swipe
↓ citeste mai jos ↓
A pierdut un copil la doar 4 luni A pierdut un copil la doar 4 luni
1 / 6
Celălalt copil a murit la 10 ani, călcat de o motocicletă Celălalt copil a murit la 10 ani, călcat de o motocicletă
2 / 6
”Cât copii ai?” - cea mai dureroasă întrebare pentru Clotilde ”Cât copii ai?” - cea mai dureroasă întrebare pentru Clotilde
3 / 6
Clotilde Armand are acum 4 copii Clotilde Armand are acum 4 copii
4 / 6
Cum a fost copilăria și adolescența lui Clotilde Armand Cum a fost copilăria și adolescența lui Clotilde Armand
5 / 6
Cum l-a cunoscut pe actualul ei soț român Cum l-a cunoscut pe actualul ei soț român
6 / 6

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

A pierdut un copil la doar 4 luni

Clotilde Armand a trecut printr-o dublă tragedie care a marcat-o pe viață. Ea a pierdut doi copii, printre care un bebeluș de doar patru luni, care a murit în somn.

”Când s-a născut Ondine, am înțeles că toți bebelușii mei vor semăna între ei. Numai prin felul în care îi înfășam că bebeluși îi vom recunoaște mai târziu în poze. Când a venit vara, am plecat la părinții mei să o botezăm pe Ondine. Eram toți fericiți, am mâncat drajeurile tradiționale, cum este obiceiul la botezuri în Franța. O săptămână mai târziu, Ondine nu s-a mai trezit din somn. Se apropia de patru luni. Medicii au făcut o autopsie completă și concluzia a fost că a murit de sindromul morții șubițe a sugarului. A fost primul nostru șoc puternic din viață. Nici nu știam că se poate întâmpla acest lucru”, dezvăluie Arman în cartea sa autobiografică „Am ales România”.

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

Celălalt copil a murit la 10 ani, călcat de o motocicletă

A doua tragedie a avut loc tot în Franța, într-o zi de 26 septembrie. Atunci Clara, cealaltă fiica a lui Clotilde, și-a pierdut viața după ce a fost călcată de o motocicletă pe trecerea de pietoni.

”Preadolescența era greu de gestionat pentru noi, părinții, dorința Clarei de libertate. Voia să aibă opiniile ei și să se ducă liberă oriunde. Magazinul ei favorit la Versailles era o librărie, în care găseai și cărți, și hârtie colorată, și creioane… Clara își petrecea mult timp acolo să-și aleagă lecturile.

A fost pe 26 septembrie, în jurul orei 18:00. Pe un imens bulevard care ține de la castel până la ieșirea din oraș spre Paris. A fost lovită de un motociclist care se grăbea. Avea o motocicletă Mitsubishi, cea mai puternică de pe piața, așa mi-a spus polițistul. Era singură traversare pe care Clara trebuia să o facă în fiecare zi. Motociclistul se grăbea spre avocatul lui pentru procesul de divorț. Avea 32 de ani și doi copii. A vrut s-o evite pe Clara când a văzut-o în fața lui pe trecerea de pietoni. O spun pentru copiii lui. Vreau să știe acest lucru. A încercat. Prea târziu. Prea repede. 100 de kilometri pe oră, la atât i-a fost estimată viteza. Au murit amândoi în fața tuturor elevilor și studenților care se găseau în jur. La doi pași de casă”, a mai scris Clotilde Armand.

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

”Cât copii ai?” - cea mai dureroasă întrebare pentru Clotilde

Clotilde Armand a recunoscut că, pentru ea, cea mai dificilă întrebare, la care este uneori obligată să răspundă, este ”câți copii ai?”.

”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund. Știu cum să schimb discuția pentru că interlocutorul meu să uite întrebarea lui. Din păcate, sunt oameni care revin la întrebare și nu înțeleg că nu vreau să răspund… Devenind o persoană publică, am fost obligată să am un răspuns la această întrebare simplă, dar care este atât de complicată pentru mine. Jurnaliștii nu înțeleg de ce refuz subtil ori ezit să răspund la această întrebare. Când nu am de ales, dau un răspuns care nu-mi face plăcere… Nu mai vreau să mint, să nu spun adevărul, adică să le trec sub tăcere pe Ondine și pe Clara, care sunt fetițele mele și la care țin cum țin la toți copiii mei. Știu că nu mai sunt în momentul acesta, dar cine ar spune că nu are tată, chiar dacă tatăl lui a murit?”, mai scrie Armand în aceeași carte.

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

Clotilde Armand are acum 4 copii

Clotilde Armand s-a căsătorit în 1997 cu matematicianul Sergiu Moroianu cu care are patru copii, un băiat și trei fete. Familia s-a stabilit la București în 1999. În următorii ani Clotilde Armand s-a mutat în interes de serviciu în Franța și Germania, apoi s-a reîntors la București. A obținut cetățenia română în 2015.

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

Cum a fost copilăria și adolescența lui Clotilde Armand

Clotilde Armand s-a născut în 1973 la Pointe-a-Pitre, în Franța, familia ei trăgându-și rădăcinile din orașul Vichy, locul în care trăiesc și azi părinții ei. Potrivit life.ro, Clotilde Armand provine dintr-o familie nobiliară, bunica maternă fiind fiica contelui de Champs de Saint Leger, iar bunica paternă - verișoara scriitorului Jean Giraudoux.

Foto: life.ro

Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

Cum l-a cunoscut pe actualul ei soț român

Clotilde Armand a învățat la Școala Notre-Dame din Cusset, apoi a fost transferată la cea din Vichy. Primii ani de facultate și i-a petrecut la Ecole Centrale de Paris, de unde a obținut diplomă de inginer. Între 1995 și 1997 a urmat studiile post universitare la MIT (SUA), unde l-a întâlnit pe Sergiu Moroianu, matematician român, la vremea respectivă doctorand și el la MIT.

„Eu m-am întâlnit cu viitorul meu soț în America. A fost ziua Europei și chiar asta am povestit cu el. M-am întâlnit cu el la Clubul European. Eram în America și noi, europenii, aveam aceeași cultură și deodată eram împreună. Știți, aveam o proximitate culturală de valori foarte mare și el când a vrut să mă convingă să mă căsătoresc cu el am spus ok, dar trebuie să cunosc țara ta. Făceam un internship, un stagiu, o practică la Paris și timp de o săptămână am scăpat de practică această și am luat un avion și am ajuns în București. Am stat două zile în București și imediat m-a dus la munte, în munții Făgăraș și a fost o descoperire extraordinară, a fost un șoc vizual, estetic. Și am spus da, o să venim în România.”, povestea Clotilde Armand, acum ceva timp, pentru Gândul.