Colțulcu
activități

Ce jocuri puteti organiza folosindu-va de o galetusa de plastic

Ce jocuri puteti organiza folosindu-va de o galetusa de plastic

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Te-ai gandit vreodata ca o banala galetusa de plastic poate fi transformata intr-o "piesa de rezistenta" a unor jocuri simple si distractive? Acestea se adreseaza copiilor de la 3 ani in sus, nu necesita materiale costisitoare si pot fi organizate cu succes in aer liber, mai ales in zilele calde de vacanta. Iata de ce va invitam sa nu mai stati pe ganduri, sa faceti rost de o galetusa si de alte cateva accesorii, inspirandu-va apoi din ideile de jocuri de mai jos.

1."Galetusele-tinta"

Este un joc de grup (recomandat copiilor de la 4 ani in sus) ce se desfasoara cel mai bine in aer liber.
Pentru a va juca veti avea nevoie de:
• 6 galetuse de plastic
• un marker
• creta
• mingii de ping-pong
(in functie de cati participanti vor fi)
• mici premii pentru participanti (de ex., jucarioare)
Pe fiecare galetusa veti scrie cate un numar (de la 1 la 6), dupa care le veti alinia in ordine (tot de la 1 la 6).
Fiecare copil va primi cate doua mingii de ping-pong, pe care va trebui sa le arunce in cate o galetusa. Distanta de la care se va arunca se va stabili in functie de varsta si de abilitatile acestora.
Se va incepe cu aruncarea mingiilor in galetusa cu numarul 1. Numai dupa ce se va nimeri la "tinta" se va continua cu urmatoarea galetusa.
Datorita acestui joc, micutii isi vor imbunatati coordonarea mana-ochi, capacitatea de concentrare si de atentie. In plus, toti vor primi cate un premiu.

2."Ce galetusa are mai multa apa?"

Jocul va necesita prezenta mai multor copii (mai mari de 4 ani), ce vor fi impartiti in doua echipe.
Pentru a se desfasura, veti avea la indemana:
• 4 galetuse de plastic
• 2 paharute de plastic
• o cana de masurat

Echipele vor forma cate un sir si se vor aseza langa o galetusa cu apa. Pe rand, isi vor umple paharutul cu apa si vor trebui sa se deplaseze cu acesta catre alte galetuse (cate una pentru fiecare echipa), aflate la distanta.  "Misiunea" ambelor echipe va fi sa-si umple galetusa cu apa din paharute pana cand se va termina apa din primele galetuse (cele langa care s-au asezat initial).
La sfarsit se va masura apa din galetusele fiecarei echipe. Va fi invingatoare cea care va avea galetusa cea mai plina.

3. "Prindem picaturile de ploaie"

Chiar si intr-o zi calduta cu ploaie va puteti distra pe-afara.
Echipeaza-ti micutul (de la 3 in sus) corespunzator (nu uita de pelerina si de cizmulitele de cauciuc) si luati-va doua galetuse de plastic.
Propune-i o activitate foarte simpla, dar care il va invata sa fie rabdator: cine va strange cea mai multa apa de ploaie in galetusa sa, in cel mai scurt timp.

4."Joc de gradina cu un pistol cu apa si cu galetuse"

Un astfel de joc este potrivit pentru a-l organiza inclusiv la o petrecere in aer liber (pentru copii de la 4 ani in sus), fiind util in dezvoltarea indemanarii.
Se vor forma doua echipe. Pentru fiecare echipa se va agata cate o galetusa de plastic de cate o franghie de rufe. Veti avea grija ca franghiile sa fie la fel de lungi.
Echipele vor primi cate un pistol cu apa. Scopul lor va fi ca fiecare, folosindu-se doar de apa din pistol, sa-si deplaseze galetusa (tragand cu pistolul in ea) de la un capat la altul al propriei franghii.

Citeste si: Cum ne putem distra la picnic- 10 idei de jocuri

5. "Hambarul e in flacari!"

Si acest joc este numai bun pentru o petrecere in aer liber, dintr-o zi calduroasa de vara. De asemenea, ii va ajuta pe copii sa invete sa respecte regulile si sa lucreze in echipa.
Cum va veti organiza:
Doua scaune vor fi asezate intr-o parte a spatiului de joc, fiecare apartinand cate unei echipe. Pe scaune va fi asezat cate un lighean de plastic, pe care se va lipi imaginea unui mic hambar.
• Participantii (de la 4 ani in sus) vor fi impartiti in doua echipe egale, ce se vor aseza la aceeasi distanta fata de cele doua scaune. Primul copil din fiecare echipa va primi cate o galetusa de plastic, o palarie de fermier, o esarfa (ce i s-ar potrivi unui fermier) si manusi. Galetusele vor fi umplute cu apa.
• Se va da startul: primul din fiecare echipa va trebui sa se "echipeze" cu accesoriile mentionate mai sus, sa-si ia galetusa si sa ajunga la scaunul echipei sale. Acolo va trebui sa arunce cu apa din galetusa, astfel incat sa umple ligheanul. Va alerga apoi inapoi la echipa, ii va da urmatorului accesoriile si se va aseza la locul sau.
• Echipa care va termina prima (toti membrii sai vor arunca apa in lighean) va castiga.

6."Galetusa pe cap!"

Un asemenea joc, ideal intr-o zi foarte calda, ii va ajuta pe copii (de la 3 ani in sus) sa-si imbunatateasca postura corpului, dar si capacitatea de concentrare.
Copiilor li se va pune pe cap cate o bandana sau cate un servet de bucatarie (din material textil).
Cate o galetusa se va umple pe jumatate cu apa si se va da fiecarui copil. Acesta va trebui sa mearga cu ea pe cap pe o anumita distanta (stabilita in prealabil, tinand cont de varsta si abilitatile participantilor).
Daca vreti sa complicati jocul, copiilor li se poate cere sa mearga in cerc (cu galetusa pe cap) sau sa strabata o distanta mai mare.

7."Cursa cu saculeti si galetuse"

Opt copii vor forma doua echipe (de cate 4). Primul copil din fiecare echipa va primi cate o galetusa in care se afla patru saculeti (umpluti cu boabe de fasole).
Se vor aseza alte doua galetuse la distante egale fata de cele doua echipe (fiecare echipa are galetusa ei).
Primul copil din fiecare echipa va transporta cate un saculet printre picioarele sale, astfel incat acesta sa ajunga la cel din spatele lui. Acesta, la randul sau, va deplasa saculetul peste umeri la cel aflat in spatele sau, care va continua sa deplaseze saculetul printre picioare pana la cel din spate. In final, acesta va primi saculetul, va alerga cu el pana la galetusa propriei echipe si il va arunca in ea. Se va reintoarce apoi la echipa sa.
Si pentru cealalta echipa jocul va continua la fel, pana cand toti copiii vor reusi sa ajunga la galetusa propriei echipe.
Jocul este adecvat copiilor de la 4 ani in sus, dezvoltandu-le atentia, forta, capacitatea de concentrare si de respectare a regulilor.

Citeste si: 10 jocuri pentru copii ce implica activitate fizica

8."Transportati buretele!" 

Ca si jocul anterior, si acesta este ideal pentru un grup de copii (de la 4 ani in sus), ce va forma doua echipe.
Echipele vor avea cate doua galetuse de plastic si cate un burete mare.
Una dintre galetuse va fi umpluta cu apa. Cealalta galetusa va fi lasata goala si va fi asezata in cealalta parte fata de locul in care se afla jucatorii.
Toti copiii isi vor alinia mainile, incepand de la galetusa plina.
Cand se va da un semnal, primul copil aliniat va lua buretele, il va cufunda in apa din galetusa echipei sale si il va da mai departe. Buretele va trebui sa circule pe la toti copiii, pana cand ultimul va trebui sa-l stoarca in galetusa goala.
Echipa ce va strange mai multa apa in galetusa sa goala va fi invingatoare.

Surse:
http://www.bhg.com/party/birthday/party-games/fun-outdoor-games-for-kids/
http://www.coolest-kid-birthday-parties.com/kid-birthday-party-game.html
http://goexplorenature.com/2011/11/10-ideas-for-getting-outside-on-rainy-days.html
http://freestuff4kids.net/fun-and-totally-free-water-games-for-kids/
http://www.kiddiegardens.com/outdoor_water_games.html
http://www.momtastic.com/parenting/167843-four-simple-summer-game-ideas-for-kids/
http://www.perfect-parties.com/outdoor-kid-game.html#grand-prize

http://www.preschooleducation.com/golympic.shtml

Surse poze:
http://hobbiesonabudget.com/wp-content/uploads/2013/06/water-buckets.jpg
http://onecharmingparty.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/03/water_sponges.png
http://1.bp.blogspot.com/_dQ5aw07sjHw/S_004_9u99I/AAAAAAAAEZg/Sk4EBG-cyMQ/s400/DSC_0114-3.JPG
http://hearthsongcdn.cachefly.net/getDynamicImage.aspx?width=800&height=880&path=724410x.jpg

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic
    Specialiștii avertizează! De ce nu este bine să bei apa care a stat la soare într-o sticlă de plastic

    Mai ales în zilele toride, organismul nostru are nevoie de apă, fiindcă se deshidratează mult mai rapid decât de obicei. Pe lângă faptul că ne potolește setea, apa...

    Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa
    Vacanța cu copiii: Cum puteți călători mai ieftin în Europa

    Crezi că ai nevoie de mii de euro pentru a vizita întreaga Europa împreună cu copiii? O mamă din Marea Britanie te învață cum să faci economii, cum să îți...

    Nunta fără dar, un nou concept în România. Nuntașii primesc un singur fel de mâncare, în caserole de plastic
    Nunta fără dar, un nou concept în România. Nuntașii primesc un singur fel de mâncare, în caserole de plastic

    Un nou concept își face loc în rândul cuplurilor din România, gata să își unească destinele. Nunta fără dar și cu un singur fel de mâncare pentru...

    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?
    M-am săturat să aud în 2024 că „bătaia este ruptă din Rai"! Dragi părinți, cum vă mai puteți privi copiii în ochi după ce-i loviți cu bestialitate?

    De la un copil care adormea umplând perna de lacrimi în urma bătăilor primite, la un adult care pune capul liniștit pe pernă, având conștiința împăcată că nu...

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?
    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?

    Nu ați stabilit încă data nunții? Nu știți care este cea mai propice perioadă pentru a vă uni destinele? Astrologii vin în sprijinul cuplurilor care doresc să își...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    © 2024 Qbebe