swipe
↓ citeste mai jos ↓
1.	Nu vă panicați! 1.	Nu vă panicați!
1 / 6
2. Copiii trebuie să poarte mască și să se spele pe mâini corect 2. Copiii trebuie să poarte mască și să se spele pe mâini corect
2 / 6
3. Trebuie minimalizat riscul de infectare 3. Trebuie minimalizat riscul de infectare
3 / 6
4.	Trebuie să dăm exemplu copiilor 4.	Trebuie să dăm exemplu copiilor
4 / 6
5.	Trebuie să privim lucrurile constructiv 5.	Trebuie să privim lucrurile constructiv
5 / 6
6.	Trebuie să căutăm soluții diferite pentru vârste diferite 6.	Trebuie să căutăm soluții diferite pentru vârste diferite
6 / 6

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

1. Nu vă panicați!

„Înțeleg îngrijorările părinților, e normal să existe îngrijorare, nu este productiv să existe panică, de aceea cred că trebuie să le spunem tuturor să realizeze că așa, de fapt, stau lucrurile: un copil foarte mic, de clasa întâi sau a doua, are un metru, un metru și douăzeci înălțime, deci el chiar când vorbește cu bunicul său este puțin probabil ca acele picături care conțin virusul să ajungă la înălțimea de 1,70 metri a bunicului, dacă acel copil poartă măscuță sau dacă nu țipă, nu emite foarte abundent aceste picături de salivă”.

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

2. Copiii trebuie să poarte mască și să se spele pe mâini corect

„În România, datorită condițiilor de construcție de dimensiuni reduse ale școlilor, probabil că s-a mers pe distanța minimă prevăzut de autorități, de un metru. Nu e rău, câtă vreme se respectă celelalte trei elemente absolut majore, adică aerisirea serioasă a claselor, în fiecare pauză, nu o dată pe săptămână, spălatul corect al mâinilor și purtatul măștii cel puțin în interior, unde sunt spații închise neventilate, acolo este esențială purtarea măștii”

"Până începe școala mai aveți timp să faceți copiilor dumneavoastră o mască artizanală, din materiale plăcute la atingere, colorate, personalizate după dorința copilului dvs. . Nu sunt necesare cele medicale. Profesorii ar trebui să poarte măști medicale +/- vizieră, mai ales daca au probleme de sănatate. Copiii pot purta perfect măști artizanale. Să aibă de schimb măcar 1 în ghiozdan. Aici este una din multele opțiuni de facut acasă o mască de copii pe care le puteți găsi on-line:

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

3. Trebuie minimalizat riscul de infectare

„Trebuie să privim lucrurile constructiv: adulții familiei pot respecta și purtatul măștilor, și spălatul mâinilor. Trebuie să ne gândim că în acest moment, prioritatea este să minimalizăm la nivelul cel mai mic rezonabil riscul de infectare, nu putem să stam cu toate școlile închise tot timpul până trece pandemia, asta va distruge complet economia și va creea niște dificultăți ulterior insurmontabile de natură educațională pentru copii”.

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

4. Trebuie să dăm exemplu copiilor

"Când predau, dascălii pot să folosească numai viziera, care este de preferat pentru ca elevii, mai ales cei mici, să vadă și expresia feței, iar când elevii răspund, să poarte și masca, a recomandat medicul. La fel și copiii, spune medicul, în situația nerecomandată în care nu pot purta masca, să folosească o vizieră."

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

5. Trebuie să privim lucrurile constructiv

„Cu siguranță o să fie locuri unde lucrurile nu vor merge bine, dar trebuie să avem în minte că ne confruntăm cu balaurul cu șapte capete, COVID-ul cam așa este: nu știam aproape nimic în februarie – martie, în principiu epidemiologii de la nivelul organizațiilor mari, recomandă în ceea ce privește abordarea practică a COVID strategia „fail fast” (eșuează rapid – trad.), adică încearcă ceva, chiar dacă e prost, dar fă-o repede. Așteptarea noastră mioritică, aceea în care baciul îi spune oii unde să-l îngroape, nu ajută la nimic. Copiii au nevoie de școală, școala online are limitele ei, nu o spun eu, o spun înșiși profesorii, de aceea cred că trebuie să încercăm”.

Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

6. Trebuie să căutăm soluții diferite pentru vârste diferite

„În momentul ăsta ceea ce putem să facem este să folosim aceste scuturi faciale, să spălăm mâinile, să le dezinfectăm de câte ori atingem lucruri în comun și, în ultimă instanță, încercând în primele două – trei săptămâni să facem tot ceea ce au recomandat autoritățile, o să e vadă imediat limitele unui anumit tip de organizare. O să vadă că la clasa întâi și la clasa zero o să vadă că sunt chiar periculoase scuturile de plastic, se vor cățăra pe ele, se vor lovi, se vor tăia, cei mici sunt plini de energie. La ciclul gimnazial, s-ar putea să fie perfecte, pentru că cei mari înțeleg și încearcă să se încadreze, iar pentru cei mai mari, adolescenții, probabil că acolo va exista și un risc de frondă – am citit un articol despre un grup de elevi care ziceau „Ce o să facă profu’ când o să ne vadă fără mască?” – adolescenții reprezintă e o planetă specială care trebuie manageriată și emoțional, nu numai educațional”.