swipe
↓ citeste mai jos ↓
Mamele ucrainene nasc așa cum nu și-ar fi imaginat vreodată: sub pământ, în adăposturi antiaeriene Mamele ucrainene nasc așa cum nu și-ar fi imaginat vreodată: sub pământ, în adăposturi antiaeriene
1 / 6
Olga și-a protejat bebelușul cu propriul trup, în timpul unui atac cu rachete în Kiev Olga și-a protejat bebelușul cu propriul trup, în timpul unui atac cu rachete în Kiev
2 / 6
Mariana Zhaglo, mama a trei copii, s-a înarmat cu o pușcă de teamă invaziei ruse Mariana Zhaglo, mama a trei copii, s-a înarmat cu o pușcă de teamă invaziei ruse
3 / 6
Olga Semidianova, mama a 12 copii, a murit pe frontul de luptă, cu arma în mână Olga Semidianova, mama a 12 copii, a murit pe frontul de luptă, cu arma în mână
4 / 6
Katia a sărit în faţa mitralierelor pentru a-şi salva frăţiorul Katia a sărit în faţa mitralierelor pentru a-şi salva frăţiorul
5 / 6
O bunică din Ucraina i-a așteptat pe ruși cu prăjituri făcute în casă, care conțineau otravă O bunică din Ucraina i-a așteptat pe ruși cu prăjituri făcute în casă, care conțineau otravă
6 / 6

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Mamele ucrainene nasc așa cum nu și-ar fi imaginat vreodată: sub pământ, în adăposturi antiaeriene

În timp ce bombardamentele continuă în Ucraina, femeile însărcinate nasc în adăposturile antieriene, în condiții precare. Vineri, Hanna Hopko, fostul șef adjunct al Ucrainei, a distribuit pe Twitter o fotografie cu o mamă care își ține în brațe fiica nou-născută.

Și nu este primul bebeluș care vine pe lume sub pământ, în timp ce afară se aud sirene și explozii provocate de bombardamente. Viktor Liashko, ministrul Sănătății din Ucraina, a postat, pe Facebook, fotografii cu doi copii născuți într-un adăpost antiaerian din Kherson.

„Ieri, în Kherson, sub pământ, s-au născut doi băieței. Cei doi au deja războiul scris în codul genetic”, a scris Liashko.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Olga și-a protejat bebelușul cu propriul trup, în timpul unui atac cu rachete în Kiev

Olga, o mamă de doar 27 de din Ucraina, și-a protejat bebelușul de câteva luni cu propriul trup, când o rachetă a lovit blocul din Kiev în care locuiau. Este grav rănită, având capul bandajat și partea superioară a corpului acoperită de tăieturi, însă este fericită că fetiță ei, Victoria, a scăpat fără nicio zgârietură.

„Am fost rănită la cap, moment în care sângele a început să curgă peste tot, inclusiv pe copil. Și nu înțelegeam ce s-a întâmplat, credeam că este sângele ei. Dmitro, soțul meu, a luat-o și a acoperit-o la timp, apoi a sărit și s-a transformat în scut uman pentru amandouă”, a declarat Olga pentru presa locală.

Fotografiile cu tânăra Olga pe patul de spital, în timp ce își ține bebelușul în brațe, au devenit virale pe rețelele de socializare.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Mariana Zhaglo, mama a trei copii, s-a înarmat cu o pușcă de teamă invaziei ruse

O mamă ucraineană și-a cumpărat propria pușcă automată, cască și echipament de camuflaj, de teama invaziei ruse.  Mariana Zhaglo este cercetător în marketing și a cheltuit 1.300 de dolari (963 de lire sterline) pentru pușcă, după ce a ascultat o conversație între soldați despre cea mai bună pușcă pe care să o cumpere.

Astfel, mama a trei copii a cumpărat o pușcă de vânătoare, dar nu pentru a împușca cerbi, ci pentru a-și apăra familia de soldații ruși. Mariana, acum membră a Forțelor de Apărare Teritorială din Ucraina, și-a fixat pe armă un amortizor, un biped și o lunetă. Ea și-a cumpărat, de asemenea, o cască, un costum de camuflaj, o vestă antiglonț și multă muniție. Ea a declarat pentru The Times: „Ca mamă, nu vreau că ai mei copii să moștenească problemele Ucrainei sau să li se transmită aceste amenințări. Vom lupta pentru Kiev; vom lupta pentru a ne proteja orașul”.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Olga Semidianova, mama a 12 copii, a murit pe frontul de luptă, cu arma în mână

Olga Semidianova a murit pe frontul de luptă, cu arma în mână, la doar 48 de ani, lăsând în urmă 12 copii, dintre care 6 înfiați. Fiicele ei au povestit, pentru presă din Ucraina, mai multe despre mama lor, dar și despre cum a intrat în armată.

Olga s-a căsătorit la doar 19 ani și a născut 5 copii - 3 fete și 2 băieți, întreaga familie mutându-se într-o casă de lângă Marganeț. În 2008, când era însărcinată cu una dintre fetele ei, Olga și soțul ei au decis că vor să crească mai mulți copii, astfel că au recurs la adopție. 

În 2015, soțul Olgăi s-a oferit voluntar pentru batalionul din sectorul drept al DUK, iar la scurt timp și-a chemat soția să i se alăture. Femeia a fost decorată de mai multe ori de-a lungul carierei, inclusiv cu Ordinul Onoare și Glorie. Din păcate, Olga a murit pe 3 martie la granița dintre Donețk și Zaporojie, iar fiicele ei cred că această a știut că va muri, fiindcă a trimis, cu doar câteva ore înainte, o scrisoare prin care le transmitea copiilor ei că îi iubește foarte mult.

„În timpul bătăliei, armata noastră s-a retras, iar comandantul batalionului a ordonat că toate femeile din prima linie să fie trimise mai departe. Mama purta o vestă antiglonț, o cască. Ea i-a salvat pe luptători până la urmă, deși au fost mulți uciși de invadatori. Au tras din tancuri, infanteria a tras. Mama a fost ucisă cu arme mici. Ea nu a murit imediat, ci din cauza pierderii de sânge, după ce a avut o rană gravă în stomac. Avem fotografii de la locul morții, dar din cauza luptelor grele, încă nu o putem îngropa. Totuși, facem totul pentru a reuși asta cât mai curând posibil, deși biroul de înregistrare și înrolare militară nu ne ajută încă. Ne rugăm constant pentru ea și îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a trimis-o”, a povestit Iulia Semidianova, una dintre fiicele Olgăi, potrivit ring.ro.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

Katia a sărit în faţa mitralierelor pentru a-şi salva frăţiorul

Katerina Vlasenko, o adolescentă de 16 ani, a devenit cunoscută în toată Ucraina după ce a sărit în față mitralierelor pentru a-și salva frățiorul.

La scurt timp după ce a plecat din Kiev, familia Katerinei a fost oprită la un punct de control instalat de soldaţii ruşi. Din senin, aceştia au început să tragă asupra maşinii, iar adolescenta nu a stat pe gânduri și a devenit scut uman pentru frățiorul ei mai mic. Gloanţele au lovit-o în spate, în coaste, plămâni şi în picioare însă, din fericire, ea a supraviețuit miraculos! Părinţii au suferit un şoc, crezând că fata lor e moartă, însă Katia este acum bine și chiar a fost vizitată la spital, zilele trecute, de preşedintele Volodimir Zelenski, care i-a adus flori și a felicitat-o pentru curaj.

„Gloanţele au lovit-o în spate, în coaste şi plămâni, şi în picioare. Cel mai grav a fost rănită pentru că şi-a acoperit fratele mai mic cu propriul ei corp”, a declarat Tatiana, mama adolescentei, potrivit Observator News.

Eroinele Ucrainei: mame, surori și bunici. Poveștile emoționante ale unui război nemilos

O bunică din Ucraina i-a așteptat pe ruși cu prăjituri făcute în casă, care conțineau otravă

O bunicuță din Ucraina i-a așteptat pe soldații ruși cu prăjituri făcute în casă, numai că acestea erau otrăvite, potrivit unei postări pe Twitter a Dariei Kaleniuk, directorul executiv al ONG-ului Centrul Anti-Corupție din Ucraina. Opt ocupanți ruși ar fi fost uciși, spune aceasta, citând drept sursă o convorbire telefonică interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.