A fost dată afară pentru că a rămas însărcinată! Cazul incredibil al unei femei din Iaşi

A fost dată afară pentru că a rămas însărcinată! Cazul incredibil al unei femei din Iaşi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În urmă cu patru ani, o tânără ce era însărcinată a fost concediată pentru că ar fi lipsit nemotivat de la serviciu, fără a face dovada unui concediu medical. Descoperă din articolul de mai jos povestea Adinei Codău!

Adina Codău lucra de câţiva ani în cadrul Salina Center Iaşi SRL. În anul 2016, ocupa postul de recepţionistă. Despre acea perioadă, ea a precizat că: "În aceşti doi ani de când lucrez pentru doamna Bordianu, nu am avut concediu de odihnă şi nici concediu medical...". La un moment dat, în aprilie 2016, a început să se simtă tot mai rău şi i-a spus şefei sale, Liliana Bordianu, că este necesar să meargă la medic. După ce a făcut acest demers, a survenit următoarea situaţie: "A trebuit să cer de trei ori adeverinţă de la firmă, am fost pusă pe drumuri trei zile la rând, pentru că de fiecare dată era greşită". Pentru că nu îşi revenea, Adina a solicitat concediu de odihnă, dar acesta nu i-a fost acceptat.

medic ce ii da explicatii pacientei sale

Concediată după ce a stat 2 săptămâni în concediu medical pentru că avea risc crescut de pierdere a sarcinii

Pentru că i s-a făcut rău la locul de muncă, Adina i-a telefonat Lilianei Bordianu şi i-a spus că era nevoie să cheme ambulanţa  sau să meargă la spital. A decis să se ducă la spital şi, ajunsă acolo, i s-a comunicat că era în situaţia unei "iminenţe de avort".  Recomandarea medicilor a fost că ar fi trebuit să se odihnească acasă timp de 2 săptămâni, de aceea şi-a luat concediu medical: "Mi s-a recomandat să stau două săptămâni acasă, motiv pentru care mi-am luat concediu medical. Soțul meu a mers personal și i-a dus concediul medical..."

Când cele două săptămâni de concediu medical s-au încheiat, tânăra însărcinată a telefonat la locul de muncă pentru a anunţa că revine acolo. A rămas însă foarte surprinsă când răspunsul primit a fost: "...mi s-a răspuns să nu mai vin, pentru că au fost angajate alte persoane. Am primit vestea prin mesaj pe telefon. Nu mi s-a dat să semnez nimic, alt venit nu am şi aştept şi un copil. Faptul care a determinat conducerea firmei să nu mă mai primească este că sunt însărcinată."  La scurt timp, a aflat că şi o altă colegă ce anunţase că este însărcinată păţise acelaşi lucru.

Văzând în ce situaţie se află, Adina Codău şi-a angajat o avocată. Între timp, Liliana Bordianu a invitat-o pe angajata sa la o discuţie, în care i-a explicat că postul de recepţionistă nu mai era disponibil, dar că îi putea oferi unul de femeie de serviciu. Aceasta nu a acceptat oferta şefei sale şi în final i s-a redat postul ocupat înainte de a intra în concediul medical: "Într-un final, a cedat și mi-a făcut contract pe postul pe care fusesem inițial. Pentru că aveam iminență de avort, toată perioada sarcinii a trebuit să stau acasă, iar ea, din punct de vedere legal, era obligată să-mi plătească concediul medical...".

În condiţiile în care nu a avut parte de plata concediului medical, s-a adresat ITM Iaşi pentru a afla de fapt pe câte ore avea contractul de muncă la Salina Center SRL. A văzut că în acesta era trecută cu numai 2 ore de muncă pe zi, iar ea lucra de fapt peste 8 ore zilnic, fapt care a determinat-o să o dea în judecată pe şefa ei: "Am aflat acolo că eram trecută cu 2 ore pe zi pe cartea de muncă, deși aproape în fiecare zi munceam câte 13 ore, iar pe contractul de muncă pe care l-am semnat scria 8 ore. Atunci am decis să o dau în judecată."

La controlul ITM efectuat după reclamaţiile tinerei, Liliana Bordianu a avut următoarea reacţie: "Contractele de muncă sunt pe patru ore, dar nu îi obligă nimeni să muncească mai mult de atât. Angajaţii sunt pontaţi şi plătiţi pentru zilele de weekend. De ce nu s-a sesizat că munceşte prea mult în timp ce lucra la noi? Ieri (marţi, 26 mai, n.r.), într-adevăr, a venit un control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi, cerând dosarul angajatei, ştatele de plată şi alte documente. Deocamdată, nu s-a tras nicio concluzie. Este pentru prima oară când mă confrunt cu o asemenea situaţie. Abia foarte târziu angajata în cauză a venit cu documente care să-i ateste concediul medical şi, într-adevăr, am trimis prin poştă decizia de concediere disciplinară şi o notă în care am cerut, oficial, o întâlnire cu angajata, la care nu a dat curs..."

A cerut daune morale

Dându-şi şefa în judecată, angajata însărcinată i-a cerut acesteia daune morale, plata concediului medical şi a orelor suplimentare lucrate, suma pe care ar fi trebuit să o primească ridicându-se la aproximativ 30.000 de lei. Nici până în momentul de faţă aceşti bani nu au ajuns la ea.

Despre regimul de muncă avut la Salina Center SRL, Adina Codău a relatat: "Lucram ore suplimentare nu numai în timpul săptămânii, ci și în weekend. Aveam salariul de 900 de lei, dar făceam și curățenie, eram recepționeră, încasam bani, făceam plăți și mă ocupam și de petrecerile pentru copii. De multe ori, mă lua de la serviciu, fără niciun ban în plus, să merg la petrecerile copiilor prietenilor ei, să-i pictez pe față. Totodată, din momentul în care a aflat că sunt însărcinată, a început să se comporte foarte urât cu mine, mă trata întotdeauna de sus..."

Patroana firmei și-a radiat firma ca să scape

După ce a născut, întrucât contractul ei de muncă fusese înregistrat cu câte 2 ore pe zi, a primit o indemnizaţie lunară de creştere a copilului în valoare de 1 leu. În toată această perioadă, Liliana Bordianu a decis să-şi radieze firma şi a înştiinţat-o pe avocata Adinei că nu mai avea nicio datorie faţă de fosta angajată pentru că firma se desfiinţase.

Între 2016 şi 2019, s-au desfăşurat mai multe procese în acest caz, Adina Codău aducând mereu dovezi care să ateste neregulile de la Salina Center SRL, iar acestea au avut rezultate favorabile. Reprezentanţii CAS Iaşi au declarat: "În fapt, ea a dat în judecată angajatorul și, în subsidiar, noi preluând-o pe ea pentru niște concedii de maternitate, modificându-se baza de calcul, noi trebuie să-i mai dăm niște bani. A primit bani puțini pe lună, din cauză că angajatorul ei atât a declarat la Finanțe că primește. Noi am plătit corespunzător venitului declarat. Judecătorul dându-i dreptate în proces, în consecință trebuie să-i facem și noi plata. La executarea silită noi am făcut o contestație pentru că s-au cerut chetuieli de executare, pe care noi nu le putem plăti, pentru că procesul a fost intentat pentru angajator, nu pentru CAS. Contestația a fost depusă în februarie și nu s-a rezolvat până acum, pentru că din cauza pandemiei de COVID-19 s-au suspendat toate contestațiile. Acum s-au repus pe rol și așteptăm să fie soluționată. Noi îi vom plăti baza, suma de 2.589 de lei..."

Avocata Adinei a spus că în cazul Lilianei Bordianu se desfăşoară un proces de executare silită, mai exact există un proces de executare silită împotriva Salina Center SRL.

Soţul Adinei, care este în şomaj, a vorbit despre cât de dificil a fost ca familia să treacă prin atâtea procese, cu atâţia bani cheltuiţi şi că nu se vor lăsa până când nu se va face dreptate: "Nu este ușor să cheltuim bani prin tribunale. Deja am cheltuit peste 10.000 de lei pentru a se face dreptate. Nu ne mai permitem un alt proces, dar vom face tot posibilul să se ajungă la dreptate."

Citeşte şi: Când poţi intra în concediu prenatal?

Surse: bzi.ro, ziare.com, ziarulevenimentul.ro

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
O profesoară a fost dată afară după ce a prevenit o adevărată tragedie. Un copil a încercat să rănească grav un alt coleg
O profesoară a fost dată afară după ce a prevenit o adevărată tragedie. Un copil a încercat să rănească grav un alt coleg

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași
    „Bărbatul tău te-a început, el să te termine”. Nașterea traumatizantă a unei femei în maternitatea din Iași

    Când îți aduci pe lume copilul, te aștepți să ai parte de multă susținere și grijă din partea cadrelor medicale. Din păcate, nu în toate situațiile se...

    „Nu poți să umbli cu burta pe afară!” O mamă în lacrimi după ce a fost dată afară de la sala de fitness
    „Nu poți să umbli cu burta pe afară!” O mamă în lacrimi după ce a fost dată afară de la sala de fitness

    O mămică a fost dată afară de la sala de fitness dintr-un motiv cel puțin absurd - i se vedea burta. Femeia a fost nevoită să părăsească locul respectiv, iar când a ajuns...

    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani
    Am rămas însărcinată din greșeală după patru luni de relație, dar am rămas uniți. Suntem împreună de mai bine de 10 ani

    Cine spune că într-o relație, totul trebuie plănuit ca să meargă bine? Această femeie a rămas însărcinată din greșeală, după doar 4 luni de relație. Cu toate...

    O femeie a rămas însărcinată pentru prima dată la 48 de ani și apoi la 50 de ani. „Este perfect în regulă”
    O femeie a rămas însărcinată pentru prima dată la 48 de ani și apoi la 50 de ani. „Este perfect în regulă”

    Și-a dorit să devină mamă, însă s-a nimerit ca dorința să-i fie îndeplinită abia la vârsta de 48 de ani și apoi încă odată, la 50. L-a cunoscut pe soțul...

    A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni
    A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni

    Poți să rămâi gravidă în timpul sarcinii? Ei bine, da! I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a rămas însărcinată cu al doilea copil...

    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav
    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav

    Conform legii persoanele care sunt asigurate în sistemul public de sănătate pot beneficia de un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă acesta are sub 7 ani,...

    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată
    Ce să nu spui niciodată unei femei care încearcă fără succes să rămână însărcinată

    Infertilitatea este o problemă de sănătate care afectează milioane de persoane de vârstă reproductivă din întreaga lume. Datele disponibile sugerează că între 48 de...

    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”
    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

    Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va...

    © 2024 Qbebe