Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

Bianca Geica - Redactor Senior

Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate fi văzută, în siguranță, eclipsa de Soare!

Eclipsa de Soare 2021. La cât începe și cum poate fi văzută în România

Pe 10 iunie va avea loc prima eclipsă inelară de Soare din 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie. Astăzi soarele va fi blocat aproape complet de Lună și va rămâne vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul, potrivit HotNews.

Eclipsa va putea fi văzută în întreaga sa splendoare doar în câteva regiuni din Emisfera Nordică, iar din România va fi vizibilă doar parțial și numai în zona de Nord-Vest a țării.

vizibilitatea eclipsei de soare din 2021

Eclipsa de Soare va începe cel mai devreme la ora 13:17, iar dacă vrem să o privim, va trebui să folosim un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură, explică reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, într-o postare pe Facebook. În niciun caz nu este indicat să privim direct Soarele.

orele de inceput ale eclipsei solare 2021

„Pe 10 iunie se produce o eclipsă de Soare care se va vedea ca parțială din jumătatea de nord a țării noastre. Eclipsa începe cel mai devreme la ora 13:17, în nord-vest, și va avea că acoperire maximă 2,1% din discul Soarelui. Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură.Prin telescop eclipsa se poate observă prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi. Cer senin!”, au transmis reprezentanții Observatorului Astronomic.

Citește și: 25 fenomene incredibile ale naturii pe care nu le stiai

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI. Fenomenul are loc atunci când Soarele și Luna sunt perfect aliniate cu Pământul, iar dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, va rămâne vizibilă pe cer coroana de foc.

Chiar dacă din România va fi vizibilă doar o fracțiune a eclipsei, vom putea să urmărim fenomenul transmis live în mai multe locuri.

Cum îi explici copilului ce înseamnă o eclipsă de Soare

Universul trezește de fiecare dată curiozitatea și fascinația celor mici, iar nouă ne revine datoria să îi informăm și să le explicăm pe înțelesul lor anumite fenomene, precum eclipsele. Te întrebi cum să îi explici copilului tău ce înseamnă o eclipsă de Soare? Ei bine, începe prin a-i spune că o eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare prin fața Soarelui.

  • O eclipsă totală are loc atunci când Soarele este complet acoperit de Lună. În acest caz, rămâne, de cele mai multe ori, vizibilă doar coroana Soarelui, care este mult mai strălucitoare decât Luna. Eclipsele totale de Soare sunt evenimente rare, ultima având loc pe 11 august 1999. Atunci, în România, a avut maximul la Râmnicu Vâlcea.

Cu această ocazie, în același an, a fost emisă de BNR prima bancnotă din plastic din România, cu valoarea nominală de 2.000 de lei.

prima bancnotă din plastic din România, cu valoarea nominală de 2.000 de lei, față
prima bancnotă din plastic din România, cu valoarea nominală de 2.000 de lei, spate

Următoarea eclipsa totală va avea loc pe 3 septembrie 2081 și va fi vizibilă și de pe teritoriul României.

  • Eclipsa inelară, cum este cea de astăzi, apare atunci când Soarele și Luna sunt perfect aliniate cu Pământul, iar Luna pare mai mică decât Soarele. Când se produce o eclipsa inelară, nu se mai vede decât marginea Soarelui, în formă de inel strălucitor, care înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare, cea de astăzi fiind prima eclipsă din anul şi a 16-a din secolul XXI.

eclipsa inelara de soare

  • Mai există și eclipsele hibrid, care în unele zone de pe Pământ pot fi văzute că fiind totale, și eclipsele parțiale, care apar atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact, Luna acoperind Soarele doar parțial. De obicei, eclipsele parțiale pot fi văzute de pe o mare parte a Pământului. În România, următoarea eclipsă parțială de Soare va avea loc pe 1 iunie 2030.

Îi poți arăta micuțului tău cum se produc eclipsele prin intermediul următorului material:

Despre Univers și Galaxie, pe înțelesul copiilor:

Cum să ne uităm în siguranță la o eclipsă de Soare

Nu trebuie să ne uităm niciodată la eclipsa solară cu ochiul liber! Chiar dacă Soarele pare mai închis și lumina mai slabă în timpul eclipsei, razele nocive au efecte negative asupra ochilor. 

Specialiștii spun că pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, este nevoie de un filtru solar special. Fără acest filtru observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, care pot ajunge până la orbire. Filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble. Filtrul ideal, numit filtru Mylar, este o peliculă aluminizată care oprește radiațiile periculoase. O altă variantă sigură este proiectarea imaginii solare pe un ecran.

Ochelarii de soare obișnuiți nu sunt suficienți pentru a filtra lumina dăunătoare. Există ochelari speciali pentru a privi eclipsele solare. Aceștia se găsesc online, pe site-urile specializate, și costă undeva între 20 și 30 de lei, în unele cabinete oftalmologice sau în magazinele de optică medicală. Cel mai sigur este, însă, să priviți eclipsa de la televizor sau pe internet, unde sunt transmise mereu live.

Citește și: Cum sa cresti un mic ecologist

  • Surse: digi24.ro, hotnews.ro, canr.msu.edu, astro-urseanu.ro, wikipedia.org, European Space Agency ESA
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, wikipedia.org, astro-urseanu.ro

Articolul urmator
Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități
Școala începe fizic în toamnă. Iată care este dată stabilită de autorități

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
    Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

    Poți să-ți înveți copilul multe în viață.De mic și până mai târziu. Și cât timp trăiește. Poți să-l înveți știință, să insiști să...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?
    Când apare aurora boreală și unde o poți vedea?

    Aurora boreală, cunoscută și sub denumirea de "luminile nordului," este un spectacol natural uluitor, care încântă privirile oamenilor din zonele nordice ale globului....

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    © 2024 Qbebe