10 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să rămâi însărcinată

10 lucruri pe care trebuie să le faci dacă vrei să rămâi însărcinată

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă din primele clipe în care decizi să devii mamă, trebuie să iei în calcul și următorul aspect: nu va fi suficient să te pregătești doar sufletește pentru noile bucurii și provocări din viața ta, ci va trebui să ai și mai multă grijă de corpul tău. Din articolul de mai jos vei afla cum poți să te îngrijești, astfel încât să te asiguri că sarcina va decurge fără probleme, că vei fi sănătoasă pe tot parcursul ei și că al tău bebeluș se va dezvolta optim din toate punctele de vedere.

Încearcă să-ți faci un control medical complet

Odată ce ești hotărâtă să devii mamă, primul lucru la care trebuie să te gândești este să soliciți un examen medical complex. Astfel, va trebui să iei legătura cu medicul tău curant, care îți face o trecere în revistă a stării tale de sănătate în ansamblu, va discuta despre istoricul bolilor din familia ta, dar mai ales despre eventualele tratamente pe care le iei și care pot avea efecte nocive asupra sarcinii. Mai ales dacă suferi de afecțiuni cronice, cum ar fi astmul, epilepsia, diabetul sau hipertensiunea arterială, este foarte important ca acestea să fie monitorizate cu și mai mare atenție de către un medic specialist.

În unele cazuri, este foarte posibil ca anumite medicamente pe care le iei (cum ar fi unele pentru tratamentul acneei, antidepresive etc.) să-ți fie contraindicate pe durata sarcinii sau să fie nevoie să ți se ajusteze dozele pentru a nu-ți pune în niciun fel bebelușul în pericol. De asemenea, medicul tău va discuta cu tine despre ce înseamnă un stil de viață sănătos, despre cum ar trebui să renunți la eventuale obiceiuri dăunătoare (cum ar fi fumatul) și se va asigura că ești la zi cu imunizările sau că ai avut anumite boli ale copilăriei. De pildă, specialiștii spun că mai ales rubeola poate fi deosebit de periculoasă în sarcină, în condițiile în care poate mări riscul de avort, de apariția diferitelor malformații la făt sau poate duce la o naștere prematură.
Urmează să ți se facă apoi anumite analize de sânge și să mergi la controlul ginecologic. În cadrul acestuia ți se va face un examen pelvin, testul Papanicolau și vei fi testată pentru a se vedea exact dacă suferi sau nu de vreo boală cu transmitere sexuală.

Femeie la medic

Renunță la fumat și la alcool

Medicii ne sfătuiesc, în vederea unei sarcini sănătoase, să renunțăm complet la fumat. De exemplu, studiile au demonstrat că fumul de țigară poate duce la avort, naștere prematură și o dezvoltare insuficientă a bebelușului. De asemenea, nicotina poate scădea fertilitatea, iar fumatul „de mâna a doua"(cel involuntar, care se produce când respirăm fumul de țigară de la un fumător, într-un spațiu închis) ne va scădea și el șansele de a rămâne însărcinate. În privința consumului de alcool, specialiștii spun că un consum moderat de alcool ar putea fi permis în perioada în care încercăm să rămânem însărcinate, dar odată ce este confirmată sarcina va trebui să renunțăm de tot la acest obicei. Motivele pentru care va trebui să procedăm așa sunt:
• Alcoolul poate să conducă la avort sau la naștere prematură
• Bebelușii ale căror mame au consumat alcool în sarcină au mari șanse să aibă o greutate mică la naștere
• Alcoolul va diminua dezvoltarea cognitivă a bebelușilor, ducând la întârzieri în dobândirea achizițiilor de limbaj, la dificultăți de învățare și de concentrare
• S-a constatat că bebelușii ale căror mame nu au renunțat la alcool în sarcină sunt mai predispuși comportamentelor agresive, ADHD-ului și chiar către comportamente cu caracter delincvent

Redu consumul de cafeină

În privința cantității de cafeină care să fie sigură în timpul sarcinii, părerile specialiștilor variază. Cu toate acestea, o părere comună este că, atât în perioada de concepție, cât și în timpul primului trimestru de sarcină, ar trebui să nu se depășească 200 de mg de cafeină pe zi. Această cantitate corespunde unei singure căni de cafea. Pe măsură ce sarcina avansează, este recomandat să se reducă mai mult din consumul de cafeină.

Motivul pentru care se insistă asupra reducerii cafeinei în sarcină este acesta: organismul bebelușului nu va putea să proceseze această substanță în același mod în care o facem noi. În plus, s-a observat că bebelușii ale căror mame au consumat cafeină pe parcursul sarcinii au avut o greutate la naștere mai mică decât cea normală, chiar dacă nu a fost vorba despre o sarcină prematură. Cu alte cuvinte, trebuie să consumăm moderat produse ce conțin cafeină (nu numai cafea, ci și alte băuturi precum frappé-urile, ness-ul, alimente precum ciocolata, sucurile, anumite ceaiuri etc.).

Evită infecțiile

Un prim pas pe care-l putem face în această direcție este să fim foarte atente la ceea ce mâncăm. De exemplu, vom sta neapărat departe de brânzeturi despre care bănuim că sunt fabricate cu lapte nepasteurizat, dar și de carnea crudă, de peștele crud sau de ouăle crude. Oricare dintre ele pot fi un potențial risc de contaminare cu Salmonella, E.coli sau cu Listeria, fapt care ar putea avea consecințe deosebit de grave asupra sarcinii. Va fi esențial să ne spălăm tot timpul pe mâini când vom atinge alimentele, să le depozităm în condiții corespunzătoare, să spălăm bine fructele și legumele și să folosim mânuși. Spre exemplu, ar trebui să le purtăm ori de câte ori mergem în grădină sau punem mâna pe litiera animalelor, evitând riscul apariției taxoplasmozei. Nu în ultimul rând, va trebui să ai grijă să mergi la medic și acesta să verifice dacă ești la zi cu imunizările contra bolilor contagioase. Acestea vor trebui făcute înainte să rămâi însărcinată, astfel încât să fii protejată pe deplin și să nu riști apariția unor complicații (cum ar fi avortul sau nașterea prematură).

Nu te expune unui mediu toxic

Desigur că nu vei putea să ai controlul asupra tuturor factorilor de mediu ce sunt nocivi pentru sarcină, dar, pe cât posibil, încearcă să iei unele măsuri ce le-ar putea diminua impactul. Spre exemplu, dacă lucrezi undeva unde ești expusă la radiații sau chimicale, încearcă să faci modificări în activitatea ta până când vei rămâne însărcinată, dar și ulterior. În același timp, ține cont și de următorul sfat: evită, pe cât posibil, să vii în contact cu pesticide, cu îngrășăminte sintetice, cu produse de curățenie, cu detergenți, cu tot felul de deșeuri etc. În plus, neapărat vei avea grijă să nu vii în contact cu apă despre care bănuiești că ar fi contaminată.

Fii foarte atentă la ceea ce mănânci

Din momentul în care ai decis să devii mamă, este foarte important să adopți o dietă cât mai echilibrată, să-ți stochezi în organism nutrienții necesari pentru dezvoltarea optimă a fătului. Spre exemplu, ar trebui ca zilnic să consumi 2 căni de fructe și aproximativ 2 căni de legume, cereale integrale, dar și alimente bogate în calciu (cum ar fi laptele, iaurtul etc.). În același timp, asigură-te că vei consuma și proteine, din surse variate (precum cele din nuci, boabe, semințe, carne de pui, de vită, de curcan).

Ce sa mananci si ce sa nu mananci daca vrei sa ramai insarcinata

Nu în ultimul rând, nu uita să consumi regulat pește, întrucât acesta îți va asigura aportul de Omega 3, dar și de vitamina D. Trebuie să ai însă grijă să te ferești de peștii bogați în mercur (cum ar fi peștele-sabie, macroul, tonul, tilapia- un pește de apă dulce similar cu bibanul), întrucât acesta este foarte toxic și va fi dăunător mai ales pentru sistemul nervos al bebelușului.
Cel mai bine va fi să te orientezi spre specii de pește autohtone (precum păstrăvul, șalăul etc.), de care să fii însă sigură că nu provin din ape contaminate sau să optezi pentru pești ce nu sunt bogați în mercur (de exemplu, sardinele, somonul sau heringul). Se recomandă să consumi 2 porții de pește pe săptămână.

Ai grijă să iei suplimente alimentare care să conțină în special acid folic

Studiile de specialitate au demonstrat de mai multe ori că femeile care au luat suplimente cu acid folic în mod regulat, atât în perioada de dinainte să conceapă, cât și pe parcursul sarcinii, au născut bebeluși mai sănătoși, fără probleme precum „Spina bifida", spre deosebire de cele ce au neglijat aportul de acid folic.

 

Femibion, supliment alimentar pentru o sarcina sanatoasa

Medicii recomandă, pentru a ne asigura că suntem într-adevăr pregătite pentru sarcină și că vom putea naște un copil perfect sănătos, să începem să luăm acid folic înainte de a rămâne însărcinate și mai ales pe parcursul primului trimestru de sarcină. Se recomandă ca o femeie să beneficieze de 400 de micrograme de acid folic pe zi, cu cel puțin o lună înainte de a concepe și să continue la fel și în următoarele 3 luni.

Printre suplimentele alimentare care ne pot furniza doza optimă de acid folic se numără și Femibion ® 1. Acesta va veni în completarea unei diete echilibrate și sănătoase și ne va oferi o cantitate ideală de folat. Despre acest nutrient se poate spune că include acidul folic propriu-zis și Metafolin (o formulă specială, care nu mai trebuie transformată în organism (sau direct utilizabilă de către organism). Grație metafolinului, procesul de diviziune celulară din timpul sarcinii va fi stimulat, la fel și creșterea țesutului matern.

Femibion ® 1 Planificare + Sarcină este ideal nu numai pentru conținutul de folat, ci și pentru alte vitamine esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Printre acestea se numără:
• Vitaminele B1, B2 și Biotină- Ele contribuie la un metabolism normal și la funcționarea optimă a sistemului nervos
• Vitaminele B6, B12 (Niacină) și Acidul Pantotenic (vitamina B5)- Acestea pot preveni oboseala accentuată
• Vitamina C- Numai bună pentru un sistem imunitar puternic
• Vitamina E- Asigură protecția celulelor contra stresului oxidativ
Femibion ® 1 se administrează astfel: 1 tabletă pe zi, cu apă, la masa principală.
Un alt aspect foarte important de care trebuie să ții cont dacă te pregătești să rămâi însărcinată este că va trebui să fii foarte atentă la aportul de vitamina A. Practic, nu ar trebui să depăsești o doză zilnică de 770 de micrograme (cu excepția cazului în care mare parte din aportul de vitamina A provine din beta-caroten). Mai mult poate fi periculos pentru bebeluș, întrucât poate crește riscul apariției unor malformații.

Mergi la un control stomatologic înainte să rămâi însărcinată

Doctorii ne sfătuiesc, odată ce am decis să devenim mame, să avem mai multă grijă de sănătatea noastră orală. În contextul în care sarcina va conduce la tot felul de transformări hormonale ce vor afecta mai ales gingiile, este bine să vizităm un stomatolog. Pe parcursul sarcinii, progesteronul și estrogenul vor determina o reacție mai accentuată a gingiilor la bacterii, ceea ce ne poate predispune la probleme precum inflamații, dureri și o sensibilitate crescută. Cu atât mai mult cu cât medicul dentist ne-a pus diagnosticul de paradontoză, vizitele la el ne pot scuti de multe probleme în timpul sarcinii. Cel mai bine va fi să facem un control amănunțit și să acceptăm înainte de sarcină proceduri precum detartraj sau înălbirea dinților.

Medic dentist care ii arata pacientei sale o radiografie

Monitorizează-ți greutatea și străduiește-te să o menții la un nivel optim

Cercetările din domeniu au arătat de mai multe ori că femeile ce au un indice al masei corporale (BMI) prea mare sau prea mic vor avea dificultăți mai mari să rămână însărcinate sau vor avea diverse complicații la naștere. De pildă, cele ce au BMI mare pot să nască bebeluși cu o greutate corporală prea mare sau să se confrunte cu hipertensiune arterială pe durata sarcinii, iar cele cu BMI prea mic riscă să aibă bebeluși cu o greutate sub normală, inclusiv dacă nu este vorba despre o naștere prematură. De aceea, va trebui să te străduiești să ai un BMI normal și, eventual, să te consulți cu un specialist pentru ca acesta să te îndrume în vederea atingerii acestui scop.

Fă mișcare

Este demonstrat că activitatea fizică în timpul sarcinii este benefică atât pentru sănătatea mamei, cât și a bebelușului. Enumerăm mai jos câteva efecte pozitive ale mișcării zilnice în perioada sarcinii:

- ajută la menţinerea unei greutăți normale în timpul şi după sarcină;
- conduce către un somn mai liniștit;
- reduce umflarea picioarelor, gleznelor sau mâinilor;
- reduce riscurile de anxietate sau depresie;
- reduce riscul de hipertensiune arteriala in sarcina (probleme cu tensiunea arterială ridicată în timpul sarcinii);

Nu uita că o sarcină sănătoasă și o naștere ușoară vor fi influențate și de condiția ta fizică. De aceea, încearcă să faci cât mai multă mișcare, inclusiv în perioada ce va precede sarcina propriu-zisă. De la simple plimbări până la sporturi precum înot, aerobic, ciclism etc., orice tip de exerciții fizice te vor ajuta să fii în formă și să nu acumulezi kilograme în plus. În timpul sarcinii, ideal va fi să faci mișcare în cadrul unor ședințe de gimnastică prenatală.

Surse:
www.babycenter.com, www.todaysparent.com, www.webmd.com

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești
    Zodiile de care trebuie să fugi când se enervează, dacă nu vrei să o pățești

    Fie că sunt foarte încăpățânate și nu sunt dornice de compromisuri, fie că sunt orgolioase sau pur și simplu sunt „iuți la mânie”, unele persoane se...

    © 2024 Qbebe