swipe
↓ citeste mai jos ↓
„Mâinile nu sunt pentru a lovi” „Mâinile nu sunt pentru a lovi”
1 / 7
„Folosește-te de cuvinte” „Folosește-te de cuvinte”
2 / 7
„Nu facem...”/ „Copiii mari nu fac asta” „Nu facem...”/ „Copiii mari nu fac asta”
3 / 7
„Nu, mulțumesc” „Nu, mulțumesc”
4 / 7
„Bine lucrat”/ „Ai făcut o treabă bună” „Bine lucrat”/ „Ai făcut o treabă bună”
5 / 7
„Hai să... OK/da?” „Hai să... OK/da?”
6 / 7
„Ești cel mai bun/cea mai bună” „Ești cel mai bun/cea mai bună”
7 / 7

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Mâinile nu sunt pentru a lovi”

Reprezintă una dintre cele mai comune fraze de parenting utilizate, dar care, fără să-ți dai seama, poate lovi ca un bumerang. Explicația psihologilor este următoarea: copiii mici (de până la 2 ani) nu știu încă faptul că mâinile nu trebuie folosite pentru lovituri, dar pentru cei mai măricei asemenea vorbe pot stârni confuzie. Auzindu-le, un copil se poate întreba: „Dacă nu sunt pentru lovit, atunci pentru ce sunt bune mâinile?”. Răspunsul ar trebui să vină imediat, să fie clar și să se concentreze mai ales pe lucrurile bune pe care le poți face datorită mâinilor.

În același timp, un copil este tentat să lovească  întrucât nu știe cum să-și gestioneze furia, frustrările, nu deprinde încă acele abilități care să-i permită să-și rezolve conflictele în alt mod. De aceea, în loc să-i spui doar „Mâinile nu sunt pentru a lovi”, obișnuiește-l cu alte gesturi care l-ar putea elibera de furie într-un mod sigur, precum:

  • Să rupă o hârtie
  • Să spargă „bulele” de pe un ambalaj de plastic
  • Să strângă în mâini plastilină sau o minge specială pentru calmarea stresului
  • Să vorbească despre ceea ce simte
  • Să sară pe o trambulină etc.

Atitudinea trebuie să fie empatică, să abordezi un ton neutru și, cu cât mai mult calm, să-i adresezi vorbe cum ar fi:

  • „Văd că ești furios/furioasă”
  • „Înțeleg că ești supărat/ă”
  • „Sunt aici cu tine”
  • „Sunt lângă tine”
  • „Vreau să te ajut” etc.

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Folosește-te de cuvinte”

Și această frază a devenit foarte populară printre părinți, fiind rostită aproape la fel de frecvent precum „Îți este foame/sete?”, „Ai nevoie de ceva?” etc. Însă un copil nu deține încă abilitatea de a găsi rapid o soluție pentru rezolvarea unei probleme, care l-ar putea ajuta și să-și găsească vorbele potrivite pentru o anumită situație. În cazul în care ar ști ce și cum să spună, ar putea să procedeze așa cum ți-ai dori tu, în loc să fie agresiv de exemplu.

Ca să-ți ajuți copilul să stăpânească acel limbaj care să-l determine să știe cum să comunice adecvat unui context, misiunea ta va fi să-l îndrumi pe următoarele direcții:

  • Folosirea de cuvinte specifice și cât mai simple
  • Spune-i tu care sunt cuvintele de care să se folosească (Spre exemplu, dacă este furios pentru că îi este sete, în loc să-i zici „Folosește cuvintele”, rostește tu vorbele pe care va trebui să le spună el: „Am nevoie de apă”, „Doresc apă” etc.)
  • Anticipează tu situația care va avea nevoie de găsirea unei soluții- De pildă, dacă vă aflați la magazin și știi că micuțul tău va fi supărat că nu va găsi paste în forma dorită, spune tu de la început: „Nu mai au paste spirale...Nu-i nimic! Hai să vedem ce alte forme sunt!”
  • Implică-ți copilul în rezolvarea problemei- Din acest punct de vedere, cel mai la îndemână va fi să faci tu o propunere: „Ce ai zice dacă...?”/„Ce crezi că ar trebui să facem?”

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Nu facem...”/ „Copiii mari nu fac asta”

Sunt vorbe pe care copilul tău le poate auzi adesea din partea ta, dar care nu sunt nici ele o alegere tocmai bună de a-i transmite un mesaj. Pe de o parte, adresându-i aceste cuvinte este ca și cum i-ai reproșa că a greșit dorindu-și să facă un anumit lucru. Pe de altă parte, copilul poate simți că nu este acceptat, cum ar fi, de exemplu, într-o situație precum: și-a lovit fratele/sora, iar tu îi atragi atenția că în familia voastră nu se lovește. Când te va auzi, poate să ajungă să creadă că el nu face parte din familie, ceea ce îl va determina să se simtă nesigur și abandonat.

De asemenea, observația potrivit căreia „Copiii mari nu...” nu este nici ea binevenită, întrucât copiii au dreptul să facă lucrurile firești la vârsta lor, pe măsură ce vor crește și vor evolua abandonând anumite deprinderi care nu ne sunt deloc pe plac.

Pentru ca fraza „Nu facem...” să nu lovească precum un bumerang, mai bine ar fi să empatizezi cu copilul și să-i oferi alternative: „Văd că ești supărat/ă. Poți rupe această hârtie în câte bucăți vrei tu.”

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Nu, mulțumesc”

Reprezintă cuvinte care îi pot deruta într-adevăr pe copii, avertizează psihologii, adevăratul lor scop fiind de a arăta: „Nu voiam asta, dar îți mulțumesc pentru...”. În schimb, auzindu-te rostind aceste vorbe, copilul nu va avea cum să înțeleagă de ce un anumit comportament al lui nu a fost bun. Mai mult decât atât, folosirea frecventă a „Nu, mulțumesc” este periculoasă întrucât nu va înțelege cât este de important să folosești un „NU” ferm în anumite situații, obișnuindu-se să evite „NU” pentru a nu-i deranja pe ceilalți.

Mai recomandat pentru copil va fi să audă doar „NU”, pe care să-l perceapă drept o limită. De asemenea, o soluție inspirată este să eviți să introduci „NU” de la începutul propoziției, ci să îl utilizezi treptat pentru a veni cu explicații, ca de exemplu: „Hai să nu punem această panglică în jurul gâtului surorii tale. Știu că ar fi precum lesa unui cățel, dar singura cale ca și ea să aibă aer este să-i lăsăm gâtul liber, să nu o rănim...”.

Nu în ultimul rând, ori de câte ori poți, renunță la cuvântul „NU”: „Fii bun. Spune-i „Poți să te dai mai încolo să am și eu loc”, „Ai grijă de jucăriile tale. Pune-le în cutiile de acolo” etc. 

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Bine lucrat”/ „Ai făcut o treabă bună”

La prima vedere, aceste cuvinte sunt numai bune pentru a i le adresa copilului, fiind o modalitate de a-i arăta că îl apreciezi. Dar când se face apel la ele frecvent, lucrurile nu mai stau la fel de bine. Astfel, ele pot lovi precum un bumerang, întrucât:

  • Se realizează o manipulare a copilului- Fără să realizezi, copilul va fi dispus să ducă la capăt anumite demersuri doar pentru a-ți face ție pe plac, obținând și o validare a unui comportament pozitiv
  • Se creează premisele laudelor „goale”- În loc de „Bine lucrat”, mai bine îi vei adresa copilului vorbe care într-adevăr îl vor ajuta să-și întărească stima de sine: „Îmi place să văd cum ai....”/ „Ce culori frumoase ai ales!” etc.
  • Îl vei determina să-și piardă interesul- Tot auzind „Bine lucrat”, copilul nu va mai fi la fel de dornic să se perfecționeze sau să învețe lucruri noi, orientându-se spre cele despre care știe sigur că vor aduce laudele tale
  • Se va diminua impactul realizării copilului- Pe de o parte, „Bine lucrat” va fi o simplă etichetă, iar pe de altă parte nu îi va da ocazia să facă diferența între performanțele sale, pierzându-și din plăcere, din interes și devenind dependent de laudele tale, de confirmarea celor din jur

Mai util va fi, de pildă, să te minunezi în fața a ceea a făcut („Tu ai făcut asta!”) sau să descrii ceea ce ai văzut („Am văzut că ți-ai imaginat singur cum va arăta puzzle-ul. Arată minunat!”). 

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Hai să... OK/da?”

De obicei, recurgi la această frază de parenting foarte des întâlnită ca să te asiguri că micuțul tău va coopera cu tine, dorind să-i arăți că-i ești permanent alături. Cu toate acestea, auzindu-te așa, ar putea crede că poate să facă o alegere, ceea ce, în majoritatea cazurilor, nu este posibil (spre exemplu, va crede că are de ales dacă să se încalțe pentru a merge afară sau să-și pună pijamaua pentru a merge la culcare etc.), întrucât este vorba de aspecte care nu se negociază.

Sfatul psihologilor este să te bazezi pe o altă abordare când vrei să-i dai instrucțiuni copilului:

  • Fii cât mai directă, exprimându-ți de la început așteptările
  • Folosește instrucțiuni clare și specifice
  • Nu da mai multe instrucțiuni simultan
  • Vino cu explicații, dar fără să exagerezi
  • Acordă-i copilului un scurt răgaz pentru a procesa ceea ce auzit

Renunță treptat la cuvântul „OK” și înlocuiește-l mai degrabă cu „Te rog” sau „Hai să”. 

Fraze de parenting pe care le folosești zilnic, dar care pot lovi înapoi ca un bumerang

„Ești cel mai bun/cea mai bună”

Experții în psihologia copilului trag următorul semnal de alarmă: să-i spui adesea unui copil că este cel mai bun poate fi mai periculos decât să nu-l lauzi. Pe de o parte, copilul va fi cuprins de presiunea de a fi „cel mai bun”, ceea ce îl va conduce la anxietate și la dificultăți mari în a-și accepta și eșecurile. Totodată, va fi mai tentat să nu se lanseze în noi provocări, temându-se de un insucces și de faptul că te va dezamăgi. Pe de altă parte, va considera că viața este doar o competiție, că pentru a avea parte de aprecierea și de dragostea celor din jur va trebui să fie mereu cel mai bun. 

În aceste condiții, ar trebui să te concentrezi mai degrabă pe a lăuda procesul decât rezultatul final. Procedând așa, vei stimula și încrederea în sine a copilului. Iată ce ar fi bine să-i zici: „Ai tot încercat și uite, ai reușit să-ți dai seama cum să prinzi jucăria de pluș de gentuța ta!”