Colțulcu
activități

Cum iti inveti copilul matematica: idei de activitati pe varste

Cum iti inveti copilul matematica: idei de activitati pe varste

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar daca nu le este usor sa se familiarizeze cu notiunile matematice, copiii pot fi atrasi catre tainele matematicii de la o varsta frageda, parintii fiind primii care-i initiaza in acest demers.Iata de ce articolul propus iti aduce in prim-plan cateva idei de activitati,grupate pe varste (pana la 7 ani), menite sa te ajute sa-ti ghidezi copilul in universul formelor si al cifrelor. In plus, vor fi amintite si alte aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand incepi sa lucrezi cu micutul tau

Cum sa pornesti pe drumul primelor activitati matematice

Odata cu implinirea varstei de 2 ani, cand intra in asa-numitul stadiu pre-operational al dezvoltarii, copilul incepe sa fie apt sa invete numerele, sa exprime si sa compare cantitati, sa identifice si sa recunoasca, in lumea din jur, diferite forme geometrice simple. Pana la varsta de 7 ani, el poate dobandi o serie de achizitii ce-l vor ajuta sa treaca mai usor la etapa urmatoare de dezvoltare cognitiva, cand va fi nevoit sa opereze cu notiuni mai abstracte si sa execute operatii matematice complexe.
Cea mai recomandata modalitate de a-l introduce pe copil in universul matematicii este jocul. Ii vor fi la indemana in special jocurile in care se folosesc obiecte cu care este obisnuit (cum ar fi numaratul farfuriilor din dulap sau "vanatoarea" formelor geometrice din casa), intrucat va realiza mai usor corespondenta dintre notiunile concrete si cele abstracte (respectiv numerele si figurile geometrice).
Incearca sa-l ajuti sa inteleaga conceptele, nu neaparat sa tina minte noi denumiri. Raportand tot ceea ce-i explici la universul apropiat, ii vei starni curiozitatea sa inteleaga ceea ce se petrece in jur si astfel va fi dornic sa invete.
Nu in ultimul rand, ai rabdare cu micutul, nu te grabi sa treci la lucruri noi inainte de a fi sigura ca le stapaneste pe cele pe care tocmai i le-ai prezentat. Exersati de mai multe ori, amuzati-va si nu uita sa-l lauzi pentru orice progres.

Activitati matematice pentru cei mai mititei (incepand cu varsta de 2 ani si jumatate)

"Purcelusii merg la piata"- Aceasta activitate il va invata pe copil sa numere pana la 5 si sa realizeze corespondenta "1 la 1".
Rosteste "Purcelusii merg la piata", luand degetelele de la manuta sau de la piciorus ale micutului tau si scuturandu-le usor. Spune apoi "Acest purcelus merge la piata", atingand degetul mare si adaugand "Acesta este 1!". Continua cu: "Acest purcelus a ramas acasa" , scuturand degetelul urmator si indicand "Acesta este 2!". Urmeaza "Acest purcelus sta la masa si mananca friptura", "Acest purcelus nu are nimic de mancare" si "Acest purcelus plange: oa, oa!", avand grija sa scuturi fiecare deget, pana la degetul cel mic si sa spui, in final,"Acesta este 5!".
Roaga-l apoi pe copil sa repete odata cu tine, pana cand va putea sa spuna singur numerele. Poti chiar sa te prefaci, la un moment dat, ca nu stii ce urmeaza, lasandu-l sa continue el. In acelasi timp, puteti inlocui purcelusii cu orice alt animal indragit.  

 

Prajiturele in forme geometrice - Pregatind impreuna fursecuri pe care le veti taia diferit, va invata sa identifice forme geometrice si isi va dezvolta indemanarea.
Prepara un aluat ce se modeleaza usor. Vei avea la indemana diverse forme de facut prajituri (cerc, oval, stea etc.) si-i vei arata cum se decupeaza aluatul. Incurajeaza-l sa te imite sau ia-i manuta in mana ta si taiati formele impreuna. De fiecare data ai grija sa spui "Este o prajitura in forma de...", repetand apoi pentru a verifica daca micutul a retinut.
Cu siguranta ca va fi o placere sa guste prajiturele facute de el si va dori sa repete activitatea si alta data.

Activitati matematice recomandate copiilor de 4 - 5 ani

"Buburuzele"- Poate fi o activitate de grup (desfasurandu-se cu ajutorul a 6 participanti),ce-l va obisnui sa numere de la 1 la 6 si sa realizeze corespondenta dintre numar si cantitate.
Aveti nevoie de sase patrate de carton rosu cu latura de 20 de cm, de tempera de culoare neagra, de cincisprezece coji de nuca sau zece nasturi, de un zar. Din patratele de carton se vor decupa buburuze, pictate apoi cu puncte negre. Se vor picta in negru si cojile de nuca.
Fiecare dintre voi va avea o gargarita. Se va da apoi cu zarul pentru a vedea cine joaca primul. Pe rand, veti arunca fiecare cu zarul. Veti lua fiecare atatea coji de nuca cate puncte sunt pe zar si le veti pune pe gargarita voastra.Va castiga cel ce si-a "umplut" primul gargarita.

Clatite de diverse forme- Prepararea unor asemenea clatite va dezvolta indemanarea copilului, il va invata sa identifice formele geometrice in functie de particularitatile structurii lor, dar si sa le compare.Veti face cateva clatite (clatite mai groase, tip "pancake"). Alegeti dispozitive de taiat de diferite forme. Incepe sa decupezi forme pe una dintre clatitele tale, spunandu-i copilului ce ai facut: "Uite, am un triunghi pe clatita mea". Invita-l pe copil sa faca acelasi lucru. Prefa-te ca nu stii ce forma a folosit pentru clatita sa si intreaba-l: "Cu ce forma ai decupat?".
Continua sa utilizezi si alte forme, indeamna-l sa faca la fel si incercati apoi sa le comparati. De exemplu, spune: "Triunghiul meu este mai mic decat al tau" sau "Patratul tau are patru laturi, nu trei, asa cum are triunghiul meu" (arata-i fiecare latura).

"Bile de clovn"- Daca va jucati astfel, copilul va invata sa compare numerele, lungimile si sa numere pana la 5.
Faceti rost de o cutie mare de carton, de un creion, de lipici, de acuarele,de bucatele de hartie colorata, de un cutter si de sase bile usoare.
Scoate marginile cutiei, deseneaza cinci "porti" (sub forma unor dreptunghiuri) cu dimensiuni descrescatoare, asezate in ordine. Decupeaza-le. Spune-i copilului sa coloreze cutia sau sa lipeasca pe ea hartie colorata. Deasupra portilor veti scrie numerele de la 1 la 5.
De la zece pasi, vei arunca sase bile, una dupa alta, in porti. Invita-l pe cel mic sa faca acelasi lucru (distanta de la care va arunca copilul trebuie sa fie mai mica). Intre timp, pregateste niste bomboane. Se vor da cate doua daca bila nimereste intr-una dintre "portile" 4 si 5 (cele mai inguste, pozitionate intr-una dintre extremitatile cutiei) si o singura bomboana pentru bilele ce nimeresc "portile" 1, 2 si 3.

Activitati matematice potrivite pentru copiii de 5-7 ani

Sa numaram in timpul calatoriei cu masina!- Implicandu-l intr-o asemenea activitate, copilul va invata sa numere , sa realizeze corespondenta "1 la 1" si sa reprezinte lucruri concrete prin intermediul figurilor geometrice.
Pentru aceasta activitate nu aveti nevoie decat de un carnetel si de un creion.
In timpul unei calatorii mai lungi cu masina,indeamna-ti copilul sa identifice si sa numere diferite obiecte pe care le veti intalni pe drum (de ex: biciclete, masini de o anumita culoare, camioane etc.). Alegeti un anumit tip de obiecte si invata-l sa le reprezinte in carnetel printr-o forma geometrica simpla (cum ar fi un cerc sau un patratel), ori de cate ori le vede.
La sfarsitul calatoriei numarati impreuna obiectele identificate si marcate pe hartie.

 "Marionete" de pus pe degete pe care le poti numara- Cu siguranta va fi o activitate pe gustul copilului, care nu numai ca il va amuza, dar il va familiariza cu numerele de la 1 la 20.
Trebuie sa aveti la indemana 20 de arahide (intregi, cu coaja), o foarfeca sau un cutit, un marker negru si o coala mare,alba (preferabil o coala pentru flip-chart).
Imparte arahidele in doua, 10 pentru degetele tale si 10 pentru degetelele copilului. Taie-le apoi in jumatate, avand grija sa le scoti miezul si sa nu le sfarami. Incearca sa le deschizi, astfel incat sa incapa atat pe degetele micutului, cat si pe ale tale.
Pe foaia de flip-chart delimiteaza cu marker-ul un spatiu (doua jumatati, una pentru tine si una pentru copil) pe care vei scrie numerele. Dupa aceea incepeti sa va jucati. Pune o "marioneta-arahida" pe degetul tau mare (de la mana stanga), scrie numarul 1 si roaga-l pe copil sa faca la fel. Spune-i asa: "Mi-am pus numarul 1 pe degetul mare. Acum este randul tau sa-ti pui numarul 1 pe degetul mare!". Salutati-va intre voi: "Buna, numarul 1. Hei, si tu arati (te referi la marioneta copilului) la fel ca mine!".
Continua cu toate degetele (pana la cel mic) si prefa-te ca nu mai stii ce numar urmeaza. Intreaba-l pe copil care este acesta, solicitandu-l sa-ti aseze pe degetul potrivit o "marioneta".
Odata ce toate degetele au "marionete", va puteti juca si altfel. De exemplu, faceti o "ascunzatoare" pentru "numerele" tale (ascunzatoarea sa fie chiar pumnul tau) , ascunde-le si spune-i copilului sa le "roage" sa iasa de acolo, strigandu-le pe nume (de la 1 la 10). Daca observi ca micutul ezita, faceti impreuna acest lucru.

 

Creeaza forme geometrice rezistente - Desenand, copilul are ocazia sa invete forme geometrice mai complicate, dezvoltandu-si totodata si creativitatea.

Incepe prin a avea la indemana urmatoarele: o bucata mare de hartie alba, creioane, acuarele, pensule si un recipient pentru apa. Aseaza apoi hartia pe o masuta si spune-i copilului sa deseneze formele geometrice pe care le stie deja. Pe o hartie separata, arata-i cum se deseneaza si alte forme, mai complicate (cum ar fi rombul, pentagonul sau octogonul), rugandu-l si pe el sa exerseze. Dupa aceea, lasa-l sa le deseneze pe foaia cea mare. Umezeste apoi, cu ajutorul unei pensule mai mari, intreaga suprafata a hartiei.

Luati apoi acuarelele si colorati impreuna formele desenate in creion, avand grija sa insistati asupra contururilor. Invita-l pe copil sa aleaga el culorile si incurajeaza-l sa le amestece, obtinand noi nuante. La sfarsit, lasati foaia la uscat.

 


 

 

 

Surse:

***Fii istet! (traducere din limba engleza de Cristina Barbu), Ed.Rao, Bucuresti,2013
http://www.education.com/activity/article/create-pattern-resist-paintings/
http://www.pbs.org/parents/education/math/activities/baby-toddler/cookie-cutters-pancakes/
http://www.pbs.org/parents/education/math/activities/baby-toddler/counting-games/
http://www.pbs.org/parents/education/math/activities/preschool-kindergarten/finger-puppets/
http://www.pbs.org/parents/education/math/activities/preschool-kinderg

Surse foto:
http://chefandsteward.files.wordpress.com/

http://lovingmynest.com/

http://sakids.com.au/

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect
    Iată cum îți înveți copilul să își ceară scuze corect

    Odată ce învață să-și ceară scuze, un copil nu va realiza doar un gest firesc, ci va putea să învețe să-și identifice greșelile, să fie empatic față de ceilalți,...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească
    Cum să înveți să îți recâștigi liniștea sufletească

    Trăim într-o lume a vitezei. Toată lumea e grăbită să-și termine treburile, iar timpul pare din ce în ce mai scurt. De aceea, avem nevoie, mai mult decât...

    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală
    Momentul adevărului: cum ne ajută, cu adevărat în viață, matematica studiată la școală

    Știți că uneori, ne punem întrebarea „dar cu ce m-a ajutat matematica în viață?”. Ei bine, vestea bună e că nu a fost degeaba, așa cum mulți dintre noi avem...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    © 2024 Qbebe