4 studii care demonstrează rolul important al oului în dezvoltarea sănătoasă a copiilor

4 studii care demonstrează rolul important al oului în dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Oul face parte dintre primele alimente solide pe care i le vom oferi copilului nostru. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, oul se remarcă datorită prezenței unor substanțe nutritive esențiale, care pot influența pozitiv dezvoltarea fizică și cognitivă.

De la ce vârstă putem să le oferim copiilor ouă

Specialiștii în nutriția copiilor precizează că este în regulă să îi dăm unui copil ou odată ce ajunge la vârsta de 6 luni. Primul demers pe care trebuie să-l facem este să ne asigurăm că  nu este alergic. Ca să ne dăm seama, va trebui să procedăm la fel ca în situațiile în care îi oferim orice aliment nou: să îi dăm trei zile la rând ou, fără să-i mai introducem, între timp, nicio altă noutate în meniu. Simptomele ce pot indica prezența unei alergii la ou nu vor apărea la mult timp după ce bebelușul a primit ou și se referă la:
• congestie nazală
• lăcrimarea ochilor
• apariția unor erupții pe piele
• senzația de disconfort în gât, similară unei iritații
Odată ce le sesizezi, mergi cât mai repede la un pediatru și descrie cât mai clar simptomele bebelușului, precizând tototată dacă în familia voastră există un „istoric" al alergiilor alimentare. Numai după aceea medicul va putea să mai recomande efectuarea unor analize și te poate îndruma către un alergolog.

În schimb, dacă bebelușul nu va avea reacții alergice, poți să-i dai liniștită ou. Inițial îl vei introduce în piureuri, îl vei zbrobi cât mai mult și după aceea, pe măsură ce se adaptează hranei solide și începe să consume „finger food", poți să-i pui la dispoziție bucățele de ou fiert. De asemenea, poți să prepari și ou bătut. Când are între 8 și 12 luni, bebelușul poate să primească cam1/2 dintr-un ou, de 2-3 ori pe săptămână. Nu este nevoie să separi albușul de gălbenuș, întrucât ambele sunt valoroase prin conținutul de vitamine, minerale, proteine.

Citește și: OUL in alimentatia copilului

Care sunt cei mai valoroși nutrienți din ou

Oul are în componență substanțe fără de care dezvoltarea fizică și cognitivă a copiilor nu s-ar putea face în cele mai bune condiții. Cele mai cunoscute dintre ele sunt:
Proteinele complexe
Acestea au rolul de a asigura dezvoltarea celulelor,fiind esențiale în procesul de creștere a copilului. Totodată, ele îi vor furniza și energie. Nutriționiștii spun că un ou poate asigura cam 6 g de proteine și că ar trebui să fie prezent cât mai des în alimentația copiilor, înlocuind cu succes multivitaminele provenite din suplimente alimentare.

Colina
Despre ea se poate spune că va contribui la construirea membranelor celulelor, fiind una dintre cele mai importante substanțe pentru dezvoltarea creierului. Rolului ei este și acela de a susține sistemul nervos, având capacitatea de a susține funcțiile de învățare, de memorare. S-a estimat că 1 ou conține 100 micrograme de colină.

Vitamina D
Oul este una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina D, atât de importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și dinților.

Fierul și zincul
Despre fier trebuie să știm că este vital în buna funcționare a celulelor și în transportul oxigenului în organism. În privința zincului, el este util în dezvoltarea țesutului muscular și a organelor interne, fiind necesar și pentru construcția unui sistem imunitar puternic.

Vitamina B-12
Cunoscută și sub denumirea de cobalamină, aceasta face parte dintre cele mai importante vitamine din complexul B-urilor, în condițiile în care va sprijini dezvoltarea neurală și funcționarea optimă a creierului.

Grăsimi sănătoase
Oul face parte dintre alimentele ce oferă acizii grași Omega-3, ideali pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului, a sistemului nervos, a capacității de învățare.

Luteină și zeaxantină
Ele sunt vitale pentru sănătatea ochilor, asigurându-i copilului o vedere sănătoasă, reducând inclusiv riscul de apariție a degenerescenței maculare .

Aminoacizi necesari pentru sănătatea unghiilor și părului
S-a constatat că ouăle conțin mai mulți asemenea aminoacizi, numai buni pentru a asigura creșterea și regenerarea părului și mai ales a unghiilor.

Exemple de studii care au demonstrat cât de benefic este oul pentru copii

Un studiu recent realizat de către un ONG din Nigeria
Experții din cadrul „The Global Alliance for Improved Nutrition" au ajuns la concluzia că oul face parte dintre cele mai ieftine surse de proteine, fiind necesar să fie introdus în alimentația copiilor imediat după finalizarea procesului de alăptare. Astfel, ar trebui să le fie oferit încă din primele 12 luni de viață, întrucât este plin de proteine, aminoacizi, minerale și vitamine.Toate acestea pot preveni întârzierile de creștere și vor asigura dezvoltarea copiilor conform vârstei lor.
Medicii nigerieni consideră că oul poate asigura mai mult de 60% din proteinele de care copiii au nevoie pentru o creștere sănătoasă și spun că este sigur ca un copil să consume zilnic ouă. De asemenea, sfatul lor este ca oul să fie consumat ca atare, inclusiv albușul, întrucât acesta are în componență mai mult de jumătate din cantitatea de proteine, alături de vitamina B2.

Studiul „Universității St. Louis" (SUA)
O echipă de cercetători din cadrul acestei instituții a demarat în anul 2015 un studiu în statul Ecuador. Acesta a avut drept grupuri-țintă copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 luni, cărora li s-a dat să mănânce în fiecare zi câte 1 ou, timp de 6 luni și alții care nu au primit același tip de alimentație. De asemenea, cei incluși în prima categorie nu au primit alimente dulci în timpul testului.
Scopul studiului a fost să se observe în ce măsură oul poate să contribuie la dezvoltarea fizică a copiilor, astfel încât să se depășească limitele ce țineau de vârsta acestora. Rezultatul a fost următorul: la copiii care au consumat zinic ou s-a putut sesiza o reducere a întârzierilor de creștere cu 47% și o diminuare a  problemelor cu greutatea (în sensul de o greutate prea mică pentru o anumită vârstă) cu 74%.

În urma cercetării, s-au publicat și concluziile în luna iunie a anului trecut, în cadrul publicației americane „Pediatrics". Coordonatoarea studiului a menționat că oul este o hrană ce nu este costisitoare și de aceea populațiile din țările în dezvoltare ar trebui să aibă acces fără probleme la ea. Mai mult, acest aliment este văzut ca principala posibilitate de a reduce problemele ce țin de întârzierile în creștere, dat fiind conținutul de nutrienți valoroși.

Copil ce tine in mana un ou

Continuarea studiului „Universității St. Louis", din anul 2017
Analizând aceleași grupuri de copii din Ecuador, autorii studiului din anul 2015 au sesizat că aceia ai căror alimentație s-a bazat pe consumul zilnic de ou aveau în sânge o concentrație de colină și de DHA (acid gras esențial, Omega-3) mai mare decât a acelora care nu au consumat ouă în același ritm. Ambele substanțe au rolul de a stimula dezvoltarea creierului și de a îmbunătăți procesele de învățare și memorare.

Odată ce această concluzie a fost publicată în „Pediatrics" în luna decembrie a anului trecut, specialiștii americani au reafirmat importanța oului în alimentația copiilor din lumea întreagă, dat fiind faptul că acesta este plin de substanțe benefice în dezvoltarea fizică și intelectuală (printre acestea se remarcă vitaminele A, D, B, colina, fierul, seleniul, acizii grași etc.).Ceea ce îl transformă într-o opțiune excelentă este însă și prețul mai accesibil, comparativ cu alte produse dense în nutrienți (cum ar fi carnea, produsele lactate etc.).

Un mic studiu al „Universității din Pennsylvania"
Nutriționiștii au urmărit un grup de 40 de copii, cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, cărori li s-a oferit un mic dejun ce includea 350 de calorii și era compus din: ouă, terci sau cereale. După aceea, aceștia au fost implicați în tot felul de jocuri bazate pe activități fizice.  Odată ce a venit masa de prânz, s-a observat că micuții care au luat micul dejun bazat pe ouă au mâncat mai puțin și astfel au avut un aport caloric mai scăzut decât al acelora care au mâncat terci sau cereale.
În urma acestui rezultat, specialiștii au ajuns la concluzia că un consum regulat de ouă, încă de la prima masa a zilei, poate să-i țină departe pe copii de „atacurile" de foame, având un conținut ridicat de nutrienți. De aceea, ouăle pot fi și ele incluse în rândul alimentelor menite să reducă semnificativ riscul de obezitate infantilă.

Baietel ce mananca ou fiert

Voi v-ați gândit până acum la importanța oului în alimentația copiilor noștri?

Citește și: Cum combini sănătos ouăle în alimentație

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.independent.co.uk, www.momjunction.com, www.sciencedaily.com, www.thebump.com, www.today.ng

Articolul urmator
20 de imagini care demonstrează ca părinții nu pot supraviețui fără simțul umorului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă
    Divorțul după apariția copiilor NU trebuie să fie regulă! Cum te ajută, de fapt, parentingul să ai o căsnicie sănătoasă

    Apariția pe lume a copiilor nu reprezintă un motiv de divorț. O mamă ne explică cum, după ce ea și partenerul ei au devenit părinți, s-au apropiat mult mai mult. Cursurile de...

    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei
    Dezvoltarea socială a copiilor: de ce sunt importante relațiile de joacă și discuțiile dintre prichindei

    Interacțiunea socială îi ajută pe copii să își dezvolte simțul sinelui și să învețe despre așteptările pe care cei din jur le au de la ei. Prichindeii care merg...

    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru
    Rolul tatălui versus rolul mamei într-o familie cu copil atipic. Cum puteți fi alături unul de celălalt, dar și de copilul vostru

    Cât timp am lucrat cu copii cu nevoi speciale, am avut privilegiul de a le cunoaște și familiile. Deși fiecare familie e diferită, pot să spun că am observat ceva asemănător...

    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli
    Poza care a uimit internetul și care demonstrează cum laptele matern protejează bebelușul de boli

    Alături de nutrienții atât de valoroși pe care îi furnizează, laptele matern poate să îi ofere protecție bebelușului împotriva diferitelor boli. Atât...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Cum se descurcă Lavinia Pîrva în rolul de mamă
    Cum se descurcă Lavinia Pîrva în rolul de mamă

    Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică sunt împreună de aproape 10 ani. Cei doi formează un cuplu din 2013 și au un băiețel de 3 ani, pe nume Alexandru, pe care încearcă...

    Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
    Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

    Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes
    Studiile demonstreaza ca un copil incapatanat va ajunge un adult de succes

    Copiii incapatanati de acum sunt adultii de succes din viitor, conform studiilor. Aparent, incapatanarea si ignorarea regulilor dezvolta un caracter puternic.

    © 2024 Qbebe