swipe
↓ citeste mai jos ↓
1. Bea apă, chiar dacă nu-ți este sete 1. Bea apă, chiar dacă nu-ți este sete
1 / 6
2. Evită grăsimile și energizantele 2. Evită grăsimile și energizantele
2 / 6
3. Încearcă un suc natural 3. Încearcă un suc natural
3 / 6
4. Ceaiul la orice temperatură este o alegere bună 4. Ceaiul la orice temperatură este o alegere bună
4 / 6
5. Consumă cafea pentru a te pune în mișcare 5. Consumă cafea pentru a te pune în mișcare
5 / 6
6. Contează ceea ce bei 6. Contează ceea ce bei
6 / 6

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

1. Bea apă, chiar dacă nu-ți este sete

Majoritatea experților au împărtășit o părere clară despre băutura perfectă de consumat dimineața: apa. Chiar dacă pare banală, este ceea ce are nevoie corpul tău cel mai mult pentru a se rehidrata după o noapte de somn.

Vicki Shanta Retelny, nutriționist-dietetician, spune că “se poate să nu simți neapărat sete primul lucru dimineața, însă consumul de apă poate deveni un obicei de sănătate pe care îl prioritizezi pentru a rămâne hidratat pe întreaga durată a zilei“.

Însă nu trebuie să fie vorba despre apă din paharul pentru clătirea gurii după ce te speli pe dinți. Poți alege un sortiment care îți face plăcere. Dieteticianul Barbara Ruhs împărtășește că “tind să prefer un pahar de apă minerală deoarece mă îmbie mai mult înainte să beau cafea. Este bine să alegi o variantă cu sodiu adăugat”, recomandă ea.

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

2. Evită grăsimile și energizantele

Deși există susținători ai cafelei preparate prin combinarea de ulei cu trigliceride cu lanț mediu și unt în rândul adepților dietei ketogenice, nutriționiștii nu sunt încântați de această variant. Dieteticianul Barbara Ruhs este de părere că poți adăugat unt sau ulei de cocos în cafea, însă nu este un obicei sănătos. Poți pune unt pe pâine prăjită, dar în cafea va avea un gust grețos. Nutriționistul Amanda Frankeny subliniază că nu există studii care să susțină ideea consumului de cafea fierbinte cu unt care să te impulsioneze dimineața.  De asemenea, spune că “nu trebuie să ai încredere în orice băutură despre care se spune că te detoxifiază. Organele corpului au deja sisteme de detoxifiere, iar corpul știe cum să scape de reziduuri”. Nici băuturile energizante nu sunt o opțiune sănătoasă, conform nutriționistului Amy Gorin “multe băuturi energizante conțin cofeină, prin urmare, dacă le consumi dimineața la trezire, trebuie să ai grijă la aportul de cofeină din restul zilei“.

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

3. Încearcă un suc natural

Conform Barbarei Ruhs, chiar dacă sucurile naturale au ajuns să aibă o reputație proastă, atunci când sunt consumate ocazional nu reprezintă o problem. Chiar dacă nu conțin la fel de multe fibre ca fructul întreg, pot fi incluse din când în când ca sursă de vitamina C.

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

4. Ceaiul la orice temperatură este o alegere bună

O băutură care conferă beneficii sănătății dis de dimineață este ceaiul fierbinte sau rece. Nutriționistul Toby Smithson, diagonisticată cu diabet la vârsta de 8 ani, apelează la această băutură “cercetările au demonstrat că ceaiul aduce beneficii sănătății, inclusiv în prevenirea și managementul diabetului. Polifenolii din ceai par să influențeze activitatea insulinei, iar  alte beneficii includ sensibilitate îmbunătățită la insulină, menținerea unei bune tensiuni arteriale, scăderea riscului de boli cardiace și a riscului de a dezvolta diabet de tip 2”. Restul experților nu consideră ceaiul drept o băutură miraculoasă, însă nu îl contraindică. Amy Gorin spune că “apa fierbinte este incredibil de calmantă, iar lămâia adaugă un gust plăcut apei. Personal, dacă beau o băutură fierbinte, prefer să mă bucur de antioxidanții din ea, așa că recomand ceaiul verde cu lămâie.”

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

5. Consumă cafea pentru a te pune în mișcare

Nutriționistul Amanda Frankeny își împărtășește propria rutină “dacă vrei ceva care să te ajute în mod regulat, apelează la cafea. După ce beau o cană mare de apă, urmează și una de cafea”. Indiferent de vremea de afară, este o alegere bună. “Las la infuzat 2-3 linguri de cafea măcinată cu 2 căni de apă, puțină scorțișoară și o linguriță de zahăr brun. Iar în dimineața următoare o strecor și o combin cu lapte. Uneori adaug semințe de fenicul și zahăr alb, care îi conferă un gust de fursec”.

Ce să bei dimineața pe stomacul gol. Toți nutriționiștii recomandă asta, mai ales pentru mămicile stresate

6. Contează ceea ce bei

Nutriționistul Karen Ansel este de părere că prima băutură din zi este importantă, conferindu-ți tonul pentru întreaga zi. Ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să îți începi ziua cu o băutură dulce, procesată intens, precum suc sau energizant, care îți va inunda organismul cu zaharuri, spune specialistul. Chiar dacă îți vor oferi un puseu de energie, apoi acesta va scădea. Nutriționistul Sara Haas este de părere că “dacă îți începi ziua cu o băutură plină de zahăr îi transmiți deja corpului tău că nu prea îți pasă de el. Însă dacă începi cu apă, ceai, cafea sau ceva cu un beneficiu nutrițional îi transmiți corpului tău că te poți descurca și că te interesează de sănătatea ta”.