Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

S-a votat legea alăptatului în public! Ce amenzi riscă cei ce discriminează mamele care alăptează

Subiectul alăptatului în public este încă unul extrem de controversat, de care majoritatea oamenilor se tem să vorbească. Multe mămici se gândesc cu groază la momentul în care bebelușul va începe să plângă de foame într-un loc public și vor fi nevoite să alăpteze. Iar asta pentru că încă mai sunt oameni care continuă să le privească pe femeile care alăptează în public cu ochi critici.

În timp ce unii nu au nicio problemă cu acest lucru, alții nici măcar nu vor să audă de alăptatul în public, acest act rusinor și vulgar la care, în opinia lor, nimeni nu ar trebui să asiste. De parcă o femeie se simte confortabil atunci când își expune sânii în văzul lumii! Dar nu îți poți lăsa bebelușul nemâncat atunci când plânge de foame, nu-i așa? Indiferent că sunteți în parc, într-un supermarket sau în autobuz.

Acum există și o lege a alaptatului în public, care prevede o serie de măsuri împotriva discriminării mamelor care alăptează! Mai exact, cei care interzic alăptarea unui copil într-un spațiu public riscă amenzi de până la 2.000 de lei.

mama care isi alapteaza bebelusul in public

Avem o lege a alăptatului în public! Cum vor fi sancționați cei care discriminează mamele care alăptează

Legea alăptatului în public, care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea unui copil în spații publice, a fost adoptată! Dreptul mămicilor cu bebeluși de până la 24 de luni nu va mai putea fi încălcat și nicio mămică nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale celor care nu sunt de acord cu alăptatul în public.

Citește și: 7 trucuri pentru alaptatul in public

Legea privind alăptarea în spații publice alocă următoarele fapte că fiind contravenții:

 • evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se află în acel spaţiu şi care alăptează un copil;
 • interzicerea, în orice mod, a alăptării în spaţiile publice a unui copil;
 • refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Contravențiile prevăzute de proiectul de lege se sancționează cu amenzi între 100 și 500 lei dacă fapta este săvârșită de o persoană fizică. Dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, amenzile pornesc de la 1.000 și ajung la 2.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ministerului Afacerilor Interne sau Poliţiei locale, după caz.

Citește și: Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Legea alaptatului în public a fost adoptată după mai bine de 3 ani de când a fost pusă în dezbatere publică la Senat. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional, cu 279 de voturi „pentru” și o singură abținere.

Sursă: cdep.ro

Citește și: Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet

 • Surse: cdep.ro, mediafax.ro, digi24.ro, hotnews.ro, g4media.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com
Cristina Şişcanu, criticată pentru că îşi alăptează în public fetiţa de 3 ani: "Luaţi bani afişând copiii care sug. Sunteţi greţoase."

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Amenzi uriașe pentru profesorii care cer bani părinților
  Amenzi uriașe pentru profesorii care cer bani părinților

  ”Era și timpul”, spune Nicoleta, mama unei școlărițe de 9 ani din sectorul 6. ”În fiecare an dăm sume enervant de mari ... pentru perdele, pentru rechizite,...

  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică
  Vaccinarea copiilor obligatorie din februarie. Ce spune legea și ce amenzi se aplică

  Copiii nevaccinați s-a rpueta să nu mai fie primiți în instituțiile de învățământ pentru că vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România de la...

  Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”
  Poveste de alaptare in public: ”Sânii au fost făcuți să hrănească bebeluși. Așa cum lingura ta a fost făcută să mănânci ciorba”

  Alăptarea în public încă mai este un subiect controversat. O demonstrează cu vârf și îndesat epoca Social Media, care oferă mamelor de pretutindeni ocazia să...

  Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente
  Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente

  Gata cu birocrația! Instituţiile publice nu vor mai avea voie să solicite copii după acte. Vot final în Camera Deputaţilor pe proiectul privind subţierea dosarului cu şină.

  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

  Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

  A fost aspru criticată după ce a amenințat cu bătaia mamele care alăptează
  A fost aspru criticată după ce a amenințat cu bătaia mamele care alăptează

  Carly Clark, o mamă care lucra până nu demult la o frizerie canină, a supărat multă lume și a atras mii de comentarii negative cu o postare pe Facebook, în care și-a...

  A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși
  A apărut dovada că mamele care alăptează au copii mai sănătoși

  Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că laptele matern poate să îmbunătățească flora intestinală a bebelușului, conferindu-i o imunitate mai bună.

  © 2021 Qbebe