Este normal??? 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile lor

Este normal??? 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile lor

Cosmina Ionita

Sarcina este cea mai frumoasa perioada din viata unei femei. Dar si cea care naste cele mai multe intrebari. Dezvoltarea normala a bebelusului, alimentatie, sanatate, sex sunt doar cateva dintre domeniile care prezinta interes in gandurile viitoare mamici. Din capitolul „este normal?", avem 10 intrebari despre sarcina si raspunsurile potrivite.

„Este normal sa am scurgeri vaginale?", „este normal sa pierd in greutate" sau „sa am libidoul crescut" se intreaba, cel mai adesea, femeile insarcinate in cea mai delicata si, totodata, spectaculoasa, perioada a lor. La acestea si multe altele incercam sa raspundem in randurile ce urmeaza.

1. Este normal sa nu arat a femeie insarcinata?

Da, este perfect normal. Aspectul burticii difera in functie de fizicul fiecarei femei insarcinate. Daca esti inalta si bine proportionata, sarcina va fi vizibila cu 3-4 saptamani mai tarziu fata de a unei gravidute subtirele si mica de statura. Pentru majoritatea femeilor, burtica devine vizibila cand implinesc 14 saptamani de sarcina. Cu alte cuvinte, atunci cand uterul incepe sa se mareasca. Din acest moment, femeia incepe sa ia in greutate si sa sufere modificarile specifice sarcinii.

2. Este normal sa am libidoul crescut?

Fluxul crescut de sange din zona pelviana, uterina si genitala, precum si nivelul crescut de estrogen fac ca libidoul femeii insarcinate sa creasca la cote aproape incontrolabile in sarcina. Dar acesta fapt nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mamici. Sexul este permis in timpul sarcinii, bebelusul nu va avea de suferit. Nu exista riscul ca mama sa elimine copilul, deoarece uterul este protejat de dopul de mucus. Ai totusi grija sa gasesti impreuna cu partenerul o pozitie cat mai confortabila pentru tine.

In timpul sarcinii, vulva este puternic vascularizata, iar actul sexual devine mai intens, placerea fiind mai mare si mai usor de obtinut cu un efort mai mic. Cu tandrete si comunicare afectiva, actul sexual se poate consuma chiar si in ultima luna de sarcina.

3. Este normal sa am greturi pe toata perioada sarcinii?

Specialistii considera ca greturile de sarcina sunt provocate de hormonii sarcinii - estrogenul si gonadotrofina corionica umana (hCG). Raul de dimineata incepe sa apara din saptamana 6 de sarcina si sa dureze pana in saptamanile 14, 16 sau chiar 20.

Unele dintre viitoarele mamici - ce-i drept, putine la numar - se pot confrunta cu starile de rau pe toata perioada sarcinii. Medicii il considera un fenomen normal, dar care necesita totusi o monitorizare atenta. Din cauza starilor de greata, nu te poti alimenta coresponzator, iar bebelusul poate fi privat de nutrientii necesari.

Daca te afli in imposibilitatea de a manca sau de a bea, versi in repetate randuri in timpul zilei ori pierzi in greutate in timpul sarcinii, consulta de urgenta un specialist. S-ar putea sa te confrunti cu hyperemesis gravidarum, cea mai severa forma de greturi de sarcina. Varsaturile severe sunt foarte riscante pentru copilul tau, care se poate naste prematur sau cu o greutate mica, din cauza malnutritiei.

4. Este normal sa pierd in greutate in timpul sarcinii?

Specialistii atentioneaza ca in primul trimestru de sarcina, poti pierde in greutate. Din cauza starilor de greata si a varsaturilor si pe fondul oboselii, femeia nu se alimenteaza corespunzator si in loc sa castige cateva sute de grame in plus, le pierde. Daca sarcina se dezvolta normal, iar tu nu acuzi mancarimi la nivelul pielii ori oboseala accentuata, nu este cazul sa te ingrijorezi. Vei recupera in urmatoarele trimistre, cand bebelusul incepe sa se dezvolte.

Trebuie sa stii ca in al doilea trimestru de sarcina, copilul incepe sa creasca, iar tu vei castiga intre 500 de grame si un kilogram pe saptamana. In al treilea trimestru de sarcina, un ritm corect de crestere in greutate presupune adaugarea a circa 500 de grame pe saptamana in lunile sapte si opt si intre 500 de grame si un kilogram saptamanal in ultima luna de sarcina. Daca incepi sa pierzi in greutate in aceste trimestre, consulta un specialist ca sa indepartezi orice dubiu privind o eventuala problema cu bebelusul.

5. Este normal sa fiu obosita?

Epuizarea te impiedica sa-ti desfasori activitatile de rutina? Este absolut normal ca in primul trimestru de sarcina sa te confrunti cu oboseala si somnolenta. Corpul tau incearca sa se acomodeze cu noul statut de purtator ce viata si isi creeaza, astfel, mediul propice pentru a sustine noua faptura. Acest intreg proces te secatuieste de energie.

Dupa primul trimestru, cand placenta preia functia de producere a hormonilor, starile de oboseala si somnolenta scad in intensitate. Daca organismul tau nu-si recapata din energie incapand cu al doilea trimestru, ba chiar se accentueaza oboseala, nu intarzia sa consulti medicul. Anemia feriptiva, diabetul gestational, tiroida slab reactiva ori despresia pot fi cauzele starilor de epuizare.

sarcina

6. Este normal sa mai am scurgeri vaginale?

Multe femei insarcinate constata ca, in timpul sarcinii, scurgerile vaginale sunt mai abundente. Dar medicii ne linistesc ca leucoreea reprezinta modalitatea prin care vaginul se curata natural si previne transmiterea infectiilor vaginale catre uter. Atata timp cat nu are miros neplacut si nuante rosiatice sau maronii ori consistenta albicioasa, nu ai de ce sa te ingrijozeri.

In timpul sarcinii, nivelul crescut de estrogen si intensificarea circulatiei sanguine din zona pelvina provoaca o secretie este mai abundenta. Spre sfarsitul sarcinii, aspectul poate suferi modificari din cauza eliminarii dopului de mucus. Daca scurgerile sunt insotite de crampe, dureri si sangerari de culoare rosu deschis, anunta imediat ginecologul. Sunt semne care prevestesc probleme cu placenta sau chiar pierderea sarcinii.

7. Este normal ca analizele sa aiba rezultate modificate?

Da, este firesc in timpul sarcinii ca parametrii normali ai sangelui si urinei sa varieze. Scaderea hemoglobinei si a numarului de hematii, scaderea glicemiei sau cresterea numarului de leucocite si a VSH sunt variatii normale ale parametrilor biologici aparute in sarcina. Atunci cand cunoaste valorile normale si cauza modificarilor fiziologice, viitoarea mamica nu mai are de ce sa se ingrijoreze.

Sunt considerate normale valorile medii, care pot diferi, insa, in functie de varsta, rasa si zona geografica. Ele pot prezenta variatii in functie de metoda de laborator folosita. Analizele doar completeaza tabloul clinic prin care se poate pune corect diagnosticul. Si numai medicul este in masura sa interpreteze rezultatul acestor analize in functie de mai multi factori.

8. Este normal sa mi se schimbe culoarea pielii?

Intensificarea fluxului sanguin face ca pielea ta sa capete o tenta mai pronuntata. Nu este nimic neobisnuit! Mai mult decat atat, inca din primul trimestru de sarcina, din cauza secretiei abundente de hormon melanostimulent, cantitatea de melanina creste, iar pielea din jurul ochilor, mameloanele si areolele mamare sau cicatricile vor deveni mai inchise la culoare.

De asemenea, o alta modificare la nivelul pielii perfect normala in sarcina este aparitia acneei, cauzata de cresterea cantitatii de sebum, determinata de largirea porilor.

9. Este normal sa ma simt nefericita in timpul sarcinii?

Statisticile arata ca una din patru femei a avut cel putin un episod depresiv in timpul vietii si una din cinci are acest episod in timpul sarcinii. Daca are loc in perioada sarcinii, depresia poate afecta copilul nenascut, schimbarile hormonale modificand echilibrul chimic al creierului.

Totodata, mamele depresive, care in sarcina fumeaza excesiv, consuma alcool sau droguri, au tentative de suicid, risca sa dea nastere unor copii cu probleme cardiace, hipertensiune pulmonara, anxiosi ori chiar depresivi.

10. Este normal sa am temeri?

Oricat ai fi de informata, este absolut normal sa fii ingrijorata daca bebelusul din burtica este sanatos, sa te intrebi ce mananca, ce simte sau ce face, sa te gandesti daca vei fi un parinte bun si la cum se va schimba viata ta dupa nastere. Dar nu lasa intrebarile firesti sa se transforme in temeri nejustificate sau, chiar mai mult, in atacuri de panica. Gandeste-te ca atat sarcina, cat si nasterea fac parte din viata. Femeia a fost plamadita pentru nastere si nu poti schimba cu nimic mersul lucrurilor.

Totusi, daca observi ca temerile tale sunt insotite de insomnii, stari de agitatie si neliniste, ar fi indicat sa ceri parerea unui specialist. S-ar putea sa te confrunti cu o stare de anxietate sau depresie antepartum.

Citeste si:
30 de intrebari pe care trebuie sa i le pui medicului in timpul sarcinii
20 de intrebari despre frumusete si ingrijire in sarcina carora nu le stiai raspunsul
Este normal??? 20 de intrebari despre copil care ii nedumeresc pe parinti si raspunsurile lor

Surse:
www.babycenter.com
www.webmd.com
www.momswhothink.com

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet
    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet

    „Ba da, i-am dat să mănânce înainte să plecăm din casă!”, „Nu îi dau cu biberonul pentru că nu îl acceptă!”, „Nu, nu pot să...

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

    În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!
    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!

    O proaspătă mămică, la primul ei copil, se îngrijorează repede pentru orice lucru legat de acesta. În special în primele luni de viață ale puiului tău, poți ajunge...

    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
    O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

    Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

    © 2024 Qbebe