swipe
↓ citeste mai jos ↓
Nu îți lăsa copilul sub supravegherea unei persoane străine Nu îți lăsa copilul sub supravegherea unei persoane străine
1 / 10
Fixează-ți intervale cât mai frecvente pentru supravegherea copilului Fixează-ți intervale cât mai frecvente pentru supravegherea copilului
2 / 10
Explică-i de ce este necesar să respecte anumite reguli Explică-i de ce este necesar să respecte anumite reguli
3 / 10
Stabilește măsuri de siguranță Stabilește măsuri de siguranță
4 / 10
Când copilul încearcă să-ți arate ceva periculos, amintește-i anumite reguli de siguranță Când copilul încearcă să-ți arate ceva periculos, amintește-i anumite reguli de siguranță
5 / 10
Vorbește-i despre adâncimea apei din piscină Vorbește-i despre adâncimea apei din piscină
6 / 10
Insistă asupra purtării unei veste de salvare Insistă asupra purtării unei veste de salvare
7 / 10
Spune-i de regula „celor 5 secunde” Spune-i de regula „celor 5 secunde”
8 / 10
Învață-l să respecte spațiul personal al celorlalți Învață-l să respecte spațiul personal al celorlalți
9 / 10
Obișnuiește-l să mai facă și pauze Obișnuiește-l să mai facă și pauze
10 / 10

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Nu îți lăsa copilul sub supravegherea unei persoane străine

O regulă esențială pentru siguranța copilului, în mare sau în piscină, este să se afle mereu sub supravegherea ta atentă. Chiar dacă simți nevoia să te relaxezi și să te detașezi, nu este timpul să faci așa ceva în momentele în care micuțul tău se află în apă.

Salvamarii spun că ar fi ideal ca un părinte să se afle la o distanță nu mai mare de lungimea unui braț când copilul său se află în apă. Inclusiv în cazul copiilor mari, care sunt buni înotători, supravegherea unui adult trebuie să fie constantă, în condițiile în care aceștia se pot pune în pericol în cazul în care ar încerca să se scufunde la adâncimi mari, să-și țină mai mult decât trebuie respirația sub apă, să facă sărituri în apă etc..

Ca să îți fie mai la îndemână, străduiește-te ca atenția să nu-ți fie distrasă de telefon sau de vreo conversație, având permanent în minte faptul că supravegherea copilului este cea mai sigură modalitate de a preveni un accident.

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Fixează-ți intervale cât mai frecvente pentru supravegherea copilului

În situația în care ești mama unui copil mai mare, care s-a obișnuit deja să înoate singur și nu intri mereu în apă odată cu el, va conta foarte mult să nu neglijezi să-l supraveghezi periodic. O metodă pentru a fi în stare de alertă va fi să-ți setezi o alarmă pe telefon pentru a te concentra iar pe ceea ce face în apă copilul tău. 

Sub nicio formă nu vei ruga un copil străin sau pe copiii tăi mai mari să se uite ei după copilul mai mic! Siguranța sa este legată de prezența ta constantă în preajma lui.

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Explică-i de ce este necesar să respecte anumite reguli

Pe măsură ce un copil va crește, pentru siguranța sa în mare sau în piscină, este nevoie ca părinții să-l familiarizeze treptat cu diferite reguli și instrucțiuni. Străduiește-te să vii cu explicații și cu exemple cât mai clare, pe înțelesul său, astfel încât să-i fie clar de ce trebuie să acționeze într-un anumit mod.

Curiozitatea fără limite a copiilor, dar și faptul că există posibilitatea de înec inclusiv în ape cu adâncime foarte mică (de 2,5-3 cm), sunt motivele principalele pentru care trebuie să porți o discuție cu copilul tău înainte de a vă distra în apă. 

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Stabilește măsuri de siguranță

Foarte important este ca un copil să înțeleagă faptul că și în apă sau în preajma acesteia sunt diverse pericole. Deși vei insista să respecte reguli de bază, precum să nu intre niciodată în apă fără acceptul tău sau să nu se apropie singur de apă, nu ar trebui să omiți să-l avertizezi și asupra unor lucruri precum:

  • Să nu înoate singur
  • Să nu se întreacă în competiții ce presupun ținutul respirației sub apă pentru un anumit număr de secunde
  • Să se limiteze doar la zonele destinate înotului (la mare)
  • Să stea cât mai departe de scurgerea de la piscine
  • Să nu încerce să sară în apă direct, fără a vedea cât de adâncă este etc. 

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Când copilul încearcă să-ți arate ceva periculos, amintește-i anumite reguli de siguranță

Când copilul tău îți atrage atenția în mod special asupra unei activități în care vrea să se implice în clipele în care se află în mare sau în piscină, gândește-te că este foarte posibil să fie vorba de ceva periculos. Cu atât mai mult cu cât îți va spune „Privește-mă!” sau „Hai să-ți arăt ceva!”, este indicat să profiți de ocazie și să-i readuci în atenție riscurile la care se supune.

Desigur, nu îl vei speria, dar va trebui să încerci să-i aduci mereu în atenție faptul că se poate distra și că poate fi în siguranță totodată. Pentru a veni cu sfaturile cele mai bune, trebuie să știi care sunt abilitățile de care dispune copilului și care îi sunt obiceiurile când se află în toiul distracției în apă.

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Vorbește-i despre adâncimea apei din piscină

Să procedezi astfel presupune să respecți o regulă fundamentală pentru siguranța copilului în mare sau la piscină. Începe prin a-i spune să se raporteze la înălțimea sa când va alege unde se va duce în piscină.

Adâncimea apei adecvată pentru copiii de la 3 ani în sus este de 90-1,20 cm. Aceasta nu este însă potrivită pentru scufundări. În cazul în care se va opta pentru scufundare, apa ar trebui să aibă o adâncime de aproximativ 2,70 m. Reține că un copil nu va fi pericol la o asemenea adâncime doar dacă este un înotător bun!

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Insistă asupra purtării unei veste de salvare

Cheia pentru siguranța copilului tău, în apa mării sau în piscină, este și vesta de salvare. Ca să o alegi cât mai corect, ține seama de următoarele aspecte:

  • Numărul vestei de salvare se va alege în funcție de greutatea copilului (Ca să îți dai seama că nu este prea mare de el, ar trebui să nu poți să o ridici dincolo de urechile sau de capul său)
  • Alege culori cât mai vizibile (ideal este verdele, portocaliul, galbenul) pentru a fi ușor de detectat în apă
  • Sistemele de închidere ale vestei ar trebui să fie solide și ușor de folosit
  • Ar trebui să ofere o bună susținere în zona gâtului

Pentru ca vesta de salvare să-i fie mai mult de ajutor copilului, nu vei greși dacă îi vei atașa o bandă adezivă fosforescentă ca să-i mărești vizibilitatea și un fluier pentru situațiile de criză.

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Spune-i de regula „celor 5 secunde”

Aceasta presupune ca, în situația în care copilul vede că o persoană care se află sub apă stă acolo pentru mai mult de 5 secunde, să ceară ajutor sau, dacă se află în imediata apropiere a acelei persoane, să vadă ce se întâmplă cu ea. Din acest punct de vedere, nu va strica dacă îți vei trimite copilul, la un moment dat, la cursuri de prim- ajutor pentru intervenții în apă.

Regula „celor 5 secunde” ar trebui să fie mereu și în atenția ta, când ți se pare că micuțul tău nu iese rapid de sub apă!

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Învață-l să respecte spațiul personal al celorlalți

Spațiul personal al fiecăruia ar trebui respectat și în apă. Vorbește-i copilului și despre acest aspect, spune-i că, în cazul în care se creează aglomerație și în apă, nimeni nu se va mai simți în largul său și poate crește chiar și riscul de înec. 

Insistă asupra faptului că piscinele aglomerate reprezintă un pericol pentru producerea diferitelor accidente și că ar trebui să le evite. Este preferabil ca fiecare persoană aflată în apă să aibă suficient spațiu pentru a nu se lovi de cel/de cea de lângă ea.

Cele 10 porunci pentru siguranța copilului în mare sau în piscină

Obișnuiește-l să mai facă și pauze

Nu este o noutate faptul că un copil are energie din plin și de aceea profită de fiecare clipă ca să se joace, să se distreze, cu atât mai mult cu cât vine vorba de statul în apă. Cu toate acestea, potrivit unei reguli fundamentale de siguranță a copilului în mare sau în piscină, ar trebui să se mai ia și pauze pentru a se reduce riscurile unor accidente sau îmbolnăviri. De pildă, ar trebui să stabilești un interval de înot/de joacă în apă de 30 de minute, urmat de aprox. 10 minute de pauză. Copiii mai mari și adolescenții ar trebui să ia și ei pauze cam după o oră. 

Nu în ultimul rând, ține minte că pauzele sunt absolut necesare în zilele foarte călduroase, în condițiile în care între orele 11 și 16 pericolul de apariție a insolațiilor și a arsurilor solare este mai ridicat. Din acest motiv, este indicat să vă retrageți undeva la umbră în acest interval.