Trucuri care te ajută să eviți retenția de apă în timpul sarcinii

Trucuri care te ajută să eviți retenția de apă în timpul sarcinii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu siguranță că nu te puține ori ți s-a întâmplat, pe parcursul sarcinii, să observi că nu te mai încap pantofii, să ai senzația de „picioare grele" și că parcă nu mai suporți nici măcar ciorapii. Experții ne liniștesc însă și ne spun că este un fenomen firesc în timpul sarcinii. Mai exact, este vorba despre retenția de apă. Din fericire, așa cum veți afla și din articolul de mai jos, există numeroase trucuri ce ne pot ajuta să prevenim și să ameliorăm această problemă neplăcută. Ține cont de ele și ai mare grijă de tine în perioada sarcinii!

Retenția de apă pe parcursul sarcinii

Înainte de a te îngrijora de apariția acestui fenomen, trebuie să știi faptul că este perfect normal în timpul sarcinii, afectând aproape 75% dintre femei. Cel mai adesea, retenția de apă se manifestă începând cam din luna a cincea și se poate intensifica pe parcursul celui de-al treilea trimestru.
Cauzele cele mai cunoscute ale retenției de apă în sarcină sunt:
În perioada sarcinii, există o creștere semnificativă a nivelului de fluide, inclusiv a producției de sânge (cam cu 50%) din organism, ca urmare a transformării corpului mamei pentru a veni în întâmpinarea nevoilor fătului ce se dezvoltă
Uneori, creșterea dimensiunilor uterului poate cauza presiune asupra venelor și poate restricționa circulația sângelui. De aceea, ți se pot umfla picioarele și gleznele.
Schimbările hormonale de pe parcursul sarcinii pot determina și ele retenția de apă.
Alături de acestea, pot interveni și alte cauze ce pot duce la retenție de apă în sarcină:
• statul jos/întins pentru o perioadă lungă de timp
• căldura excesivă
• prea mult stat în picioare
• o dietă săracă în potasiu
• excesul de sodiu
• excesul de cafeină


Ce ar trebui să ne îngrijoreze cu privire la retenția de apă din timpul sarcinii

Așa cum s-a precizat anterior, retenția de apă este un fenomen firesc în timpul sarcinii. Cu toate acestea, unele manifestări ale sale necesită să solicităm cât mai repede ajutor medical. Iată-le pe cele mai cunoscute dintre ele:
• Fața ți se umflă în mod excesiv, cu precădere zona din jurul ochilor. De asemenea, degetele și picioarele (în special gleznele) se umflă mai mult decât ar fi normal. În acest caz, poate fi vorba despre preeclampsie , ceea ce necesită urgent un consult medical.
• Dacă unul dintre picioare este mai umflat decât celălalt și te doare, resimțind și o senzație de cald, poate fi vorba despre apariția trombofiliei
• Umflarea excesivă a brațelor și încheieturilor poate fi un semn al Sindromului de Tunel Carpian (este o afecțiune ce se caracterizează prin compresiunea nervului median, unul dintre cei trei nervi importanți de la nivelul membrului superior, la nivelul încheieturii mâinii, pe partea palmară, unde există o structura anatomică fibro- osoasă, numită tunel carpian).

Cum poți preveni și ameliora retenția de apă din timpul sarcinii-câteva trucuri

Nu sta prea mult pe loc

Pentru a preîntâmpina retenția de apă, este preferabil să nu stai prea mult pe scaun sau să stai prea mult întinsă. Dacă ești totuși nevoită să stai mai mult pe scaun, încearcă să te ridici periodic și să te miști puțin. Dacă stai întinsă, ai grijă să-ți ții picioarele cât mai ridicate.
De asemenea, nu uita că nu este bine să-ți ții picioarele încrucișate.

Dormi pe o parte, mai ales pe partea stângă

Când vei adopta această poziție de somn, va exista o presiune mai mică asupra venelor care transportă sânge de la inimă spre partea inferioară a corpului.
În plus, poți să-ți ții picioarele pe o pernă. Și acest lucru te poate ajuta să te simți mai confortabil și poate diminua retenția de apă de la nivelul picioarelor.

Dormitul pe o parte poate preveni retentia de apa din timpul sarcinii

Alege o încălțăminte cât mai comodă

Pe parcursul sarcinii, picioarele își vor modifica dimensiunea și este foarte posibil ca pantofii pe care-i purtai înainte să nu-ți mai vină.
Achiziționează-ți încălțăminte nouă, adaptată noilor nevoi. Să vedem ce ar fi cel mai potrivit:
• Poartă pantofi decupați la gleznă, fără tocuri sau cu tocuri f.joase.
• Poți încerca încălțăminte sport, cât mai lejeră, în care să nu-ți transpire piciorul.

Evită dresurile sau șosetele prea strâmte

Ocolește cât poți astfel de dresuri sau șosete, întrucât acestea vor fi prea strânse în zona gleznelor sau încheieturilor.
Dacă vei alege unele nu prea strânse, sângele și celelalte fluide din corp vor circula mai ușor și poți evita retenția de apă.

Poartă îmbrăcăminte cât mai lejeră

La fel ca și în cazul șosetelor sau dresurilor prea strâmte, și hainele ce fac parte din această categorie îți pot fi dăunătoare pe parcursul sarcinii.
Pentru a permite circulația optimă a fluidelor în corp, poartă haine cât mai lejere, care stau cât mai depărtate de zona taliei și încheieturilor. Procedând așa, vei mai diminua retenția de apă și te vei simți mai bine.

Imbracamintea lejera te poate ajuta sa previi retentia de apa din timpul sarcinii

Adoptă o dietă sănătoasă

Dacă vei opta pentru o dietă sănătoasă, bazată pe cât mai puține preparate de tip „junk food", retenția de apă te va supăra mai puțin.
O dietă potrivită pentru ameliorarea retenției de apă în timpu sarcinii ar trebui să fie structurată în felul următor:
• Mănâncă din abundență fructe și legume
• Încearcă să reduci consumul de zahăr, sare și grăsimi
• Evită produsele despre care crezi că nu sunt organice
• Alege hrană care-ți poate asigura necesarul de vitamina C și E
.

O dieta sanatoasa poate evita retentia de apa in sarcina

Consumă multă apă

Experții ne sfătuiesc, pe parcursul sarcinii, să bem cam 8-10 pahare de apă pe zi. Numai așa vom reuși să ne detoxifiem organismul, eliberându-l de surplusul de substanțe dăunătoare, ceea ce va duce, treptat și la diminuarea retenției de apă.

Citește și: Consumul de apa in sarcina

Practică diverse exerciții fizice

După ce te consulți cu un medic, poți să faci inclusiv exerciții tip stretching, care vor permite o circulație optimă a fluidelor în corpul tău. Totodată, nu uita că și simplele plimbări sunt ideale pentru a ameliora retenția de apă, în condițiile în care circulația sângelui se va putea îmbunătăți considerabil.

Nu uita nici de masaj

De pildă, un masaj al picioarelor, făcut cu uleiuri esențiale precum cel de lavandă sau de mușețel, nu numai că te va elibera de tensiuni, dar va intensifica și circulația sângelui. În plus, va permite o detoxifiere mai bună a organismului și, implicit, va diminua șansele de a te confrunta cu retenția de apă.

Citește și: Masajul prenatal: Beneficii miraculoase pentru tine si copilul tau

Relaxează-te la piscină

Specialiștii sunt de părere că pur și simplu relaxându-te într-o piscină îți vei putea reduce din presiunea ce apasă asupra membrelor inferioare. Astfel, te vei simți mai confortabil și nu vei mai avea picioare atât de umflate. De asemenea, apa din piscină te va răcori și va mai diminua din durerile pe care le poate provoca retenția de apă.

Evită fumatul și încearcă să diminuezi consumul de produse ce conțin cafeină

Este foarte important ca pe parcursul sarcinii să renunți la fumat, la alcool și la consumul de produse ce conțin cafeină, întrucât acestea pot cauza retenție de apă, determinând astfel apariția a tot felul de dureri.

Voi mai știți și alte trucuri prin care retenția de apă din timpul sarcinii poate fi ameliorată?

Surse:
www.americanpregnancy.org; www.csid.ro; www.modernmom.com;
www.momjunction.com; www.pregnancymagazine.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes
    12 trucuri care te vor ajuta să fii o mamă singură de succes

    Viața de mamă te pune în fața unor provocări la care nici nu te-ai fi gândit vreodată. Când ești mamă singură, nu este exclus să consideri că anumite provocări...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri
    8 trucuri ingenioase care te ajută să amenajezi un spațiu perfect pentru ca cei mici să se joace singuri

    Pe măsură ce un copil devine tot mai independent și dornic să descopere lumea din jur, trebuie încurajat să se joace și singur. Nu numai că așa poate să dobândească...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum
    Diferența dintre apa de toaletă și apa de parfum

    Parfumul pe care îl folosim poate trezi multe emoții și amintiri, creând o legătură unică între tine și cei din jur, iar alegerea acestuia nu înseamnă doar...

    © 2024 Qbebe