swipe
↓ citeste mai jos ↓
Încurajează-l să-şi exprime sentimentele Încurajează-l să-şi exprime sentimentele
1 / 5
Jucaţi-vă cât mai mult Jucaţi-vă cât mai mult
2 / 5
Ţineţi permanent legătura cu rudele sau cu prietenii Ţineţi permanent legătura cu rudele sau cu prietenii
3 / 5
Dă-i mici responsabilităţi Dă-i mici responsabilităţi
4 / 5
Nu uita de ritualurile de dinainte de culcare Nu uita de ritualurile de dinainte de culcare
5 / 5

5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

Încurajează-l să-şi exprime sentimentele

Pe măsură ce cresc, copiii sunt din ce în ce mai capabili să exprime emoţii complexe. Cu toate acestea, nu le este mereu la îndemână să vorbească despre ele.

În perioada de izolare, aceştia se vor confrunta cu emoţii variate, în rândul cărora se vor regăsi inclusiv tristeţea, frustarea sau chiar furia pentru că nu pot întreprinde aceleaşi activităţi ca de obicei. În acest context, rolul părinţilor este de a-şi stimula copiii, pe cât posibil, să vorbească despre ceea ce simt, să-şi exprime nemulţumirile.  Prin astfel de discuţii, nu numai că micuţii vor reuşi să-şi identifice stările şi astfel să poată lupta cu ele, dar nici nu vor mai resimţi atât de acut singurătatea, ştiind că au mereu în preajmă pe cineva care îi ascultă şi îi susţine necondiţionat.

5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

Jucaţi-vă cât mai mult

Copiii se simt mai în siguranţă în momentul în care au parte de o rutină predictibilă. Din aceasta fac parte inclusiv activităţile ludice preferate. În funcţie de vârsta pe care o are copilului tău, transformă-te într-un veritabil partener de joacă şi oferă-i posibilitatea să stabilească el regulile şi să te înveţe diverse lucruri.

Cel mai important este că veţi fi împreună, iar copilul nu va avea răgazul să se mai gândească la faptul că nu îi mai poate avea alături, la joacă, pe prietenii săi. Practic, nu va ajunge să se simtă singur, iar tu vei avea ocazia să-l stimulezi, prin intermediul jocului, să-şi dezvolte noi abilităţi. De asemenea, nici ţie nu îţi va prinde rău să te "molipseşti" de bucuria, de entuziasmul acestuia, concentrându-te pe clipa prezentă şi uitând, chiar şi pentru câteva minute, de grijile şi presiunile de zi cu zi.

5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

Ţineţi permanent legătura cu rudele sau cu prietenii

Este una dintre cele mai la îndemână metode pentru a-l ajuta pe copil să nu se confrunte cu singurătatea din perioada carantinei, spun psihologii. Caută soluţii pentru a putea sta de vorbă cu cei aflaţi departe, fie că sunt rude, fie că sunt prieteni ai copilului, întrucât aşa acesta îşi va putea păstra abilităţile sociale şi va avea şansa să simtă în continuare conexiunea cu ceilalţi.

În plus, poţi să-i spui că poate să le scrie celor dragi şi, când îi veţi contacta în diverse moduri (pe internet sau la telefon), va putea să le citească din ceea ce le-au scris. Tocmai această menţinere a conexiunii sociale îi va determina pe cei mici să se simtă mai în siguranţă şi să ştie că nu sunt singuri.

5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

Dă-i mici responsabilităţi

Pentru copii va fi binevenit, pentru a nu ajunge să se simtă copleşiţi de singurătatea din perioada carantinei, să li se dea şi unele responsabilităţi. În acest mod, un copil va şti că i se acordă încredere, că le poate fi de folos celor dragi şi că poate să imite un adult.

Chiar şi cele mai mărunte responsabilităţi îi vor demonstra că este capabil să realizeze lucruri de unul singur şi aşa va ajunge, treptat, să-şi construiască încrederea în sine. Mai mult decât atât, asumarea unei responsabilităţi îl va pregăti mai bine pentru viaţa de adult şi îl va determina, în anumite momente, să găsească singur soluţii pentru rezolvarea problemelor.

5 moduri prin care să elimini singurătatea din viaţa unui copil în carantină

Nu uita de ritualurile de dinainte de culcare

Pe de o parte, ritualurile acestea fac parte din rutina obişnuită, ajutându-l pe copil să se simtă permanent în siguranţă. Pe de altă parte, sunt ocazia perfectă pentru a-l lăsa să-şi exprime sentimentele, să vorbească despre temerile, despre grijile sale, simţind că acestea îi sunt validate şi că are pe cineva în preajmă care îl va asculta întotdeauna.

Chiar şi 10-15 minute petrecute seara, înainte de culcare, cu copilul, îl vor ajuta pe acesta să se simtă mai conectat cu tine şi îi vor demonstra că puteţi discuta despre orice, fără "presiunea" întrebărilor şi a răspunsurilor.