150 de ani de la infiintarea Asociatiunii ASTRA - eveniment cultural

150 de ani de la infiintarea Asociatiunii ASTRA - eveniment cultural

QBebe

Muzeul ASTRA are bucuria deosebita si onoarea de a va invita la un eveniment cultural de marca, prilejuit de implinirea a 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana
si Cultura Poporului Roman ASTRA, la Sibiu, in 1861.

Cu aceastăa ocazie, vineri 4 NOIEMBRIE 2011, DE LA ORA 14.00 la Casa Artelor din Sibiu - Piata Mica, nr. 21, vor avea loc o serie de manifestari culturale:

Vernisajul expozitiei „Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii 

Complexul National Muzeal ASTRA are placerea si onoarea de a va invita vineri, 4 noiembrie 2011, orele 1400 la vernisajul expozitiei Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociatiunii, eveniment ce va avea loc la Casa Artelor din Piata Mica, nr. 21, Sibiu.
Expozitia Mastenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociaţiunii constituie un eveniment cultural de marca pe care Muzeul ASTRA il organizeaza cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea Asociatiunii Transilvane pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman ASTRA, la Sibiu, in 1861.

Inaugurat la 19 august 1905, Muzeul Asociatiunii a fost deschis publicului printr-o mare expozitie etnografica si istorico-culturala, in cadrul careia patrimoniul etnografic a fost dominant, fiind apreciat de numerosii vizitatori care au trecut pragul Palatului ASTRA. Au fost prezentate atunci obiecte specifice romanilor din Transilvania: port popular, obiecte de lemn şi de cult, ceramica, un interior de locuinta taraneasca realizat dupa recomandarile Programei expozitiei, lansate in 1904, dar şi fotografii etnografice, papusi in costume populare de sarbatoare si machete ce aveau rolul de a ilustra morile, teascurile si joagarele care funcţionau la acea vreme pe intreg teritoriu Ardealului. Pana in anul 1950 colectiile etnografice al Muzeului Asociatiunii au sporit considerabil.

Complexul National Muzeal ASTRA, prin Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA este astazi trezorierul valorilor patrimoniale moştenite de la Muzeul Asociatiunii. S-au pastrat cu deosebit respect obiectele etnografice care au supravietuit vicisitudinilor carora colectiile au fost supuse in timpul regimului comunist.
In registrele inventar actuale, figureaza 9.002 obiecte inregistrate sub sigla "A", imparţite in urmatoarele colectii: broderii, port-textile, obiecte de cult, obiecte de lemn, os, fier, ceramica si papusi.
Prin intermediul expozitiei Mostenirea etnografica a Muzeului ASTRA. Tezaure din patrimoniul Muzeului Asociaţiunii dorim sa recream atmosfera „de basm" a expozitiei inaugurale din anul 1905, iar prin multimea pieselor-exponat si a documentelor care contureaza activitatea Asociatiunii, speram sa le dam viata.
Expozitia va fi deschisa publicului pana in 15 ianuarie 2012, de marti pana duminica, intre orele 9-17.

2. Lansarea Volumului de carte Mijloace de trasnport in Romania 

Eveniment: lansarea volumului Mijloace de transport populare din Romania, autor Valerie Deleanu
Organizator: Complexul National Muzeal ASTRA
Locaţie: Sibiu, Casa Artelor, nr. 21
Data: 4.11.2011

Lucrarea „Mijloace de transport populare din Romania" reprezinta o cercetare stiintifica asupra transporturilor populare pe baza colectiei de mijloace de transport populare din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, realizata de-a lungul a aproape 50 de ani, completata cu cercetari de teren şi se doreşte a fi o prima sinteza asupra acestei componente a civilizatiei populare.
Cartea reprezinta o noutate pentru Muzeul ASTRA in sensul ca este o incercare de a realiza restituirea unui tezaur de informatie atent colectata de-a lungul timpului si care urmeaza a fi continuata cu lucrari care vor surprinde alte aspecte ale componentei mijloace de transport traditionale.
Lucrarea, organizata pe cinci capitole, cuprinde dimensiunea istorica a transporturilor, dimensiunea antropologica, transporturile si civilizatia, categoriile si clasele de mijloace de transport populare, pavilionul de prezentare a mijloacelor de transport si se impune, pe de o parte, printr-o judicioasa sistematizare a materialului tridimensional, iar pe de alta parte se inscrie ca o contributie la etnografia romaneasca.
Pe langa o seama de calitati sub aspect informational si tipologic, volumul capata o semnificatie aparte mai cu seama, prin particularitatea de a surprinde un domeniu aparent exclusiv tehnic in legatura cu o serie de aspecte legate de mentalitate, civilizaţie si ocupatii traditionale, intr-o lucrare cuprinzatoare.

 


3.  Lansarea volumului „Pagini de folclor romanesc din Serbia. Texte din colectia lautarului Sima G. Prunarevic 1888 - 1969

Eveniment: lansarea volumului Pagini de folclor romanesc din Serbia. Texte din colectia lautarului Sima G. Prunarevic 1888-1969
Organizator: Complexul National Muzeal ASTRA
Locatie: Sibiu, Casa Artelor, nr. 21
Data: 4.11.2011

Volumul Pagini de folclor romanesc din Serbia. Texte din colectia lautarului Sima G. Prunarevic 1888-1969, editori Elena Ramona Potoroaca si Zvonko Trailovic, colaboratori conf. univ. dr. Mirela Ocinic si prof. univ. dr. Vasile Fratila, este un omagiu adus lui Sima G. Prunarević si fiului sau, dar si tuturor lautarilor romani care au fost promotorii procesului de conservare a valorilor patrimoniului spiritual romanesc in spatiul sarbesc, secole de-a randul.
Cunoscut ca un vestit lautar din zona Negotinului, Sima Prunarević transmite generatiilor viitoare cantecele batranesti cu ajutorul fiului sau Dobrivoje, care s-a ocupat de notarea unei parti consistente din vastul sau repertoriu cu caractere chirilice, in perioada 1963-1966. Dintre cantecele batranesti reprezentative amintim aici titluri ca: Iovan Bogatu de la Dincovita, Cea fata de piatra, Ion Sveti Ion, Maria din Chirinbec, Domnul Jivu crai, Sinca Doamna Mare, Voina, Ot Stoian Stanga, Constantin Brancoveanu, Patruta frunte lata etc. Tematica acestor cantece batranesti este variata, iar eroii fac parte din categorii sociale diferite: crai, voievozi, haiduci, hoti etc. Similitudinile cu baladele romanesti sunt vizibile, unele personaje fiind luate din repertoriul romanesc, iar locurile unde se desfasoara actiunea altor balade sunt regiuni din nordul Dunarii.
Sima Prunarević s-a nascut in anul 1888, fiind unul dintre cei care au indragit cantecul inca din copilarie. Acest lucru a fost demonstrat si de faptul ca el a adunat in repertoriul sau peste o suta de cantece autentice, pe care le-a cantat la diverse ocazii. Pasiunea lui s-a transformat, de fapt, intr-o munca de cercetare, el adunand cantece din zona de bastina, devenind o resursa informationala importanta pentru specialistii romani si straini interesati de folclorul din Balcani. Contributia sa la pastrarea folclorului romanesc a fost una insemnata, deoarece a colectionat de-a lungul timpului cantece batranesti foarte valoroase, atat in continut, cat si in linia melodica autentica, specifica stramosilor sai.
Manuscrisele din acest volum au fost transliterate cu ajutorul lui Zvonko Trailović, tanar roman originar din localitatea Osnicea, stabilit de 12 ani in Romania, in prezent medic in Sibiu, unde traieste alaturi de familia sa. Importanta acestor cantece consta in transliterarea lor si pastrarea formei cuvintelor asa cum se pronunta in zona in care s-a nascut si a crescut lautarul.
Recuperarea si perpetuarea elementelor identitare autentice din Valea Timocului este obligatia fiecaruia dintre cei care intra in contact cu aceasta zona, documentele gasite, chiar daca sunt pastrate cu caractere chirilice, ne obliga sa le facem cunoscute in forma lor autentica, demonstrand ca fenomenul romanesc de la sud de Dunare a fost si este inca viu, in ciuda tuturor factorilor care au incercat disparitia lui. Lipsa unor scoli romaneşti si a unei elite intelectuale nu i-a impiedicat pe romanii timoceni sa transmita, din generatie in generatie, mostenirea lor culturala, fie chiar si numai pe cale orala sau in scriere chirilica, in foarte putine cazuri.

3.Lansarea catalogului „Imagini din Muzeul Asociatiunii" si a seturilor de vederi „Fotografii exponat in Muzeul Asociatiunii"
si „Broderii si tesaturi romanesti"

Articolul urmator
Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință
Un copil de 8 ani a câștigat lupta cu statul român. A fost inclus în Programul de Boli Rare după ani întregi de suferință

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vina de mamă: este în regulă să nu vrei să participi la un eveniment lipsit de importanță de la școala copiilor?
    Vina de mamă: este în regulă să nu vrei să participi la un eveniment lipsit de importanță de la școala copiilor?

    Sentimentul de vinovăție este atât de înrădăcinat în cultura noastră, încât este văzută ca un lucru "firesc". Aproape fiecare mamă se simte vinovată...

    Soțul de 99 de ani divorțează de soția lui de 96 de ani pentru că a aflat că aceasta l-a înșelat cu 60 de ani în urmă
    Soțul de 99 de ani divorțează de soția lui de 96 de ani pentru că a aflat că aceasta l-a înșelat cu 60 de ani în urmă

    Sunt numeroase cupluri care impresionează prin căsnicii construite în urmă cu peste o jumătate de secol. Un asemenea exemplu a fost și un cuplu din Italia, care avea un mariaj de...

    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"
    O mamă se simte vinovată că a făcut un copil cu soțul ei mai mare cu 23 de ani decât ea. „Soțul meu o să aibă 70 de ani când copilul face 10 ani"

    O tânără mămică realizează că soțul ei, cu 23 de ani mai în vârstă decât ea, nu își va putea ține în brațe nepoții și se simte foarte...

    Povestea unei femei care a devenit mamă la 15 ani și apoi a petrecut 20 de ani în armată
    Povestea unei femei care a devenit mamă la 15 ani și apoi a petrecut 20 de ani în armată

    Anumite femei trec prin experiențe deosebit de dificile, dar care nu le îngenunchează ci, dimpotrivă, le determină să devină mai puternice. Un exemplu în acest sens este...

    Voi deveni mireasă la 60 de ani. Am așteptat 35 de ani să mă ceară de soție
    Voi deveni mireasă la 60 de ani. Am așteptat 35 de ani să mă ceară de soție

    Știți vorba aceea, mai bine mai târziu decât niciodată? Această femeie de 60 de ani și-a păstrat speranța în romantism, așteptând 35 de ani ca partenerul său...

    Am 21 de ani și mă străduiesc să fiu mama unei adolescente de 15 ani. Viața mea nu este ușoară
    Am 21 de ani și mă străduiesc să fiu mama unei adolescente de 15 ani. Viața mea nu este ușoară

    O tânără de 21 de ani a stârnit confuzie în rândul internauților în momentul în care a dezvăluit că este mama unei adolescente de 15 ani. „A...

    Povestea femeii de 71 de ani care și-a cunoscut soțul de 17 ani la înmormântarea fiului ei
    Povestea femeii de 71 de ani care și-a cunoscut soțul de 17 ani la înmormântarea fiului ei

    În 2015, Almeda, o femeie de 71 de ani din SUA, s-a căsătorit cu un tânăr de 17 ani, pe nume Gary, la scurt timp după ce l-a cunoscut la înmormântarea fiului ei....

    Viața mea după 6 ani de când soțul meu mi-a ucis fiica de 2 ani
    Viața mea după 6 ani de când soțul meu mi-a ucis fiica de 2 ani

    Au trecut șase ani de când Jacqueline Franchetti nu a mai văzut-o și ținut-o în brațe pe fiica ei, Kyra. Micuța avea doar doi ani pe 27 iulie 2016, când viața i-a...

    © 2024 Qbebe