swipe
↓ citeste mai jos ↓
Paris și Elena din Troia Paris și Elena din Troia
1 / 10
Cleopatra și Marc Antoniu Cleopatra și Marc Antoniu
2 / 10
Dante și Beatrice Dante și Beatrice
3 / 10
Madame de Pompadour și Ludovic al XV-lea al Franței Madame de Pompadour și Ludovic al XV-lea al Franței
4 / 10
Elizabeth Barrett Browning și Robert Browning Elizabeth Barrett Browning și Robert Browning
5 / 10
Diego Rivera și Frida Kahlo Diego Rivera și Frida Kahlo
6 / 10
Grace Kelly și Rainier al III-lea de Monaco Grace Kelly și Rainier al III-lea de Monaco
7 / 10
John F. Kennedy Jr. și Carolyn Bessette John F. Kennedy Jr. și Carolyn Bessette
8 / 10
Paul Newman și Joanne Woodward Paul Newman și Joanne Woodward
9 / 10
Johnny Cash și June Carter Johnny Cash și June Carter
10 / 10

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Paris și Elena din Troia

Povestea de dragoste dintre Paris și Elena din Troia se regăsește în Iliada lui Homer și, conform epopeii, a generat Războiul Troian.

Elena era căsătorită cu Menelau, regele Spartei, dar de ea se îndrăgostește Paris, fiul regelui Priam din Troia. Paris o răpește pe Elena și astfel grecii încep războiul împotriva Troiei. Ei doreau să îl pedepsească pe Paris și voiau să o recupereze pe Elena, regina Spartei.

După o luptă puternică și de durată, Troia a fost distrusă. Paris moare, fiind lovit de o săgeată otrăvită a lui Filoctet. Cu Elena nu se știe sigur ce s-a întâmplat. Unele surse susțin că ar fi revenit la Menelaus, altele spun că, după distrugerea Troiei, a fugit în Asia Mică.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Cleopatra și Marc Antoniu

„În dragoste și în război totul este permis” - aceasta pare să fie deviza sub care Cleopatra și Marc Antoniu și-au trăit povestea de iubire.

Generalul roman Marc Antoniu a întâlnit-o pe Cleopatra, regina Egiptului, la Tarsus, în octombrie 41 î.Hr. Cleopatra voia să și-l facă pe Marc Antoniu aliat, așa cum îi fusese înainte Cezar. De aceea a ajuns la Tarsus într-o magnifică barjă, costumată în Venus, zeița iubirii la romani. Acolo ei au format o alianță și au devenit amanți.

Cleopatra era o tânără speranță a monarhiei egiptene, ocupând tronul cu trei ani în urmă. Nu era de o frumusețe răpitoare, dar avea un șarm care vrăjea orice bărbat din jurul ei. „Strălucitor de privit și de ascultat, cu puterea de a-i subjuga pe toți.”, a fost descrierea Cleopatrei, regina Egiptului. Ar fi putut avea orice sau pe oricine și-ar fi dorit, dar s-a îndrăgostit pasional de generalul roman Marc Antoniu. După cum o descrie Shakespeare, relația lor a fost volatilă („Nebunule! Nu vezi acum că te-aș fi putut otrăvi de o sută de ori dacă aș fi putut trăi fără tine?”, a spus Cleopatra), dar după ce au riscat totul într-un război împotriva Romei și au pierdut, au ales să moară împreună în 30 î.Hr. 

Se spune că, în fața perspectivei de a-și pierde regatul, Cleopatra însăși s-a sinucis la 10 august 30 î.Hr., lăsând un șarpe veninos să o muște pe ea și pe cele două slujitoare ale sale. Fiind informat că regina Cleopatra a murit, Marc Antoniu s-a înjunghiat cu o sabie și a cerut să fie transportat la locul de refugiu al Cleopatrei, unde a murit în brațele iubitei sale.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Dante și Beatrice

Poetul italian Dante Alighieri a scris cu pasiune despre Beatrice „Bice” di Folco Portinari în „Divina Comedie” și în alte poeme, dar nu a întâlnit-o pe dragostea vieții sale decât de două ori. Prima dată, el avea nouă ani, iar ea opt ani. A doua oară, erau adulți și, în timp ce se plimbau pe o stradă din Florența, Beatrice, o frumusețe cu ochi de smarald, s-a întors și l-a salutat pe Dante înainte de a-și continua drumul.

Beatrice a murit la vârsta de 24 de ani, în 1290, fără ca Dante să o mai vadă vreodată. Cu toate acestea, ea a fost „glorioasa doamnă a minții mele”, a scris el, și „ea este beatitudinea mea, distrugătoarea tuturor viciilor și regina virtuții, mântuirea”.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Madame de Pompadour și Ludovic al XV-lea al Franței

În 1730, o profetă pariziană i-a spus unei fetițe de nouă ani că va pune stăpânire pe inima unui rege. Aparent, mama ei a crezut profeția și a poreclit-o „Reinette” („mica regină”). Ani mai târziu, la un bal mascat ținut la Palatul Versailles, Jeanne Antoinette Poisson, îmbrăcată ca un domino, a dansat cu regele Ludovic al XV-lea, îmbrăcat ca un copac. În câteva săptămâni, Jeanne a devenit amanta principală a regelui Franței, primind titlul de marchiză de Pompadour. „Orice bărbat și-ar fi dorit-o ca amantă”, a spus un alt admirator masculin.

Madame de Pompadour și Ludovic al XV-lea s-au complăcut în dragostea lor pentru artă, mobilă și porțelanuri, marchiza organizând pentru iubitul ei rege mici cine și spectacole de teatru de amatori în care ea ar fi jucat (desigur). În timp ce urmărea o piesă de teatru, Ludovic al XV-lea a declarat: „Ești cea mai delicioasă femeie din Franța”, înainte de a o scoate din cameră. Se spune că Ludovic al XV-lea i-a fost loial până la moartea ei de tuberculoză în 1764, la vârsta de 42 de ani.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Elizabeth Barrett Browning și Robert Browning

Elizabeth Barrett era o poetă desăvârșită și respectată, cu o sănătate precară (avea aproape 40 de ani) când Robert Browning i-a scris „Îți iubesc versurile din toată inima, dragă domnișoară Barrett” și a lăudat „muzicalitatea lor proaspătă și ciudată, limbajul afluent, patosul rafinat și adevărata gândire nouă și curajoasă”.

S-au curtat în secret din cauza dezaprobării familiei ei. Ea a scris: „Nu sunt o fire rece și nu pot suporta să fiu tratată cu răceală. Când se aruncă apă rece pe un fier încins, fierul șuieră”. S-au căsătorit în 1846, trăind printre colegi scriitori și artiști pentru tot restul vieții ei. Elizabeth a murit în Florența, la 1861, în brațele lui Robert Browning.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Diego Rivera și Frida Kahlo

Tânăra și talentata pictoriță mexicană Frida Kahlo a vizitat atelierul celebrului pictor muralist Diego Rivera în căutare de sfaturi pentru carieră. „Avea o demnitate și o siguranță de sine neobișnuite și avea un foc ciudat în ochi”, a spus el.

Relația lor a fost una volatilă, însă Rivera a știut de la bun început că Frida „a fost cel mai important lucru din viața mea și va continua să fie până când va muri”. În ceea ce o privește pe Kahlo, ea a spus: „Meriți o iubită care să te asculte atunci când cânți, care să te susțină atunci când te simți rușinat și să-ți respecte libertatea; care zboară cu tine și nu se teme să cadă. Meriți o iubită care îți ia minciunile și îți aduce speranță, cafea și poezie.”

Frida Kahlo a murit la 13 iulie 1954 din cauza unui embolism pulmonar. Diego a murit trei ani mai târziu din cauza diabetului de care suferea.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Grace Kelly și Rainier al III-lea de Monaco

La nunta secolului, vedeta americană de film Grace Kelly a părăsit Hollywood-ul, aflat la apogeul carierei sale, pentru a se căsători cu prințul Rainier și a deveni prințesă de Monaco. Prințul Rainier a fost imediat cucerit de Grace, pe care a cunoscut-o când aceasta a filmat „To Catch a Thief” pe riviera franceză. El a curtat-o prin scrisori pentru o perioadă de timp înainte ca cei doi să-și anunțe logodna în casa familiei Kelly din Philadelphia și să se căsătorească în 1956. Prințul Rainier nu s-a recăsătorit niciodată după moartea tragică a lui Grace, în 1982.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

John F. Kennedy Jr. și Carolyn Bessette

Carolyn Bessette și John F. Kennedy Jr. s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii secrete pe o mică insulă din Georgia, ceea ce denotă dorința lor de a-și păstra relația privată față de presa fățișă și de atenția publicului. Cuplul a încercat cât a putut să ducă o viață normală în apartamentul lor din Tribeca și, ca orice căsnicie normală, au avut parte de suișuri și coborâșuri. „Se iubeau mult și se certau mult", a declarat un prieten al cuplului, Ariel Paredes.

Era evident că dragostea dintre ei era imensă și, pe măsură ce atenția publicului a crescut, Carolyn și JFK Jr. au devenit un duo iconic. Din păcate, dragostea lor a fost curmată când cuplul a murit în mod tragic pe 16 iulie 1999 într-un accident de avion deasupra Oceanului Atlantic.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Paul Newman și Joanne Woodward

Paul Newman și Joanne Woodward s-au cunoscut în timpul producției filmului „Picnic” și s-au căsătorit la scurt timp după filmările pentru „The Long, Hot Summer”. Spre deosebire de cele mai multe relații amoroase de pe platourile de filmare de la Hollywood, Newman și Woodward au fost fericiți și devotați unul altuia timp de cincizeci de ani. Când a fost întrebat despre căsnicia sa cu Woodward și despre infidelitate, Newman a răspuns: „Am o friptură acasă. De ce să ies în oraș pentru un hamburger?”. Cuplul a schimbat lumina reflectoarelor din California pentru Westport, Connecticut, unde și-au crescut familia și au rămas până la moartea lui Paul Newman, în 2008.

Cele mai mari povești de dragoste din toate timpurile

Johnny Cash și June Carter

Nu există o poveste de dragoste mai emblematică în muzica country decât cea dintre Johnny Cash și June Carter. Amândoi vedete de sine stătătoare, s-au cunoscut în culisele celebrului „Grand Ole Opry”. Când l-a întâlnit pentru prima dată pe Cash, Carter i-ar fi spus: „Simt că te cunosc deja”.

Cuplul a continuat să susțină turnee împreună și s-au îndrăgostit unul de celălalt, căsătorindu-se în cele din urmă în 1968. Cash a recunoscut că June a fost cea care l-a ajutat să se recupereze în urma dependenței de droguri, ceea ce a consolidat și mai mult legătura dintre ei.

Cuplul a împărțit două premii Grammy, alături de două premii Grammy solo pentru Carter și 11 pentru Cash. Cei doi au avut cariere de poveste și au avut împreună un fiu. Fericitul cuplu a rămas împreună toată viața și a murit la doar patru luni distanță unul de celălalt. Este clar că această iubire a fost adevărată - când a fost întrebat odată care este definiția sa pentru Rai, Cash a declarat simplu: „în această dimineață, cu ea, la o cafea”.