Diversificarea alimentatiei la sugari

Diversificarea alimentatiei la sugari

Delia Raluca Moisa

Momentul in care sugarul tau devine pentru prima data independent, in privinta mancarii, este unul memorabil. Dar nu uita ca trebuie sa alegi mancarea cum se cuvine pentru ca de alimentatie depinde sanatatea si bunastarea copilului tau. Daca sugarul tau se va obisnui cu un regim sanatos si cu un program corect, atunci el nu va avea probleme de adaptare, atat timp cat hrana pe care o primeste este una sanatoasa.

Cum ramane cu gusturile alimentare la sugari?

Dupa cum am mentionat, programul este unul foarte important. Ma refer aici la un orar corect de alimentatie intrucat sugarii isi formeaza foarte repede obiceiuri care pot fi si gresite si care, de altfel, ii ingrijoreaza pe specialistii nutritionisti. Avand in vedere ca in ultimul timp copiii consuma foarte multe dulciuri pentru sugari si din ce in ce mai multe produse din carne, prajite si sarate, tu trebuie sa te asiguri ca sugarul tau are o alimentatie adecvata pentru a te asigura ca sugarul tau nu va fi supus riscului de a avea  probleme cu obezitatea, diabetul zaharat, afectiuni cardiace sau hipertensiune arteriala. Trebuie sa ii asiguri sugarului tau vitaminele, proteinele si fibrele alimentare de care are nevoie.

Cand vine vorba despre gusturile alimentare, trebuie sa ai in vedere ca ele se formeaza foarte repede si persista. Asadar, mancarea sugarului tau trebuie sa fie una bine echilibrata, nici sarata, nici picanta si nici grasa fiindca sugarul isi formeaza, de asemenea, si preferintele pentru alimentele bogate in grasimi. Studiile arata ca cele mai multe cazuri de obezitate sunt rezultatul negativ al dietelor nepotrivite cu un continut foarte ridicat de calorii. Asadar, evita numarul ridicat de dulciuri si grasimi din alimentatia sugarului tau pentru ca obiceiurile alimentare isi au originea in prima perioada a vietii.

In ceea ce priveste cerealele si legumele, trebuie sa ai in vedere ca alimentatia necorespunzatore formeaza un deficit in fibre alimetare , adica poate conduce spre cancerul de colon la adultii varstnici. Asadar, legumele, cerealele si fructele trebuie sa constituie baza dietei sugarului tau intrucat sunt baza nutritiva de care copilul tau are nevoie.

Cum ramane cu alimentele solide la sugari?

La inceputul secolului al XX- lea, in momentul cand copilul implinea un an, i se introduceau in alimentatie alimentele solide. Expertii au experimentat introducerea alimentelor solide in alimentatia sugarilor de la varsta de doua luni si in urma rezultatelor obtinute au dezvaluit doua avantaje certe: sugarii accepta mult mai usor noul la varsta de doua luni, respectiv faptul ca multe dintre alimentele solide imbunatatesc dieta cu elemente care nu se gasesc in lapte.

In prezent, specialistii recomanda introducerea primelor alimente solide intre patru si sase luni intrucat in primele sase luni de viata sugarul acumuleaza tot necesarul de calorii fie din laptele matern , fie din preparatele din lapte. Insa, din pricina sistemului digestiv imatur, sugarul nu poate asimila fibrele alimentare cum se cuvine, cea mai mare parte a acestora fiind eliminata prin scaun.

Cand incepe diversificarea la sugari?

Cu siguranta este nesigura de momentul incepereii diversificarii alimentatie copilului tau. Afla ca diversificarea se poate incepe intre patru si sase luni, desi medicii spun ca varsta de sase luni este ideala intrucat in jurul varstei de sase luni, rezervele de fier pe care le-a acumulat in viata intrauterina incep sa se epuizeze.

Ce se intampla daca te grabesti sa introduci alimente solide in meniul bebelusului tau ?

Daca vei face aceasta greseala, exista riscul aparitiei reactiilor alergice, a aparitiei infectiilor bacteriene si a altor probleme gastrice.

Dar nu uita ca nici intarzierea diversificarii nu este corecta. Daca introduci alimentele solide prea tarziu, risti sa compromiti echilibrul nutritional al organismului sugarului tau. Diversificarea are rolurile ei, foarte importante de altfel intrucat diversificarea il ajuta pe sugar sa atinga noi puncte in dezvoltarea motorie si, de asemenea, va avea un motiv pentru a invata sa mestece, sa-si tina capsorul sau sa stea in fundulet.

De unde stiu daca sugarul meu este gata pentru diversificarea alimentatiei?

Iata cand un sugar este pregatit pentru diversificarea alimentatiei:

1. Sugarul isi poate controla capsorul.

2. Copilul isi pierde reflexul de a scuipa ce are in gura.

3. Bebelusul poate sa stea in fundulet, chiar si cu ajutor.

4. Sugarul si-a dublat greutatea de la nastere.

5. Bebelusului ii este tot mai foame si nu pare sa se sature cu lapte.

6. Sugarul devine curios cand te vede mancand, se uita la mancarea ta.

Cum anume incepe diversificarea la sugari?

Este de preferat sa incepi diversificarea alimentara cu alimente fara gluten si cat mai naturale, fara adaos de zahar sau sare. Orice mancare pe care i-o dai sugarului tau trebuie sa fie un piure fin, cat mai lichid.

Alimentele solide trebuie introduse pe rand. La trei zile de la introducerea unui aliment se recomanda adaugarea unui alt aliment. Este indicata aceasta ordine pentru ca in acest mod iti poti da seama la timp daca bebelusul are o alergie alimentara si care este alimentul ce o declanseaza. Fii foarte atenta la nuci, alune, soia, oua, fructe de mare deoarece ele sunt cele mai susceptibile alimente ce pot provoca alergii.

Bineinteles ca odata ce ai reusit sa introduci in alimentatie cateva alimente, trebuie sa variezi alimentele pentru a-i asigura copilului tau o dieta corecta.

In cazul in care sugarul tau refuza un aliment, nu renunta, in cele din urma vei reusi sa il convingi.

Pe de alta parte, chiar daca sugarul tau accepta bucuros diversificarea, el inca are nevoie de laptele matern intrucat ii ofera fier, vitamine si proteine intr-o forma usor digerabila.  Si nu uita ca alimentele solide nu pot inlocui nutrientii din lapte, in primul an de viata.

Copiii sunt foarte mofturosi cand vine vorba de mancare si mai ales de schimbarea alimentatiei, astfel incat trebuie sa stii ca va dura ceva pana cand sugarul tau se va obisnui cu gustul fiecraui aliment in parte. De aceea, trecerea de la lapte la alimente solide se face cu cerealele sub forma cat mai lichida, urmate de fructe si legume pisate, respectiv mancare bogata in proteine, taiata in bucatele foarte mici.

Ce recomanda expertii pentru inceputul diversificarii alimentatiei la sugar?

Expertii recomanda inceperea diversificarii alimentatiei cu fructe si legume galbene fiindca sunt mai usor de digerat. Alti experti spun insa ca e mai bine sa incepi cu cele verzi, pentru ca altfel copilul se va obisnui cu gustul dulce al alimentelor galbene si le va refuza pe celelalte.

De unde imi dau seama daca diversificarea alimentatiei ii face rau copilului meu?

Ce ar trebui sa te ingrijoreze sunt simptomele digestive: balonare, gaze, dureri de burtica, diaree, dar si simptomele cutanate: semne rosiatice, bubite. Acestea pot fi simptomele alergii alimentare.

Sa nu uiti ca momentul aparitiei primilor dintisori este una critica pentru copil si de aceea exista posibilitatea ca bebelusul sa isi piarda pofta de mancare, dar este o stare trecatoare. De asemenea, cand incepe sa mearga singurel, asa cum poate, sugarul isi poate pierde interesul pentru mancare fiindca este atras mai mult de noile lucruri pe care le tot descopera, stare temporara, de asemenea.

Trebuie sa retii si faptul ca sugarii mananca in cantitati diferite, au preferinte diferite pentru gust, textura si fac progrese in ritm diferit. Sa nu iti fortezi copilul sa manance prea mult intrucat sugarul nu are inca un sistem digestiv suficient de bine dezvoltat pana la varsta de un an.

Nu uita ca diversificarea alimentatiei este un moment important in viata copilului. Alegerea momentului, a alimentelor si felul cum sunt ele introduse pot avea urmari asupra alimentatiei viitoare a bebelusului. De aceea, este nevoie de mult tact si cateva cunostinte legate de organismul copilului.

Articolul urmator
Rosu in gat la sugari
Rosu in gat la sugari

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase
    Afectiuni bizare care apar din cauza alimentatiei nesanatoase

    Desi alimentatia sanatoasa este un deziderat pentru majoritatea dintre noi, nu suntem constienti pe deplin de importanta atentiei acordate dietei zilnice. Iata cateva afectiuni medicale mai...

    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată
    Despre diversificare: cum putem susține o floră intestinală sănătoasă printr-o alimentație echilibrată

    Pe măsură ce bebelușul va fi introdus în universul a noi gusturi și texturi în procesul de diversificare a alimentației, în organismul său se vor produce schimbări...

    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun
    Studiu: copiii cu părinți care lucrează de acasă au un somn mai bun

    Experții în somnologie pediatrică au ajuns la concluzia că micuții ai căror părinți lucrează de acasă au parte de un somn mai bun și sunt mai puțin obosiți sau somnoroși...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile
    Poți preveni apariția intoleranțelor alimentare încă din primele luni de viață? Iată ce spun studiile

    Intoleranțele alimentare sunt destul de răspândite atât la copii, cât și la populația adultă. Statisticile arată că, la nivel mondial, aproximativ 5% din copii și...

    Un copil de două luni malnutrit din Urlați a ajuns în stare critică la urgențe. „Nu a fost spălat niciodată”
    Un copil de două luni malnutrit din Urlați a ajuns în stare critică la urgențe. „Nu a fost spălat niciodată”

    În ultimii ani, auzim tot mai des de copii care sunt complet neglijați de părinți, ajungând adesea în stare gravă la spital. De această dată, un băiețel de două...

    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria
    Am crescut în umbra surorii mele care a murit bebeluș și asta mi-a afectat toată copilăria

    Unii copii știu cum este să se simtă în umbra fraților, însă atunci când se află „în competiție” cu un frate care a decedat, situația devine și...

    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...
    Lumea mea s-a destrămat în momentul în care bebelușul meu de trei luni a murit subit...

    Cea mai mare durere prin care poate trece un părinte este să-și piardă copilul. Suferința este enormă și simți că nu mai poți respira, că nimic nu mai are sens pentru tine....

    © 2024 Qbebe