Salvati Copiii lanseaza o campanie de educare impotriva violentei asupra copiilor

Salvati Copiii lanseaza o campanie de educare impotriva violentei asupra copiilor

QBebe

Organizatia Salvati Copiii lanseazã astãzi, 20 septembrie 2011, o campanie de educare și de sensibilizare pentru a combate violenþa la adresa copiilor și pentru a promova modele educationale pozitive, cu respectarea nevoilor afective și psihice ale acestora.

Campania se intituleazã "Ascultã-i sufletul"

Campania își propune sã atragã atenþia asupra nevoilor emotionale și psihice ale copiilor, precum și asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bãtaie, umilinta și neglijenta în ceea ce privește dezvoltarea psihicã și afectivã a acestora și modul în care se formeazã și se va comporta viitorul adult.

"Aceastã campanie a fost impusã de o problemã realã din societate. Bãtaia nu ajutã un copil sã se dezvolte. Bãtaia nu educã. Bãtaia induce fricã și nesigurantã unui copil. Ea umilește și rãnește sufletul unui copil. Un copil bãtut are toate șansele sã devinã un adult care prezintã simptome legate de unele suferinte psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburãri de alimentatie. Un copil bãtut nu va ști cum sã se poarte în societate și va fi la rândul sãu un copil care are un comportament agresiv. De aceea, semnalul pe care îl tragem este cã avem nevoie sã ne creștem copiii fãrã bãtaie, cu modele de parenting pozitive și cu respect fatã de nevoile emotionale și psihice ale copiilor. Dacã noi ca societate nu renuntãm la anumite mentalitãti și la anumite comportamente, atunci riscãm ca societatea de mâine sã fie și mai agresivã decât cea de azi", a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizatiei Salvaþi Copiii.

Sloganul campaniei este "Trupul se vindecã. Sufletul nu."

Un slogan ales tocmai pentru a sublinia faptul cã suferinta emotionalã indusã copiilor prin bãtaie și violentã poate lãsa rãni profunde, care nu se vãd uneori cu ochiul liber, dar care afecteazã echilibrul emotional pentru toatã viata.

Campania se va derula în perioada septembrie 2011 și decembrie 2011 și va avea douã componente: media și politici publice. Pe parte de media, campania va urmãri atât sensibilizarea și conștientizarea publicurilor tintã (pãrinti, educatori, asistenti maternali) asupra consecintelor bãtãii, cât și educarea acestora în legãturã cu modele de formare a copiilor care sunt pozitive și care permit o dezvoltare echilibratã a acestora. Astfel, pe perioada campaniei, vor fi difuzate pe diverse canale media clipuri video și audio, machete, afise reprezentative, precum și informatii utile, explicatii, solutii care pot fi folosite de pãrinti, educatori și asistenti maternali în creșterea copiilor.
Expertii Salvați Copiii vor sta la dispoziția presei pentru a rãspunde la întrebãri și pentru a da informatii.

O serie de organizatii de presã au intrat ca parteneri pentru sustinerea acestei initiative, altele și-au exprimat dorinta de a da sprijin fãrã sã intre într-un parteneriat propriu-zis. Organizatia Salvati Copiii este deschisã oricãrei organizatii de presã care dorește sã contribuie la acest proiect și multumește presei pentru deschiderea arãtatã.

"Multumim jurnaliștilor și organizatiilor de presã pentru deschiderea pe care au arãtat-o, în perioada de pregãtire a campaniei, fatã de initiativa noastrã. Presa joacã un rol foarte important în realizarea unui mediu echilibrat pentru creșterea copiilor. Aceasta deoarece presa are un rol în educatia audientelor și în influentarea mentalitãtilor. De asemenea, modul în care presa relateazã despre un caz în care este implicat un copil conteazã pentru acel copil, dar și pentru altii", a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Pe parte de politici publice, Salvati Copiii își propune sã colaboreze cu autoritãtile publice pentru a finaliza strategia nationalã în domeniul sãnãtãtii mintale a copiilor, în conformitate cu normele internationale.

Din datele furnizate de cãtre Directia Generalã Protectia Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, 11.232 copii au fost victime ale unei forme de abuz, neglijarea copilului fiind pe primul loc.

Majoritatea abuzurilor se petrec în familie : 10.395 copii din 11.232 au suferit o formã de abuz în cadrul familiei, pe primul loc fiind din nou neglijarea copilului - astfel din totalul de 7642 copiii raportati, 7401 sunt neglijati în cadrul familiei.

Astfel din totalul de abuzuri fizice asupra copilului, de 1254, 1188 au loc în familie, din 1218 cazuri de abuz emotional asupra copilului 1169 au loc în familie. O incidentã crescutã a cazurilor de abuz sexual asupra copilului este înregistratã tot în familie: dintr-un total de 623 cazuri, 367 se petrec în familie si 238 în alte locatii.

În primele trei luni ale anului acesta (1 ianuarie 2011 - 31 martie 2011) 2893 de copii au fost victime de abuzuri: fizice (252), emotionale (353), sexuale (122), neglijare (2078), exploatare prin muncã (52), exploatare sexualã (11), exploatare pentru comitere infractiuni (2893).

Studiile aratã cã 80% dintre copiii victime ale abuzului devin tineri adulti care întrunesc criteriile de diagnostic pentru cel putin o tulburare de sãnãtate mentalã înainte de a împlini 21 de ani: depresie, anxietate, tulburãri de alimentatie, sindrom de stres post-traumatic, probleme de atasament, tulburare de conduitã.

Despre Organizatia Salvati Copiii România

Organizatia Salvati Copiii România este o institutie cu rol social, a cãrei misiune este aceea de a garanta egalitatea de sanse pentru toti copiii, indiferent de mediul din care acestia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum si prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie si mobilizarea liderilor din societatea civilã.

Salvati Copiii a dezvoltat în cinci orașe din tarã (București, Timișoara, Iași, Suceava, Târgu Mureș) Centre de Consiliere pentru Pãrinti, unde sunt oferite servicii de educare și consiliere pentru pãrinti și copii și servicii de formare pentru profesioniștii care interactioneazã cu copii. La București, Salvati Copiii a înfiintat de asemenea Centrul de Educatie Emotionalã și Comportamentalã pentru Copii, unde oferã servicii de evaluare clinicã, consiliere și psihoterapie pentru copii și adolescenti cu probleme de sãnãtate mintalã (copii cu depresie, anxietate, tulburari de atașament, ADHD, tulburãri de conduitã, comportament agresiv etc.) sau cu risc de a dezvolta astfel de probleme.

Salvati Copiii promoveazã de 20 ani drepturile copilului, în acord cu prevederile Convenþiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost inclusi în programe educative, de protectie si asistentã medico-socialã, de stimulare a participãrii lor în actiuni de promovare si recunoastere a drepturilor lor. Este membrã a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independentã din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri si desfãsoarã programe în peste 120 de tãri.

Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii vizitati www.salvaticopiii.ro  

Articolul urmator
Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare
Impactul psihologic al conflictului din Ucraina asupra copiilor: au insomnii și tendință de izolare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”
    Dr. Mihai Craiu „Nu avem campanie de vaccinare împotriva rotavirusului, cauza nr.1 de deces în rândul copiilor sub 1 an”

    Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă asupra cazurilor de infecție cu rotavirus! În România nu există campanie națională de vaccinare împotriva...

    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor
    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor

    Spitalul Virtual pentru Copii este pagina de Facebook oficială a doctorului Mihai Craiu, care, aproape zilnic, vine către comunitatea sa, formată din peste 200 de mii de părinți, cu...

    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard
    Mamele care au un job stabil au un impact pozitiv asupra viitorului copiilor lor, spun specialiștii Harvard

    Munca înnobilează omul și acest proverb este valabil și pentru mamele care au în grijă unul sau mai mulți copii. Studiile efectuate în domeniu arată că mamele care...

    Vaccinul Pfizer, eficient 100% împotriva COVID-19 la copiii între 12 și 15 ani!
    Vaccinul Pfizer, eficient 100% împotriva COVID-19 la copiii între 12 și 15 ani!

    Recent, una dintre cele mai cunoscute companii producătoare de vaccin împotriva noului coronavirus, Pfizer, a anunțat că, în urma unui test clinic, s-a constatat că vaccinul...

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    „Fiți foarte atenți”: O mamă avertizează asupra abuzurilor silențioase care au loc la creșă
    „Fiți foarte atenți”: O mamă avertizează asupra abuzurilor silențioase care au loc la creșă

    O mamă care a trecut prin clipe de groază după ce a aflat că pruncul ei era abuzat sexual de un îngrijitor de la creșă în care își pusese toată încrederea,...

    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?
    Terapia shockwave împotriva celulitei: cum acționează?

    Când vine vorba despre aspectul fizic, una dintre cele mai neplăcute, dar și greu de remediat probleme, este celulita. Adesea supranumită și aspect de coajă de portocală,...

    Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața
    Soția mea însărcintă este împotriva vaccinurilor și asta cred că ne distruge viața

    Subiectul vaccinării a fost întotdeauna unul controversat. Ce se întâmplă când un cuplu e format din doi oameni cu cinvingeri total diferite față de vaccin? Ne...

    © 2024 Qbebe