5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber

5 schimbări importante care se petrec în organismul copilului când se joacă în aer liber

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu numai grija pentru alimentația și confortul psihic sunt importante pentru a ne asigura că vom avea copii sănătoși și fericiți, spun experții. În afară de ele, faptul că un copil își va petrece adesea timpul pe-afară are un rol covârșitor în dezvoltarea sa armonioasă. Din articolul de mai jos vei afla nu numai care sunt unele dintre cele mai cunoscute beneficii ale activităților ludice în aer liber în vederea unei creșteri sănătoase, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a-ți stimula copilul să-și dorească să stea cât mai mult pe-afară.

Copilul își va completa necesarul zilnic de vitamina D

Medicii vin cu următoarea precizare: este ideal ca un copil să-și asigure doza zilnică de vitamina D în mod natural, adică datorită alimentelor și expunerii la lumina soarelui. În ceea ce o privește pe aceasta din urmă, este esențială pentru că va sprijini sinteza în organism a vitaminei D3 (colecalciferol), atât de importantă pentru sănătatea fizică și psihică. Printre cele mai importante beneficii ale vitaminei D se numără:
• Asigurarea unui sistem imunitar puternic
• Oase mai puternice și dinți sănătoși
• Despre vitamina D se spune că acționează ca un fel de hormon, reglând activitatea tuturor celulelor și stimulând dezvoltarea fizică
• Poate să asigure o dispoziție mai bună
• Va menține greutatea în limite normale
• Îl va ține pe copil departe de unele afecțiuni grave ce ar putea surveni în lipsa ei, precum rahitismul

Când se va juca în aer liber, copilul se va expune la lumina naturală a soarelui. De aceea, este foarte important să te străduiești să-l stimulezi să se joace în aer liber în fiecare zi, având însă grijă să-l protejezi de radiațiile solare. Spre exemplu, pe timpul verii se vor evita orele în care acestea sunt mai puternice (după ora 11 dimineața) și vă veți axa pe intervalul  8-11 dimineața și apoi după ora 16. Nu uita nici de protecția solară, dar nu înainte de a-l lăsa pe copil să stea la soare câteva minute fără ea, întrucât loțiunile pot să blocheze sinteze vitaminei D la nivelul pielii.

Datorită timpului petrecut la joaca în aer liber, copilul va fi mai puțin stresat

Studiile efectuate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că, dacă vor petrece mai mult timp în natură, copiii vor fi mai calmi și se vor putea concentra mai bine. De pildă, un studiu american realizat în 2014, prin colaborarea a două universități („Maryland" și „Colorado"), a comparat copii de vârste diferite (atât unii aflați la școala primară, la gimnaziu, cât și la liceu) și s-a constatat că aceștia erau mai liniștiți, mai binedispuși, mai dispuși să colaboreze unii cu ceilalți dacă își petreceau timp și în curțile școlilor, în care era verdeață.
Având la bază aceste concluzii, specialiștii recomandă să îi încurajăm pe copii să stea cât mai mult timp în aer liber, astfel încât să aibă parte de unul dintre cele mai eficiente remedii contra stresului: venirea în contact cu natura.

Un copil ce iese pe-afară va fi mai fericit și se va bucura de o imunitate mai bună

Întrucât lumina naturală influențează în mod pozitiv glanda pineală, vei observa că, dacă micuțul tău petrece zilnic timp jucându-se și pe-afară va fi mai binedispus și mai rezistent în fața îmbolnăvirilor (Glanda pineală este situată în acea parte a creierului ce influențează dispoziția și funcționarea sistemului imunitar). Practic, lumina soarelui, contactul cu natura și aerul vor contribui la progrese în dezvoltarea fizică, cognitivă și emoțională a copilului, ajutându-l totodată să înțeleagă faptul că natura trebuie ocrotită.

Baietel ce incearca sa se catere pe un cablu in cadrul unui loc de joacaJoaca pe-afară va stimula dezvoltarea motorie

Unul dintre cele mai semnificative câștiguri pe care le va aduce timpul petrecut în aer liber este dobândirea unor abilități ce-l vor ajuta pe copil să se dezvolte armonios din punct de vedere fizic.
Fie că este vorba despre aruncat, despre cățărat, exersarea echilibrului, fie că este vorba despre executarea de salturi, alergările, împinsul unor lucruri, căratul de obiecte etc. toate acestea îl vor ajuta pe copil să devină mai agil, mai puternic, să-și îmbunătățească echilibrul, să aibă mișcări mai bine coodonate. De asemenea, joaca afară presupune ca un copil să se familiarizeze și cu mișcări ce țin de motricitatea fină, de dexteritate, ajutându-l să fie mai îndemânatic și mai apt să execute mișcări mai complexe, ce-i vor fi de folos pe tot parcursul vieții.
Cu alte cuvinte, joaca în aer liber generează activități fizice care pot fi foarte complexe, întărind mușchii, oasele și ținându-l departe de acumularea de kilograme în plus.

Joaca în aer liber va întări dezvoltarea senzorială

De-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, dacă un copil se joacă adesea afară, va avea simțurile mai bine dezvoltate decât acela care petrece puțin timp în aer liber. Mai ales copiii din primii ani de viață sunt cei care pot învăța foarte multe lucruri stând pe-afară și vor învăța să-și valorifice mult mai bine simțurile. Spre exemplu, mirosirea unei flori, atingerea unor pietre sau frunze, cântecele păsărilor sau gustul resimțit când un copil are nevoie să guste dintr-o fructă, toate îl vor determina să fie mai receptiv la ceea ce se întâmplă în jur și va învăța să se orienteze mai ușor.
De noi va depinde ca micuții noștri să se joace pe-afară de la o vârstă fragedă, astfel încât, treptat, să-și poată dezvolta și abilități cognitive foarte importante: inteligența vizuală și spațială, importante în orice etapă a vieții.

Trucuri prin care să-ți determini copilul să se joace mai mult în aer liber

Pentru ca micuții noștri să fie mai tentați să stea pe-afară, putem să punem în aplicare și sfaturi ale specialiștilor, precum acelea de mai jos:

Sunați un prieten
Una dintre cele mai la îndemână modalități de a-l convinge pe copil să se joace afară este să știe că nu va fi singur, că va avea alături un prieten. Nu numai că așa va dori să stea mai mult în aer liber, dar poate să învețe și să lucreze în echipă, să împartă, să fie mai empatic, abilități ce-i vor fi deosebit de utile pe măsură ce va crește.

Achiziționează obiecte care pot transforma joaca de-afară într-o atracție deosebită
Indiferent că este vorba despre copii mai mici sau despre unii mai măricei, dacă aceștia vor ști că pe-afară au parte de activități variate, vor fi mai dispuși să abandoneze distracțiile din interior.
De exemplu, dacă ai o curte spațioasă, poți să faci rost de un centru de joacă, menit să îi permită copilului să aibă parte de activități cum ar fi: cățărat, legănat, dat pe topogan, dat în leagăn etc.. Centrul de joacă rezidențial Fiesta Super Funhouse Package II RYB, marca Rainbow Play Systems , îi va permite copilului să facă toate acestea. El este dotat cu 2 platforme, una acoperită și una neacoperită (de 1, 83 x 1, 07 mp), de un acoperiș de lemn, de o căsuță cu ferestre în partea de sus, scară de acces, zid de cățărat, timonă, telescop, leagăn acrobatic tip trapez cu inele, 2 perechi de mânere de siguranță, ladă de nisip, masă picnic, un topogan ondulat, o grindă de leagăne (cu 3 poziții), 3 seturi de prinderi comerciale pentru leagăne, 2 leagăne tip curea cu lanțuri.

Sistem de amenajare pentru loc de joaca in aer liber

În vederea siguranței, se recomandă amplasarea locului de joacă pe o suprafață elastică (dale din cauciuc, tartan ș.a) și asigurarea unei suprafețe libere cu un perimetru de 1,8m de jur-împrejurului centrului de joacă.

Propune-i copilului o competiție
Orice copil este încântat la gândul că se poate întrece. Spre exemplu, copiii pot face o întrecere legată de cine se cațără mai repede, cine ajunge primul într-un punct etc. Nu contează învingătorul, ci faptul că se va petrece timp suplimentar afară.

Fetita si baietel ce incearca sa se catere pe sfori in forma de plasa de paianjen

Împărtășește cu copilul vechi trucuri de joacă
Pentru a-l atrage pe copil spre joaca pe-afară poți să-i propui jocuri pe care le desfășurai și tu în copilărie. De exemplu, „Rațele și vânătorii", „Leapșa", întrecerile la săriturile cu coarda, șotronul etc. oricare dintre ele pot stârni interesul copilului și îl pot face mai dornic să petreacă mai mult timp în aer liber. Poți să te implici și tu în jocurile respective, alături de alți prieteni ai copiilor. Vei vedea că vă veți distra pe cinste, iar copiii vor putea să învețe și lucruri noi din activitățile respective.

Încearcă să aduci activități care se fac de obicei în interior și afară
Spre exemplu, copilul poate fi încurajat să stea la o măsuță și să citească, să-și facă temele sau, de ce nu, să se joace alături de prietenii săi. Odată ce un copil se află afară, chiar dacă este implicat într-o activitate ce nu presupune și mișcare, va fi mai atras ulterior și spre altceva, mai ales dacă este în compania altor copii. În acest scop, va fi numai bună o măsuță de picnic, cu băncuțe, unde se vor putea strânge mai mulți copii.
Măsuța de picnic cu băncuțe din lemn RainbowPlay este rezistentă, confortabilă și poate fi amplasată în spații exterioare variate.

Copii ce desfasoara diferite activitati la o masuta de picnic

Organizează „vânători de comori"
Avantajul major al unei asemenea activități este că este foarte versatilă, putându-se organiza în cele mai diverse variante. De pildă, puteți porni în căutare de pietricele, de anumite flori, frunze, de anumite urme de animale etc..Indiferent de alegerea făcută, copilul va sta mai mult pe-afară și va putea învăța să îndrăgească tot mai mult natura.

 

https://www.universultau.ro/

 

Surse:
www.care.com, www.health.harvard.edu, www.news.sanfordhealth.org, www.verywellfamily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli
    Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli

    De mâine nu mai purtăm măști în aer liber! Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat ce măsuri de relaxare intră în vigoare începând din 15...

    Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita
    Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita

    Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada...

    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

    Interacțiunea socială îi ajută pe copii să își dezvolte simțul sinelui și să învețe despre așteptările pe care cei din jur le au de la ei. Prichindeii care merg...

    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă
    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă

    Această mamă, care s-a îmbolnăvit de curând, este deranjată de faptul că soțul ei nu și-a luat liber ca să aibă grijă de copii, cât ea nu poate.

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
    STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

    În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu
    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu

    Relația de cuplu are nevoie de muncă din partea ambilor parteneri pentru a se susține și a se păstra puternică. Dacă și tu ești în căutarea unor moduri prin care îți...

    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el
    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el

    O femeie de peste hotare se află într-o relație cu un bărbat care îi cere mai multă atenție decât îi poate oferi aceasta. A ajuns într-un punct în...

    © 2024 Qbebe