swipe
↓ citeste mai jos ↓
Nu confundați iaurtul cu fructe cu iaurtul simplu Nu confundați iaurtul cu fructe cu iaurtul simplu
1 / 6
Faceți diferența între alimente de bază și alimente facultative Faceți diferența între alimente de bază și alimente facultative
2 / 6
Oul este cel mai complex aliment Oul este cel mai complex aliment
3 / 6
Este interzis să interzicem Este interzis să interzicem
4 / 6
Fructele se consumă proaspete, nu sub formă de suc Fructele se consumă proaspete, nu sub formă de suc
5 / 6
Oricare ar fi problema, soluția nu e în frigider Oricare ar fi problema, soluția nu e în frigider
6 / 6

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Nu confundați iaurtul cu fructe cu iaurtul simplu

Una dintre lecțiile de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinți este aceasta: este recomandat să se facă diferența între tipurile de iaurt oferite copilului. Astfel, iaurtul simplu, natur, poate fi mâncat zilnic și de mai multe ori pe zi, fiind un aliment de bază.

De partea cealaltă, iaurtul cu fructe este un desert deoarece are zahăr adăugat, ceea ce va duce la o creștere a numărului de calorii. Spre exemplu, un iaurt de 125 g cu fructe poate conține în jur de 81 de calorii și 11,6 g zaharuri (la 100 g). În aceste condiții, ar trebui consumat de copii ocazional.

O sugestie făcută de nutriționist pentru părinți este, pentru a se îmbina nevoia de a avea „ceva dulce” a copilului cu aceea de a primi un aliment cu valoare nutritivă, să se transforme iaurtul cu fructul într-o înghețată. Nu numai că aceasta nu va avea foarte multe calorii, dar îl va face fericit pe copil, permițându-i să se delecteze cu un desert îndrăgit.

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Faceți diferența între alimente de bază și alimente facultative

În vederea asigurării unei diete echilibrate, copilul ar trebui să mănânce în primul rând alimente de bază. Acestea sunt alimentele importante, care ar trebui consumate zi de zi, chiar și de mai multe ori. Ține însă cont de următorul aspect: când stabilești porția unui copil, ar trebui să te raportezi la dimensiunea palmei sale, nu a celei de adult. Printre alimentele de bază se numără: fructele și legumele, pâinea, laptele, brânza proaspătă de vaci, peștele, carnea, ouăle, fasolea boabe, cartofii (cu condiția să nu fie prăjiți), supele și ciorbele, apa.

Alimentele facultative se referă fie la cele care nu ar trebui consumate zilnic, fiind destinate plăcerii gustului, fie la cele care sunt super-alimente (sunt foarte pline de nutrienți și va fi suficient să le mâncăm în cantități mici). Între ele se află: mezelurile, cașcavalul și brânza, migdalele, șnițelul, produsele de panificație, dulciurile, sucurile de fructe etc.

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Oul este cel mai complex aliment

O lecție de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinți este și cea potrivit căreia ouăle nu ar trebui să lipsească din alimentația copilului, întrucât sunt surse prețioase de acid cervonic (face parte din familia acizilor Omega-3, fiind cunoscut și sub numele de DHA). Despre el, medicul nutriționist spune, într-o postare de pe o rețea de socializare, că: „Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot „fabrica” și trebuie adus din alimentație. DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon)..Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare.Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia. Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului: este suficient să introducem 5% semințe de in în meniul găinilor, ca să creștem de 10 ori cantitatea de DHA- de la 10 la 100 mg/ou.”

În afara acidului cervonic, în ouă se află și proteine de calitate.

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Este interzis să interzicem

Plecând de la faptul că tocmai interdicțiile, restricțiile în ceea ce privește consumul de alimente, sunt cele care duc la o poftă mai mare pentru ele, care nu este proporțională cu nevoile reale ale organismului și care favorizează fluctuații periculoase de greutate și probleme cu stima de sine, Mihaela Bilic le transmite o altă lecție de nutriție părinților. Mai exact, este vorba despre a nu le interzice micuților să consume alimente, fiind indicat să li se permită să mănânce de toate, dar în cantități mici. Ea vine cu următorul argument, expus pe Facebook:

„...Este interzis să ne interzicem! Este interzis să nu mai ținem cont de plăceri și să facem alegerile doar după criterii raționale. Este interzis să urmăm recomandările celor din jur și să ignorăm propriile senzații alimentare. Pentru că în absența plăcerii și a satisfacției alimentare, se produce o hiperexcitabilitate a poftelor și dorințelor, cu un decalaj între foame și nevoi. Progresiv și iremediabil sistemul hedonic ajunge să producă o poftă și o dorință de a mânca fără niciun raport cu nevoile pe care ar trebui să le satisfacă...și atunci chiar suntem pierduți!”

Printre alimentele ce se regăsesc pe „lista” celor interzise sunt, de exemplu, chips-urile și ciocolata. Despre chipsuri, precizează că surplusul lor de calorii reiese din prezența uleiului și că acelea care au conținut redus de grăsime sau sunt preparate la cuptor au un număr mai redus al caloriilor. Pentru copii, recomandă și dischetele de orez expandat. Porția corectă de chips-uri ar trebui să fie de aprox.30 g.

În privința ciocolatei, afirmă că aceasta conține mai degrabă grăsime, nu zahăr, concentrația de grăsime fiind mai ridicată cu cât o ciocolată este mai neagră. Ideal este ca porția de ciocolată să se măsoare în bucățele și să se opteze pentru sortimentul despre care se știe că are masă de cacao, unt de cacao și pulbere de cacao, fără ca zahărul să primeze.

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Fructele se consumă proaspete, nu sub formă de suc

Chiar dacă există tentația să optăm pentru sucuri ca să-i determinăm pe copii să consume fructe, Mihaela Bilic vine cu o altă lecție de nutriție pentru părinți: sucul de fructe nu este același lucru precum fructul propriu-zis. De pildă, odată ce se va bea suc (fresh sau din cutie), ne vom afla în fața unui număr mai mare de calorii decât în momentul în care se mănâncă un fruct întrucât caloriile sunt din apa cu fructoza. Dar când se va mânca fructul ca atare, apa cu fructoză va fi diluată cu fibre, organismul va absorbi lent fructoza, iar impactul asupra metabolismului este aproape invizibil.

Alt aspect de care ar trebui să se țină seama înainte de a le oferi sucuri copiilor este și acesta: sucurile naturale și cele carbogazoase (ce conțin zaharoză) sunt asemănătoare în privința aportului caloric furnizat.

6 lecții de nutriție de la Mihaela Bilic pentru părinții care nu vor copii obezi

Oricare ar fi problema, soluția nu e în frigider

Părinților le este atrasă atenția și asupra acestui fapt: și copiii pot fi afectați de mâncatul emoțional, ce presupune încercarea de regăsire a unei stări de bine, de liniște, cu ajutorul alimentelor. Dacă se va ajunge la un asemenea obicei, există nu numai riscul acumulării kilogramelor în plus, ci și imposibilitatea de a învăța despre gestionarea emoțiilor, despre care sunt nevoile emoționale reale etc. Iată cu ce precizări vine unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști de la noi pe contul personal de Facebook:

„...Care este problema mâncatului emoțional, pe lângă kilogramele în plus care apar ca rezultat al unui aport caloric exagerat, nejustificat de foame? Mâncarea ne împiedică să evoluăm emoțional, să aflăm lucruri despre noi, să știm care ne sunt nevoile reale și să trăim în armonie cu situațiile care apar în viața noastră. Mâncarea acoperă totul, este cea mai eficientă și comodă metodă prin care să uităm de noi. Așa că DA, merită să ne punem pe frigider un text de aducere aminte: oricare ne sunt problemele, grijile, fricile sau lipsurile, soluția nu o vom găsi în frigider. Mâncarea ține de foame, însă nu ține loc de tandrețe, afecțiune, atenție, pasiune. Deci emoțiile se trăiesc, nu se mănâncă.”