swipe
↓ citeste mai jos ↓
Realitatea Ucrainei: o bebelușă s-a născut în buncăr Realitatea Ucrainei: o bebelușă s-a născut în buncăr
1 / 9
Copiii trec granița fără părinți Copiii trec granița fără părinți
2 / 9
Copiii care au rămas în Ucraina învață cum să-și salveze viața Copiii care au rămas în Ucraina învață cum să-și salveze viața
3 / 9
Nu istoria se repetă. Se repetă tragediile omenești Nu istoria se repetă. Se repetă tragediile omenești
4 / 9
Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil
5 / 9
Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii
6 / 9
Dramele taților care rămân în urmă Dramele taților care rămân în urmă
7 / 9
Ne-am trezit într-un film horror fără un buton de OFF Ne-am trezit într-un film horror fără un buton de OFF
8 / 9
Cum putem ajuta? Cum putem ajuta?
9 / 9

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Realitatea Ucrainei: o bebelușă s-a născut în buncăr

În urmă cu câteva zile, în timp ce capitala Ucrainei era sub asaltul bombardamentelor, într-un buncăr din oraș a venit pe lume o fetiță. Mama acesteia (în vârstă de 23 de ani) se adăpostise acolo și la un moment dat a intrat în travaliu. Potrivit „DailyMail”, țipetele ei au fost auzite de poliția ucraineană, care a venit să o ajute. Ofițerul Mykola Shlapak a dezvăluit că el a fost cel care a ajutat-o pe tânăra mamă, iar ulterior a sosit și o ambulanță, care i-a transportat pe mamă și pe copil la spital.

Fotografia cu mama și cu fetița ei au devenit cunoscute rapid, fiind asociată cu un simbol al speranței pentru aceste vremuri dificile marcate de război.

Conform sursei citate, fetița (care a primit numele Mia) s-a născut în buncărul din Kiev vinerea trecută, în jurul orei 8.30 seara. 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Copiii trec granița fără părinți

Din datele furnizate de „FBC NEWS”, în 3 zile de la începerea invaziei Ucrainei de către trupele ruse, au trecut granița, în Polonia, mai bine de 115.000 de persoane. Cele mai multe dintre acestea sunt femei și copii, în condițiile în care bărbaților (cu vârsta între 18 și 60 de ani) li s-a interzis să-și părăsească țara pentru a se alătura soldaților. 

O adolescentă care a trecut granița cu fratele ei mai mic și care s-a refugiat în localitatea Velke Slamence din estul Slovaciei, a povestit, pentru BBC, de unde venea: „Vin din Uzhhorod, un oraș cu 100.000 de locuitori de peste graniță. Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, acest oraș era parte din Cehoslovacia. În aceste câmpii din preajma Munților Carpați sunt legături de bunătate și de solidaritate de mai bine de un secol...”. Adolescenta a trecut granița alături de fratele ei fără să fie însoțiți de părinții lor. 

Un alt exemplu de copii care au trecut singuri granița este furnizat de „TheGuardian”. Potrivit acestei publicații, doi copii au fost ajutați de o femeie să ajungă în siguranță să-și regăsească mama ce era deja în drum spre Italia. 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Copiii care au rămas în Ucraina învață cum să-și salveze viața

Partea cea mai vulnerabilă din populația Ucrainei- persoanele vârstnice și copiii- s-au alăturat celorlalți civili pentru a-și apăra țara. Imaginile oferite de AFP arată cum civili de toate vârstele, inclusiv adolescenți și copii ce au în jurul vârstei de 4 ani, sunt instruiți de soldații din Garda Națională a Ucrainei. Spre exemplu, copiii primesc replici de Kalashnikov din lemn și învață cum să utilizeze armele, cum să țintească. De asemenea, ei învață diverse tehnici de supraviețuire, cum să acorde primul ajutor și se antrenează în diverse locuri în cadrul unor curse de obstacole. 

Un raport al „United Nations Children's Fund” arată că toți copiii care trăiesc în zone de conflict se confruntă cu traume psihologice, emoționale, în special din cauza violenței prezente în preajma lor. 

 
Sursa foto: Efrem Lukatsky/AP

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Nu istoria se repetă. Se repetă tragediile omenești

Mihail Șora a trecut prin cel de-al Doilea Război Mondial și a exprimat poate cel mai bine drama părinților ucrainieni într-o postare pe Facebook:

"E ușor să minimizezi tragedia care se petrece zilele acestea în Ucraina când n-ai cunoscut nimic din război, din ce înseamnă el în înțelesul concret, ființial, al cuvântului, și trăiești în moliciunea canapelei tale din fața televizorului. Dacă nu poți ajuta în vreun fel ori dacă nu înțelegi ce i se întâmplă aproapelui tău, ai măcar bunăvoința să păstrezi un moment de liniște, să nu adaugi urâțenia gândurilor tale peste nefericirea unor oameni nevinovați.
Cele mai sfâșietoare momente – care mi s-au întipărit pe retină și m-au urmărit toată viața – au fost cele în care copiii își strigau disperați mamele în timpul refugiului, clipele acelea în care ești prins cu totul în iureșul mulțimii, nu te poți opri din mers și nu-l poți ocroti pe cel rămas în urma ta.
Dragi prieteni,
nu istoria se repetă, pentru că termenii ei și împrejurările nu sunt niciodată strict identice cu cele din trecut. Se repetă tragediile omenești.

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil

Aceasta este replica pe care o auzim cel mai des de la părinții care trec granițele spre țările vecine Ucrainei. 

Este panică mare pentru că toată lumea vrea să plece de acolo. E aglomerație mare la vamă. E normal că lumea e panicată, toți au familii, copii. Am lăsat mașina acasă, am trecut pe jos, nu pot să stau atât cu copilul. Mă așteaptă soțul în România. Sunt stresată, mi-am lăsat familie, mi-am lăsat tot acolo. Nu mi-am luat nimic în afară de documente și copil” spune mama pe care o vedeți în fotografie, care, disperată pentru viața ei și a copilului ei, dornică să treacă granița cât mai repede pe teritoriu sigur, a lăsat mașina și a plecat pe jos spre România, la vama Siret. 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii

Pe jos, cu copii în brațe, trăgând geamantane după ei, mii de ucrainieni își părăsesc țara invadată de ruși, speriați, șocați, tremurând și cu ochii în lacrimi, nevenindu-le să creadă că și-au lăsat casa în urmă și se îndreaptă spre necunoscut. 

Nu știm ce se întâmplă. Ne este teamă. Am luat copiii, hainele și plecăm unde vedem cu ochii”, spune îndurerat un tată cu copilul în brațe la vama Siret. 

Mai jos fotografii de Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images din gara Przemysl, Polonia, cu refugiați sosiți din Ucraina în 24.02.2022.

 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Dramele taților care rămân în urmă

Părinții rămași în Ucraina trăiesc un adevărat coșmar, mai ales că pe teritoriul acesteia a fost instituită Legea Marțială iar bărbații nu mai au voie să părăsească țara. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat un decret de mobilizare generală care prevede că toți bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să părăsească teritoriul țării. Filmări dramatice cu tătici care se despart de copiii lor au invadat mass-media. 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Ne-am trezit într-un film horror fără un buton de OFF

Înghesuiți în stațiile de metrou, cu un viitor incert în față, sperând că vor scăpa cu viață, părinții ucrainieni se străduiesc să își protejeze copiii cum știu mai bine. O mamă povestește cum a fost prima dimineață de război, când s-a trezit în altă lume decât în cea în care își adormise copilul. 

Dimineața mea nu a început cu o cafea. Ci cu un telefon la 5 dimineața pentru soțul meu care lucrează pentru o companie energetică în care i s-a spus că rușii ne bombardează. Am auzit imediat explozii la distanță. Apoi am văzut știri cu mii de ucrainieni care părăsesc țara. Eu, soțul meu și fiul nostru de 8 ani am decis să rămânem. Pentru că pare mai sigur așa. Avem momentan internet, curent, telefon, metrouri funcționale. Oricum este imposibil să părăsim Kievul. Așteptăm. Am împachetat necesitățile, documentele, laptopurile și am pregătit cuștile pentru cele trei pisici ale noastre. Școlile din Kiev au trecut de ceva vreme la online, însă azi nu se fac ore, deci fiul meu are o zi de vacanță. Așa o vede el, pentru că mergem în living să ne uităm la Ironman, în timp ce ne verificăm telefoanele obsesiv. Acum pentru mine versiunea adultă de Ironman este armata ucrainiană. Ei sunt scutul dintre civilizație și armata rusească. Dimineața asta pare un film horror, dar nu pot apăsa butonul de ”off”.” povestește Olesia Markovic. 

Olesia este cercetător doctorand la Universitatea Națională Kyiv-Mohyla, fost consultant pe comunicare la International Finance Corporation și reporter. Aici este întreaga ei declarație.

Foto de VIACHESLAV RATYNSKYI/Anadolu Agency via Getty Images: Kiev, Ucraina, 24.02.2022. Oamenii se adăpostesc în stațiile de metrou, în timp ce sirenele sună. 

Imaginile disperării părinților ucrainieni

Cum putem ajuta?

Multe nu putem face, însă orice gest mărunt poate să aducă un confort sufletesc și poate chiar salva o viață. 

Putem ajuta cu alimente, adăpost, transport, refugiații din Ucraina, accesând grupurile dedicate sau oferindu-ne voluntari:

Foto de VIACHESLAV RATYNSKYI/Anadolu Agency via Getty Images - Oamenii se adăpostesc în stațiile de metrou în Kiev