Tatal unui baietel transgender de sase ani a acceptat pana la urma ideea ca Joe a devenit Lily

Tatal unui baietel transgender de sase ani a acceptat pana la urma ideea ca Joe a devenit Lily

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Lily Downes (6 ani, din SUA) sufera de "disforie de gen" (este un fenomen ce apare de la o varsta frageda si presupune ca un copil sa refuze sa poarte haine "de baieti" sau "de fetite" si sa-i displaca sa participe la activitati si jocuri specifice pentru baieti sau pentru fete). Tatal ei, Matt, s-a confruntat initial cu dificultatea de a accepta ca nu mai are un fiu, pe Joe, si ca va avea o fiica, pe Lily, dar treptat a inteles situatia. Tot ce isi doreste acum este ca Lily sa se simta bine la scoala si "sa aiba o viata care sa-i permita sa fie in siguranta si fericita".

Matt si Rosie Downes (din St.Albans, SUA) au doi baieti gemeni (pe Joe, care acum poarta numele de Lily si pe Olly) si o fetita (Bella).

In ceea ce-i priveste pe gemeni, parintii au observat, in jurul varstei de 18 luni, ca unul dintre ei, Joe, prefera mai degraba lucrurile destinate fetitelor. Astfel, in timp ce se aflau cu bunicii lor in locurile natale ale acestora, au fost dusi la un magazin pentru a-si alege niste reviste. Olly s-a orientat catre "Thomas The Tank Engine" si catre o minge "in care sa dea cu piciorul", in ce Joe isi dorea sa aiba "ceva cu roz" si o revista cu zane.

Catre implinirea varstei de 2 ani, Joe era dornic sa aiba papusi bebelusi si sa poarte hainute de fetita, pe cand fratele sau il prefera pe Batman si hainele sale.

Odata ce gemenii au inceput gradinita, Joe a continuat sa prefere compania fetitelor, jocurile destinate lor, dar si hainute pentru fete.

Tatal, Matt, a inceput sa se ingrijoreze, in timp ce sotia sa, Rosie (de profesie coafeza) s-a gandit ca baietelul seamana mai mult cu ea, fiind doar foarte creativ.

Pe cand copiii aveau trei ani, de Craciun, parintii au fost pusi in situatia de a returna cadourile pentru Joe, intrucat acesta isi dorea jucarii si lucruri pentru fetite.

La varsta de 4 ani, Joe venea in fiecare zi de la gradinita purtand o rochie de printesa.


Dupa ce s-a nascut fiica lor, Bella (acum in varsta de 2 ani), Joe isi intreba mereu parintii de ce nu poate avea si el jucarii si hainute roz, la fel ca sora lui
. In plus, a dorit sa urmeze cursuri de balet si sa poarte rochite de fetite. Parintii au crezut ca sunt manifestari trecatoare, ce vor trece odata cu inaintarea in varsta a lui Joe.

Cand gemenii si-au serbat cea de-a sasea aniversare, ei au avut preferinte total diferite: Olly dorea o petrecere cu tema "fotbal", in timp ce Joe vroia sa poarte o rochita precum cea a Elsei din "Frozen". Matt povesteste ca lui Joe nu i-a pasat de parerea lor si a purtat pana la urma un costum si accesorii precum cele ale Elsei, in care s-a simtit confortabil.

Matt si Rosie au realizat ca ceea ce se petrecea cu Joe era ceva serios abia in luna aprilie a acestui an, cand s-au dus in vacanta in Egipt. Joe a refuzat sa poarte haine de baieti si le-a spus ca de acum inainte isi doreste sa i se spuna Lily (mai demult mama sa ii povestise ca, daca ar fi fost fetita, ar fi avut numele de Lily Rose).

Parintii au ajuns la concluzia ca ar fi bine sa se duca la "Tavistock and Portman Centre" (centru specializat in disforia de gen), dar au obtinut o programare abia pentru luna septembrie.

Cateva luni mai tarziu, in luna iulie, familia a mers in vacanta in Menorca. Aici Joe se prezenta numai cu numele de Lily. Matt spune ca "Schimbarea de nume m-a lovit foarte tare".

In fiecare zi Lily purta costume de baie pentru fetite si ii corecta atunci cand nu i se spunea "ea".

Tatal a inceput sa aiba sentimentul ca isi pierde fiul: "A fost un sentiment de pierdere, dar diferit de acela in care iti moare cineva drag... Nu mai e Joe. E greu pentru mine sa procesez ceea ce se intampla".

Dupa ce s-au intors din vacanta, Matt si Rosie au inceput sa se documenteze tot mai mult despre ceea ce presupune disforia de gen (si-au cumparat carti si au urmarit documentare). In tot acest timp, parintii s-au confruntat nu numai cu refuzul lui Joe de a mai purta haine de baiat, ci si cu exprimarea permanenta a dorintei de a deveni fata.

La inceputul lunii septembrie, s-au dus la "Tavistock and Portman Centre" pentru a putea primi sfaturi si solutii legate de ceea ce se va intampla cu Lily. Specialistii le-au spus ca Lily va trebui sa inceapa un tratament hormonal (in jurul varstei de 11-12 ani) pentru a i se bloca procesul de pubertate de tip masculin. Tratamentul va continua pana cand va avea 16-18 ani, dupa care va decide daca va suferi sau nu interventii chirurgicale.

Tinand cont de ceea ce li s-a mai spus la centru, Matt si Rosie au discutat cu conducerea scolii in care invata Lily si aceasta a fost de acord ca Lily sa poarte uniforma de fete si sa-si lase parul sa creasca. Colegii si cadrele didactice nu au reactionat in mod negativ, iar Lily se simte in largul sau.

In contextul acestor schimbari, parintii reactioneaza in mod diferit. Rosie, dupa ce a realizat ce se intampla de fapt cu copilul ei, a declarat ca "a simtit o mare usurare" si ca isi da seama ca "Lily a fost pana acum captiva intr-un trup gresit".


Matt a spus: " A fost un obstacol urias pe care a trebuit sa il depasesc pentru a ma obisnui cu ideea ca fiul meu nu mai baiat si trebuie sa-mi antrenez creierul pentru a constientiza ca, de fapt, am o fiica pe nume Lily". Dincolo de aceasta, continua Matt "Nu ti-ai pierdut copilul, el are doar un alt nume si un alt gen, dar este TOT COPILUL TAU si vei face totul pentru el, astfel incat sa fie in siguranta si fericit in viata". De altfel, tatal a observat ca, in prezent, Lily este mult mai fericita si mai impacata cu ea decat inainte.

Temerile lui Matt sunt legate mai ales de inaintarea in varsta a lui Lily, intrucat oamenii ar putea sa o respinga si, din acest motiv, s-ar putea confrunta cu tot felul de tulburari psihice.
Parintii lui Lily au hotarat sa trimita e-mail-uri catre toti parintii de la scolile din zona, in care sa se spuna: "'E OK sa fii diferit".

In ceea ce-i priveste pe fratii lui Lily, se poate spune ca si acestia au inceput sa se familiarizeze cu schimbarile din viata lor.
Daca initial fratele lui Lily, Olly, plangea si suferea ca nu il mai are pe fratele sau, acum face si el eforturi sa accepte ca mai are o sora, in afara de Bella. Intre timp, se straduieste, asa cum spune si Matt, "sa fie mai baiat decat fratii lui".
In schimb Bella, vazand-o pe Lily purtand haine pentru fetite si jucandu-se mereu cu jucarii de fetite, este incantata ca are o sora mai mare.

Surse:
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3257682/Father-transgender-six-year-old-family-s-battle-accept-Joe-Lily.html#ixzz3nty7OF6x
http://www.farrahgray.com/twin-boys-18-months-old-one-wanted-become-girl-father-transgender-six-year-old-familys-battle-accept-joe-becoming-lily/4/
http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/parents-transgender-six-year-old-6440083

Surse poze:
http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/10/02/18/2D03BD2D00000578-3257682-Rosie_and_Matt_Downes_have_supported_their_child_Joe_to_become_t-a-101_1443805865042.jpg
http://i1.mirror.co.uk/incoming/article6506810.ece/ALTERNATES/s615b/null-14.jpg
http://i4.mirror.co.uk/incoming/article6506728.ece/ALTERNATES/s615b/IMG_4380JPG.jpg

 

Articolul urmator
A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului
A devenit mamă în urma unui abuz și acum trebuie să-i plătească pensie alimentară agresorului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe
    O mamă a acceptat faptul ca fiul ei i-a devenit fiică după ce acesta a început să poarte rochițe

    La câțiva ani după ce fiul lor a venit pe lume, doi părinți au observat o schimbare neobișnuită în comportamentul acestuia. Era preocupat de lucruri care nu prezentau...

    Nu sunt o mamă grozavă pentru că mi-am acceptat copilul transgender. Am suferit și încă o fac
    Nu sunt o mamă grozavă pentru că mi-am acceptat copilul transgender. Am suferit și încă o fac

    Când le-am spus prietenilor și familiei că băiatul nostru de 11 ani este transgender, am fost laudată pentru că l-am susținut. Cei care făceau asta, însă, nu știau că...

    Un băiețel de șase ani i-a salvat viața mamei după ce a spus că respiră ca un zombie
    Un băiețel de șase ani i-a salvat viața mamei după ce a spus că respiră ca un zombie

    Jaxon, un băiețel de 6 ani din Wisconsin i-a salvat viața mamei sale, atunci când și-a dat seama că aceasta respira anormal - „ca un zombie”. Băiețelul dormea...

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor
    „Am aflat în aceeași zi că o să am un băiețel și că viața lui este în pericol”. Povestea sarcinii mamei unui bebeluș devenit un înger păzitor

    O familie de peste hotare a trăit o tragedie chiar în ziua în care a aflat sexul bebelușului. Medicii le-au spus părinților că bebelușul e băiat, dar și că viața lui e...

    O fetiță de șase ani a fost lovită de fulger în timp ce se afla în camera ei
    O fetiță de șase ani a fost lovită de fulger în timp ce se afla în camera ei

    O fetiță în vârstă de 6 ani din Marea Britanie a fost lovită de fulger prin fereastra camerei sale. Lovitura a aruncat-o pe pat, sub ochii mamei sale, care ne povestește...

    Un bebeluș miracol! O femeie a devenit mămică după șase ani de încercări și câteva sarcini pierdute
    Un bebeluș miracol! O femeie a devenit mămică după șase ani de încercări și câteva sarcini pierdute

    Diagnosticată la frageda vârstă de 16 ani cu endometrioză, o afecțiune care scade șansele femeilor de a deveni mame, o tânără a făcut numeroase tratamente in vitro și a...

    Scrisoarea dureroasă a unui copil de 11 ani din Vaslui: „Acasã suntem șase frați. Mama are grijã singurã de noi”
    Scrisoarea dureroasă a unui copil de 11 ani din Vaslui: „Acasã suntem șase frați. Mama are grijã singurã de noi”

    El este Elias, are 11 ani, e din Vaslui și autorul unei scrisori emoționante. În scrisoare, băiatul povestește despre viața luii și a familiei sale. Mama are grijă singură de...

    © 2024 Qbebe