Înecul la copii, o tragedie care poate fi evitată?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată cu venirea vacanței și cu creșterea temperaturilor, tentația de a ne ajuta micuții să se răcorească în apă va crește. Pentru a nu-i expune însă pericolului de înec, este foarte util să știm cât mai multe detalii despre cum am putea preveni o eventuală tragedie. Din articolul de mai jos vom afla asemenea informații, care sunt foarte prețioase pentru orice părinte responsabil.

Ce trebuie să știm despre înecul la copii

Conform specialiștilor, înecul este principala cauză responsabilă pentru decesul bebelușilor și copiilor. De exemplu, bebelușii se pot îneca inclusiv în cădițe, ligheane sau găleți. În ceea ce privește copiii cu vârsta între 1 și 4 ani, aceștia se îneacă mai ales în piscine.
Copiii mai mari de 4 ani se pot îneca în special în lacuri, râuri, dar și în mare sau ocean, acest aspect fiind foarte variabil.
De asemenea, trebuie să știm că înecul se poate petrece inclusiv în apă mică, fie că este vorba despre o baie sau de apa unei piscine sau unei întinderi mai mari de apă. De pildă, studiile din domeniu au arătat că un copil se poate îneca chiar dacă este vorba despre 2-3 cm de apă.

Care sunt semnele menite să ne indice faptul că al nostru copil este în pericol să se înece

Când copilul se află în pericol iminent de înec, poți observa următoarele semne:
• Capul se află în apă, iar apa ajunge la nivelul gurii
• Capul este poziționat pe spate, cu gura deschisă
• Privirea este fixă, copilul nu mai poate să reacționeze
• Ochii pot fi mai mult închiși
• Părul ajunge în ochi și în gură
• Copilul nu își mai mișcă picioarele
• Copilul respiră foarte greu și gâfâie
• Copilul încearcă să se deplaseze prin apă într-o anumită direcție, dar nu reușește
• Copilul încearcă să se poziționeze pe spate
• Prin unele gesturi ale copilului, poți avea senzația că încearcă să „urce" o „scară"

Salvamar ce salveaza o fetita la piscina

Exemple recente de copii decedați prin înec

Ieri s-a aflat că un copil din județul Constanța a fost găsit înecat pe plaja „Modern" din orașul Constanța. Acesta avea 7 ani, era din comuna Dobromir și venise la plajă cu sora mai mare și cu alte rude.
Trupul său a fost adus la mal de către valuri, cineva a sunat la 112, iar un echipaj de urgență a încercat peste o oră să-l resusciteze.
Un alt caz tragic de înec în rândul copiilor provine din Marea Britanie.
Ziarele de aici au publicat știrea conform cea mai mică dintre copiii fostului campion olimpic la schi alpin, Bode Miller, a decedat după ce s-a înecat într-o piscină.
Micuța Emeline Grier Miller, în vârstă de 19 luni, a intrat sâmbătă în piscina unui vecin, la o petrecere și s-a înecat. Deși s-a sunat de îndată la un echipaj de urgență, fetița nu a mai putut fi salvată și a decedat la spital.
Într-o postare pe Instagram, Bode și mama fetiței, Morgan, și-au exprimat durerea profundă prin care trec.
Cuplul, care mai are un copil, Morgan fiind în prezent însărcinată și cu cel de-al treilea, a cerut discreție maximă.
Până în prezent nu au fost făcute publice posibilele cauze ale acestui eveniment.

Demersuri pe care le putem face pentru a preveni înecul la copii

Ca să reușim cât mai mult să putem preveni tragedii precum acelea menționate mai sus, este necesar să facem următoarele demersuri:
Cum poate fi prevenit înecul unui copil în baie:
• Niciodată nu ne vom lăsa nesupravegheat copilul. De exemplu, dacă trebuie să facem urgent o treabă, nu este bine să ne lăsăm copilul singur, cu ușa deschisă sau să rugăm un frate mai mare să-l supravegheze. Cel mai indicat este să-l scoatem din apă, să-l înfășurăm într-un prosop și să-l luăm cu noi.
• Trebuie să avem grijă să nu lăsăm sub nicio formă orice cadă, cădiță, găleată sau alt recipient mare umplut cu apă dacă avem un copil mic.
• Niciodată nu ne vom lăsa bebelușul să stea nesupravegheat în apă, chiar dacă are un scăunel special pentru acest scop sau dacă are un colac sau pernuțe gonflabile. De exemplu, scaunul se poate răsuci, iar colacul sau pernuțele se pot sparge când nici nu ne așteptăm
• Ușile de la baie trebuie ținute închise permanent- Acest demers se impune pentru că un copil curios poate oricând să dorească să-și umple cada și să survină vreo tragedie.

Ce putem face pentru a preveni pericolul de la înec de la piscină
• Accesul la piscina din grădina casei trebuie cât mai mult restricționat pentru copil. De pildă, vei pune garduri înalte împrejurul acesteia și portițe care să nu-i permită acestuia să ajungă la piscină.
• Poți să instalezi o alarmă specială pentru piscină
• Toate jucăriile vor fi scoase din apă și vor fi îndepărtate din apropierea piscinei după ce copilul a terminat să se joace, evitând astfel ca el să se întoarcă după ele și să cadă în apă sau să intre în mod intenționat în piscină
• Orice „recuzită" destinată plutirii și înotului (colace, saltele, mingii, pernuțe, veste, tuburi etc.) nu va înlocui nicicând supravegherea unui adult responsabil. În plus, trebuie să te asiguri permanent că acestea sunt în perfectă stare de funcționare, iar dacă nu se întâmplă așa le vei înlocui de îndată cu unele noi.
• Dacă se poate, scoate apa din piscină după ce v-ați distrat
• Îndepărtează orice obiecte menite să-l ajute pe copil să escaladeze gardul de protecție pentru a ajunge la piscină- Spre exemplu, o scară, lăzile sau orice alte asemenea obiecte trebuie depozitate în locuri speciale și nu lăsate la îndemâna copiilor
• Când îți lași copilul sub supravegherea unui alt adult, asigură-te că acesta știe regulile de protecție la piscină, că este suficient de atent și că poate să „stăpânească" bine copilul

Citește și: Pericolul neștiut din piscine: povestea teribilă a unei mame, pe care toți trebuie să o citim

Copil aflat pe malul unei apeMăsuri esențiale pentru a preveni înecul survenit pe întinderi mai mari de apă
• Fiți voi înșivă modele pentru copiii voștri- De exemplu, nu ignora în mod intenționat orice avertizări legate de pericolul de înec și nu te avânta în apă. De asemenea, când intri în apă, concentrează-te numai pe ce faci acolo, fără a avea și alte „îndeletniciri" (cum ar fi vorbitul la telefon, mâncatul etc.)
• Fii mereu pe lângă copilul tău când sunteți în apropierea unei ape- Specialiștii spun că, pentru a fi siguri că al nostru copil este în deplină siguranță, el nu ar trebui să se afle mai departe de noi decât este lungimea unui braț
• Ai grijă să aveți o „recuzită" pentru înot și pentru joaca în apă care să fie în perfectă stare de funcționare
• Nu-ți lăsa nicio clipă copilul în apă- Când ai ceva de făcut, spune-i că faceți o „pauză" și ia-l cu tine
• Arată-i copilului în mod clar care este distanța, față de mal, la care este în siguranță

În ce va consta primul ajutor în caz de înec

Ca să putem să-i acordăm primul ajutor, așa cum ar trebui, unei persoane ce s-a înecat, va trebuie să urmăm pașii de mai jos:
Vom scoate persoana respectivă din apă și va trebui să o examinăm atent, să vedem dacă nu cumva are simptome de hipotermie
Printre cele mai importante dintre acestea se numără: pielea rece, palidă sau de culoare albastră, rigiditate musculară, respirație dificilă, somolență, inconștiență. Apoi vei înveli corpul victimei cu o pătură/un prosop mai gros.
Poți evita ca victima să ajungă la hipotermie dacă îi vei scoate cât mai repede hainele ude și o vei înveli bine.

Fii foarte atentă la cum va fi scoasă persoana respectivă din apă
Pentru a nu i leza coloana, nu va trebui ca aceasta sau gâtul să fie răsucite sau îndoite. Victima va fi așezată în poziție orizontală, cu gâtul și cu spatele nemișcate. Te vei asigura de acest lucru lipind spatele victimei de un suport precum o targă sau o bucată de lemn/de tablă. În prealabil însă, vei fixa gâtul cu un prosop rulat sau cu un alt obiect asemănător.

În cazul în care victima nu respiră, i se va aplica manevra de resuscitare
Pentru a verifica dacă victima nu respiră va trebui să îți apropii urechea de gura și nasul acesteia. Vei urmări și mișcările pieptului.
În ceea ce privește pulsul, și acesta va trebui monitorizat timp de 10 secunde.
Înaintea începerii manevrei de resuscitare, vei așeza victima pe spate și îi vei sufla de 5 ori gură la gură.
După aceea vei parcurge următoarele etape:

• Îți vei așeza podul palmei în mijlocul sternului, la nivelul liniei mameloanelor sau poți să aplici compresiile cardiace cu o mână peste cealaltă. Dacă este vorba despre un bebeluș, se vor așeza 2 degete pe osul sternului.
• Vei începe să comprimi sternul- În cazul unui adult sau copil se va apăsa aproximativ 5 cm (nu trebuie să presezi coastele), iar în cazul unui bebeluș se va apăsa mai puțin (cam 4 cm). Nu trebuie să se apese direct pe capătul osului sternului.
• Este recomandabil să se efectueze 30 compresii cardiace la un ritm de 100 pe minut sau mai des, alternând cu 2 insuflări la 5-6 secunde. Mai întâi vor fi deschise căile respiratorii, înclinând capul pe spate și ridicând bărbia, apoi se va prinde nasul victimei între degete.
• Vei trage aer în piept, acoperind gura victimei cu a ta pentru a crea un mediu etanș. Vei inspira de 2 ori, urmărind cum se ridică  pieptul victimei.
Nu uita să verifici în mod constant dacă victima începe să respire. Este indicat să efectuezi maneva de resuscitare până când ambulanța sosește sau până când sesizezi că victima își revine.

Voi știați până acum detalii legate de pericol de înec la copii?

Citește și: Primul ajutor în caz de înec

Surse:
www.dailymail.co.uk, www.evz.ro, www.healthychildren.org, www.kidshealth.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tragedie fără margini în Bacău. Cinci copii s-au înecat în râul Siret
  Tragedie fără margini în Bacău. Cinci copii s-au înecat în râul Siret

  România este în doliu după ce duminică, 1 august, cinci copii și-au pierdut viața în râul Siret. Trupurile lor fost găsite după trei ore de căutări intense,...

  Tragedie la Ploiești! Doi copii au căzut de la etajul 10 al unui bloc!
  Tragedie la Ploiești! Doi copii au căzut de la etajul 10 al unui bloc!

  Doi copii de doar 2 ani au murit, după ce au căzut de la etajul 10 al unui bloc din Ploiești. Potrivit autorităților, cei mici se jucau în dormitor în timp ce mama lor...

  Tragedie în Teleorman: un bărbat și-a ucis fetița de numai 1 an si 3 luni și pe mama acesteia, apoi și-a luat viața
  Tragedie în Teleorman: un bărbat și-a ucis fetița de numai 1 an si 3 luni și pe mama acesteia, apoi și-a luat viața

  Anchetă în Teleorman după ce un bărbat de 60 de ani din localitatea Merenii de Jos, județul Teleorman, și-a ucis, soția în vârstă de 39 de ani și fetița de un an...

  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie
  Mărturia unui medic: "Am adus pe lume mulți copii. Dar azi am plâns cu amărăciune". O zi ca o tragedie

  Pasiunea unor medici pentru ceea ce fac, dar și dragostea de oameni și devotamentul pot fi incredibile. Parcurge articolul de mai jos și descoperă confesiunea unui medic referitoare la...

  Reginele dramei: zodiile care fac o tragedie din orice
  Reginele dramei: zodiile care fac o tragedie din orice

  În condițiile în care influențează personalitatea, temperamentul, astrele sunt responsabile și de tendința fiecăruia dintre noi spre a face o dramă din orice sau,...

  Tragedia unui tată care nu poate să vină din Spania să își îngroape fiul de 5 ani care s-a înecat într-un râu
  Tragedia unui tată care nu poate să vină din Spania să își îngroape fiul de 5 ani care s-a înecat într-un râu

  O familie din Bistrița-Năsăud trece prin clipe de coșmar. Băiețelul de numai 5 ani s-a înecat într-un râu, iar tatăl nu poate călători din Spania pentru a-și...

  Eroul zilei: un băiețel de 11 ani salvează un coleg de la înecul cu mâncare și o bătrână dintr-un incendiu în aceeași zi
  Eroul zilei: un băiețel de 11 ani salvează un coleg de la înecul cu mâncare și o bătrână dintr-un incendiu în aceeași zi

  Prezența de spirit, curajul și empatia sunt calități cu totul deosebite, mai ales când sunt prezente de la o vârstă fragedă. De toate acestea a făcut din plin dovadă un...

  Tragedie în sport: o mare campioană mondială a murit la naștere. Copilul ei a supraviețuit
  Tragedie în sport: o mare campioană mondială a murit la naștere. Copilul ei a supraviețuit

  O fostă campioană mondială în proba de 10m pistol cu aer și triplă campioană europeană, ultima oară la Wroclaw anul acesta, și-a pierdut viața după 10 zile de stat în...

  © 2022 Qbebe