Peste 1.000 de femei vor beneficia gratuit de educatie perinatala din partea Asociatiei SAMAS, singura retea nationala de educatori perinatali din Romania

Peste 1.000 de femei vor beneficia gratuit de educatie perinatala din partea Asociatiei SAMAS,  singura retea nationala de educatori perinatali din Romania

Alexandra Ion

 Incepand cu aceasta toamna, peste 1.000 de femei din Bucuresti si din alte 7 orase vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri si suport in ceea ce privestea sarcina si ingrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS.

Programul Social SAMAS se adreseaza femeilor care provin din medii defavorizate si se deruleaza in Bucuresti, Bistrita, Constanta, Drobeta Turnu Severin, Focsani, Medgidia, Pitesti si Targu Mures.
Femeile vor fi instruite de educatorii perinatali prin cursuri individuale sau de grup despre sarcina, nastere normala si medicalizata, alaptare, diversificare, ingrijirea bebelusului, recuperare abdo-perineala si sisteme de purtare a bebelusilor (baby wearing).

 Rolul principal al Programului Social SAMAS este cresterea ratei de alaptare exclusiva pentru cel putin 6 luni si facilitarea accesului la pregatirea pentru nastere, realizata de educatori perinatali certificati.

Cine beneficiaza de servicii sociale?

Beneficiarele Programului Social SAMAS sunt femei in situatii dificile de viata, din comunitati sarace:
• Femei din familii cu venit minim/membru de 500 de lei
• Victime ale violentei in familie
• Mame tinere, sub 18 ani
• Femei din case de protectie, centre de ingrijire a copilului etc.
• Femei aflate in situatii de risc (discriminate etnic, disponibilizate etc.)
Indeplinirea conditiilor pentru servicii gratuite SAMAS se va face prin prezentarea unor documente doveditoare, stabilite pentru fiecare caz in parte.

"In practica obstetricala, observam, dintotdeauna, o asociere intre statutul social al pacientelor si patologia obstetricala majora. In cazul persoanelor cu un statut social scazut, exista o intarziere in prezentarea la doctor, o lipsa a masurilor profilactice, in foarte multe situatii, acces limitat la apa si, implicit, o igiena deficitara. Nasterea prematura este de doua-trei ori mai mare in cadrul acestui segment de populatie. Dincolo de calitatea serviciilor medicale, este insa de o reala importanta sa identificam segmentul de populatie cu probleme sociale majore si sa promovam un program educational, exact acolo unde este mai mare nevoie de el", a declarat dr. Iosif Niculescu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie.

„Statisticile nationale arata ca aceste situatii dificile de viata sunt cele care genereaza cele mai multe cazuri de mortalitate si morbiditate materna si infantila. O buna parte dintre aceste probleme ar putea fi insa rezolvate daca femeile aflate in perioada maternitatii ar fi informate cu privire la ingrijirea in sarcina si pregatirea pentru nastere, precum si nutritia sanatoasa, a lor si a bebelusului, si ar accesa la timp sistemul de ingrijiri de sanatate. De aceea, Asociatia SAMAS investeste 40.000 de euro in Programul Social SAMAS 2015-2016, pentru a oferi mamelor din medii defavorizate acces gratuit la cursuri si sedinte de consiliere atat in perioada prenatala, cat si dupa nastere", a declarat Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS.

Romania are cea mai mica rata de alaptare exclusiva la san

Rata ridicata de mortalitate infantila, rata scazuta de alaptare exclusiva, malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei si lipsa controalelor prenatale confirma o nevoie reala de educatie perinatala in tara noastra.

• Desi rata mortalitatii infantile din Romania a scazut in perioada 1990-2010, atat ca procent, cat si ca cifre absolute (8.471 de decese in 1990- 2.250 in 2009 si 2.078, in 2010), Romania se mentine, totusi, pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile de 8,5 la 1.000 de copii nascuti vii, in 2013 (conform Institutului National de Statistica).
• Principala cauza a mortalitatii infantile este legata de perioada perinatala, cele mai multe decese inregistrandu-se in randul prematurilor. Nou-nascutii cu o greutate mai mica de 2.500 de grame prezinta cel mai mare risc de mortalitate infantila. Greutatea mica la nastere este data de mai multi factori: malnutritia sau starea de sanatate precara a mamei, lipsa controalelor prenatale si a planificarii familiale.
• Romania nu sta bine nici la rata alaptarii exclusive la san: 12%, fata de 30%, cat este media din UE, potrivit aceluiasi studiu desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF. Si durata medie a alaptarii exclusive a scazut de la 3,9 luni, in 2004, la 2,43 de luni, in 2011.
• Accesul gravidelor la informatii este scazut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat ca au fost instruite asupra alaptarii exclusive.

Despre Asociatia SAMAS
Asociatia SAMAS este o organizatie nonprofit, care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali SAMAS (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nuritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal.
Asociatia SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si suport pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza la servicii similare.
Educatorul SAMAS este aproape de comunitate, mai ales ca incepand cu acest an, a fost lansata Scoala Mamei SAMAS in 20 de orase, unde echipe de educatori perinatali ofera cursuri, consiliere si sfaturi gravidelor si mamelor. Gravidele, mamele sau taticii ii vor putea contacta pe site-ul programsamas.ro, pe pagina de Facebook Scoala Mamei SAMAS si in centrul SAMAS din oras.
In paralel, Asociatia SAMAS si-a propus extinderea Retelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care in urma cursurlor intensive si a perioadei de practica, devin Educatori Perinatali Certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).
Peste 40.000 de mame consiliate si peste 200 de educatori certificati
Din anul 2013, de cand a fost initiat proiectul, pana la sfarsitul anului 2014, au fost certificati 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanta perinatala, ceea ce inseamna aproximativ 13% din numarul total al gravidelor din 2013 si 2014.
Asociatia a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului SAMAS, initiat de catre Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie - Filiala Sector 6.

Programul SAMAS este primul proiect social de anvergura nationala din Romania, distins recent in cadrul Galei Societatii Civile, unde a castigat locul al 3-lea la categoria proiectelor sociale pentru sanatate.

Articolul urmator
Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!
Copiii din România pot beneficia de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură
    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură

    Provocările vieții de mamă singură sunt tot mai mari, odată cu trecerea timpului. Mărturia unei femei care și-a crescut singură fiica fără ajutorul tatălui, lucrând din...

    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă
    Top 100 femei de succes din România. Care sunt numele care au ajuns pe listă

    Le admiri pentru forță, pentru tenacitate, pentru creativitate și nu în ultimul rând pentru pasiunea de care dau dovadă în tot ceea ce fac. S-au remarcat în cele...

    5 femei din zodiac care nu se vor lăsa niciodată controlate de un bărbat
    5 femei din zodiac care nu se vor lăsa niciodată controlate de un bărbat

    Bine ai venit în lumea femeilor puternice, care cred în ele, un curaj nemaiîntâlnit și nu depind de nimeni! Țin la libertatea lor și nu suportă să fie...

    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?
    Singura grădiniță din România unde îți lași copilul lunea și îl iei vinerea. Cât trebuie să plătească părinții?

    Chiar dacă, în ultimii ani, auzi tot mai des despre grădinițe care își prelungesc programul de funcționare din ce în ce mai mult pentru a veni în...

    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei
    200 lei în plus pentru elevii din învățământul primar. Iată cum pot beneficia de ei

    Elevii din învățământul primar ar putea primi vouchere de peste 200 lei pentru controale oftalmologice, achiziționarea de ochelari de vedere, intervenţii medicale sau...

    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților
    Copiii români nu merg la grădiniță! 1 din 4 copii nu beneficiază de educație timpurie din cauza problemelor financiare ale părinților

    Copiii români nu frecventează grădinița din cauza distanței sau a problemelor financiare ale părinților! În plus, instituțiile de învățământ nu sunt dotate...

    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România
    În condițiile actuale, 30% dintre copii vor fi infectați cu Covid. Ce spun medicii din România

    „Varianta Delta este de 5 ori mai contagioasă decât varianta inițială”, spunea medicul pediatru Mihai Craiu, săptămâna trecută, subliniind că respectarea...

    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase
    Situația avortului în România. Mai multe spitale din România refuză să mai practice avortul la cerere, din motive religioase

    Avortul este, în continuare, subiectul a numeroase controverse și ridică deseori probleme de ordin moral. Chiar dacă în România avortul este permis, o treime din...

    © 2024 Qbebe