Un psihopat este o persoană căreia îi lipsește empatia
Psihologii atrag atenția asupra următorul fapt: dacă ai în fața ta un psihopat, vei vedea că nu va reacționa în niciun fel la problemele tale. În schimb, poate mima că face asta, dar nicio reacție a sa nu va fi autentică (de exemplu, nici o bătaie ușoară pe umăr sau nicio îmbrățișare nu vor fi sincere).
Vei putea să îți dai seama de acest aspect dacă vei încerca să privești o persoană în ochi în timp ce face anumite gesturi. Dacă nimic nu se clintește pe fața sa, este foarte posibil să ai de-a face cu un psihopat.
De asemenea, trebuie să știi că unei persoane psihopate nu îi pasă nici măcar de familia ei, afișând mereu o atitudine rece, indiferentă.
Dacă o persoană este psihopată, va știi foarte bine să manipuleze
Deși nu este sensibil la emoțiile celorlalți, un psihopat are capacitatea de a le folosi oricând în avantajul său, avertizează specialiștii. În aceste condiții, va găsi modalitatea de a induce ușor sentimente de vină și de a-i face pe cei din jur să acționeze după bunul său plac, fără să îi pese de ei.
Un psihopat este adesea o persoană fermecătoare
În cazul în care ai în fața ta o persoană de acest gen, gândește-te că este foarte posibil să îți facă plăcere să stai de vorbă cu ea, să îi asculți poveștile și vei avea impresia că empatizează cu tine.
De fapt, realitatea este cu totul alta, spun experții. Un psihopat va încerca să se apropie de oameni pentru a se folosi de ceea ce știe despre ei numai în propriul avantaj, în spatele complimentelor, declarațiilor etc. nefiind altceva decât interese ascunse.
O persoană care este psihopată este și narcisistă
Îți poți da seama că ai de-a face cu o astfel de persoană dacă observi că se va lăuda mereu, că încearcă permanent să demonstreze că este mai inteligentă și mai bună decât cei din jur. Scopul ei este să fie permanent în centrul atenției, învinuindu-i pe ceilalți pentru eventualele eșecuri ale sale.
Dorința unui psihopat este să arate că este deasupra celorlalți și de aceea alege adesea să acționeze fără teamă, crezând că este mult prea inteligent și că nu va putea fi nicicând prins.
Psihopații nu au conștiință
Una dintre cele mai importante trăsături ale unei astfel de personalități este, conform psihologilor, nepăsarea față de sentimentele celorlalți. Psihopații aleg doar să-și atingă scopurile, fiind în stare de orice și fără să se uite în urmă dacă nu cumva au făcut vreun rău celor din jur.
Un psihopat minte, înșeală sau fură adesea, iar când este prins va nega toate acestea, încercând să invoce scuze. De cele mai multe ori, va încerca să dea vina pe alții pentru ceea ce a făcut, precizează specialiștii.
Surse:
www.forbes.com, www.brightside.me