Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava: "Fiica mea spune rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei. În combinezoanele astea nu contează cine are diamante."

Spitalul din Suceava a ajuns cunoscut în momentul de față prin prisma numărului mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Oameni curajoși luptă zilnic cu această boală, fără a se lăsa înspăimântați de ea. Printre acești se numără și o asistentă voluntar, tânără, dar cu inimă de leu. Iată ce povestește în cadrul unui interviu.

Mărturia unei asistente de la spitalul din Suceava

Numele asistentei voluntar este Carmen Lucia Jitaru și poate fi numită cu ușurință eroină. Deși are doar 28 de ani, muncește timp de 12 ore pe zi ca voluntar într-un spital din Suceava unde există, la momentul de față, cel mai mare număr de îmbolnăviri din România. Acasă o așteaptă un soț și doi copii, însă și-a anunțat familia că nu va reveni până la sfârșitul pandemiei.

În spitalul în care lucrează face de toate, începând de la spălat vase și până la încurajat pacienți, golit pungi cu urină. Timp de 12 ore, în fiecare zi, timpul nu mai există pentru ea. De o săptămână cazurile au ajuns atât de multe încât a pierdut șirul bolnavilor. Nu îi este teamă că s-ar putea infecta, crede că a făcut deja infecția în februarie, când a simțit dureri puternice de oase și de plămâni, senzație de arsură în gât și dispariția mirosului și a gustului. Se teme însă că oamenii de acasă nu vor respecta izolarea și se vor îmbolnăvi persoane vulnerabile și că munca celor care încă luptă va fi în zadar pentru că va veni o zi în care nu va mai putea să îi ajute cu nimic.

Acum mărturisește în cadrul interviu că este interesată de orice aspect nou pe care îl descoperă medicii cu privire la evoluția bolii “Când eram voluntar la ambulanță urmăream altceva. Îi întrebam pe toți pacienții în stare critică sau pe cei pe care îi transportam la îngrijire paliativă ce regretă. Știi ce am aflat? Că nu au iubit suficient și că s-au certat cu frații. Singurul lucru la care mă gândesc acum este că în fiecare zi, în fiecare oră am toate posibilitățile din lume de a iubi. Nu contează ce religie ești, că te naști ateu, evreu, hindus, singurul lucru care contează este dragostea față de celălalt. Parcă o aud pe fiică-mea: „mama, nu contează nimic, doar inima, sufletul, iubirea!”. În seara asta am vorbit cu ea și mi-a zis că a făcut 9 rugăciuni pentru mine și pentru pacienții mei, iar băiatul mi-a zis că e curajos, dar că o să plângă puțin după ce închidem telefonul.”

Din dorința de a-i proteja pe cei dragi, tatăl și bunica, nu s-a implicat de la început în spital, însă imediat cum a primit telefonul prin care i se solicita ajutorul nu a mai stat pe gânduri. Când a revenit la locul de muncă a găsit un haos, o lume la care nu se aștepta “De data asta m-am oprit o clipă într-un colț al spitalului și am realizat că în acele combinezoane nu mai conta cine are cercei, cine are diamante, cine flutură cheia la Mercedes, cine nu te bagă în seamă, cine nu-ți răspunde la telefon. Știi ce vedeam acum: oameni cu capul plecat și cu sfânta cruce după ei.
Spitalul Suceava își va reveni, dar vor rămâne cei mai buni dintre cei mai buni.”

Nu câștigă bani din munca sa, cu toate acestea a ajuns să facă de toate “Am făcut de toate în acea zi: am spălat vasele, am golit toate pungile de urină, am dat medicamente, am aranjat acte, am întors și am șters pacienții. Tot ce trebuia făcut. Nu ai cum să nu le faci, fiindcă știi că nu le face nimeni. Iar când ajungi acasă te mustră conștiința și te îmbraci, te întorci la muncă și termini ce nu ai făcut. A doua zi a fost cumplit. Încurajând pe fiecare absorbi toată suferința celuilalt.”

O întristează gândul că știe ce va urma, că numărul de cazuri va crește dramatic și ca se apropie momentul în care nu se va mai putea ocupa de fiecare pacient în parte. Este sigură că se va îmbolnăvi, spunând că este imposibil să te protejezi, chiar dacă porți echipament de protecție. Cel mai greu însă i se pare să ridice moralul pacienților, care ajung și mai demoralizați de știrile de la radio și de la tv. Uneori ajunge să plângă, dar știe că trebuie să continue lupta “Nu ai cum altfel. Cine își iubește meseria asta nu are cum să stea deoparte. Nu va putea să stea acasă.”
Se bucură din tot sufletul când reușește să facă o bucurie, cât de mică, unui pacient. Și este recunoscătoare pentru fiecare nouă zi “Dimineață, când am coborît să plec la spital, m-am oprit un pic să fac o poză răsăritului. „E bine, îmi zic! Am mai prins o zi, să o facem să conteze!”

Este o fire credincioasă, bunica ghidând-o pe acest drum “Ea m-a învățat cum să mă rog, cum să stau în genunchi. Nu te arunci pur și simplu pe podea. Când pui genunchiul jos, îl pui cu responsabilitate, pleci capul cu smerenie și te rogi.”

Când este întrebată dacă se teme de îmbolnăvire, răspunde râzând “Cum să mă îmbolnăvesc? Și cine-i mai ajută pe oamenii ăștia? Noi, ca oameni, nu eram pregătiți să trecem prin așa ceva. Nu medicii, nu cadrele medicale, noi ca oameni.”

Nu se teme de nimic pentru că a știe prea bine ce înseamnă lipsurile ”Când n-ai nimic nimicul nu o să-ți lipsească niciodată. Eu știu ce înseamnă să rozi o bucată de pâine, dar să stai în casă pentru că știi că asta face bine altora din jurul tău.”

În final, consideră că această experiență ne va umaniza cu toții, în special pe cei care lucrează în spitale, pentru că nu ai cum să rămâi nepăsător când vezi un om care se zbate pentru viață lângă tine, iar viața sa depinde de tine. Se bucură când vede colegi care au rezistat o lună, dar îi numește eroi și pe cei care au rezistat o zi „Ți-ai luat jumătate din norma lui Dumnezeu și acum ai venit să judeci? Stai cuminte!”

Sfâșietor! Cum arată viața unei asistente medicale, care s-a mutat de acasă pentru a-și proteja familia: "Îmi văd copiii prin geam"

Surse foto: https://life.ro/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii
  Cele mai frumoase rugăciuni pentru copii

  Deprinderea unui copil de a se ruga trebuie să fie însușită încă de la o vârstă fragedă. Pentru a-ți fi mai ușor în acest demers, inspiră-te și din...

  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie
  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie

  Pasiunea unor medici pentru ceea ce fac, dar și dragostea de oameni și devotamentul pot fi incredibile. Parcurge articolul de mai jos și descoperă confesiunea unui medic referitoare la...

  Viata dupa moarte. Povestirile unei asistente medicale
  Viata dupa moarte. Povestirile unei asistente medicale

  Cine poate fi mai aproape de moarte decat asistentele medicale dintr-un hospice, care au grija zilnic de oameni aflati pe ultima suta de metri, oameni in suferinta si rude indurerate?!...

  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"
  Băieţelul de doi ani al vedetei resimte din plin lipsa tatălui: "Spune "tati" atunci când vede orice bărbat!"

  Fosta membră a formaţiei "Mandinga", Elena Ionescu, a povestit, în cadrul unei emisiuni pentru un cunoscut post de televiziune din România, că fiul ei pronunţă des...

  Andreea Bălan despre cum este să fie mamă singură. Cine o ajută necondiţionat. "E stâlpul meu. Mă sprijină cu absolut orice"
  Andreea Bălan despre cum este să fie mamă singură. Cine o ajută necondiţionat. "E stâlpul meu. Mă sprijină cu absolut orice"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a dezvăluit cine o ajută cel mai mult după ce a devenit mamă singură. Descoperă cine este sprijinul Andreei Bălan!

  Lavinia Pârva, despre fiul său: "E mofturos! Nu ştiu încă cu cine seamănă"
  Lavinia Pârva, despre fiul său: "E mofturos! Nu ştiu încă cu cine seamănă"

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a povestit despre fiul ei. Află ce a dezvăluit Lavinia Pârva despre Alexandru!

  Confesiunea unei mame: ziua în care l-am înlocuit pe "hai mai repede" cu "te iubesc"
  Confesiunea unei mame: ziua în care l-am înlocuit pe "hai mai repede" cu "te iubesc"

  Atunci când ai familie și carieră totul pare că începe să devină haotic, mai ales în momentele în care programul tău plin pare că se umple din ce în ce...

  © 2019 Qbebe