Semințele de dovleac: remediul pentru constipație și paraziți intestinali

Semințele de dovleac: remediul pentru constipație și paraziți intestinali

Raluca Margean - Redactor

Pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, semințele de dovleac conțin o mulțime de nutrienți valoroși de care organismul tău are nevoie, așadar este bine să le introduci în dieta ta zilnică. Ele sunt folosite pentru tratarea unui număr ridicat de afecțiuni, de la constipație și viermi intestinali, până la afecțiuni ale inimii sau în unele cazuri, chiar și cancer. Află în continuare care sunt toate proprietățile curative ale semințelor de dovleac și cum le poți integra în alimentația ta.  

Ce conțin semințele de dovleac?

seminte de dovleac

Semințele de dovleac au un conținut ridicat de vitamine și minerale necesare menținerii unui organism sănătos, dar și antioxidanți care ajută la prevenirea și vindecarea mai multor afecțiuni. Proprietățile terapeutice ale semințelor de dovleac sunt binecunoscute în întreaga lume, fiind folosite ca remedii naturiste pentru tratarea multor probleme de sănătate. O pungă de semințe de dovleac de 28 de grame conțin 151 de calorii și următorii nutrienți valoroși:

  • Fibre: 1,7 grame
  • Carbohidrați: 5 grame
  • Proteine: 7 grame
  • Grăsimi: 13 grame (omega-3, omega-6 și alte grăsimi nesaturate)
  • Vitamina K: 18% din necesarul zilnic 
  • Fosfor: 33% din necesarul zilnic 
  • Mangan: 42% din necesarul zilnic 
  • Magneziu: 37% din necesarul zilnic 
  • Fier: 23% din necesarul zilnic 
  • Zinc: 14% din necesarul zilnic
  • Cupru: 19% din necesarul zilnic 

Semințe dovleac beneficii

Conținutul bogat de vitamine, minerale și nivelurile ridicate de antioxidanți precum carotenoizi și vitamina E din semințele de dovleac aduc multiple beneficii asupra sănătății. Iată care sunt principalele efecte terapeutice ale acestor alimente minune:

1. Mențin sănătatea inimii.

Antioxidanții, magneziul, zincul și acizii grași (inclusiv acidul alfa-linolenic-ALA) pot ajuta la menținerea unei inimi sănătoase. Diverse studii au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate reduce hipertensiunea arterială și nivelul ridicat de colesterol rău (LDL), doi factori de risc care cauzează majoritatea bolilor de inimă. Totodată, s-a demonstrat faptul că aceste semințe pot crește nivelurile de colesterol bun (HDL) și stimulează producerea de oxid nitric, care are efecte pozitive asupra sănătății inimii. El ajută la extinderea vaselor de sânge, îmbunătățind fluxul sanguin și reducând riscul creșterii plăcii în artere. În cazul în care deja iei o anumită medicație pentru hipertensiune arterială, trebuie să consulți un medic deoarece combinația cu semințe de dovleac poate reduce tensiunea la un nivel foarte scăzut, ceea ce poate fi dăunător. 

2. Ajută la prevenirea și tratarea diabetului.

Datorită capacității lor de a reduce nivelul de zahăr din sânge, semințele de dovleac sunt adesea folosite în dieta pacienților suferinzi de diabet. Conținutul bogat de magneziul poate fi principalul ”vinovat” pentru acest lucru, deoarece studiile au demonstrat că o dietă bogată în acest mineral stabilizeză nivelul de zahăr din organism, ajutându-i astfel pe diabetici să gestioneze mai bine nivelul glucozei din sânge. 

3. Combat anxietatea și insomniile.

Conținutul ridicat de magneziu face ca semințele de dovleac să fie un remediu potrivit în tratarea insomniilor și stărilor de anxietate. Pe lângă magneziu, semințele conțin și o substanţă (L-triptofan) care acţionează ca antidepresiv. În plus, zincul ajută și la transformarea triptofanului în serotonină, care este apoi convertită în melatonină, hormonul care este responsabil cu reglarea ciclulul somnului. Așadar, dacă ai probleme cu somnul sau te lupți cu anxietatea și depresia, prepară-ți în fiecare seară o soluție specială. Pisează 1 linguriţă cu seminţe nedecojite și fierbe-le într-un bol cu 250 ml de apă. După 5 minute de fiert, bea ceaiul astfel obținut la temperatura camerei, îndulcit cu miere. 

4. Ajută la reducerea inflamațiilor și sunt bune pentru artrită.

Datorită antioxidanților, aceste semințe au o acţiune anti-inflamatorie naturală, seminţele de dovleac reduc simptomele artritei, fără a avea efecte secundare negative. În plus, nivelul ridicat de zinc din compoziția semințelor de dovleac îmbunătățesc sănătatea sistemului osos, prevenind astfel apariția osteoporozei.

5. Îmbunătățesc calitatea spermei și ajută la menținerea unei prostate sănătoase.

Studiile au arătat că există o legătură directă între infertilitatea masculină și cantitățile scăzute de zinc din organism. Semințele de dovleac au un nivel ridicat de zinc care, în combinație cu alți nutrienți și antioxidanți ajută la îmbunătățirea funcției reproductive la bărbați. În plus, studiile au demonstrat că ele pot ajuta la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată (BPH), o afecțiune în care glanda prostatică se mărește, cauzând probleme la urinare. 

Semințe de dovleac pentru paraziți intestinali

seminte de dovleac crude

Eficienţa acestor semințe în tratarea giardiei, oxiurilor şi chiar a teniei este binecunoscută. Cel mai probabil, această proprietate terapeutică se datorează prezenţei unui aminoacid, cucurbitina, care elimină paraziții. Pentru a scăpa de acești viermi intestinali, este necesar să prepari o soluție din 100 g de seminţe de dovleac pisate (50 g pentru copii), 30 ml de lapte şi 1 linguriţă de miere și s-o bei dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o săptămână.

Semințe de dovleac pentru digestie

Dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate. De aceea el este des folosit în curele de slăbire. De asemenea, ele sunt binecunoscute ca fiind un remediu excelent pentru a trata constipația. Pentru acest lucru este nevoie de preparea unei paste din 60 g de seminţe decorticate şi pisate amestecate cu 2 linguriţe de miere. Această cantitate se consumă pe parcursul a 2 zile, dimineaţa, pe stomacul gol.

Citește și: Tratament naturist pentru durerile de stomac

Ulei din semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac este obtinut prin presare la rece și se folosește atât pentru tratarea de afecțiuni medicale prezentate mai sus, cât și pentru frumusețe. El poate fi integrat în salate, pe post de dressing, combinat cu zeamă de lămâie și alte mirodenii. De asemenea, poate fi consumat în supe-creme, în prepararea legumelor la cuptor (merge foarte bine cu morcovi, cartofi albi, cartof dulce, sparanghel) și în diverse sosuri (pesto, salsa etc).

seminte de dovleac-supa crema

Din punct de vedere cosmetic, uleiul din semințe de dovleac previne vergeturile, oferă elasticitate pielii și hidratează în profunzime, lăsând pielea foarte catifelată. Folosit ca mască de păr, ajută la reglarea nivelului de sebum de la nivelul scalpului, la îndepărtarea mătreții și regenerarea părului. Uleiul din semințe de dovleac poate fi folosit și pentru unghii, deoarece le menține puternice și le ajută să nu se exfolieze.

În concluzie, chiar dacă semințele de dovleac și uleiul preparat din acestea au o mulțime de efecte benefice asupra organismului, trebui să te consulți cu un medic înainte de a consuma o cantitate mai mare. Extrem de rar, ele pot avea efecte adverse precum iritații ale pielii și alergii. 

Surse: Healthline.com

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete
    Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete

    Dovleacul este consumat din cele mai vechi timpuri, fiind cultivat pe teritoriul Americii Centrale de mii de ani. Ajunge în Europa datorită comerțului, pe parcursul secolului al...

    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
    Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

    Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?
    De ce ne crește mai mult păr pe cap decât pe corp?

    Părul crește pe aproape toată suprafață corpului, mai puțin pe buze, în palme și pe tălpi. Lungimea firelor de păr diferă în funcție de zonă. De exemplu, pe brațe...

    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!
    Tratament hemoroizi: Cum sa scapi de hemoroizi in 6 pasi!

    Tratament hemoroizi. Cum poti scapa de hemoroizi este o intrebare care macina multa lume. Hemoroizii sunt o problema de sanatate de serioasa, chiar daca nu pune viata in pericol. Sunt...

    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă
    Alimente bogate în magneziu: ce nu trebuie să îți lipsească din casă

    Magneziul este unul dintre cele mai cunoscute minerale regăsindu-se, în diverse forme, în corpul uman, în cel al animalelor, în plante, în mare și în...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii
    Prăjitura în cană, cel mai ușor desert pentru copii

    Când te gândești la cel mai potrivit desert pentru copilul tău, aspectele importante de care ții cont sunt: să conțină ingrediente sănătoase și să fie gustos. În...

    © 2024 Qbebe