Colectie de fotografii impresionante despre razboiul din Siria:"Unde dorm copiii"

Colectie de fotografii impresionante despre razboiul din Siria:"Unde dorm copiii"

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Razboiul civil din Siria dureaza de aproape cinci ani si nu pare sa se incheie prea curand. In urma lui au ramas mai mult de doua milioane de copii (cea mai mare parte dintre ei au sub 12 ani), care si-au pierdut familiile si au fost nevoiti sa-si paraseasca prietenii si casele. Mai mult decat atat, o parte dintre ei sunt bolnavi sau au diverse dizabilitati. In randurile de mai jos veti vedea unde au ajuns sa doarma acesti copii, in conditiile in care nimic din ceea ce aveau nu mai exista.

Fotograful suedez Magnus Wennman, detinator a doua "World Press Photo Awards" si castigator pentru a patra oara al premiului "Fotograful suedez al Anului", a calatorit prin Europa si Orientul Mijlociu si a reusit sa surprinda cum copiii sirieni refugiati "cauta putina odihna intr-o lume inspaimantatoare si inca nesigura".

De aceea, a hotarat sa lanseze o colectie de fotografii, numita "Unde dorm copiii", atragand atentia asupra disperarii micilor victime ale razboiului din Siria.

Fotografiile se remarca prin frumusetea lor, ce contrasteaza cu drama acestor copii, care viseaza inca sa aiba o casa si un pat in care sa se simta din nou in siguranta. Alaturi de fotografii, Magnus Wennam a adunat si cateva povesti ale unor copii de varste diferite, de la cateva luni pana la adolescenti.

Iata doar cateva exemple (mai multe fotografii si povesti pot fi descoperite pe: https://instagram.com/magnuswennman/?hl=en ):

Amir (20 de luni) s-a nascut refugiat. Pana acum nu a scos niciun cuvant, iar mama sa crede ca a ramas traumatizat inca de cand se afla in pantecul ei. In prezent, locuieste alaturi de familia sa intr-un cort de plastic. Nu are nicio jucarie, dar mama lui spune ca rade si incearca sa se joace cu orice gaseste pe jos. 

 

Adullah (5 ani) sufera de o boala a sangelui si doarme, de obicei, pe strazile din jurul garii centrale din Belgrad, alaturi de mama sa. Este inca in stare de soc dupa ce a asistat la uciderea surorii sale (in localitatea natala, Daraa). Pana acum nu a avut acces la niciun tratament pentru boala pe care o are. 

 

Ralia (7 ani) si Rahaf (13 ani) sunt din Damasc, dar in prezent au ajuns sa doarma pe cutii de carton, pe strazile din Beirut (Liban). Parintii lor au fost ucisi dupa ce o grenada le-a distrus locuinta. 

Acasa, in Bagdad sunt papusile si trenurile mele, spune Lamar (5 ani) de fiecare data cand este intrebata de casa. Bomba a schimbat totul. Familia ei era la cumparaturi, cand a cazut bomba pe casa. Nu au avut cum sa mai ramana. Dupa doua incercari de a traversa marea din Turcia intr-o barca mica, au reusit sa ajunga in Ungaria la limita. Acum Lamar doarme pe o patura in padure.

Mahdi, are 1 an si jumatate si a experimentat pana acum numai razboiul. Se afla intr-un somn adanc, la granita dintre Serbia si Ungaria, desi zeci de refugiati pasesc pe langa el. Acestia protesteaza pentru ca nu sunt lasati sa calatoreasca prin Ungaria. De cealalata parte a granitei se afla sute de politisti, cu ordine stricte de la prim ministrul Viktor Orbán de a proteja granita cu orice cost. 


La aceeasi granita dintre Serbia si Ungaria doarme si Ahmad, in varsta de 7 ani. Ahmad era acasa cand bomba a cazut peste ei in Idlib. Un srapnel i-a lovit capul, dar a supravietuit. Nu si fratiorul lui. Au locuit in zona de razboi de ani de zile, insa, acum, fara casa, au fost nevoiti sa plece si de 16 zile dorm pe autostrazi, in paduri sau in statii de autobuz in lungul lor drum spre mai bine.

Shehd iubeste sa deseneze, dar in ultimul timp desena numai arme. - Le vedea peste tot in jurul ei, spune mama ei, in timp ce fetita doarme pe pamant, la granita dintre Serbia si Ungaria. Acum nu mai deseneaza deloc. Li s-a interzis sa ia creioane si hartie cu ei cand au plecat. Nu se mai joaca si este ingrijorata mai tot timpul. In timpul calatoriei au ajuns sa se hraneasca cu mere culese din copacii de pe drum. Daca ar fi stiut ca drumul va fi atat de ingrozitor, ar fi ramas sa se confrunte cu razboiul de acasa.

Una dintre intentiile fotografului este sa demonstreze ca, in cazul copiilor sirieni, ideea conform careia "nimic nu e mai linistitor decat un copil dormind" nu se poate aplica.
Mai mult, Magnus Wennam incearca, prin colectia sa de fotografii, sa sensibilizeze si mai mult Comitetul pentru Refugiati al ONU (UNCHR) cu privire la situatia in care se afla copiii refugiati.

Surse:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3062277/The-four-year-old-never-spoken-boy-burns-daylight-girls-terrified-pillows-associate-sleep-death-Heartbreaking-images-Syria-s-child-refugees.html
https://instagram.com/magnuswennman/?hl=en
http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/10/02/where-the-children-sleep-_n_8234168.html?ir=World&ncid=fcbklnkushpmg00000014
http://mashable.com/2015/10/02/where-the-children-sleep/#933g0VVUj5qK
http://www.perthnow.com.au/lifestyle/the-photographs-that-document-tortured-dreams-of-a-generation-of-innocents/news-story/dbd1dc7dd785f6baeb51887315c8b559

Surse poze:
http://bloggar.aftonbladet.se/darbarnensover/files/2015/09/LAMAR.jpg
http://klankosova.tv/wp-content/uploads/2015/10/sirian10.jpg
https://whatweseee.files.wordpress.com/2015/10/slide_455558_6118610_free.jpg?w=1153&h=1000&crop=1
http://www.heute.de/ZDF/zdfportal/blob/40479450/6/data.jpg

 

Articolul urmator
A învins cancerul de 4 ori din dragoste pentru copiii ei. "Vreau să îi văd crescând"
A învins cancerul de 4 ori din dragoste pentru copiii ei. "Vreau să îi văd crescând"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii crescuti de animale: cele mai impresionante cazuri din lume
    Copiii crescuti de animale: cele mai impresionante cazuri din lume

    Stiai ca exista copii care au fost crescuti de animale si ca povestea lui Mowgli s-ar putea sa nu fie doar o poveste? Citeste acest articol si afla care sunt cele mai cunoscute cazuri de...

    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
    Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

    Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

    Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta
    Copiii mei adolescenți dorm în week-enduri până la prânz și eu ador asta

    Printre obiceiurile copiilor care nu sunt tocmai pe placul părinților se numără și dormitul ce se prelungește dincolo de orele dimineții, până în jurul prânzului....

    Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?
    Este în regulă ca bona să se ocupe de treburile casnice când copiii dorm?

    Știm deja că părinții sunt extrem de ocupați. Între muncă, responsabilitățile casnice și petrecerea timpului cu copilul și familia, nu prea le mai rămâne timp liber....

    O mamă este furioasă în online după ce fostul soț a botezat copiii fără acordul ei. "Copiii mei au ca nași persoane pe care nici nu le cunosc"
    O mamă este furioasă în online după ce fostul soț a botezat copiii fără acordul ei. "Copiii mei au ca nași persoane pe care nici nu le cunosc"

    Drepturile și obligațiile care le revin părinților cu copii mici după divorț sunt uneori greșit înțelese. Foștii parteneri, care odată s-au iubit pentru a aduce pe lume...

    "Viața noastră în două valize". Fuga unei mame din Kiev
    "Viața noastră în două valize". Fuga unei mame din Kiev

    Să fii mamă este o binecuvântare, dar vine cu o responsabilitate uriașă, cea a vieții propriului tău copil. Această responsabilitate capătă conotații nebănuite în...

    Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"
    Cum și-a convins o mamă copiii să se spele pe dinți: "Îi plătesc de două ori pe zi"

    Ce sunt părinții în stare să facă pentru a-i convinge pe copiii lor să-i asculte? Răspunsul e…depinde cât de ingenioși sunt! O mamă de peste hotare și-a convins...

    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"
    Mărturisirea dureroasă a unei mame: "O mamă ar trebui să-și iubească la nebunie copiii, eu nu simt asta"

    Ce își mărturisesc mamele pe grupurile online de părinți? Tot ceea ce nu pot spune persoanelor apropiate și ceea ce nu pot recunoaște cu voce tare față de ele însele. De...

    © 2024 Qbebe