Scoala de actorie, film si TV by Ioana Ghinghina

Scoala de actorie, film si TV by Ioana Ghinghina

QBebe

In experienta noastra de peste 10 ani de lucru cu copiii, am invatat ca educatia prin teatru vine sa dezvolte intelectul si personalitatea copilului. Teatrul poate fi o metoda de educatie si invatamant, care poate interveni in formarea unui tanar atunci cand invatamantul alternativ nu este suficient. Invatamantul prin teatru se bazeaza pe joc.

 Obiective:

1. Introducerea in lumea teatrului, filmului pentru copii.
2. Stimularea pozitiva a creativitatii individuale, consolidare comportamentala.
3. Incurajarea copiilor de a se exprima cu ajutorul mijloacelor oferite de actorie. Familiarizarea cu personaje din literatura romana si universala.
4. Indrumarea simtului creativ cu ajutorul jocurilor de rol.
5. Interpretarea unui personaj.
6. Perfectionarea calitatii limbajului, a pronuntiei si a intonatiei.

Continuturi

a) Exercitii / jocuri pentru imbunatatirea dictiei.
b) Exercitii / jocuri pentru dezvoltarea memoriei si a puterii de concentrare.
c) Exercitii / jocuri de imaginatie - improvizatie.
d) Exercitii / jocuri pentru dezinhibare si dobandirea increderii in propria persoana.
e) Exercitii / jocuri de relaxare (bazate pe muzica de relaxare, respiratie).
f) Exercitii / jocuri bazate pe culori.

Ioana Ginghina

 Multi ma stiu din productiile MediaPro Pictures, dar putini stiu despre faptul ca inca din timpul facultatii am lucrat cu copiii si pentru copii.
Am 12 ani de cand sunt actrita la Teatrul pentru copii "Ion Creanga" din Bucuresti.
Pot fi vazuta in spectacolele:
- Pinocchio, regia Cornel Todea,
- Taina orasului invizibil, regia Constantin Dicu,
- Carabusii, regia Cornel Todea,
- Vine, Vine Mos Craciun, regia Cornel Todea,
-Inima Rece, regia Sorana Coroama-Stanca,
- Carolina si Poneiul, regia Cornel Todea.
Din 1 martie 2012 am invintat Compania de teatru "MiniArtShow" unde pe langa spectacole si ateliere de creatie, avem ateliere de educatie prin teatru si creatie cu copiii de diferite varste, de la cei mai mici de un an pana la adolescenti de 14 ani.
Din anul 2011 predau actorie pentru copiii scolari in cadrul after school-ului Mini Roses Otopeni.
Din 1998 si pana anul acesta, am lucrat cu copiii bolnavi internati in spitale, in cadrul unui proiect numit " Cliniclown ". Acest proiect, a fost o mare si frumoasa experienta pentru mine, unde am invatat foarte multe si de la trainerii olandezi, care veneau in fiecare an sa ne pregateasca, dar si de la lucrul efectiv cu copilul.
In paralel, de 8 ani joc in seriale de televiziune. In acest timp am vazut si lucrat cu copiii, care visau sa joace in seriale tv, dar care nu reuseau sa se concentreze pe textul secventelor, si sa isi stapaneasca emotiile sau sa asimileze repede indicatiile regizorului. Din aceste motive, acesti copii nu reuseau sa faca fata castingurior, sau daca totusi ajungeau pe platourile de filmare, nu tineau pasul cu ritmul si atmosfera de acolo.
Culisele unui serial de televiziune sunt atractive, dar e greu de facut fata, atunci cand esti protagonistul unei secvente. Copiii nu reusesc sa-si canalizeze total atentia, pe ceea ce au de facut. De aceea eu voi urmari prin exercitii special gandite sa-i obisnuiesc cu un regim de filmare, sa-i ajut sa faca abstractie de tot ceea ce inseamna camera de filmat, microfoane, actori si o intreaga echipa de filmare si sa reuseasca sa se concentreze asupra textului si starilor sufletesti, pe care le are de jucat.

Strategia educationala prin joc inseamna inventivitate si ingeniozitate, dezvoltarea imaginatiei, dezvoltarea atentiei, a spiritului de observatie, al comunicarii si al spontaneitatii.
Intrebarea, pe care probabil v-o puneti, fireasca dealtfel, vis-a-vis de aceasta metoda pedagogica, este: " Ce ne invata teatrul si cum?"
Teatrul si exercitiile propuse de noi in acest proiect vor urmarii:
- cresterea nivelului de focalizare a atentiei,
- extinderea volumului de memorare verbala si vizuala,
- promptitudinea reactiei,
- capacitatea de concentrare,
- cresterea abilitatii de a exprima propriile emotii si de autocontrol al reactiilor de furie si impulsivitate.
"Jocul" , acest tip de " disciplina distractiva", ofera simultan si libertate si rigoare, dezvoltand increderea in sine, creand posibilitatea de a-ti descoperi si folosi cele mai bune abilitati, fiind cel mai bun stimulent pentru capacitatea de expresie a copilului.
Jocul are scop educativ si chiar terapeutic, asigura o baza de intelegere cu sine si cu ceilalti, dezvoltand adaptabilitatea la diverse situatii si adaptabilitatea sociala.
Influenteaza pozitiv procesul de invatare, dezvoltand psihicul si socialul printr-o metoda placuta, vesela, fiind in contrast cu acel comportament conventional si cu invatarea formala. Ofera o educatie activa, incurajeaza originalitatea oferind libertatea maxima fiindca jocul isi creeaza propria lume.
Indiferent de varsta, personalitatea si talentul copilului, atelierele sunt gandite in asa fel incat copiii dumneavoastra sa se simta bine, sa se distreze si sa plece multumiti de la ore, dar si cu un mic bagaj de informatii dintr-un domeniu anume.
Prin acest proiect nu urmarim neaparat pregatirea unui profesionist, ci dorim sa contribuim la dezvoltarea unor aspecte ale personalitatii copilului, pe care scoala si educatia conventionala nu le pot indeplini.
Programul se adreseaza copiilor scolari, prescolari si tineret cu varsta cuprinsa intre 3 si 14 ani.
Metoda de predare difera in functie de varsta copiilor, exercitiile fiind gandite si adaptate in gradul de dificultate si complexitate.
Cursurile de actorie au un caracter formativ, si se doreste a fi un mijloc prin care copiii sa invete si sa descopere multe lucruri despre cei de langa ei si mai ales despre ei insisi.

 ATELIERE DE STIMULARE SENZORIALA 10-24 luni

Imediat dupa nastere, creierul unui copil incepe sa faca peste un trilion de conexiuni neuronale ( sinapse), care sunt folosite pentru a transmite informatii bazate pe experiente de viata diferite.

Stimularea simturilor ( atingerea, auzul, vazul, mirosul, gustul) influenteaza in mod direct neuronii senzoriali, dar si stabilirea conexiunilor dintre acestia.

Potrivit cercetarilor, creierul unui copil produce 2-3 milioane de sinapse pe secunda ! Din pacate, daca nu exista suficienta stimulare si neuronii nu sunt folositi, acestia dispar.

Vor fi ateliere care vor avea teme diferite, intr-o serie de 5 sedinte..
In cadrul acestor ateliere vom descoperi: materiale neconventionale cu care vom construim jucarii creativemuzica , care ne va ajuta sa ne imprietenim cu ritmul, miscarea, dar care ne va folosi si ca "amprenta" la informatiile aflate ( muzica ne va ajuta sa imprimam mai usor in memorie lucrurile descoperite), jocuri tactile prin care vom invata despre lucrurile din jurul nostru, dar si cum sa ne reglam/modulam registrul emotional (tehnici Theraplay).

 

Articolul urmator
O iubire demnă de un scenariu de film! Magda Catone și Șerban Ionescu, o poveste de dragoste greu încercată, sub lumina reflectoarelor
O iubire demnă de un scenariu de film! Magda Catone și Șerban Ionescu, o poveste de dragoste greu încercată, sub lumina reflectoarelor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ioana are doar 6 anișori și duce pe umeri dureri uriașe. Este prizoniera unei camere de spital și nu se poate bucura de copilărie
    Ioana are doar 6 anișori și duce pe umeri dureri uriașe. Este prizoniera unei camere de spital și nu se poate bucura de copilărie

    O fetiță de numai șase ani are nevoie de ajutor! Ioana se simte captivă într-o cameră de spital, urmând un tratament agresiv pentru forma de cancer de care suferă. În...

    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului
    Părintele Vasile Ioana: 7 greșeli pe care părinții le fac în educația copilului

    În cadrul intervențiilor sale de la una dintre cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din România, părintele Vasile Ioana a abordat de mai multe ori problema relațiilor...

    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"
    Sfatul de aur al preotului Vasile Ioana, familist convins, pentru părinții din România: "Nu deveniți slugile copiilor"

    Părintele mult îndrăgit al românilor, Vasile Ioana, oferă sfaturi de viață pertinente și actuale familiilor cu copii, vorbind din experiența lui de viață.

    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film
    Soțul meu mi-a spus că întârzie la nașterea copilului nostru pentru că merge la premiera unui film

    Nașterea unui copil este un moment unic în viață, pe care viitoarea mamă vrea să îl trăiască alături de cele mai dragi persoane din viața ei. Dintre acestea face parte...

    Ce soartă ai avea într-un film horror, în funcție de zodie
    Ce soartă ai avea într-un film horror, în funcție de zodie

    În cazul în care obișnuiești să te uiți la filme horror, în mod cert că ai avut și momente în care ți-ai imaginat cum ar fi dacă te-ai număra și tu printre...

    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală
    „Școala distruge creativitatea”, spune un tată care a decis că nu-și va lăsa copiii să meargă la școală

    Dacă anumiți părinți consideră școala esențială pentru educația copiilor, pentru alți părinți sunt mai importante abilitățile dobândite prin implicarea în...

    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
    Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

    În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
    7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

    Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

    © 2024 Qbebe