Top 7 moduri prin care gravida afecteaza bebelusul fara sa stie

Top 7 moduri prin care gravida afecteaza bebelusul fara sa stie

Louise Tanase - Contributor

Evident ca modul in care un bebelus va arata si se va comporta, precum si starea sa de sanatate sunt determinate intr-o oarecare masura de genele pe care le mosteneste de la parintii sai. Insa mediul in care se dezvolta bebelusul inca din viata intrauterina joaca un rol important in dezvoltarea sa. Daca esti insarcinata sau planuiesti o sarcina, Qbebe iti ofera indicii despre 7 moduri in care iti afectezi bebelusul fara sa stii.

Majoritatea femeilor insarcinate isi iau toate masurile de precautie pentru ca bebelusul pe care il poarta in pantec sa se dezvolte cat mai sanatos cu putinta. Nu sunt putine femeile care renunta la alcool si la fumat inca din momentul in care primul test de sarcina este pozitiv, iar majoritatea sunt atat de atente cu alimentatia lor incat ar reusi sa dea lectii despre alimentatia sanatoasa chiar si unui nutritionist. Insa, din pacate, exista atat de multe moduri in care stilul de viata al gravidei influenteaza sanatatea viitorului ei copil, incat este aproape imposibil ca viitoarea mama sa le ia in calcul pe toate.
Kim Yolton, profesor doctor in pediatrie la Spitalul de copii din Cincinnati, SUA spune ca "Noua luni reprezinta o perioada incredibil de scurta pentru cat de mult creste un bebelus si in acest timp scurt este nevoie ca atat de multe lucruri sa se intample intr-un mod atat de exact, astfel incat daca nu se intampla asa bebelusul poate avea nenumarate probleme." Acesta este motivul pentru care dr. Yolton avertizeaza viitoarele mamici asupra unor pericole ce sunt ignorate. Qbebe iti dezvaluie 7 dintre cele mai surprinzatoare moduri in care gravidele isi afecteaza bebelusii si cateva sfaturi despre cum isi pot proteja micutii din burtica.

Mama este supraponderala

Obezitatea materna creste riscul ca gravida sa dezvolte diabet gestational si sa nasca prematur. De asemenea, obezitatea materna reprezinta un risc crescut ca bebelusul sa fie diabetic sau obez. Studii recente au demonstrat ca exista o legatura intre greutatea mamei inainte de sarcina si riscul ca micutul sa se imbolnaveasca de astm. Un alt studiu efectuat pe circa 1100 copii a aratat ca aproape 12% dintre copiii nascuti din mame obeze prezinta wheezing (suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie) in jurul varstei de 14 luni, comparativ cu mai putin de 4% dintre copiii nascuti de mame cu greutate normala inainte de sarcina.

Ce poti face - In primul rand, ai grija la alimentatie si monitorizeaza-ti permanent greutatea corporala inainte de a incerca sa ramai insarcinata. In al doilea rand, exercitiile fizice regulate te vor ajuta sa iti mentii greutatea sub control. Dr. Jennifer Wu, medic obstetrician la Spitalul Lenox Hill din New York spune ca "chiar daca viitoarea mama nu a fost activa din punct de vedere fizic inainte de sarcina, este recomandat ca in timpul sarcinii sa faca miscare: chiar si 20 de minute de mers pe jos de 4 ori pe saptamana ajuta."

Mama bea cafea

Medicii si cercetatorii spun de multa vreme ca unul dintre cele mai daunatoare obiceiuri ale viitoarelor mame este consumul mare de cafea in timpul sarcinii. Trebuie sa stii insa ca, ce inseamna "multa cafea" si care este cantitatea de cafea care ii face rau fatului reprezinta un subiect care a fost dezbatut foarte mult. Colegiul American al Medicilor Obstetricieni si Ginecologi recomanda ca gravidele sa limiteze consumul de cofeina la 200 ml pe zi (echivalentul a doua cesti de cafea tare). Din pacate pentru amatoarele de cafea, de curand s-a descoperit ca, chiar si o cantitate mult mai mica de atat a fost asociata cu un risc crescut pentru bebelusi de a avea o greutate prea mica la nastere.

Ce poti face - Daca chiar trebuie sa bei cafea in timpul sarcinii si nu poti renunta la aceasta bautura sau la altele care contin cofeina, trebuie sa limitezi cantitatea la cel mult o ceasca de cafea slaba pe zi.

Viitoarea mama fumeaza pasiv

Poate ca gravida a reusit sa renunte la fumat sau nu este fumatoare, insa petrecerea timpului intr-un mediu plin de fum de tigara a fost asociata cu un risc crescut de imbolnavire de astm si alte probleme respiratorii ale bebelusului si copilului, dar si cu alte afectiuni, mai tarziu, pe parcursul vietii. Un studiu efectuat pe mame si copii in China a aratat faptul ca micutii nascuti din mame care au fumat pasiv in timpul sarcinii erau de doua ori mai predispusi sa dezvolte deficit de atentie si probleme cu agresivitatea pana la varsta de 5 ani decat copiii nascuti din mame care nu au fost expuse fumului de tigara.

Ce poti face - Evita pe cat posibil incaperile in care se fumeaza si roaga prietenii si membrii familiei sa nu fumeze in absenta ta. Socializarea in timpul sarcinii este mai putin importanta decat sanatatea bebelusului tau.

Citeste si:
Esti subponderala sau supraponderala? Afla care sunt riscurile asociate sarcinii!
Fumatul in sarcina: statistici si opinii ale medicilor specialisti pe care trebuie sa le stii

Viitoarea mama ia antidepresive

Din pacate, statisticile arata ca mai mult de 13% dintre gravide iau antidepresive in timpul sarcinii. Medicii spun ca aceste medicamente luate in timpul sarcinii au efecte negative pe termen lung asupra bebelusului care se dezvolta in pantecul femeii. Cercetatorii au descoperit ca medicamentele antidepresive (care contin un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei, cum sunt celebrele antidepresive Prozac sau varianta recomandata in Romania Cipralex) luate in timpul sarcinii sunt responsabile pentru un risc crescut de avort spontan, defecte la nastere, nastere prematura si probleme de comportament pe care bebelusul le poate dezvolta, inclusiv autism. Tot statisticile arata ca aproximativ 3% dintre femeile care iau antidepresive in timpul sarcinii folosesc medicamente din clasa inhibitorilor slectivi ai recaptarii serotoninei.

Ce poti face: Depresia este o problema de sanatate care trebuie tratata cu toata seriozitatea, mai ales in timpul sarcinii, insa nu neaparat folosind medicatie. Alice Domar, psiholog la o clinica de fertilitate din Boston spune ca "prima varianta de tratament pentru femeile aflate la varsta reproductiva ar trebui sa fie psihoterapia, nu medicatia." In cazul in care esti deprimata si iei medicamente impotriva depresiei, vorbeste cu medicul tau despre acest lucru inainte de a ramane insarcinata.

Mama are carenta de vitamina D

Probabil ca, daca sarcina ta este una planificata, ai facut deja toate analizele recomandate pentru viitoarele mamici, insa este posibil ca una sa iti fi scapat: testarea nivelului vitaminei D in organism. Conform ultimelor cercetari realizate de catre specialistii de la Universitatea din Calgary exista dovezi care arata ca o carenta de vitamina D in timpul sarcinii poate conduce la probleme serioase de sanatate, atat pentru mama cat si pentru bebelusul ei. Cercetarile au comparat rezultatele a peste 30 de studii realizate in decursul timpului si au descoperit o legatura indubitabila intre carenta de vitamina D la femeile gravide si un risc crescut de diabet, pre-eclampsie si greutate mica la nastere a bebelusului.

Ce poti face - Inainte de a planifica o sarcina, asigura-te cu nu ai carenta de vitamina D. Daca sarcina ta este una neplanificata, vorbeste cu medicul care iti urmareste sarcina despre suplimentele alimentare pe care le poti lua in timpul sarcinii sau despre dieta pe care trebuie sa o urmezi pentru a asigura un aport suficient si eficient de vitamina D atat pentru buna functionare a organismului tau, cat si pentru dezvoltarea bebelusului tau.

Viitoare mama consuma mezeluri

Consumul de mezeluri este asociat cu un risc crescut de aparitie a listeriozei. Listerioza este una dintre cele mai raspandite toxiinfectii alimentare, care afecteaza cu precadere femeile gravide. Incidenta listeriozei la gravide este de aproximativ 8,6 la 100.000 de nasteri. Desi listerioza nu este o boala grava pentru femeia insarcinata, insa nediagnosticata la timp poate fi fatala pentru bebelus. Desi ti se pare ca riscul de listerioza in sarcina este destul de mic, efectele acestei infectii poate fi dramatic: de la nastere prematura, infectarea bebelusului si chiar moarte intrauterina. Trebuie sa stii ca listeria poate fi detectata nu numai in mezeluri, ci si in inghetata, carne cruda, lapte nepasteurizat, branzeturi moi (feta, brie, camembert), unt, peste afumat sau carne cruda, fiind un microorganism deosebit de rezistent (rezista la temperaturi intre 4°C si 37°C)

Ce poti face: In primul rand, renunta la alimentele provenite din sursa nesigura. In al doilea rand, fii foarte atenta la prepararea termica a alimentelor. Recomandarea specialistilor este ca toate aceste alimente cu risc crescut de contaminare sa fie gatite la peste 62°C si pastrate la temperaturi sub 4°C, iar cele care nu pot fi procesate termic conform specificatiilor sa fie evitate complet.

Citeste si:
Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii
Listerioza in timpul sarcinii

Mama traieste intr-un mediu foarte poluat

Studii recente au demonstrat ca, poluarea mediului inconjurator in care traieste mama in timpul sarcinii, in special a aerului pe care aceasta il respira creste usor riscul ca bebelusul sa se nasca cu o greutate mica. Din pacate, acesta este unul dintre cele mai frecvente moduri in care viitoarea mama isi afecteaza bebelusul nenascut fara sa isi dea seama si chiar fara sa poata evita acest lucru. Evident ca nu toate gravidele au posibilitatea sa se retraga la tara, la munte sau pe malul marii pe toata durata sarcinii pentru a evita inhalarea aerului poluat; majoritatea nu isi pot schimba nici serviciul si nici zona in acre locuiesc. Probabil ca nici tu nu ai cum sa eviti aerul poluat, nu-i asa?

Ce poti face: Exista cateva masuri care diminueaza putin din gravitatea problemei. In primul rand, daca meseria ta presupune expunerea la substante toxice sau poluare cere-i angajatorului ca, pe durata sarcinii sa te mute pe un post care sa presupuna mai putine riscuri din acest punct de vedere. Trebuie sa stii ca ai acest drept legal. In al doilea rand, incearca sa eviti sa te plimbi prin oras la orele de trafic intens, sa eviti zonele din oras pe unde circula camioane si alte autovehicule de mare tonaj care polueaza foarte tare. In plus, studii recente spun ca daca vei creste cantitatea de fructe si legume proaspete consumate zilnic in timpul sarcinii te vei proteja mai bine atat pe tine cat si bebelusul tau de efectele poluarii.


Surse: dailymail.co.uk, webmd.com; mayoclinic.org; livescience.com.

Articolul urmator
O gravidă împinge o bătrână când îi pune mâna pe burtă și internetul înnebunește
O gravidă împinge o bătrână când îi pune mâna pe burtă și internetul înnebunește

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

    Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    © 2024 Qbebe