O oră pe zi cu copilul: jocuri distractive cu mingea

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus Trimite articolul pe email

Când aveți cel puțin o oră la dispoziție pentru a o petrece cu micuțul vostru, alegeți să-l implicați în câteva activități cu mingea. Acestea se pot desfășura atât în interior, cât și în aer liber și îi vor oferi copilului diverse beneficii, precum: îi vor stimula atenția și capacitatea de concentrare, îl vor învăța să respecte reguli, îl vor ajuta să deprindă mișcări coordonate și îl vor învața să fie mai răbdător. Nu mai stați pe gânduri, optați pentru oricare dintre sugestiile de mai jos și distrați-vă cât mai mult!

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

Idei de activități cu mingea, numai bune pentru „pitici” (începând chiar de la vârsta de 1 an și jumătate-2 ani)

Joc cu mingea: poti sa o rostogolesti?„Poți să o rostogolești?”
Este o activitate simplă, dar care îl va ajuta pe micuț să-și dezvolte motricitatea la nivelul mânuțelor și coordonarea mână-ochi.
Alege o minge nu prea mare, dintr-un material ușor, moale. Așezați-vă pe jos, față în față, cu picioarele desfăcute, ținând mingea în spațiul astfel creat. Rostogolește mingea, mai încet și apoi mai repede, către copil. Încurajează-l să facă acest lucru.
Pe măsură ce crește, lasă-l să rostogolească mingea în orice direcție și, în plus, spune-i, de exemplu, să bată din palme când mingea aruncată de tine ajunge la el sau să vină cu ea către tine, rostogolind-o cu piciorul.

Joc Sa imbaiem mingea de plaja„Desenăm pe minge și îi facem baie”
Dacă micuțul s-a plictisit, implică-l într-o activitate cu mingea ce îi va stimula creativitatea.
Vei face rost de o minge de plajă, de niște markere colorate și de un lighean/de o găleată de plastic.
Copilul va putea să deseneze orice dorește pe minge, după care va trebui să o „îmbăieze” în lighean/în găleată. Sigur i se va părea distractiv!

„Un alt fel de baschet”
Încercați o variantă inedită a baschetului, fie în interior, fie în aer liber.
Actvitatea cu minge: un  alt fel de baschetMai întâi procurați-vă o minge ușoară și o găleată (în care mingea să poată intra ușor).
Arată-i copilului cum să arunce mingea pentru ca aceasta să nimerească în găleată. Stabilește o distanță convenabilă de la care acesta să poată arunca mingea. Lasă-l să exerseze până când se plictisește.
Va fi un bun exercițiu pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi și pentru îmbunătățirea capacității de concentrare.

„Prindem mingea și ne spunem numele”
Pentru acest joc veți avea nevoie de un mic grup.
Tu vei sta la mijloc, în timp ce restul participanților vor forma un cerc. Aruncă mingea în sus și spune numele unuia dintre ei. Cel care și-a auzit numele va trebui să prindă mingea și să treacă el în centrul cercului.
Activitatea îi va fi utilă copilului întrucât îi va stimula atenția și concentrarea pe parcursul unei activități.

Activitate cu mingea: Prindem mingea si ne spunem numele

Activități cu mingea, adecvate celor mai măricei (de la 4 ani în sus)

„Prinde peștele!”
Și acesta este un joc de grup, în care va fi nevoie ca participanții să se așeze în cerc. Aceștia vor primi o minge și vor trebui să prindă „peștele”, adică un jucător ce se află în mijlocul cercului. Cum vor trebui să facă acest lucru: pur și simplu rostogolind mingea către el, în timp ce acesta va încerca să o „blocheze” cu piciorul sau să se dea la o parte din calea ei. Cine va reuși să nimerească „peștele”, va deveni el însuși „pește”.
Datorită acestui joc micuțul își va dezvolta mișcări coordonate, va deveni mai atent și se va concentra mai bine.

Joc cu mingea: Prinde pestele

„Oare e ceva supranatural?”
Învață-ți copilul să-și impresioneze prietenii, spunându-le că are puteri „magice” în degetele de la mână. În plus, îi vei oferi ocazia să-și îmbunătățească motricitatea fină, atenția distributivă și capacitatea de concentrare.
Iată ce va trebui să faci: pune o minge de pin-pong în fața ta, pe o suprafață plană. Vei începe apoi să-ți miști degetele deasupra ei, cât mai rapid. Fără să o atingi, mingea va ajunge să se rostogolească ușor.
Care este secretul? În timp ce-ți miști degetele deasupra ei, vei sufla în direcția ei, mișcându-ți cât mai puțin buzele, dar ceilalți nu își vor da seama ce faci exact, întrucât le-ai distras atenția cu mișcarea degetelor.

Joc cu o minge de ping-pong

Citește și: Jocuri pentru copii cu mingiute de ping-pong

„Mingea la țintă!”
Să facem cunoștință cu o activitate cu mingea ideală pentru doi participanți, benefică pentru copil din următoarele puncte de vedere: îi va dezvolta motricitatea, coordonarea ochi-mână, orientarea în spațiu și capacitatea de concentrare.
Puteți alege drept „țintă” fie un zid, fie un copac. Iar mingea pe care o folosiți va trebui să fie cât mai elastică. Vă veți așeza la o anumită distanță (care să fie potrivită și pentru copil) față de „țintă”.
Scopul jocului este să aruncați mingea către „țintă” și, până când aceasta va sări și va ajunge iar la voi, să reușiți să executați câteva acțiuni. De exemplu:
• Să aruncați mingea și să o prindeți până când aceasta va atinge doar o singură dată de pământul.
• Să nu prindeți mingea până ce nu reușiți să bateți cel puțin o dată din palme până când aceasta ajunge la voi.
• Să aruncați mingea și să nu o prindeți până când nu reușiți să vă rotiți o dată.
Exemplele pot continua, important este să le alegeți pe cele mai adecvate vârstei și abilităților copilului.

Joc pentru copii: Mingea la tinta!

„Mingea și literele alfabetului”
Este un joc de grup, ce îi va familiariza mai bine pe copii cu literele, dar le va stimula și atenția și capacitatea de concentrare.
Cum veți proceda:
• Tu vei striga o literă, în timp ce un copil va trebui să-ți răspundă cu un cuvânt care începe cu litera respectivă.
După ce cuvântul este rostit, vei arunca mingea către copil care, la rândul său, va spune o altă literă și va arunca apoi mingea spre altcineva.
• Regula va fi să nu se spună de mai multe ori același cuvânt.
• Cine se încurcă va trebui să arunce înapoi mingea către cel care i-a spus litera și va ieși din joc.

Citește și: 10 Jocuri cu mingea

Voi mai știți și alte activități cu mingea, care să poată fi organizate atât în interior, cât și în aer liber?

Surse:
www.brighthubeducation.com; www.easypeasyandfun.com; www.handsonaswegrow.com; www.parenting.com; www.verywell.com

Surse poze:
www.letsplay.com;www.mumfidential.com

 

Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Cu ce să NU te îmbraci dacă eşti mamăFustă sau rochie scurtă Mereu ne dorim sa fim feminine, cu atât mai mult cu cât devenim mame și vrem să ne demonstrăm noi însene că le putem face pe toate. Feminitatea însă, poate să vină și...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net