Copiii au susținut în Parlament proiectul de lege 1 Iunie Zi liberă la nivel național

Copiii au susținut în Parlament proiectul de lege 1 Iunie Zi liberă la nivel național

Corina Naftanaila

București, 16 mai 2016. Ziua în care 180 de școlari cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani au adus propuneri de legi și de modificări legislative legate de Drepturile omului și de cele ale copilului în Parlamentul României. Totodată, copiii au purtat cu parlamentarii un dialog despre demersurile pentru ca 1 Iunie să devină zi liberă, națională, astfel încât familiile să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună.

parlamentul copiilor Școlarii și-au exprimat susținerea pentru acest proiect de lege și au argumentat că ei și-ar dori ca 1 iunie să fie zi liberă la nivel național pentru a se bucura și mai mult de compania părinților. Pentru a arăta cât de mult înseamnă pentru ei acest proiect de lege, copiii au făcut peste 100 de desene cu tema 1 Iunie Zi liberă, acestea fiind reunite într-o expoziție găzduită de Parlamentul României.

În plus, cei 180 de școlari le-au înmânat senatorilor și deputaților prezenți scrisori, în care explicau viziunea lor despre ziua de 1 Iunie ca zi liberă. Cei mici au făcut și un tur al principalelor obiective din Palatul Parlamentului, iar la finalul evenimentului, au primit diplome de Parlamentari pentru o oră.

Senatoarea Rozalia Biro și deputata Claudia Boghicevici, inițiatoarele proiectului de lege 1 iunie Zi liberă, Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Nadia parlamentul copiilor 2Tătaru, Director General Itsy Bitsy FM, alături de parlamentarii Cristina Pocora, Aurelia Cristea, Cristina Nichita, Nicolae Popa, Gabriela Crețu și Mihaela Popa, au participat la Parlamentul Copiilor. 

"Este momentul să acordăm atenția și importanța cuvenită dreptului copiilor de a-și exprima opinia și de a participa la luarea deciziilor care îi privesc. Atunci când un copil știe că vocea lui contează, acest lucru îl capacitează, îl pregătește pentru viața în care va lua decizii singur și îi întărește încrederea, stima de sine și ambiția de a reuși", a afirmat Gabriela Coman, președintele ANPDCA.

Copiii cu cheia la gât, părinții de azi
"Cei care am fost copii cu cheia la gât înțelegem cel mai bine cât de important este timpul pe care îl petrecem cu copiii noștri. Din păcate, la 20, 30 de ani de când părinții noștri stăteau cu sufletul la gură până când ne găseau acasă, copiii de atunci, părinții de astăzi, se confruntă cu o și mai acută lipsă de timp dedicat copiilor lor. 1 Iunie Zi liberă este mai mult decât o propunere legislativă pentru o zi liberă a părinților, este un semnal de alarmă", a declarat deputata Claudia Boghicevici.

"Evenimentul Parlamentul Copiilor, în cadrul căruia a avut loc vizita celor mici în instituție, ne-a dat ocazia să aflăm ce au de spus reprezentanții viitorului nostru și poate chiar viitorii noștri colegi. M-a bucurat să observ că școlarii nu doar că știu ce vor, dar știu și să își argumenteze coerent opiniile și să fie convingători. Copiii și-au exprimat limpede și clar dorința de a se bucura din plin de timpul petrecut cu părinții, arătând că ziua de 1 iunie trebuie să devină una liberă, de care să beneficieze întreaga familie", a detaliat senatoarea Rozalia Biro.

parlamentul copiilor 3Evenimentul Parlamentul Copiilor face parte din campania care urmărește să schimbe relația dintre copiii și părinții din România, campanie derulată de grupul de inițiativă format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie - Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea ANPDCA.

"Copiii din România suferă din cauza absenței timpului de calitate cu părinții, de aceea Itsy Bitsy FM a demarat o campanie de conștientizare în acest sens. Ne dorim să transformăm 1 Iunie din ziua copilului în ziua copilului cu părinții, pentru a pune o cărămidă la construirea unei relații părinte - copil mult mai prezentă și mai afectuoasă", a subliniat Nadia Tătaru, Director General Itsy Bitsy FM.

Problemele familiilor normale
Grupul de inițiativă a demarat campania în urma semnalelor de alarmă ridicate de numeroase studii, care arată că 6 din 10 copii simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinții, deși doar 24% din părinți cred că timpul petrecut cu cei mici este prea puțin. Pe măsură ce copilul crește, timpul petrecut cu părinții în timpul săptămânii și în weekend scade. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Pentru a oferi soluții la aceste probleme, grupul de inițiativă a lansat un apel către părinții din România, "Petreceți parlamentul copiilor 4minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri" și o amplă campanie de informare pe parcursul anului, care include și demersurile pentru ca 1 Iunie să devină zi națională, liberă, astfel încât părinții și copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună. Peste 12.000 de români care au susținut inițiativa s-au alăturat acesteia pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.

Decalogul părintelui modern și ocupat
Pentru a ajuta părinții să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiștii din grupul de inițiativă le-au pus la dispoziție primul decalog de soluții concrete pentru sănătatea emoțională a celor mici:

1. Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie.
2. Oferă-i 100% din atenția ta copilului în această oră.
3. Cere părerea copilului tău de măcar 2 ori pe zi.
4. Oferă-i cel puțin 1 încurajare pe zi.
5. Poartă minimum 3 conversații pe zi cu copilul.
6. Timp de 30 de minute pe zi, implică-ți copilul în activitățile casnice.
7. Întreabă copilul măcar 1 dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să își exprime emoțiile.
8. Învață-ți copilul cel puțin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povești și desene.
9. Învață 10 jocuri ale copilului tău.
10. Pregătește-ți bebelușul de mic: citește-i, vorbește-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îți răspunde.

Articolul urmator
Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!
Zi liberă pentru profesori și elevi, în mijlocul săptămânii!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lege controversată: copiii pot opta de la 14 ani pentru schimbarea genului
    Lege controversată: copiii pot opta de la 14 ani pentru schimbarea genului

    Guvernul spaniol a aprobat un proiect de lege care va permite adolescenților, începând chiar cu 14 ani, să își schimbe identitatea de gen fără să fie nevoie să...

    Mai mulți bani pentru copiii români de la anul. Ce presupune noua lege
    Mai mulți bani pentru copiii români de la anul. Ce presupune noua lege

    Vești bune pentru elevi și studenți! Din cel de-al doilea semestru al anului școlar 2021-2022, aceștia ar putea primi burse majorate de la 100, până la 500 de lei.

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China
    Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China

    Sunt părinții responsabili pentru faptele copiilor? Sigur că sunt. Asta spune o lege care va pedepsi părinții pentru comportamentele nepotrivite sau infracționale ale copiilor lor.

    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii
    Și copiii cu autism au nevoie de prieteni! Cum îți poți ajuta micuțul să lege noi prietenii

    Din păcate, mulți copii și adolescenți care se află pe spectrul autismului se confruntă cu dificultăți în a-și face prieteni. Am pregătit un ghid ușor de urmat pentru toți...

    Lege nouă: profesorii care hărțuiesc elevii nu mai au voie să predea
    Lege nouă: profesorii care hărțuiesc elevii nu mai au voie să predea

    Senatoarea PNL Alina Ghorghiu a inițiat un proiect de lege prin care se dorește ca toate cadrele didactice care sunt urmărite penal sau trimise în judecată pentru hărțuirea...

    Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”
    Ce se întâmplă când o mamă încearcă să-și ia o „zi liberă”? „Am ajuns acasă după cinci minute și copilul era în dulap”

    Odată ce devii mamă, știi că nu va fi simplu să-ți organizezi programul pentru a putea avea parte și de timp pentru tine. Ca să reușești însă, cel mai la...

    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii
    Lege nouă: tații obligați să plătească jumătate din costurile medicale ale sarcinii

    Într-un stat din SUA există o lege ce prevede ca tații să fie responsabili de plata a jumătate din costurile medicale ce țin de sarcină și de naștere. Parcurge cu atenție...

    © 2024 Qbebe