Maine, de Ziua Internationala a bolii Parkinson, 72.000 de lalele rosii vor fi oferite romanilor din toata tara, in semn de solidaritate cu cei diagnosticati cu aceasta afectiune

Maine, de Ziua Internationala a bolii Parkinson, 72.000 de lalele rosii vor fi oferite romanilor din toata tara, in semn de solidaritate cu cei diagnosticati cu aceasta afectiune

Alexandra Ion

Cu ocazia Zilei Internationale a bolii Parkinson, mii de lalele rosii, simbol al acestei afectiuni, vor fi impartite romanilor, in semn de solidaritate cu pacientii diagnosticati in tara noastra cu boala Parkinson.

• Cele 72.000 de lalele rosii vor fi impartite cu ocazia acestei Zile, simbolizand numarul pacientilor diagnosticati oficial cu boala Parkinson in Romania. Laleaua rosie reprezinta simbolul acestei afectiuni, a carei Zi Internationala este marcata anual pe 11 aprilie.
• Conform estimarilor actuale, pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de boala Parkinson se va dubla , ajungand la 8,7 milioane de persoane afectate la nivel mondial.
• In fiecare an, prevalenta bolii Parkinson creste cu 2%4 la nivel mondial. In 5-10% din cazuri, boala incepe sa se manifeste chiar inainte de varsta de 40 de ani.
• Potrivit datelor epidemiologice, riscul de aparitie al bolii este semnificativ crescut in randul persoanelor care traiesc in mediul rural, a agricultorilor , si a persoanelor expuse la substante chimice agricole, precum pesticide, ierbicide, insecticide si anumiti solventi organici. Un alt factor de risc este reprezentat si de traumatismele cranio-cerebrale.

Cauzele propriu-zise ale acestei boli raman inca necunoscute. Actiunea este organizata de catre Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania, avand ca partener Societatea de Neurologie din Romania, pentru a marca Ziua Internationala a bolii Parkinson si urmareste informarea si sensibilizarea populatiei fata de realitatile dramatice generate de aceasta afectiune de care sufera peste 72.000 de romani. Lalelele rosii simbolizeaza pacientii diagnosticati cu boala Parkinson in Romania si vor fi impartite trecatorilor in trei dintre principalele orase din tara - Bucuresti, Iasi si Timisoara.

In acest context, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania subliniaza ca in tara noastra nu exista inca un Registru National al acestei afectiuni - instrument esential in procesul de evaluare a dinamicii bolii - dar ca in ultima perioada, Societatea de Neurologie din Romania a facut pasi importanti in aceasta directie. Aceasta platforma electronica exista deja ca instrument esential de lucru, urmand a fi folosita de toti medicii specialisti neurologi ce trateaza bolnavi suferinzi de boala Parkinson. Numarul celor care sufera de aceasta boala in Romania este in realitate mai mare decat cel mentionat anterior. O alta problema este diagnosticarea intarziata. Acest fapt se datoreaza si lipsei de informare a populatiei care nu cunoaste sau ignora primele simptome, boala fiind confirmata uneori in stadii avansate, scazand astfel calitatea si speranta de viata a celor diagnosticati.

 Datele la nivel mondial arata ca 1 din 500 de oameni sufera de boala Parkinson.2 In acelasi timp, specialistii trag un semnal de alarma: pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de boala Parkinson, cu varsta de peste 50 de ani, cel putin se va dubla, ajungand la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate. Acest context este favorizat de cresterea incidentei bolilor neurologice in general, dar si de imbatranirea populatiei la nivel mondial, aceasta boala fiind mai frecventa la varste de peste 65 de ani.

"Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boala Parkinson in Romania, un alt roman va primi o lalea rosie, simbol al acestei boli. Acest gest este incarcat de o deosebita emotie, simbolizand atat boala, cat si recunostinta celor 72.000 de pacienti fata de cei din jur, avand in vedere ca in stadii avansate de boala, acestia devin din ce in ce mai mult dependenti de ajutorul si sustinerea lor. Cu cat se cunosc mai multe despre aceasta afectiune, cu atat mai mult poate fi imbunatatita calitatea vietii pacientului. Actiunile de informare sunt imperative, in contextul in care Parkinson va fi din ce in ce mai raspandita", declara domnul Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania.

Boala afecteaza atat pacientul, cat si familia lui, fiind una dintre afectiunile cu implicatii pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic si emotional, dar si social si economic. Pe plan european, cheltuielile de ordin medical si social generate de aceasta suferinta sunt estimate la 13,9 miliarde euro.

"Este important ca pacientul sa recunoasca primele simptome si sa se adreseze rapid medicului, in vederea stabilirii precoce a diagnosticului. Acest lucru duce la instituirea unui tratament individualizat care la randul lui poate prelungi controlul simptomelor si eventual chiar incetinirii evolutiei acestei boli neurodegenerative. In ciuda cercetarilor continue, acesta suferinta are inca multe necunoscute. Pe langa tratamentul specific, un rol important in controlul simptomelor pe termen lung il are modul de viata al pacientului care trebuie sa fie echilibrat, dominat de un context psihologic pozitiv, optimist. Situatiile stresante pot deteriora rapid starea pacientului", declara Prof. dr. Dafin Fior Muresanu, Presedintele Societatii de Neurologie din Romania.

Se estimeaza ca, la nivel mondial, 6,3 milioane de persoane sufera de Parkinson, iar incidenta este in crestere de la an la an. Desi maladia Parkinson este mai adesea intalnita la persoane varstnice, primele simptome pot aparea chiar si mai devreme de 40 de ani. In general, boala este de aproape de 2 ori mai raspandita in randul barbatilor.

Despre Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania
Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania cuprinde peste 550 de membri, fiind singura organizatie de acest fel din Romania. Aceasta sprijina si apara interesele a peste 72.000 de bolnavi de Parkinson. Asociatia colaboreaza cu Societatea de Neurologie din Romania, medici si farmacisti, in vederea gasirii celei mai bune solutii pentru pacientii afectati de aceasta maladie. Asociatia este acum membra a Parkinson's Disease Foundation si a European Parkinson's Disease Asociation.
Ziua Internationala a Bolii Parkinson
Aceasta este sarbatorita in fiecare an pe 11 aprilie, ziua de nastere a medicului londonez dr. James Parkinson, care a descris prima data simptomele acestei afectiuni in 1817, denumind-o „paralizie agitata". In aceasta zi sunt organizate actiuni de informare cu privire la boala Parkinson. In acest contex sunt lansate noi initiative de cercetare.

Laleaua Rosie reprezinta simbolul international al bolii Parkinson. Povestea acestei asocieri a inceput in 1980, in Tarile de Jos, atunci cand J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea rosie-alba, pe care a numit-o ulterior laleaua „Doctor James Parkinson", pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima data afectiunea, dar si pentru a marca Anul International al Persoanelor cu Handicap.

Personalitati care au suferit de boala Parkinson:
• Papa Ioan Paul II (1920-2005), primele simptome aparute in 1991
• Salvador Dali (1904-1989), pictor suprarealist spaniol
• politicianul Yasser Arafat
• dictatorul Adolf Hitler

Articolul urmator
Cazul care a șocat o țară întreagă: O mamă a fost eutanasiată după 16 ani de când și-a ucis cei cinci copii
Cazul care a șocat o țară întreagă: O mamă a fost eutanasiată după 16 ani de când și-a ucis cei cinci copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite
    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite

    Deși ADHD-ul are aceleași simptome, ele se manifestă diferit la fiecare om în parte. Acești doi frați, care au primit același diagnostic reprezintă un exemplu clar în...

    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara
    Decontarea fertilizării in vitro se extinde în toată țara

    Recent, Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că, prin colaborarea cu Ministerul Sănătății, se va realiza o extindere a decontării fertilizării in vitro la nivel național....

    Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar
    Pe el îl cunoaște toată țara, dar soția sa este o prezență discretă. Cine este Gabriela, soția lui Mihai Morar

    Una dintre cele mai cunoscute personalități de radio și de televiziune de la noi se mândrește cu o familie frumoasă, pe care a dezvăluit-o fanilor și prin intermediul...

    Părinții extrem de stricți de azi vor fi bunicii relaxați de mâine. Cum învățăm să ne acceptăm părinții, deveniți bunici, în noua lor etapă?
    Părinții extrem de stricți de azi vor fi bunicii relaxați de mâine. Cum învățăm să ne acceptăm părinții, deveniți bunici, în noua lor etapă?

    Părinții foarte stricți cu ai lor copii se transformă ca prin minune în bunicii foarte permisivi și indulgenți cu nepoții. Care este explicația? Poate că sentimentul de vină...

    Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!
    Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!

    Ne determină astrele viitorul? Drumul nostru spre succes este deja stabilit? Sau este pur și simplu o coincidență faptul că cei mai bogați oameni din lume sunt născuți într-o...

    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta
    Cuplurile din zodiac care vor avea parte de o aventură amoroasă primăvara aceasta

    Primăvara este anotimpul renașterii, al transformărilor și al noilor speranțe. De ce nu, speranțele noastre pot fi legate și de dragoste, fiind alimentate de dorința de a ne...

    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită
    Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită

    Viața socială a mamelor printre alte mame este foarte dificilă. Uneori este o adevărată telenovelă, cu intrigi, scandaluri și depresii, cu certuri și răutăți și bârfe...

    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți
    Povestea unui semn din naștere care a schimbat două destine și a unit doi copii inocenți

    Un copil din clasa I ne dă tuturor o lecție de empatie și de inteligență emoțională. Timid și rezervat din fire, și-a făcut imediat un prieten, un băiețel dezamăgit de...

    © 2024 Qbebe