoricelului pentru uz extern

Beneficiile ceaiului sunt numeroase și dacă îl vei utiliza în acest mod. Iată câteva exemple :

  1. Accelerează vindecarea rănilor- Reprezintă unul dintre cele mai cunoscute efecte ale ceaiului de coada șoricelului, observat încă din vremea Greciei Antice. Prin realizarea de studii s-a putut sesiza faptul că în special extractul din frunzele plantei are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, atât de necesare pentru ajutorul în vindecarea leziunilor. Mai mult, frunzele stimulează producerea de fibroblaste, celule responsabile pentru regenerarea țesuturilor și pentru intensificarea ritmului de vindecare a pielii. Dacă vrei să apelezi la ceai pentru răni, așteaptă ca mai întâi să se răcească bine și apoi vei aplica infuzia pe locurile cu probleme. Va fi un demers binevenit și pentru că această infuzie are proprietăți antiseptice și va împiedica apariția unei infecții
  2. Sprijină vindecarea arsurilor- Nu numai pentru că dezinfectează, ci și pentru că ajută la producerea de fibroblaste și la cicatrizare, aplicațiile cu ceai de coada șoricelului sunt potrivite dacă te confrunți cu arsuri
  3. Contribuie la ținerea sub control a eczemelor și a acneei- Efectele antimicrobiene și antiinflamatorii împiedică recurența acestor afecțiuni dermatologice, infuzia păstrând un aspect mai proaspăt și mai tânăr al pielii
  4. Reduce inflamațiile ovariene, leucoreea, dar ajută și în prolapsul uterin (modificarea poziţiei uterului prin coborârea spre vagin) - În acest scop, sunt indicate băile de șezut (pentru acestea se va proceda așa: 100 g coada șoricelului se vor lăsa peste noapte în apă rece și în ziua următoare planta se dă în clocot și se va adăuga peste apa de îmbăiere. Important este ca aceasta să fie suficientă cât să ajungă deasupra rinichilor)
  5. Este de folos pentru hemoroizi- Dacă ai o asemenea problemă, apelează la o baie de șezut cu infuzie de coada șoricelului. Aceasta este utilă pentru că are efecte antiinflamatorii și de tonifiere a vaselor sanguine. Ideal va fi să reușești să asociezi băile de șezut cu administrarea internă de infuzie, astfel încât să ai parte de o tonifiere a vaselor din sânge din exterior și din interior
  6. Te ajută dacă ai varice- Poți începe prin a consuma intern ceaiul pentru sănătatea sistemului circulator, dar nu va strica dacă vei folosi comprese cu el ca să acționezi și din exterior pentru varice
  7. Diminuează inflamațiile provocate de reumatism sau de artrită- Dat fiind faptul că acest ceai are și efecte antiinflamatorii, acționând pozitiv și intern în cazul durerilor provocate de asemenea afecțiuni, poți să încerci să faci băi de mâini/de picioare sau să pui comprese îmbibate în infuzie pe locurile dureroase
  8. Ajută în durerile de dinți- Proprietățile antiinflamatorii și anestezice își vor arăta utilitatea și dacă suferi de neplăcutele dureri de dinți. Într-o situație ca aceasta, până când vei ajunge la un medic stomatolog, poți să aplici pe locul cu probleme rădăcină proaspătă de coada șoricelului sau frunze proaspete. Foarte bine ar fi și să ai la îndemână ulei de plantă, cu care să te masezi pe dintele și pe gingia care te dor

Ceaiul de coada șoricelului e bun seara?

Pe de o parte, așa cum s-a precizat anterior, în coada șoricelului se află compuși care ajută la calmarea stărilor de anxietate, conferind o stare de bine și putând combate insomnia ce însoțește inclusiv depresia. Din această perspectivă, un ceai din această plantă va fi binevenit și seara pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.

În același timp, dacă te confrunți cu diferite dureri și inflamații, care interferează adesea cu somnul tău, precum sunt cele provocate de afecțiunile reumatice de pildă, ceaiul de acest fel va fi o soluție naturală pentru o diminuare a lor.

Pe de altă parte, nu trebuie să omiți faptul că planta are puternice proprietăți diuretice, luptând cu retenția de fluide din organism, ceea ce înseamnă și că va stimula creșterea cantității de urină eliminată. Din acest motiv, ar fi indicat să nu consumi infuzie de coada șoricelului înainte de culcare pentru a nu fi în situația de a nu reuși să te odihnești suficient din cauza nevoii urgente de a urina de mai multe ori noaptea.

Tinctură de coada şoricelului

Cum se prepară

Nu doar ceaiul de coada şoricelului este un aliat de nădejde pentru cele mai variate afecţiuni, ci şi tinctura. Aceasta se poate prepara în funcţie de modul de utilizare al plantei, astfel:

  • Dacă apelezi la planta proaspătă- 1 parte plantă la 2 părţi de alcool (alcool 50% sau 80%)
  • Dacă se foloseşte plantă uscată- 1 parte plantă la 5 părţi alcool (alcool 40-50%)

Maria Treben, în lucrarea sa "Plante din Farmacia Domnului", oferă o reţetă de tinctură de coada şoricelului uşor de făcut:

  • Planta proaspătă va fi introdusă într-o sticlă (până la gâtul acesteia)
  • Peste plantă se va pune rachiu (cu concentraţie de 38-40%)
  • Sticla va fi lăsată în soare sau în apropierea aragazului timp de 14 zile

Pentru ca tinctura să-şi păstreze cât mai bine proprietăţile este indicat să fie depozitată într-un loc uscat şi răcoros timp de 6 săptămâni, înainte ca lichidul să fie filtrat. După aceea va fi turnat într-o sticluţă curată, cu capac.

sticluta cu tinctura si flori de coada soricelului

Utilizări

Odată ce ai la dispoziţie tinctură de coada şoricelului, fie că este vorba despre cea preparată acasă, fie că este vorba despre cea achiziţionată din comerţ, ia în calcul faptul că este oricând binevenită în casă întrucât:

  • Dezinfectează şi grăbeşte vindecarea leziunilor pielii- În condiţiile în care are proprietăţi antibacteriene, antiinflamatorii şi anestezice, poţi să dezinfectezi cu ea zgârieturi, tăieturi, ciupituri etc. Ai însă grijă să o diluezi anterior cu apă!
  • Întăreşte vasele de sânge- În cazul în care te confrunţi cu varice sau dacă pur şi simplu vânătăile îţi apar adesea, administrarea periodică de tinctură de coada şoricelului este numai bună pentru întărirea şi menţinerea unei bune funcţionări a vaselor de sânge
  • Este o soluţie inspirată pentru probleme specific feminine- Indiferent dacă suferi din cauza sindromului premenstrual, dacă ai menstre întârziate sau prea abundente, indiferent dacă ai endometrioză, mâncărimi vaginale sau dacă eşti în perioada menopauzei, administrarea internă a acestei tincturi îţi va aduce o ameliorare a manifestărilor nedorite
  • Stimulează digestia şi scade riscul de formare a calculilor biliari- Luând tinctura înainte de masă vei avea şansa la o digestie mai bună, iar asocierea ei cu un consum crescut de fibre va conduce, în timp, la o micşorare a riscului de a dezvolta calculi biliari
  • Contribuie la combaterea febrei- Graţie efectelor diaforetice, tinctura de coada şoricelului este foarte potrivită şi pentru momentele în care ai febră, dat fiind faptul că stimulează deschiderea porilor şi eliberarea transpiraţiei. Cel mai bine este să o poţi lua cu apă călduţă, din 30 în 30 de minute, până când vei resimţi o ameliorare

Surse: www.academia.edu, draxe.com, growingupherbal.com, healthline.com, herbwisdom.com, liebertpub.com, mayoclinic.org, wildfoodmedicines.com, therighttea.com, thefewellhomestead.com, vtbercenter.org

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă
    9 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să devii mamă vitregă

    Ești pe punctul de a deveni mamă vitregă? Uite 9 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a menține o relație bună cu copilul.

    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)
    6 lucruri pe care trebuie să le știi dacă ai grupa de sânge B (3)

    Ai grupa de sânge B3? Cu siguranță îți dorești să afli cât mai multe informații despre această grupă sanguină, care este și cea mai rară. Știai că doar 9% din...

    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi
    Încă puțin și începe școala! Top 10 schimbări pe care trebuie să le știi

    Pe 5 septembrie 2022, copiii de grădiniță și elevii încep cursurile, conform ordinului publicat în Monitorul Oficial din luna aprilie a acestui an. Anul școlar 2022-2023 va...

    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi
    Poți face vaccinul antigripal și în farmacii. Ce trebuie să știi

    Recent, Colegiul Farmaciștilor din România a anunțat că mai multe farmacii din țara noastră sunt incluse într-un program pilot. Scopul acestui program este ca vaccinarea...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi
    Copilul se bâlbâie și clipește excesiv. Ce trebuie să știi

    Bâlbâiala este un simptom comun în copilăria mică, care face parte din procesul de învățare al limbajului. Totuși, atunci când copilul se...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    © 2024 Qbebe