swipe
↓ citeste mai jos ↓
Fii relaxată! Fii relaxată!
1 / 7
Arată-i zilnic că îl iubeşti necondiţionat! Arată-i zilnic că îl iubeşti necondiţionat!
2 / 7
Petreceţi timp de calitate împreună! Petreceţi timp de calitate împreună!
3 / 7
Lasă copilul să te înveţe lecţii Lasă copilul să te înveţe lecţii
4 / 7
Nu pune presiune! Nu pune presiune!
5 / 7
Îmbrăţişează-l Îmbrăţişează-l
6 / 7
Obişnuieşte-l de mic să fie cât mai independent Obişnuieşte-l de mic să fie cât mai independent
7 / 7

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Fii relaxată!

Dana Rogoz este mama a doi copii: un băieţel (Vlad Luca, născut în anul 2014) şi o fetiţă (Lia Elena, născută în luna mai, în acest an). De fiecare dată când a fost întrebată ce fel de mamă este, s-a autocaracterizat ca fiind mai degrabă relaxată, reuşind să fie aşa şi pe vremea când devenise mamă pentru prima dată."Aș spune că sunt un părinte relaxat. Adică nu am stat niciodată lângă pătuț când Vlad era bebeluș să verific dacă mai respiră… mamele știu despre ce vorbesc! , a precizat ea pentru andreearaicu.ro.

Nu a ezitat să recunoască faptul că, la un moment dat, s-a temut ca Vlad să nu se accidenteze: "Nu cad în nicio extremă, nici alta, deși la 4 ani, când copilul se urca peste tot, în copaci, pe tobogane, tot ce-mi doream era să supraviețuiască. (râde)"(sursă: Dana Rogoz "Am crescut cu gândul că nu sunt suficient de bună", cristinastanciulescu.ro)

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Arată-i zilnic că îl iubeşti necondiţionat!

Acest sfat de parenting a venit de la fericita mamă când a dat un scurt interviu pentru paginadepsihologie.ro. Atunci a afirmat că încearcă să-şi dezvăluie sentimentele, trăirile în faţa fiului ei şi că nu se fereşte să-l asigure zi de zi de dragostea pe care i-o poartă: "Îl iubesc și i-o arăt zilnic, nu mă ascund. Sunt atentă la emoțiile sale, dar atentă și să nu-l fac responsabil de emoțiile mele. Îmi cer iertare când greșesc și nu sunt fricoasă atunci când pleacă în explorare".

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Petreceţi timp de calitate împreună!

Actriţa nu s-a ferit, ori de câte ori a avut ocazia, să-şi exprime bucuria pentru că are o familie fericită. Dana Rogoz a explicat adesea că adoră să petreacă timpul alături de soţul ei (regizorul Radu Dragomir) şi de Vlad Luca, cei doi părinţi conştientizând faptul că timpul petrecut în familie îi va ajuta să-l cunoască mai bine, dar că are totodată şi numeroase beneficii asupra copilului, fiind sursă de amintiri de neuitat. "Timpul de calitate poate fi petrecut oriunde și oricând. Uneori mergem împreună să vizităm un muzeu, dar alteori putem petrece acest „timp de calitate“ la masă, în bucătărie, vorbind. Cred că îți dai seama foarte clar ca părinte când ai un moment – foarte curat- de conexiune cu copilul tău. Nu e suficient să faci multe lucruri pentru el sau cu el, ci să ai acele câteva minute măcar în care să simți că sunteți cu totul acolo, tu și copilul. Acele câteva clipe rămân în amintirea copilului tău pentru mai mult timp. Și în cazul nostru, recunosc că aceste momente sunt mai dese în timpul călătoriilor. Când nu am laptopul cu mine și telefonul este lăsat în camera de hotel, când tot ce vreau e să îl ascult, să îl descopăr, să înțeleg cum îi funcționează mințișoara, atunci avem timpul acela, de cea mai bună calitate", a afirmat vedeta în  "Interviu cu Dana Rogoz: "Datorită lui Vlad, sunt un om mai bun." (publicat în forbes.ro)

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Lasă copilul să te înveţe lecţii

Lecţiile învăţate de la copii sunt variate şi te pot ajuta să înveţi lucruri despre tine şi despre lumea din jur, este concluzia pe care a tras-o şi Dana Rogoz de când a devenit mamă. Într-un interviu pentru forbes.ro, aceasta a vorbit despre cât de multe a învăţat de la fiul ei, Vlad Luca: "Vlad mă învață lecția răbdării…. zilnic! Sincer vorbind, dacă stai să îi asculți, copiii te învață o mulțime de lucruri pe care habar nu le aveai despre tine și despre lume, în general. Datorită lui cred că sunt un om mai bun. Ieri mi-a spus că își dorește „Joacă pe viață! Și după viață! Chiar și în cimitir“. Iar asta mi-a reamintit că noi, adulții, ne luăm uneori prea în serios."

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Nu pune presiune!

Vedeta nu s-a ferit să spună că ea însăşi a avut parte de multă presiune venită din partea părinţilor săi, dar că nu îşi doreşte să comită aceeaşi greşeală şi faţă de proprii copii. În interviul pentru cristinastanciulescu.ro şi-a dorit să explice de ce stilul ei de parenting este diferit de cel al mamei sale: "Părinții sunt tabloul perfect și e greu să accepți că au greșit. Nu zic că eu nu voi greși, poate am și făcut-o deja, dar încerc să fac anumite lucruri altfel, diferit, poate să nu existe atâta presiune, cum a fost la noi cu școala, de exemplu. Totul la noi este o discuție, un argument continuu, dar am un alt tip de abordare decât au avut ai mei cu mine, care, pentru mama mea, de exemplu, e de neînțeles".

Una dintre principalele presiuni cu care s-a confruntat în copilărie Dana Rogoz s-a legat şi de insistenţa părinţilor ei de a avea doar note mari: "Am crescut cu acest nu sunt suficient de bună, ca toată generația și tot timpul simțeam că trebuie să fac mai mult, mai mult, mai mult. Și niciodată nu părea că e suficient de bine, deși eram o tocilară, șefă de promoție, aveam 10, dar nu, nici asta nu era suficient...".

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Îmbrăţişează-l

Pe blog-ul danarogoz.com, vei descoperi ce se spune despre îmbrăţişări, despre cât de importante sunt acestea în echilibrul emoţional al copilului şi că se dovedesc adesea soluţii cu adevărat magice inclusiv în momentele de criză: "Unul dintre cele mai bune sfaturi este cel legat de îmbrățișare. Am mai citit (și am vorbit și aici pe blog) că e bine să o faci când el are un tantrum, de exemplu. Dar acest caiet vine cu mai multe explicații legate de îmbrățișarea magică. De exemplu, te atenționează că o îmbrățișare este eficientă atunci când durează douăzeci de secunde! Pare foarte mult, într-adevăr, iar asta poate să facă un părinte care nu a primit îmbrățișări în copilărie să se simtă inconfortabil, să bată în retragere, chiar dacă e vorba de copilul lui. Dar iți explică că e important să dureze atât și nu mai puțin, pentru că 20 de secunde durează ca oxitocina să inunde creierul și să alunge stesul. Iar oxitocina e hormonul ăla bun care ne ajută să fim atenți unii la ceilalți, să ridicăm între noi punți și nu ziduri, hormonul dragostei, al tandreței și al socializării. Așadar, după o îmbrățișare corespunzătoare de 20 de secunde, copilul va putea să se întoarcă la activitățile sale cu rezervorul plin. Și la fel și noi!"

7 sfaturi de parenting de la Dana Rogoz care îţi vor prinde bine

Obişnuieşte-l de mic să fie cât mai independent

Referitor la acest sfat, Dana Rogoz relatează pe blog-ul ei, danarogoz.com, cum şi-a obişnuit băieţelul să se descurce şi singur în anumite situaţii din viaţa de zi cu zi, fără să apeleze la ajutorul ei sau al persoanelor străine din jur. Ea a vorbit şi despre cât de mult contează ca un copil să fie învăţat să se joace şi singur, dar şi să se ferească de pericole: "Locul de joaca era mai micuț, dar cumva copilul meu își găsea de lucru și singur pe acolo. Sigur se găsea cineva care să mă întrebe: “Dar Vlad ce face acolo? Se joaca singur? Nu ești curioasa să vezi ce face?” Băi, nu. Slavă Domnului că am ajuns la vârsta la care se mai joaca și singur, chiar dacă doar pentru 10 – 15 minute...Deci îl lăsaţi să coboare scările?” – “Da, îl las să coboare scări. Are voie și știe să ajungă singur până la masa mea”. Să ne înțelegem, era vorba de un etaj de casă de coborât și urcat, între masa noastră și locul de joacă. Cu vreo 30 de trepte, maxim. Sigur, pot fi foarte periculoase, o ştiu pe osul meu sacral. Dar cum să nu ai încredere că un copil de 4 ani jumăte se descurcă singur într-o astfel de situație? Că poate cobori niste trepte, că te poate identifica la o masă, că poate folosi singur toaleta și câteva alte activități de bază..."