swipe
↓ citeste mai jos ↓
Pentru că ți-ai alăptat copilul în public Pentru că ți-ai alăptat copilul în public
1 / 9
Pentru  modul în care îți îngrijești bebelușul Pentru  modul în care îți îngrijești bebelușul
2 / 9
În casa ta nu e mereu ordine În casa ta nu e mereu ordine
3 / 9
Nu arăți tot timpul impecabil Nu arăți tot timpul impecabil
4 / 9
Nu ești o mamă „cool” Nu ești o mamă „cool”
5 / 9
Postezi multe poze cu copilul tău pe rețelele de socializare Postezi multe poze cu copilul tău pe rețelele de socializare
6 / 9
Nu-și împarte jucăriile cu alți copii Nu-și împarte jucăriile cu alți copii
7 / 9
Bebelușul tău a plâns mai intens ca de obicei Bebelușul tău a plâns mai intens ca de obicei
8 / 9
Totul funcționează la tine după un program Totul funcționează la tine după un program
9 / 9

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Pentru că ți-ai alăptat copilul în public

Încă din primele clipe în care ți-ai ținut copilul în brațe, ți-ai dorit să-i poți oferi lapte matern, știind că acesta îi este deosebit de util pentru o dezvoltare armonioasă. Pe măsură ce a trecut timpul, te-ai familiarizat cu acest demers, dar alăptatul în public te poate intimida, în special la început.

Ca să nu te confrunți cu rușine sau cu vinovăție în situațiile în care vei alăpta în public, ai în vedere că:

  • Alăptatul este ceva natural
  • Bebelușul este prioritatea ta, nu ceea ce cred ceilalți despre tine
  • Nu îți arăți o mare parte a corpului în public, nu este ca și cum ai scoate de pe tine haine, de aceea nu este o situație pentru care o mamă să-și ceară scuze
  • Alăptarea nu înseamnă doar a hrăni, ci a dărui dragoste, confort, grijă, a te conecta cu cea mai prețioasă ființă din viața ta

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Pentru modul în care îți îngrijești bebelușul

Una dintre provocările cu care se confruntă proaspetele mămici este și aceasta: presiunile venite din partea celor din jur, legate de modul în care ai ales să îți îngrijești copilul aflat în primul an de viață. De aceea, nu este de mirare să auzi întrebări/comentarii precum: „De ce nu îi dai și lapte praf?”, „De ce nu îl alăptezi de mai multe ori pe zi?”, „Să nu te mai duci la el/la ea de îndată ce îl/o auzi plângând!” etc..

Înainte de a începe să te îndoiești de tine și să-ți reproșezi că nu te descurci sau că nu ești o mamă bună pentru copil, străduiește-te să ții seama și de următoarele aspecte pentru a nu-ți pierde încrederea în tine:

  • Ești cea mai bună mamă pe care o cunoaște copilul tău
  • Toată viața de părinte vei avea câte ceva de învățat
  • Ai încredere în instinctele tale
  • Nu există „un manual” care să te pregătească pentru viața de mamă
  • Modul în care ai ales să te ocupi de copil este rezultatul gândirii tale, al sentimentelor, al valorilor și credințelor tale și nu ai de ce să îți ceri scuze pentru asta
  • Tu ești cea care își cunoaște cel mai bine copilul

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

În casa ta nu e mereu ordine

Nici pentru o asemenea situație o mamă nu trebuie să-și ceară tot timpul scuze, în condițiile în care să nu ai o casă perfect ordonată nu înseamnă că ai eșuat ca părinte. Ține minte că inventivitatea și cheful de joacă al copilului pot fi atât de mari, încât oricât de multă ordine ai face sau chiar dacă l-ai antrena și pe el în acest demers, nu poți scăpa de momentele în care lucrurile nu vor mai fi puse la punct.

Chiar dacă sunt și perioade cu multă dezordine, ele pot dovedi următoarele:

  • Că în casa ta e multă veselie
  • Că nu stai pe gânduri când e vorba să te joci și tu cu copilul
  • Că nu ești o mamă cicălitoare
  • Că micuțul se simte liber să se implice în activitățile dorite la un moment dat
  • Că îți rezervi și timp pentru odihnă, relaxare etc.

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Nu arăți tot timpul impecabil

Pentru cine nu este părinte, poate fi mai ușor să critice decât să găsească explicații pentru că o mamă nu are mereu un aspect impecabil. Când ți se întâmplă așa, gândește-te că este o altă situație pentru care mamele nu trebuie să își ceară scuze, în condițiile în care viața alături de un copil este imprevizibilă și trebuie să-ți alegi cu grijă prioritățile în funcție de anumite momente. Acest fapt nu înseamnă însă că te vei neglija mereu, ci te vei strădui să găsești și intervale în care să te poți ocupa și de tine.

Ca să îți poți atinge acest obiectiv, va conta și să știi să ceri și să accepți ajutorul celor din jur. De asemenea, în funcție de vârsta copilului tău, îl poți antrena și pe el în anumite activități casnice. Totodată, să-ți stabilești zilnic un program va conta pentru a-ți gestiona cât mai eficient timpul.

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Nu ești o mamă „cool”

Dacă te-ai aflat și tu în situația de a ți se reproșa, de către cei din jur, că ești mult prea conservatoare, că nu știi cum să fii o mamă „cool”, gândește-te de fapt la ce presupune să fii astfel. În primul rând, nu înseamnă să adopți tot timpul un look cât mai tineresc, precum cel al unei adolescente. În al doilea rând, nu înseamnă că îți lași copilul să facă orice vrea, că îi permiți totul. Nu în ultimul rând, nu presupune să utilizezi în preajma lui un anumit limbaj, pe care îl aude la prietenii săi, în filmele, în jocurile de pe calculator sau la școală.

Mai exact, nu este un motiv pentru ca o mamă să-și ceară scuze că nu este suficient de „cool” dacă reușește:

  • Să fie un bun ascultător pentru copilul ei
  • Să fie interesată de ceea ce face copilul
  • Să-i susțină interesele și pasiunile, chiar dacă nu este pasionată de vreuna dintre ele
  • Să-și exprime afecțiunea în momentele potrivite (să evite acest demers când, de pildă, un copil mai mare se află în preajma prietenilor săi)
  • Să își facă timp să se joace cu el
  • Să fie sinceră și deschisă
  • Să-i arate că se poate baza oricând pe ea
  • Să-i demonstreze că îl iubește necondiționat

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Postezi multe poze cu copilul tău pe rețelele de socializare

Din dorința ta de a se mândri cu copiii lor, de a împărtăși cu ceilalți momentele speciale, mamele pot avea uneori „exces de zel” când vine vorba de postarea fotografiilor cu aceștia pe rețelele de socializare. Dacă și tu te numeri printre ele, probabil că ai primit deja critici pe această temă. Nu ar trebui să te superi, ci să faci o trecere în revistă a motivelor pentru care ai ales să procedezi așa și să te asiguri că micuțul tău va fi în siguranță în mediul online. În acest scop, vei lua măsuri precum:

  • Vei limita audiența postării tale (de exemplu, doar pentru familie)
  • Vei avea grijă să folosești setările ce țin de securitate
  • Nu vei însoți fotografiile de numele copilului
  • Este de preferat să folosești aplicații precum Google Photos sau Flickr care le cer utilizatorilor să se logheze pentru a vedea imaginile
  • Nu include în descrierea fotografiilor niciun fel de informații personale (de exemplu, școala sau grădinița copilului) etc.

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Nu-și împarte jucăriile cu alți copii

Într-adevăr, ți-ai dori să ai un copil cât mai generos de la o vârstă fragedă și nu te simți deloc bine când mamele din preajmă îți reproșează ție că acesta nu a împărțit jucăriile și cu copiii lor.

De fapt, atrag atenția psihologii, nu ar trebui să-ți ceri scuze pentru așa ceva dacă ai un copil mic, sub vârsta de 5 ani. Practic, acesta va începe să învețe ce înseamnă să împartă în jurul vârstei de 3 ani, dar va dura până se va obișnui până în jurul vârstei de 5 ani, când va face primii pași spre manifestarea empatiei.

Până atunci însă, cu calm și răbdare vorbește cu el despre ce înseamnă să împarți, faceți jocuri de rol pentru a-i arăta cum să procedeze și mai ales nu-i pune etichete, nu îi spune că este egoist sau rău. Procedând așa, nu ai face altceva decât să-l determini să se simtă rușinat și nu îl vei motiva să-și schimbe comportamentul.

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Bebelușul tău a plâns mai intens ca de obicei

Desigur că nu te simți în largul tău când știi că plânsul bebelușului tău a survenit pe timpul nopții sau în alte momente din zi în care vecinii tăi se puteau odihni, dar nu trebuie să te învinovățești și să te duci la aceștia cu diverse daruri pentru a-ți cere scuze. Va fi suficient să vii cu explicații concrete legate de motivele pentru care bebelușul a plâns mai mult sau, dacă știi că ai în jurul tău persoane care sunt într-adevăr deranjate de așa ceva, să le avertizezi că este o perioadă în care așa ceva se va repeta (de pildă, când bebelușul are colici).

De asemenea, pe cât posibil, te vei strădui să-ți calmezi cât mai bine micuțul prin metode precum: îl vei legăna, îl vei lua la o plimbare, îl vei expune sunetelor albe (care au rol liniștitor), îi vei face un masaj etc..

9 situații pentru care o mamă nu trebuie să-și ceară niciodată scuze

Totul funcționează la tine după un program

În cazul în care ți s-a reproșat adesea că tot ceea ce faci se bazează pe un program, că vrei să deții controlul și că te dranjează când cei din jur nu sunt punctuali, nu uita că a avea rutine bine stabilite este benefic nu doar pentru tine, ci și pentru familia voastră, întrucât:

  • Îi vei oferi copilului tău un model demn de urmat
  • Îți vei stabili mai clar obiectivele și îți vei găsi mai ușor timp să ți le îndeplinești
  • Vei reuși să-ți faci mai mult timp pentru tine și pentru cei dragi
  • Te vei bucura de o concentrare mai bună