Esti subponderala sau supraponderala? Afla care sunt riscurile asociate sarcinii!

Esti subponderala sau supraponderala? Afla care sunt riscurile asociate sarcinii!

Louise Tanase - Contributor

Indiferent ca te simti bine in pielea ta cu greutatea pe care o ai sau tii cure de slabire ori de ingrasare de cand te stii, trebuie sa afli care sunt riscurile asociate sarcinii in cazul in care esti subponderala sau supraponderala.

In viata de zi cu zi, iti raportezi greutatea la factori de natura estetica si numai in cazuri extreme te gandesti ca greutatea iti pune in pericol sanatatea.

Atunci cand iti doresti un copil trebuie sa te gandesti chiar inainte de conceptie ca greutatea ta poate avea efecte negative nu doar asupra sanatatii tale, ci si asupra dezvoltarii fatului si sanatatii ulterioare a bebelusului.

Qbebe iti prezinta riscurile care sunt asociate unei greutati prea mari sau prea mici in timpul sarcinii.

 Femeie in oglinda

Cum stii daca esti subponderala sau supraponderala?

Fiecare dintre noi face tot posibilul sa isi pastreze sanatatea, dar in acelasi timp sa pastreze un aspect fizic placut. Din pacate, media prezinta in fotografii modele feminine pe care incercam sa le imitam - atat in ceea ce priveste vestimentatia, machiajul sau coafura, dar mai ales in ceea ce priveste greutatea si formele fizice.

Putine dintre noi tinem cont de faptul ca imaginile din reviste sunt prelucrate pe computer, ca manechinele au alt stil de viata decat noi si ca, mai ales, sanatatea acestor manechine nu este intotdeauna un model bun de urmat. Cum aflam, totusi, daca suntem subponderale, supraponderale sau normoponderale? Calculand indicele de masa corporala, care este un raport bazat pe greutatea si inaltimea unei persoane.

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat: IMC = m / (h2). Rezultatele sunt impartite in x categorii: IMC sub 18,5 - subponderal; IMC intre 18,5 si 24,9 - normoponderal; IMC intre 25 si 29,9 - supraponderal; IMC intre 30 si 34,9 - obezitate clasa I; IMC intre 35 si 39,9 - obezitate clasa II; IMC peste 40 - obezitate morbida.

 Femeie la oglinda

Rezultatele se interpreteaza astfel:

• IMC mai mic de 18,5: Cantitatea de grasime corporala este foarte scazuta. Daca esti atleta de performanta, atingerea unui IMC mic poate constitui un obiectiv pe termen scurt. Daca nu esti atleta, un IMC scazut poate indica faptul ca esti subponderala, ceea ce poate duce la o imunitate scazuta a organismului. Daca atat greutatea cat si IMC-ul au valori mici, e recomandat sa iei in greutate folosind o dieta sanatoasa si exercitii fizice menite sa-ti creasca masa musculara.

• IMC intre 18,5 si 24,9: Ai IMC-ul ideal, cu cantitatea de grasime corporala suficienta pentru asigurarea unei sanatati optime.

• IMC intre 25 si 39,9: Esti considerata supraponderala sau obeza. Ar trebui sa scazi din greutate printr-o dieta sanatoasa si efort fizic sustinut.

• IMC > 40: La acest IMC organismul tau este supus riscului aparitiei multor boli, printre care diabet, hipertensiune sau boli de inima. Se recomanda urmarea sfaturilor unui medic pentru a ajunge la o greutate optima si schimbarea obiceiurilor alimentare si sportive.

 Tanara cu cantar

Riscurile asociate sarcinii daca esti subponderala

In cazul in care esti subponderala, trebuie sa stii ca nu ai motive de bucurie: o greutate mica inainte de sarcina nu inseamna ca iti vei mentine silueta in timpul sarcinii sau ca vei reveni mai repede la silueta ideala dupa nastere.

Statisticile arata ca, in general, femeile subponderale au carente in ceea ce priveste vitaminele A, E, K si B2, dar si carente in ceea ce priveste mineralele precum fierul, cuprul, calciu si zinc. Aceste carente cauzeaza unele probleme de sanatate gravidelor (anemia) dar si bebelusilor lor (functionarea deficitara a creierului).

In plus, femeile subponderale fac fata mai greu neplacerilor cauzate de sarcina, iar cauzele primare ale greutatii lor scazute tind sa se complice si sa se agraveze in timpul sarcinii.

In ceea ce priveste bebelusul unei femei subponderale, acesta are un risc crescut de restrictie de crestere intrauterina, dar si de greutate mica la nastere. Bebelusii cu greutate mica la nastere risca dezvoltarea unor complicatii severe in primele saptamani de viata, cum ar fi hipotermia, glicemia scazuta, dificultati la hranire si infectii virale. Riscului decesului in perioada perinatala (prima saptamana de viata extrauterina) este foarte crescut la bebelusii ai caror mame sunt subponderale.

 

Riscurile asociate sarcinii daca esti supraponderala

Daca esti supraponderala sau obeza trebuie sa stii ca poti avea parte de complicatii in timpul sarcinii care pot afecta atat sanatatea ta, cat si a bebelusului.

Cu cat greutatea ta este mai mare fata de limitele normale, cu atat cresc riscurile asociate sarcinii. Trebuie sa ai in vedere urmatoarele riscuri: avort spontan, nasterea unui bebelus mort, tensiune arteriala mare si preeclampsie, diabet gestational si dificultati la nastere care sa necesite o operatie cezariana. Unele dintre aceste probleme, cum ar fi preeclampsia pot creste riscul unei nasteri premature.

In ceea ce priveste bebelusul, trebuie sa stii ca greutatea ta crescuta il poate afecta si pe el. Statisticile arata ca bebelusii nascuti din mame supraponderale sau obeze pot avea anumite complicatii, cum ar fi distocia de umar (blocarea umerilor in spatele osului pubian al mamei, ceea ce poate afecta iremediabil copilul), malformatii cardiace, malformatii ale peretelui abdominal, defect de tub neural, obezitate infantila sau chiar deces post-partum.

Articolul urmator
Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?
Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica mea se preface că nu mă cunoaște în fața prietenilor ei, pentru că sunt supraponderală
    Fiica mea se preface că nu mă cunoaște în fața prietenilor ei, pentru că sunt supraponderală

    Printre marile provocări cu care se întâlnește un părinte de adolescent se regăsesc și acestea: presiunile din cadrul anturajului și construirea unei imagini corporale...

    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei
    Sunt o mamă supraponderală și nu mi-e rușine să stau goală în fața copiilor mei

    În special dacă nu ești mulțumită de felul în care arăți, faci eforturi pentru a-ți dezvălui cât mai puțin corpul, inclusiv în fața copilului tău. Unele...

    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile
    Dormi pe partea stângă? Află care sunt beneficiile

    Dormi pe partea stanga. Toata lumea stie ca un somn bun peste noapte este important pentru sanatate. Insa si pozitia in care dormi ar putea avea un efect semnificativ pentru sanatate. Unele...

    Fiica mea de 14 ani este supraponderală și nu știu cum să o ajut
    Fiica mea de 14 ani este supraponderală și nu știu cum să o ajut

    Printre marile provocări care îi pot ieși în cale unui părinte se regăsește și aceasta: să aibă un copil cu probleme de greutate. Cu atât mai mult cu acest tip de...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu
    Stai cu sotul de dragul copiilor? Afla daca faci bine sau nu

    Sa ramai intr-o casnicie nefericita inseamna sa le oferi copiilor tai o lectie gresita despre viata. Multi oameni cred ca ar trebui sa puna punct mariajului insa amana sa ia aceasta decizie...

    Gemenele siameze, care au uimit lumea acum 32 de ani, sunt profesoare la gimnaziu! Află povestea lor
    Gemenele siameze, care au uimit lumea acum 32 de ani, sunt profesoare la gimnaziu! Află povestea lor

    Abigail și Brittany Hensel au venit pe lume pe 7 martie 1990, în Minnesota, Statele Unite, iar viața lor a fost subiectul unor show-uri TV foarte populare peste Ocean. Acum, la 32 de...

    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
    Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

    Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

    © 2024 Qbebe