UNICEF si Norway Grants vor investi 5,3 milioane de euro in servicii bazate pe comunitate in judetul Bacau

UNICEF si Norway Grants vor investi 5,3 milioane de euro in servicii bazate pe comunitate in judetul Bacau

Alexandra Ion

UNICEF si Consiliul Judetean Bacau au lansat astazi modelul „Incluziune sociala prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar", in prezenta Primului Ministru al Romaniei, Victor Ponta. Peste 54.000 de copii vulnerabili si familiile lor, provenind din aproximativ 50 de comunitati, vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, initiativa este finantata de Norway Grants (3,3 milioane de euro) si UNICEF (2 milioane de euro).

"Este un proiect prin care incercam, toti cei care putem sa punem umarul, sa realizam ceea ce de fapt scrie si in Constitutia Romaniei, ca suntem un stat social, o tara in care nimeni nu e mai presus ca altcineva si in care toti cetatenii, in special copiii, au aceleasi drepturi. Sunt de parere ca Romania si Europa trebuie sa fie o societate incluziva, o societate in care sa putem toti avea aceleasi drepturi", a declarat Victor Ponta, Primul Ministru al Romaniei.

Pornind de la bunele practici de la nivel international, national si local, UNICEF si partenerii sai vor testa acest model, care va reuni serviciile de educatie, protectie sociala si sanatate sub coordonarea autoritatilor locale, beneficiind de sprijin tehnic si metodologic din partea autoritatilor judetene.

„Stim ca o societate nu poate fi puternica si prospera, indiferent de cresterea sau performantele economice, pana cand nu reduce inegalitatile si nu scade saracia. Iar pentru Guvernul Ponta lupta cu saracia si cu excluziunea sociala este un obiectiv fundamental. Scopul final este de a crea o Romanie inclusiva si solidara, in care fiecare cetatean sa fie integrat, sa se simta sprijinit si in siguranta. Salut proiectul lansat de UNICEF Romania si CJ Bacau, care inseamna acordarea de servicii comunitare integrate la nivelul judetului Bacau pentru imbunatatirea vietii a peste 54.000 de copii si familiilor acestora. Saracia in randul copiilor este o realitate dura s avem vointa, dar mai ales obligatia, sa ne luptam cu aceasta realitate", a afirmat Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Serviciile vor fi acordate de profesionistii de la nivel local: asistenti sociali, asistenti medicali comunitari, mediatori scolari si sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educatia prescolara si scolara incluziva si de calitate. Vor fi implicati toti partenerii de la nivelul comunitatii (autoritati locale, ONG-uri, biserica etc.). De asemenea, se va acorda o atentie speciala identificarii timpurii si prevenirii situatiilor de risc in randul copiilor la nivelul familiei.

„Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va imbunatati semnificativ starea de sanatate si accesul la servicii de educatie si de protectie in cazul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora. Pe termen mediu si lung, investitia in aceste servicii integrate cu o puternica componenta de preventie va fi una profitabila prin scaderea costului serviciilor specializate, modelul putand fi replicat la nivel national cu finantare de la bugetul public si din fonduri europene", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Proiectul pilot, cu o durata de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluari independente si va fi documentat in scopul furnizarii de noi evidente reformelor ce vizeaza serviciile din domeniul sanatatii, educatiei si protectiei copilului. Conceptul de servicii integrate bazate pe comunitate a fost dezvoltat in urma unei initiative comune a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Educatiei Nationale si Ministerului Sanatatii, cu asistenta tehnica din partea UNICEF. Se asteapta ca rezultatele interventiei sa influenteze programele nationale, strategia privind incluziunea sociala si legislatia, cu finantare din fonduri publice si europene.

„Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunitatii, care se concentreaza pe preventie, este laudabila. Sunt bucuroasa ca Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai tarziu, poate fi extins la nivel national, imbunatatind incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile in Romania", a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei in Romania.

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Tineretului si Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Judetean si Prefectura Bacau, autoritatile publice locale, societatea civila, copiii si familiile lor din 50 de comunitati, cu totii sunt parteneri in implementarea acestui model.

„Cred ca acesta este cel mai important parteneriat pe care il voi implementa in calitate de reprezentant al Consiliului Judetean Bacau. Nu poate fi comparat cu niciun alt proiect deoarece, in acest caz, ne adresam copiilor defavorizati si vulnerabili din comunitatea noastra. Felicitari UNICEF si tuturor partenerilor de la nivel national, judetean si local care vor lucra impreuna in beneficiul copiilor", a declarat Dragos Benea, Presedintele Consiliului Judetean Bacau.


Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu factori de interes cheie, precum Guvernul, Parlamentul, autoritatile locale, societatea civila, parteneri nationali si internationali si cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.

Granturile Norvegiene
Prin Granturile Norvegiene si SEE, Norvegia contribuie la reducerea disparitatilor sociale si economice si la intarirea relatiilor bilaterale cu tarile beneficiare din Europa. Norvegia coopereaza indeaproape cu Uniunea Europeana in baza Acordului privind Spatiul Economic European (SEE). In perioada 2009-2014, contributia Norvegiei se ridica la 1,7 miliarde de euro. Granturile sunt puse la dispozitia ONG-urilor, institutiilor academice si institutelor de cercetare, sectorului public si celui privat din cele 12 noi state membre ale UE, Grecia, Portugalia si Spania. Exista o stransa cooperare cu institutiile norvegiene, iar activitatile pot fi implementate pana in 2016. Domeniile cheie in care se acorda sprijin sunt protectia mediului si schimbarile climatice, cercetarea si bursele scolare, societatea civila, sanatatea si copiii, egalitatea de gen, justitia si patrimoniu cultural.

Articolul urmator
"Tati, zi-mi că e un vis". Ultimele cuvinte ale băiețelului implicat în accidentul din Bacău, înainte să leșine
"Tati, zi-mi că e un vis". Ultimele cuvinte ale băiețelului implicat în accidentul din Bacău, înainte să leșine

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea
    Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea

    Vești bune pentru părinții românii care lucrează în străinătate! Aceștia pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro. Din păcate, nu mulți...

    Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu
    Ștefănel are doar 3 ani, dar nevoie de 2.1 milioane de dolari să se facă bine. Cum poți ajuta și tu

    Ștefănel a pornit în căutarea eroilor care să îl poarte pe brațe spre 2.1 milioane dolari. Are nevoie de acești bani pentru a învinge boala SMA1 care îi...

    Se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri: Aceste triplete identice au scris istorie în Anglia!
    Se întâmplă o dată la 200 de milioane de nașteri: Aceste triplete identice au scris istorie în Anglia!

    O dată la 200 de milioane de nașteri, se nasc tripleți identici. Aceste triplete s-au născut pe 31 martie, în York, Anglia, iar această zi a făcut istorie în țara lor...

    Câștiga 1.200 lei ca profesoară în România, iar în Danemarca primul ei salariu a fost de 2000 de euro, ca femeie de serviciu
    Câștiga 1.200 lei ca profesoară în România, iar în Danemarca primul ei salariu a fost de 2000 de euro, ca femeie de serviciu

    Pentru a încerca să le asigure o viață mai bună celor dragi, din ce în ce mai mulți români au plecat să lucreze în străinătate în ultimii ani. Printre...

    Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene
    Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene

    Dacă unele persoane preferă să fie mai degrabă rezervate și să nu atragă atenția asupra faptului că sunt înconjurate de lux, altele procedează invers. Tot ce își...

    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică
    Guvernul a decis: doar 7.000 de copii au fost afectați de pandemie! Aceștia vor primi consiliere psihologică

    Restricțiile impuse în ultimii doi ani, din cauza pandemiei de coronavius, ne-au afectat pe fiecare în parte. Brusc, a trebuit să ne adaptăm unei noi realități, lucru care...

    După ce fiul ei a făcut șoc anafilactic, o mamă a făcut milioane cu o idee genială
    După ce fiul ei a făcut șoc anafilactic, o mamă a făcut milioane cu o idee genială

    Copiii noștri sunt cei care ne inspiră în fiecare zi să fim cea mai bună variantă a noastră. Iar în momentul în care sănătatea lor este pusă în pericol facem...

    © 2024 Qbebe