Idei de jocuri cu puzzle-uri homemade

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus Trimite articolul pe email

Puzzle-urile sunt unele dintre cele mai populare jocuri ale copilăriei. Mai simple sau cu un grad mai mare de dificultate, acestea fascinează copiii şi îi ajută să-şi dezvolte abilităţi precum: capacitatea de concentrare, perspicacitatea, atenţia şi motricitatea fină. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi diverse variante de puzzle-uri homemade, pe care le poţi pregăti fără probleme alături de copilul tău. Datorită lor îl vei putea implica ulterior în tot felul de jocuri cu puzzle, pe care sigur le va îndrăgi şi va dori să le repetaţi cât mai des posibil. Nu mai staţi pe gânduri, treceţi la treabă şi confecţionaţi-vă cele mai interesante puzzle-uri!

I. Jocuri cu puzzle homemade, numai bune pentru "pitici" (începând cu vârsta de 3 ani)

I.1. "Pizza- puzzle" Joc Pizza-puzzle

Iată un joc simplu şi distractiv, ce va îmbină rezolvarea unui puzzle cu desenul.
Nu veţi avea nevoie decât de o farfurie de hârtie albă, de o foarfecă şi de câteva creioane colorate.
Prima dată veţi decora farfuria, astfel încât să se asemene cu o pizza. Lasă copilul să deseneze şi să coloreze oricum doreşte.
După ce aţi terminat, decupează farfuria pentru a obţine 4-8 triunghiuri.
Amestecă-le, împrăştie-le şi roagă-l pe copil să reconstituie pizza.
Acest joc cu puzzle îl va ajută să-şi dezvolte atenţia, capacitatea de concentrare, dar şi creativitatea.

I.2. Puzzle cu forme Puzzle cu forme

Pentru a obţine un asemenea puzzle va trebui să aveţi la îndemână:
• plastilină tip "Play-doh"
• tăviţă/o farfurie întinsă
• un sucitor
• diverse forme (ideale sunt cele pentru fursecuri, din material plastic)
Începeţi prin a întinde "play-doh-ul" pe o suprafaţă netedă, având grijă să îl uniformizaţi cu ajutorul sucitorului.
Arată-i copilulul cum să aşeze formele pe "play-doh" şi cum să apese pe ele. Ajută-l să desprindă formele rezultate, folosindu-se de degetul arătător. Puneţi formele din play-doh deoparte.
Profită de ocazie şi familiarizează-ţi copilul cu tot felul de forme, repetând denumirile acestora. Spune-i să ia formele şi să le reaşeze în spaţiile rămase goale în "play-doh".
Datorită acestui joc, nu numai că micuţul va putea să reconstituie un puzzle, dar va învăţa formele şi îşi va dezvolta motricitatea fină.

I.3. "Puzzle-ul culorilor"

Dacă ai la îndemână nişte farfurii de hârtie, nişte acuarele, pensule şi o foarfecă, îţi poţi propune copilului tău un joc cu puzzle mai inedit.
Împreună veţi începe să pictaţi farfuriile în mai multe culori, vorbindu-i copilului despre fiecare culoare. Nu uita să-i explici ce înseamnă "culori deschise" şi "culori închise", arătându-i cum le poate obţine cu ajutorul acuarelelor. Lăsaţi farfuriile să se usuce bine.
Începe să le decupezi diferit pentru a obţine un fel de piese de puzzle. Amestecă-le bine şi pune-le separat.
"Misiunea" copilului va fi să sorteze bucăţile de farfurii pe culori şi forme, reconstituind farfuriile iniţiale.
Activitatea îi va fi deosebit de utilă, ajutându-l nu numai să se familiarizeze cu formele şi culorile, dar şi să-şi îmbunătăţească perspicacitatea şi capacitatea de concentrare.

Puzzle-ul culorilor

Citeste si: 10 Jocuri prin care copilul poate invata culorile

I.4. Puzzle special cu cifre

Primul pas este să va confecţionaţi puzzle-ul cu ajutorul materialelor enumerate:
• hârtie neagră
• ciucuri coloraţi (mici; veţi avea nevoie de 15)
• un castronel de plastic
• bandă adezivă
• foarfecă
• bucăţi de carton de diverse culori şi modele
• un creion alb/ o bucată de cretă albă
Vei face rost şi de nişte şabloane de cifre de la 1 la 5. O variantă poate fi descărcată de pe următorul site: http://www.learning4kids.net/wp-content/uploads/2014/04/Printable-Numbers-to-make-Number-Puzzles.pdf.
Printează cifrele pe carton (ai grijă să alegi carton diferit pentru fiecare cifră) şi decupează-le. Conturaţi-le pe hârtia neagră, ajutându-va de creionul alb sau de cretă.
Alături de copil, asociaţi fiecare cifra din carton cu conturul corespunzător de pe hârtia neagră.
Mergeţi la castronelul cu ciucuri. Luaţi de acolo tot atâţia cât să vă ajungă pentru fiecare cifră, astfel încât cifrele să aibă numărul corespunzător de ciucuri (ex: pentru cifra 1 veţi avea un ciucure, pentru 2 doi ciucuri s.a.m.d până la 5).
Taie toate cifrele în două, amestecă-le şi roaga-l pe copil să le reconstituie. Nu uita că, pe măsură ce numerele sunt reîntregite, să le repetaţi cu voce tare. Lipiţi numerele cu bandă adezivă.
După ce numerele sunt gata, duceţi-vă iar la ciucuri şi, numărând iar cu voce tare, aşezaţi pe ele numărul de ciucuri ce reprezintă cifra respectivă.
Prin intermediul acestui joc, copilul va avea următoarele beneficii: se va familiariza cu cifrele, cu număratul cu voce tare, cu asocierea dintre un număr şi cantitatea corespunzătoare de obiecte, îşi va dezvolta motricitatea fină, capacitatea de concentrare şi capacitatea de a găsi soluţii la o problemă (în momentul în care va trebui să caute printre bucăţile de cifre pentru a le găsi pe cele ce pot fi asociate pentru a reconstitui din nou numerele).
Pentru copiii mai măricei, poţi complica jocul, lucrând cu cifre de la 1 la 10.

Puzzle cu numere

II. Idei de jocuri cu puzzle homemade, adecvate copiilor de la 4 ani in sus

II.1. "Recompune povestea!"

Achiziţionaţi următoarele materiale:
• carton
• o foaie albă de hârtie (tot atât de mare cât este bucată de carton disponibilă)
• lipici alb
• o carte veche de poveşti, de care nu mai aveţi nevoie (dar pe care copilul o ştie)
• pensulă
• foarfecă specială pentru crafting
Aplicaţi pe carton lipici, asigurându-vă că aveţi un strat uniform. Peste lipici veţi fixa o bucată de hârtie albă. Lăsaţi totul la uscat peste noapte.
Cu foarfeca specială pentru crafting, decupaţi din carton piese similare unui joc de puzzle.
Tăiaţi piese ca de puzzle şi din cartea veche, alegându-vă o anumită pagină sau mai multe.
Fără ca micuţul să te vadă, lipeşte imaginile din carte pe piesele de puzzle din carton. Amestecă-le bine.
Spune-i copilului că va trebui să asocieze piesele de puzzle, astfel încât să recompună secvenţele originale din cartea de poveşti.
Cu ajutorul acestei activităţi, copilul îşi va exersa memoria, atenţia şi perspicacitatea.

Joc Recompune povestea

Citeste si: Ce putem face cu o cutie de carton de la cereale-idei de jocuri pentru copilul tau

II.2. "RecompuneJoc Recompunem cuvintele cuvintele!"

Un alt tip de joc- puzzle special, care îl va ajuta pe copil nu numai să se familiarizeze cu literele, cu modul în care literele formează cuvintele, ci şi să-şi dezvolte atenţia şi primele abilităţi ce îl vor ajuta să înveţe să citească.
Materialele pe care le veţi utiliza sunt:
• mai multe beţişoare provenite de la îngheţată pe băţ /beţişoare speciale pentru crafting (din lemn; pot fi gata colorate)
• acuarele (dacă beţişoarele nu sunt deja colorate) şi o pensulă
• un marker permanent (cu vârful subţire)
• bandă adezivă
În cazul în care nu aveţi beţişoare de lemn colorate va trebui să le coloraţi şi să le lăsaţi bine la uscat înainte să scrieţi pe ele. Dacă sunt deja colorate, grupaţi-le pe culori, alăturaţi-le două câte două şi scrieţi cu marker-ul câteva cuvinte. Trebuie să aveţi grijă ca fiecare literă să fie compusă din două părţi, ce se regăsesc pe fiecare pereche de beţişoare. Pentru a vă fi mai uşor, este necesar că beţişoarele să fie lipite între ele cu puţină bandă adezivă. De asemenea, cuvintele vor fi simple, formate în special din literele deja cunoscute de copil.
Practic, fiecare beţişor va fi o "piesă" de puzzle, astfel încât literele să poată fi recompuse şi să se formeze cuvinte.
După ce "piesele" sunt gata, vor fi amestecate, copilul va trebui să identifice părţile componente ale fiecărei litere, să le reîntregească şi astfel să rezulte cuvinte. Ajută-l apoi să citească singur cuvintele, pronunţând cu voce tare fiecare literă şi încercând să legaţi literele între ele.

II.3. "Fete schimbatoare" Joc Puzzle cu fete schimbatoare

Propune-i copilului tău un joc cu un alt fel de puzzle, care va constitui nu numai o activitate interesantă, dar îl va ajuta şi să-şi dezvolte imaginaţia.
Pregătiţi-vă cu:
• câteva fotografii-portret (color) cu persoane îndrăgite
• beţişoare de lemn (de crafting sau rămase de la îngheţată pe băţ)
• acuarele
• lipici
• foarfeca
• scaner
• imprimantă color
Mai întâi vei scana fotografiile selectate.
După aceea vei face un fişier separat, care să le conţină pe toate şi vei apela la programul "Photoshop" pentru a le prelucra,aducându-le totodată la aceeaşi dimensiune. Vei păstra partea de jos a fotografiilor vizibilă şi, pe măsură ce se merge către partea lor superioară, vei încerca să reduci opacitatea cu 50%, astfel încât să realizezi un fel de "demarcaţie" între părţile fetei. Roteşte şi dimensionează atât cât consideri că ar fi necesar.
Străduieşte-te să aşezi ochii, nasul şi bărbia cât mai aproape posibil.
De asemenea, prelucrează pozele în continuare, până când "demarcaţiile" fetelor nu vor mai fi prea vizibile, până când imaginile devin mai uniforme. Abia atunci fotografiile vor putea fi printate.
Ocupaţi-vă şi de beţişoarele de lemn: pictaţi-le în culorile dorite şi lăsaţi-le să se usuce bine.
Fiecare fotografie va fi decupată, pe orizontală (aveţi grijă să nu le găuriţi în dreptul ochilor), iar bucăţile rezultate vor fi amestecate.
Copilul va trebui să le regăsească, să recompună portretele şi să le lipi apoi pe beţişoarele de lemn. Puteţi asorta culoarea de fundal a portretelor cu nuanţele de pe beţişoare.
Nu în ultimul rând, stimulează-l să combine bucăţile de fotografii în moduri neobişnuite, obţinând chipuri noi, cât mai amuzante. Şi acestea vor putea fi lipite pe beţişoare.

Citeste si: 10 Jocuri ce stimuleaza creativitatea copilului

II.4."Puzzle cu rime"

Copilul va învăţa mai bine să deseneze, îşi va dezvolta perspicacitatea şi vocabularul datorită unui joc deloc dificil.
Îl veţi putea desfăşura dacă veţi avea la dispoziţie:
• carton alb
• foarfecă specială pentru crafting (cu zimţi)
• creioane colorate, carioca sau acuarele
Din carton veţi decupa 4-5 flash-carduri, pe care le veţi tăia pe jumătate, decupandu-le chiar pe centru cu ajutorul unei foarfeci zimţate. Veţi obţine forme similare pieselor de puzzle (veţi putea decupa în zig-zag sau în linii curbe).
Luaţi fiecare "piesă" şi desenati imagini ce reprezintă cuvinte care rimează. Căutaţi rime simple, de formă: "corn"/"horn", "ac"/"mac", "sare" (acţiune)/"mare" etc..
Amestecaţi "piesele" şi spune-i copilului să găsească şi să asocieze imaginile cu acele cuvinte care rimează.

 Puzzle cu rime

Nu e aşa că e foarte distractiv să confecţionaţi puzzle-uri homemade? Dar şi mai distractiv va fi când acestea vor fi gata şi când veţi putea inventa cu ele cele mai interesante jocuri cu puzzle, care să va facă mai frumoase după-amiezele şi serile lungi de iarnă.

Surse:
http://adventure-in-a-box.com/turn-a-book-dust-jacket-into-a-jigsaw-puzzle/
http://laughingkidslearn.com/2014/02/homemade-puzzles-for-toddlers-using-paper-plates.html/
http://www.learning4kids.net/2014/04/03/diy-number-puzzles/
http://mamaot.com/how-to-make-a-fine-motor-puzzle-out-of-shapes-and-play-dough/
https://myimaginaryblog.wordpress.com/2011/11/12/popsicle-stick-photo-puzzles-with-a-twist/
http://www.preschoolexpress.com/game_station07/home_made_puzzles_may07.shtml
http://thisreadingmama.com/popsicle-stick-sight-word-puzzles/

Surse poze:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/600x315/a6/81/34/a68134a3d0fda9ee1c00bd0d8b39a64e.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ea/d1/46/ead1461fce119a0550c219644fcb6708.jpg
http://icdn.kiwicrate.com/live/main/tstep/i54e36c5ff5f6/067c9f926b93.jpg
https://t1.ftcdn.net/jpg/00/83/70/92/240_F_83709226_FsJxdFnUQdhFGDy6tQ1rMQhC2UnRQJvW.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/51/4d/b8/514db8d3377a2ff420a7781e8bfd1ac4.jpg

 

Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe Google Plus

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Bianca Onofrei
Cum îți afectează rețelele de socializare abilitățile de părinte În cazul în care eşti o persoană care postează foarte des pe reţelele de socializare, cel mai probabil că în momentul în care ai un copil, tentaţia de a posta poze cu el este foarte mare. Probabil că...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net