Ce sanse am sa nasc un bebelus sanatos daca sunt testata pozitiv cu virusul HIV

Ce sanse am sa nasc un bebelus sanatos daca sunt testata pozitiv cu virusul HIV

Irina Olteanu - Redactor Senior

Mama cu HIV poate naste un copil sanatos, desi multe persoane s-ar putea indoi de acest fapt. Cu o medicatie adecvata si o monitorizare permanenta din partea medicului curant, acest lucru este posibil mult mai des decat in trecut. Cum se procedeaza in cazul in care mama este infectata cu HIV si ce metode de precautie se pot utiliza in acest caz, vom afla in articolul urmator.

1. Informatii despre virusul HIV (virusul uman imunodeficitar)

Inainte de a afla care sunt problemele cu care va puteti confrunta in situatia in care vreti sa concepteti un copil, este bine sa aflati mai multe lucruri legate de virusul HIV, deoarece perceptia generala cu privire la acest subiect este inca extrem de eronata.

Care este diferenta dintre HIV si SIDA?

Diferenta dintre cele doua este una majora, deoarece HIV este virusul care provoaca SIDA (sindromul imunodeficientei dobandite), o afectiune medicala extrem de grava in care abilitatea corpului de a rezista la germeni este foarte redusa, sistemul imunitar, respectiv anticorpii, fiind slabit/redusi (virusul traieste in celulele din corp implicate in procesul de aparare al organismului). Odata ce o persoana prezinta aceasta boala, orice infectie (chiar si o simpla raceala sau gripa) poate produce decesul. Din punct de vedere stiintific, se pare ca maladia SIDA reprezinta etapa finala din infectia cu virus HIV, putand aparea chiar si dupa 10 ani de infectie latenta.

Cum pot fi infectata cu acest virus?

HIV nu este un virus ce se transmite prin aer, apa sau alimente, de aceea trebuie sa retineti faptul ca nu va puteti infecta doar prin simpla atingere de maini, sarut, mancare, stranut, tusit al unei persoane care a fost diagnosticata pozitiv cu acest virus.

El poate fi insa transmis de la o persoana la alta doar atunci cand se face un schimb de sange (transfuzie cu un ac contaminat) sau de fluide sexuale (cum sunt secretiile vaginale sau sperma) si se pare ca si lapte mamar si nu poate supravietui in afara corpului uman pentru foarte mult timp. Astfel, retineti ca nu va puteti infecta cu virusul HIV prin obisnuitele contacte sociale.

Ce inseamna rezultatul testului HIV?

Un rezultat pozitiv inseamna:
- sunteti testate pozitiv cu virusul HIV (virusul care va conduce la SIDA) se afla in corpul vostru;
- ca puteti infecta pe altii cu acest virus prin intretinerea de relatii sexuale neprotejate sau prin transfuzii de sange;
- o experienta foarte traumatizanta, avand in vedere ca poate implica si reactia celorlati.
Un rezultat pozitiv nu inseamna:
- ca aveti SIDA (ci doar ca prezentati forma incipienta a sindromului si anume HIV);
- ca veti muri in curand, mai ales daca urmati un tratament adecvat (speranta de viata este foarte mare, ajungand chiar la peste 50 ani din momentul identificarii virusului), respectand o igiena buna si evitand contactul cu persoanele bolnave (pentru a nu expune sistemul imunitar la infectii).
Un rezultat negativ inseamna: nu s-au gasit anticorpi in sangele vostru la momentul efectuarii analizei.
Un rezultat negativ nu inseamna:
- ca nu sunteti infectate cu virusul HIV (in cazul in care ati fost expuse in ultimele 3-6 luni);
- ca sunteti imune la SIDA sau ca nu veti avea niciodata SIDA.
Exista si teste speciale, care pot detecta anumite componente ale virusului in organismul nostru, mult mai specifice, insa si mult mai costisitoare; acestea sunt indicate de medicul specialist in boli infectioase in functie de context.

2. Ce se intampla in momentul in care alegeti sa ramaneti insarcinate si sunteti testate pozitiv cu virusul HIV?

Cum pot sa raman insarcinata cand sunt testata HIV pozitiv?

Daca sunteti testate pozitiv cu virusul HIV apare o alta problema in acest sens, deoarece prin relatiile sexuale pe care le intretineti (in scopul conceperii) creste probabilitatea de a-l infecta pe partener. Pentru a evita aceasta situatie, exista posibilitatea de a apela la inseminare artificiala sau fertilizare in vitro, proceduri care pot fi realizate in cadrul unei clinici de fertilizare. Daca va aflati intr-un cuplu in care amandoi sunteti seropozitivi este bine ca inainte de a decide sa concepteti un copil, sa consultati un ginecolog/un specialist in domeniu pentru a discuta riscurile pe care le presupune acest proces. In unele cazuri medicul recomanda o procedura numita „curatare" a spermei, adica separarea spermatozoidului de ovul, deoarece acesta este infectata cu HIV, iar spermatozoidul va fi folosit pentru inseminarea/fertilizarea femeii. Aceasta optiune poate fi folosita si in situatia in care barbatul este testat pozitiv, iar femeia nu.

Ce trebuie sa fac pe durata sarcinii daca sunt HIV pozitiva?

O viata sanatoasa este foarte importanta in timp ce sunteti insarcinate, mai ales daca aveti acest virus in organism. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa gasiti un medic specialist de incredere, care sa fie alaturi de voi in tot acest timp. Apoi tratati infectia si incarcatura virala (cantitatea de HIV din sange), putand astfel reduce transmiterea verticala (de la mama la fat). Stabiliti impreuna cu doctorul ce medicamente este mai bine sa utilizati pentru acest tratament, astfel incat sa fie tolerat de orgasnim si sa nu dauneze fetusului. Aveti grija ca dieta sa fie cat se poate de bogata in nutrimente provenind din legume, fructe si carne incat sa oferiti aportul de vitamine si minerale necesar dezvoltarii copilului.

  

Se poate transmite virusul la fetus?

Transmiterea acestui virus de la mama catre copilul nenascut sau proaspat nascut se poate realiza in trei modalitati:
a) atunci cand au aceeasi sursa de sange - virusul HIV se poate transmite de la mama la fetus in timp ce acesta se dezvolta in uter din cauza faptului ca sangele mamei circula prin corpul fetusului, supunandu-l astfel la un risc de infectare (transfer de substante nutritive si virus la fat prin vasele din cordonul ombilical).
b) prin infectiile din timpul nasterii - in acest timp nou-nascutul este expus la o mare cantitate de fluide ale corpului mamei infectate, iar transmiterea poate sa aiba loc in special daca este vorba de o nastere naturala (exista pareri care sustin ca si cezariana prezinta acelasi risc de infectare).
c) prin alaptare - virusul HIV poate fi preluat de cel mic prin simplul act de alaptare, avand in vedere ca laptele mamei are o mare concentratie de HIV, unele studii sustin ca riscul ca fiul sau fiica voastra sa fie contaminata este de 1 la 4 (de 25%).

3. Prevenirea transmiterii virusului HIV de la mama la bebelus

Fara o precautie necesara in ceea ce priveste virusului HIV in timpul sarcinii, al nasterii si dupa ce ati nascut, riscul cunoscut pana acum 10 ani de transmitere a acestui virus era de 25%. In prezent insa, cu ajutorul terapiei medicamentoase si a unei monitorizari constante, acesta a scazut pana la procentul de 2%. Iata recomandarile doamnei doctor Rodica Matusa, medic infectionist si consultant medical Fundatia Baylor Marea Neagra in ce priveste monitorizarea pe timpul sarcinii:

"O persoana infectata cu HIV se afla in evidenta / monitorizarea unui medic infectionist, care indica si urmareste administrarea terapiei antiretrovirale (TARV), terapie care are un circuit inchis. Mama HIV pozitiva trebuie sa fie corect monitorizata si consiliata de catre specialist din urmatoarele considerente :
- TARV trebuie continuata pe toata perioada sarcinii, cu acele medicamente care se presupune ca nu au efecte secundare asupra embrionului/ fatului/nou nascutului. Dupa nastere nou nascutul va trebui sa faca terapie antiretrovirala timp de 6 saptamini. Evaluarea mamei si apoi si a copilului se face periodic, conform unui ghid, in toate trimestrele de sarcina si imediat dupa nastere, urmarindu-se nu numai din punctul de vedere al infectiei cu HIV, ci si alti parametri: infectia cu virusul hepatitei B, anemie etc., inclusiv vaccinarile indicate pentru mama, nou-nascut si sugar. Consilierea mamei seropozitive este facuta de catre un specialist, indicandu-se sa nasca prin cezariana si sa nu alapteze copilul la san."

Medicamente impotriva HIV

Folosirea medicamentelor impotriva virusului HIV si in perioada de sracina poate avea un rol benefic, mai ales daca este cel potrivit si in doza potrivita (de exemplu Zidovudina/Azidotimidina- AZT cel mai des folosit); exista mai multe medicamente cu efect antiretroviral, iar decizia de terapie este luata in functie de statusul clinic si biologic. Deoarece HIV sufera schimbari si mutatii in organismul gazda, virusul poate deveni rezistent la anumite medicamente sau clase de medicamente (medicamentul respectiv nu mai poate incetini sau preveni multiplicarea virusului sau nu mai poate proteja sistemul imunitar), prin urmare trebuie inlocuit. Retineti faptul ca trebuie sa consultati neparat medicul in legatura cu acest aspect si sa nu adminstrati medicamente pe cont propriu.

Nasterea prin cezariana sau nasterea naturala

In timpul perioadei de travaliu si a nasterii propriu-zise, unii specialisti recomanda reducerea riscului transmitere verticala a HIV prin optarea pentru cezariana, alaturi de un anumit tratament in momentul efectiv al nasterii. Se considera ca nasterea cezariana expune mai putin copilul la fluidele din corpul mamei decat cea naturala, in cazul celei din urma incarcatura virala fiind mai mare de 1000 copii/ml de sange. Pe de alte parte, exista situatii cand nasterea naturala reprezinta cea mai buna optiune, de aceea este bine sa consultati medicul ginecolog. Daca incarcatura virala este mai mica de 1.000 copii/ml, o nastere prin cezariana nu va reduce riscul transmiterii virusului HIV la copil.

4. Tratament

Este cu adevarat sigura administrarea de medicamente impotriva HIV cat timp sunt insarcinata? Femeile insarcinate (fara probleme de sanatate) sunt de obicei sfatuite sa nu ia niciun fel de medicament in timpul sarcinii, de aceea poate parea ciudat ca acelora testate pozitiv cu virusul HIV li se cere sa se trateze cu medicatie speciala.

Adevarul este ca medicamentele folosite impotriva virusului HIV nu vor dauna fatului, iar acest lucru fiind demonstrat de numarul mare de femei seropozitive care au folosit medicamente pentru tratament si au nascut un copil sanatos. In cazul acelor viitoare mamici care inca nu se trateaza cu medicamente antiretrovirale este recomandat sa inceapa medicatia abia dupa primul trimestru de sarcina, iar cele care deja urmeaza un tratament, este posibil sa fie inlocuit cu un altul sau sa fie modificata doza.

Mama cu HIV - Bebelusul trebuie sa primeasca tratament?

Un tratament pe durata sarcinii este cea mai buna cale pentru reducerea transmiterii de virus HIV de la mama la copil. Insa este bine daca cel mic primeste un tratament si dupa ce se naste, acesta fiind de obicei administrat in primele 6-12 ore dupa nastere si continuat pentru inca 6 saptamani (de obicei Zidovudine si/sau Bactrim pentru a preveni un tip de pneumonie care apare la persoanele infectate cu HIV). Din pacate, in prezent nu este posibila recoltarea de celule stem. Bebelusul va fi testat in principiu la trei intervale diferite de timp (nu cu testele obisnuite in care se cauta identificarea de anticorpi): intre 14-21 zile dupa nastere, 1-2 luni dupa nastere si la 3-6 luni. De multe ori sunt efectuate si teste HIV asupra bebelusului nenascut care ies fals pozitive (uneori bebelusul nu este infectat desi testul intrauterin poate indica contrariul). Doamna doctor Rodica Matusa, medic infectionist si consultant medical Fundatia Baylor Marea Neagra mentioneaza: "Copilul face tratament imediat dupa nastere si este monitorizat si evaluat periodic pana la virsta de 2 ani. Dupa 2 ani se poate spune cu siguranta daca copilul este sau nu infectat, in functie de detectarea sau nu a HIV si a anticorpilor anti HIV."

Desi multe mame sunt descurajate cand afla sau cunosc faptul ca sunt HIV pozitive, o sarcina normala este posibila si in cazul lor chiar si nasterea unui copil sanatos. Un stil de viata prudent si respectarea medicatiei pot contribui semnificativ la o sarcina si o nastere lipsite de probleme. Iata prognosticul optimist pe care ni-l ofera doamna doctor Rodica Matusa, medic infectionist si consultant medical Fundatia Baylor Marea Neagra in acest sens: "Daca mama respecta cele spuse mai sus, aceasta poate avea un copil sanatos. Transmiterea verticala - de la mama la copil, poate scadea sub 1% (inclusiv in Romania), la mamele care fac TARV corect (adica au nivel viral pentru HIV nedetectabil), nasc prin cezariana si nu alimenteaza natural copilul."

Multumim doamnei doctor Rodica Matusa pentru ajutorul acordat in realizarea acestui articol.

Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au; http://aidsinfo.nih.gov; www.aids.gov; www.who.int; www.poz.com

 

 

Articolul urmator
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată
Cât de des trebuie să ai relații intime dacă vrei să rămâi însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV
    „Fratele meu îmi spune că așteaptă să mor.” Povestea unei adolescente infectate cu virusul HIV

    În afară de faptul că au de înfruntat boli incurabile, unii adolescenți nu au parte nici de dragostea părinților, de căldura unei familii. Prin așa ceva trece în...

    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"
    Soacra mea insistă să nasc prin cezariană pentru că e mai "sănătos"

    Au și soacrele rolul lor pe lume și mulți dintre noi ar spune că acest rol este cel de a pune bețe în roate, cum spune românul. Confesiunea de mai jos a unei femei este una...

    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească
    Mamele nasc, berzele NU! Sunt mamă de trei copii minunați la care NU am acces, deși îmi sunt încredințați printr-o hotărâre judecătorească

    Sunt o mamă care s-a căsătorit din dragoste cu un bărbat frumos, cel puțin asa-l găseam eu atunci. De la începutul relației el a trasat granițe, mi-a controlat viața, mi-a...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului
    Caz extrem de rar de sarcină ectopică cu final fericit: o femeie a născut un bebeluș perfect sănătos, care s-a dezvoltat în afara uterului

    Crezând că se balonează de la mâncare, o femeie a ajuns la medic nemaisuportând durerile de stomac, doar ca să afle că poartă un bebeluș în... abdomenul ei! Un...

    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos
    Sunt criticată pentru faptul că-mi doresc un copil perfect sănătos

    "Băiețel sau fetiță, nu contează ce va fi, sănătos să fie!" Acest mod de gândire reprezintă opinia marii majorități a viitorilor părinți, dar a atras un val de...

    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"
    O femeie cu dizabilități a născut un bebeluș perfect sănătos. "Mi s-a spus că nu merit să fiu mamă"

    Deși a adus pe lume un copil perfect sănătos, o femeie cu dizabilități susține că este foarte dezamăgită de atitudinea oamenilor care au blamat-o că a rămas însărcinată.

    I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate
    I-am dat surorii mele gravide hainele de bebeluș ale copilului meu și mi-a reproșat că nu sunt de firmă și sunt uzate

    Hainele pentru bebeluși pot fi destul de costisitoare, motiv pentru care mulți părinți se bucură de fiecare dată când primesc body-uri, bluze sau pantalonași de la rude sau...

    © 2024 Qbebe