Gingivita poate fi periculoasă în sarcină. Ce spune medicul

Gingivita poate fi periculoasă în sarcină. Ce spune medicul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Gingivita de sarcină este o problemă cu care se confruntă un procent mare de gravide și care, în lipsa tratamentului poate conduce la complicații ce încep de la parodontoză și până la pierderea dinților. Află în continuare ce simptome presupune, ce tratament necesită, dar mai ales ce poți face pentru a preveni afecțiunea.

Informații despre gingivita de sarcină

Gingivita apare atunci când placa bacteriană, care conține bacterii, se acumulează pe dinți și produce toxine ce irită gingiile. Dacă observi sângerare la baza dinților, gingii roșii, inflamate sau dureroase, care sângerează, care s-au retras, respirație urât mirositoare, probabil este vorba despre gingivită; există posibilitatea de a apărea și niște umflături roșii pe gingii, aproape de partea frontală a dinților, denumite tumori de sarcină (granulom piogenic) și nu sunt canceroase sau contagioase. Poate apărea între luna 2-8 de sarcină, însă de obicei se agravează în al doilea trimestru.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie Dacia Medical Center subliniază: În sarcină, secreţia de hormoni estrogeni este mare. Acest fapt se traduce printr-o cantitate mai mare de sânge la nivelul întregului organism, implicit la nivelul gurii, deci al gingiei, care poate fi inflamată şi roşiatică ca aspect. 

Dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog ABC Eurodent completează: Igienă corespunzătoare şi control periodic la medicul dentist. Mai mult de atât nu puteţi face. Dacă respectăm aceste reguli, atunci probabilitatea de a face gingivită este extrem de redusă. Gingivita este o afecțiune provocată de depunerile mari de tartru, gingiile se tumefiază și încep să doară. Așadar, menţinerea unei igiene orale optime este extrem de importantă în perioada sarcinii.  

Ca urmare a nivelului oscilant de hormoni, un procent de 40% dintre femei va dezvolta gingivită la un moment dat în sarcină (există statistici care susțin că procentul este între 60-70%). Printre cauze, nivelul crescut de progesteron (care crește fluxul de sânge către țesuturile gingivale) facilitează proliferarea anumitor bacterii cauzatoare de gingivită, precum și sensibilizarea țesutului gingival față de placa dentară și exagerarea răspunsului organismului față de toxinele care rezultă din placa dentară. Fumatul și diabetul pot agrava situația. În cazul în care te confrunți cu o boală gingivală semnificativă, sarcina poate să agraveze simptomele. 

Gingivita apare în special din cauza depunerilor de tartru, prin urmare cei cu o igienă deficitară, dar şi cei care nu apelează la un control anual, un detartraj şi un periaj profesional, sunt predispuşi la această afecţiune. Femeile însărcinate au deseori probleme cu dantura, iar situaţia este preponderent legată de hormonii în exces. Noi, ca stomatologi, recomandăm ca, înainte de a face un copil, viitoarele mame să meargă la un control și să îşi rezolve problemele stomatologice. Chiar și așa, nu este exclus să apară dureri sau infecții în timpul sarcinii. Una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni este gingivita, spune Dr.Bilal Takouzli. 

gingivita de sarcina

De ce este important să ții sub control această afecțiune? Poate evolua către o formă mai gravă de boală gingivală denumită parodontoză, ce poate conduce la probleme importante de sănătate care necesită intervenție chirurgicală sau poate conduce la pierderea unor dinți. În plus, s-a demonstrat că o asănătate precară a gingiilor este asociată cu nașterea prematură.

Prevenire pentru gingivita de sarcină

Ținerea sub control a plăcii dentare este probabil cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a preveni problemele cu gingivita de sarcină. O rutină strictă și meticuloasă de îndepărtare a plăcii trebuie să fie inițiată încă dinainte de sarcină. Nu sunt identice toate produsele de îngrijire orală, așa că asigură-te că optezi pentru unele care tratează placa și gingivita, precum și pentru o periuță de dinți electrică și moale (de 2 ori pe zi); pasta de dinți trebuie să fie cu fluor. Folosește zilnic ața dentară cu blândețe pentru a preveni lezuni la nivelul țesuturilor gingivale; acest obicei ajută la eliminarea particulelor alimentare și a bacteriilor. Apa de gură trebuie să fie specială pentru această afecțiune și fără alcool. Dacă te confrunți cu grețuri matinale și vomiți, nu uita să clătești gura după fiecare episod de vomitat.

Nu uita să mergi regulat la controale stomatologice regulate deoarece gravidele se confruntă cu un risc crescut de carii dentare și pierderea dinților; trebuie să mergi de două ori pe an la medic, chiar dacă ești gravidă. Nu rata programările și în cazul în care este simți că ai o problemă poți merge oricând; medicul este singurul în măsură să observe o problemă chiar înainte ca aceasta să apară. Ajută să consumi o alimentație bogată în alimente sănătoase, precum fructe și legume, cereale integrale, produse lactate. Optează pentru apă sau lapte în locul sucurilor, chiar dacă sunt din fructe. Evită alimentele dulci sau cu amidon, precum bomboane, prăjituri și fructe uscate; zaharurile pot să aibă un efect nedorit asupra gingiilor și dinților. 

Poate fi de ajutor să adaugi la rutina de curățare a dinților gargară cu apă și sare de mare; sarea poate reduce inflamația produsă de gingivită și poate ajuta la vindecarea gingiilor. Pentru a pune în practică, diluați 1 linguriță de sare într-o cană de apă caldă; clătiți gura de câteva ori și scuipați.

gingivita de sarcina

Tratament pentru gingivita de sarcină

Dacă ai dezvoltat deja gingivită, medicul dentist te poate ajuta prin intermediul antibioticelor cu administrare orală (combat infecția bacteriană). De asemenea, există ape de gură care pot trata boala gingivală, disponibile pe bază de rețetă medicală. În cazurile grave, se poate interveni chirurgical. Asigură-te că medicul tău cunoaște toate alergiile pe care le ai la medicamente, precum și medicamentele/suplimentele pe care le iei în sarcină pentru a preveni posibile interacțiuni medicamentoase.

Printre complicațiile gingivitei de sarcină se numără parodontoza (o boală gingivală care poate ajunge până la os), iar în cazul bebelușilor există un risc crescut de naștere prematură sau greutate mică la naștere. În cele din urmă gingivita poate cauza pierderea dinților. Mergi la medic dacă observi modificări la nivelul dinților/gingiilor care trebuie gestionate. În ceea ce privește efectuarea de radiografii, acestea pot fi programate după sarcină, iar dacă este obligatoriu vei purta un șorț special pentru a te proteja de radiații.

 

Dr. Bilal Takouzli afirmă "Chiar dacă majoritatea procedurilor dentare se pot amâna, la o femeie însărcinată care vine cu dureri de cauză dentară sau gingivită, tratamentul stomatologic nu ar trebui întârziat. De cele mai multe ori, durerea accentuează starea de tensiune, nervozitate, provoacă insomnie și chiar poate iniția contracţiiîn lunile terminale. Dacă vorbim despre gingivită, trebuie menționat de la început că tratamentul medicamentos este exclus în primul trimestru de sarcină, atunci când are loc dezvoltarea embrionară. În această perioadă, tratamentul este local si presupune igienizare orală. Aceasta înseamnă eliminarea tartrului, fiind principala cauză a gingivitei, și periaj profesional. Pacienta este sfătuită să continue tratamentul și acasă, prin clătiri cu ceai de mușețel, apă cu sare sau apă de gură."

În ceea ce privește potențialele complicații asociate gingivitei de sarcină Dr. Bilal Takouzli susține că "Depunerile de tartru se pot complica până la dezvoltarea unor afecţiuni extrem de dificil de manageriat, cum ar fi boala parodontală. Chiar şi aşa, văd mai degrabă complicaţii şi riscuri în dorinţa femeilor de a găsi soluţii miraculoase. Consultul de specialitate este obligatoriu, atât la stomatolog, cât și la ginecolog, oricare ar fi afecțiunea de care suferiți. Aceștia vor decide împreună ce substanțe trebuie folosite pentru a nu afecta sănătatea, atât a fătului, cât și a mamei."

Dacă gingivita apare în trimestrul al doilea de sarcină și vorbim de o formă mai gravă, medicul stomatolog ar putea prescrie antibiotic local, precum tetraciclină unguent cu metronidazol. Totuşi, eu insist pentru o igienă corespunzătoare, cu mare precauţie în folosirea acestui tratament. Bineînțeles, tratamentul diferă de la o persoană la alta, în funcție de caracteristicile fiecărei sarcini, iar în cazuri mai complicate, se impune colaborarea între stomatolog și ginecolog. Atenție! Automedicația este strict interzisă în cazul femeilor însărcinate! Nu vă tratați în funcție de ce ați citit pe internet! concluzionează Dr. Chadi Muheidli. 

Citește: Gingivita de sarcina

Surse: www.dentalcare.com; www.healthline.com; www.webmd.com; https://americanpregnancy.org

Articolul urmator
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei
    Medicul care mi-a supravegheat sarcina mi-a spus că fetița are un chist, cât tot abdomenul ei

    Nașterea poate uneori sa devieze de la planul pe care îl faci chiar în momentul în care afli ca vei fi mamă. 8 luni de zile îmi imaginam cum va decurge nașterea...

    Câștigătoarea MasterChef a pierdut sarcina și dă vina pe medicul ei: „Era întreg, dar începuse să se descompună. Am intrat în stare de șoc”
    Câștigătoarea MasterChef a pierdut sarcina și dă vina pe medicul ei: „Era întreg, dar începuse să se descompună. Am intrat în stare de șoc”

    În urmă cu o lună, Aida Parașcan, câștigătoarea MasterChef, anunța că urmează să devină mamă pentru a patra oară, la 39 de ani. Din păcate, însă, a pierdut...

    Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: "Ambrozia poate face (din nou!) noi victime"
    Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: "Ambrozia poate face (din nou!) noi victime"

    Alergia la ambrozie e printre cele mai comune forme de alergii. De regulă apare la finalul verii și durează până în octombrie, iar cel mai întâlnit simptom este...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Copilul poate beneficia de alocație din două state diferite? Ce spune legislația
    Copilul poate beneficia de alocație din două state diferite? Ce spune legislația

    Există multe cazuri în care copilul are un părinte plecat în străinătate. Mulți părinți se întreabă dacă cel mic poate primi alocații din două țări. Răspunsul...

    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea
    Perspectiva facturilor mari la energie poate trimite școlile în online? Ce spune legea

    Luna trecută, fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ne asigura că elevii nu vor trece la școala online iarna aceasta din cauza facturilor la energie și că nu se pune...

    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră
    Atenție, părinți! Un copil de 4 ani s-a infectat cu o bacterie periculoasă de la odorizantul de cameră

    Părinți, gândiți-vă de două ori înainte de a cumpăra parfumuri și odorizante de cameră! Ingredientele pe care acestea le conțin pot fi periculoase pentru inreaga...

    © 2024 Qbebe