„Va fi război, domnule profesor?” Ce le-a răspuns un profesor de istorie elevilor săi preocupați de situația din Ucraina

Bianca Geica - Redactor Senior

De mai bine de o lună se vorbește despre un posibil război între Rusia și Ucraina și, implicit, despre efectele pe care un astfel de conflict l-ar putea avea și asupra țării noastre. Aproape că nu există post de televiziune, site de știri și nu numai care să nu abordeze acest subiect, așa că e doar o chestiune de timp până când copiii noștri să ajungă să ne întrebe despre război.

Un profesor de istorie din București, Marcel Bartic, a povestit recent, pe Facebook, ce le-a răspuns elevilor săi de clasa a șaptea în momentul în care aceastia l-au întrebat, în pauza dintre ore, despre situația din Ucraina.

Ce le-a răspuns un profesor de istorie elevilor săi preocupați de război

„Va fi război, domnule profesor?” - a fost întrebarea care l-a dat peste cap pe Marcel Bartic, profesor de istorie la o școală din București, care spune că a avut în fața ochilor imaginea copiilor din vremuri de război, care așteptau cu îngrijorare și frică o informație despre ce urmează să se întâmple. Acesta povestește, pe Facebook, cum a decurs discuția cu elevii săi, despre situația din Ucraina.

Citește și: Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

Redăm integral postarea de pe Facebook a profesorului:

„Va fi război, domnule profesor?” Prima dată mi-au pus întrebarea asta ai mei, de la clasa la care sunt diriginte. Într-o pauză. Intru des pe la ei, să văd ce mai fac, dacă sunt în regulă sau, pur și simplu, să mai vorbim. În ziua aia, erau strânși toți undeva în spatele clasei și era o mare dezbatere acolo, vorbeau aprins, se vedea că e un subiect care-i apasă de-adevăratelea. Când am intrat, au tăbărât toți pe mine, de nu mai reușeam să deslușesc ce vor, domnu, domnu, trebuie să vă întrebăm ceva neapărat!

Credeți că va fi război?

Mi s-a strâns inima când i-am auzit. Când predai istorie atâția ani, vorbind despre tot felul de războaie și tragedii care au marcat trecutul umanității, ajungi fără sa vrei sa ai așa un ton liniștitor, ei, lasă, astea s-au întâmplat demult, acum suntem bine, e pace, în sfârșit, ne-am învățat lecția. Întrebarea lor m-a dat peste cap. A fost ca și cum aș fi auzit vocea tuturor copiilor care au trăit în vreme de război, așteptând cu teamă un viitor imprevizibil, intuind cumva că în lumea adulților din preajma lor se întâmplă lucruri care pot aduce multă suferință. N-aș fi vrut să aud întrebarea aia niciodată. Nu că n-aș fi vrut să le răspund. Aș fi vrut doar... să nu trebuiască să și-o mai pună și ei. Ei să fie, în sfârșit, generația care să nu mai aibă astfel de spaime. Să fie cei care vorbesc despre războaie doar la trecut, ca despre o amintire urâtă care a rămas undeva în urmă, uitată prin cotloanele prăfuite ale istoriei.

Va fi război, domnule profesor?

M-au întrebat și cei de la a VIII-a, când am intrat la ei în clasă. Și cei de la a V-a, când eram pe hol de serviciu. Și cei de la liceu, când se suna de pauză. Am observat că, atunci când copiii sunt martorii unor evenimente importante, simt nevoia să-l întrebe pe profu' de istorie ce se întâmplă, sigur știe el ceva, precis are o explicație. Mi-am dat seama că ăsta e un exercițiu foarte bun de a-i ajuta pe copii să înțeleagă "la ce le folosește istoria". E o modalitate de a-și explica prezentul, de a decoda realitatea vieții de zi cu zi și scenariile care prefigurează viitorul.

Credeți că va fi război?

Am luat întrebarea foarte în serios. Întotdeauna o fac când mă întreabă copiii ceva. Au nevoie de răspunsuri concrete, de explicații care să le traducă etapa istorică pe care o trăiesc. Să nu credeți că soluția e sa-i expediați cu un lasă, ești prea mic să înțelegi, e complicat, vezi-ți de temele tale. Sau să credeți că-i protejați de subiecte care-i pot traumatiza. Vor afla oricum. De la televizor, de la colegi sau prieteni sau de pe internet. Fără niște explicații pertinente, angoasa lor va crește și își vor căuta propriile răspunsuri, care nu vor fi întotdeauna cele corecte.

Citește și: Au plecat în Ucraina să adopte un copil cu paralizie cerebrală. Cum s-au luptat pentru viața micuțului

Deci? Va fi război?

Dragilor, se prea poate sa fie, da. Vă amintiți când v-am povestit despre Rusia lui Petru I cel Mare? Așa, bravo, Popescule, ăla despre care se spunea că ar fi ras bărbile boierilor ruși, ăla e. De atunci, istoria Rusiei e o continuă mișcare de expansiune teritorială. În secolul al XVIII-lea au vrut ieșire la mare. Au avut războaie cu Suedia, pentru ieșirea la Marea Baltică și cu Imperiul Otoman pentru ieșirea la Marea Neagră. S-au considerat urmașii împăraților romani iar Moscovei i s-a spus a treia Romă. Au dezvoltat teoria panslavismului, potrivit căreia și-au justificat expansiunea cu sprijinul dat fraților lor slavi ortodocși din Balcani. S-a spus că sfârșitul primului război mondial a însemnat sfârșitul Imperiului țarist. Aiurea. Uniunea Sovietică n-a făcut altceva decât să schimbe pălăria unei Mării cu ambiții la fel de mari și cu o forță combativa mult mai distrugătoare.

Azi însă simt că e ceva diferit. Ce, domnu?

Globalizarea, fraților. Suntem mult prea conectați unii cu alții. Practic, e imposibil să mai avem războaie de dimensiunile celor din secolul XX. N-ai cum, pur și simplu, să mai trăiești izolat de ceilalți. Orice conflict de felul ăsta te-ar afecta în egală măsură si pe tine, cel care declansezi razboiul. Și mai e ceva. Putin nu e Stalin. Poate că și-ar dori, nu știu. Dar rușii de astăzi nu mai sunt cei din urmă cu șaptezeci de ani. Au dat de gustul economiei capitaliste și traiului într-o lume democratică, așa, cu toate neputințele ei. Nu mai pot fi târâți într-o nebunie dintr-asta, așa cu una, cu două. În plus, vă amintiți, nu? Uniunea Sovietică a căzut în primul rând pentru că a fost incapabilă să-și susțină economic ambițiile politice. Nici acum nu stă mai bine. Poate că da, va fi un pic de buf baf, bi ba bum, bi ba bim pe la granița cu Ucraina. Dar nu cred că va fi mai mult de-atat. Nu se poate. Mai mult de atât ar inseamna un preț pe care nici Putin nu e în stare sa-l plătească.

Domnu, da la noi o sa ajungă războiul?

A ajuns deja, Ionescule. Dar nu în forma pe care ti-o imaginezi tu. Dacă lăsăm teama și tot felul de teorii ale conspirației să ne învingă, înseamnă că suntem pe cale să pierdem războiul. Știți care e cea mai eficienta armă pe care o aveți la îndemână? Sa învățați și să citiți cât mai mult. Să vă dezvoltați discernământul când citiți ceva pe internet. Căutați întotdeauna să confirmați din alte două, trei surse. Când citiți despre oameni care spun că democrația e un eșec, că nu trebuie sa mai ai încredere în instituții precum parlamentul (da, copii, stiu, sigur ca stiu...) doar sa va amintiți că, în timpul regimurilor totalitare nu le aveam deloc și ni le-am fi dorit , așa imperfecte cum sunt, ca pe o garanție că putem trăi într-o lume liberă.

Citește și: Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

Și mai știți ceva?

Nici un război nu e inevitabil. Nu trebuie sa fii conducătorul unei țări să poți face ceva pentru opri o nenorocire dintr-asta. Fiecare dintre noi o putem face. Cu cât suntem mai educați și înțelegem că mai marii lumii nu mai pot decide cum îi taie pe ei capul, cu atât avem mai multe șanse să prevenim un război”. 

Surse foto: facebook.com/BarticMarcel

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război
  Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

  Aseară, în liniștea de acasă, mă gândeam că azi va fi Dragobetele și chiar am scris un mic articol despre această sărbătoare drăgălașă, ca un soi de terapie. Aveam o...

  Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”
  Scrisoare deschisă de la un profesor de Geografie: „Dragi părinți, când un profesor acordă doar note de 9 și de 10, ceva este profund în neregulă”

  Profesorul anonim este un proiect al platformei Edupedu, prin care un cadru didactic povestește publicului de pe internet situațiile care se întâmplă la școală. Astăzi, un...

  O mai ştii pe Anemona din trupa ASIA? A renunţat la muzică, este profesor şi nutriţionist şi are un băieţel de 7 ani!
  O mai ştii pe Anemona din trupa ASIA? A renunţat la muzică, este profesor şi nutriţionist şi are un băieţel de 7 ani!

  A făcut parte din una dintre cele mai îndrăgite trupe româneşti, dar în prezent a ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Descoperă cum arată şi cu ce se...

  Profesor din România: elevii de nota 10 de azi n-ar fi luat nici nota 5 acum 30 de ani
  Profesor din România: elevii de nota 10 de azi n-ar fi luat nici nota 5 acum 30 de ani

  După aflarea rezultatelor finale obținute de țara noastră la Testul PISA (Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor), un profesor de matematică, în prezent pensionar,...

  Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina
  Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

  Dragostea față de copii și generozitatea sunt uimitoare în unele familii. Un exemplu în acest sens este și o familie din SUA care, deși avea deja șase copii, nu a stat pe...

  Profesor: ”Dragi părinți, vă plângeți că se fură în țara asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?” 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți
  Profesor: ”Dragi părinți, vă plângeți că se fură în țara asta și voi îi învățați pe urmașii voștri să fure?” 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți

  La prima etapă a Olimpiadei „Gazeta Matematică”, o variantă online de experiment organizată fără sprijinul Ministerului Educației, profesorul Radu Gologan, președintele...

  Un profesor i-a spus fiicei mele că părul ei este sexy, iar eu nu am crezut-o
  Un profesor i-a spus fiicei mele că părul ei este sexy, iar eu nu am crezut-o

  Fiica mea avea doar 11 ani când a trăit primul ei moment #MeToo. Iar eu m-am îndoit de ea. Nu am crezut-o atunci când mi-a povestit că un profesor a încercat să se...

  Profesor de etică: ”La noi școala este un câmp de luptă pentru putere. Copiii cresc ca niște buruieni”
  Profesor de etică: ”La noi școala este un câmp de luptă pentru putere. Copiii cresc ca niște buruieni”

  Cu ce este școala sinonim? Cu educație! Pe toate planurile. Însă, în România, școala se bazează mai mult pe educația teoretică, cognitivă, pe cea de ”căutat...

  © 2022 Qbebe